Alle domeinen

2023 - Oktober

invordering - 31.10.2023

Toename faillissementen door coronabetalingsregeling

Het aantal faillissementen is in 2023 groot en de verwachting is dat dat aantal alleen maar zal stijgen door de invordering door de Belastingdienst bij achterstanden op de coronabetalingsregeling.

vervoer - 31.10.2023

Fossiel versus EV, hoe zit dat eigenlijk fiscaal?

Een vraag die regelmatig aan de orde komt, is de vraag of EV (nulemissie: elektrisch, zonne-energie of waterstof) rijden nu nog wel aantrekkelijk is ten opzichte van de aloude fossiele brandstoffen.

grensoverschrijdende arbeid - 31.10.2023

Grote werkgevers moeten wijzen op verdragswijzigingen

Een grote professionele werkgever met veel buitenlandse werknemers moet zijn werknemers inlichten over de gevolgen van relevante verdragswijzigingen.

erfbelasting - 31.10.2023

Legaat aan mantelzorgster niet vrijgesteld

Een erflater kent een legaat toe als beloning voor verleende mantelzorg. De mantelzorgster meent dat dit is vrijgesteld van erfbelasting. A-G Wattel oordeelt van niet.

fiscale boetes - 31.10.2023

Samenloop betaal- en aangifteverzuimboete

Aangifte doen en betalen zijn twee afzonderlijke gedragingen, die in geval van verzuim beide afzonderlijk beboet kunnen worden.

excessief lenen - 31.10.2023

Schuld aan BV nog snel aflossen?

Dga’s die meer dan € 700.000 hebben geleend van hun BV, moeten beslissen of het voordelig is om deze schuld voor 31.12.2023 af te lossen.

belastingrente - 31.10.2023

De renteklok tikt door: zorg voor een tijdige (voorlopige) aangifte

Als het door toedoen van de belastingplichtige te lang duurt voordat de inspecteur een belastingaanslag vaststelt, moet er belastingrente worden betaald.

onzakelijke lening - 31.10.2023

Is de onzakelijke lening een schenking?

Advocaat-generaal Pauwels is van oordeel dat bij verstrekking van een onzakelijke lening er geen sprake is van een schenking onder een opschortende voorwaarde.

vermogensrendementsheffing - 31.10.2023

Advocaat-generaal: Wet rechtsherstel box 3 voldoet niet!

Op 1 september 2023 concludeerde advocaat-generaal Wattel dat er onvoldoende rechtsherstel wordt geboden door de Wet rechtsherstel box 3 voor belastingplichtigen met overige bezittingen (box 3-vermogen).

bedrijfsopvolging - 31.10.2023

Wijzigingen BOR en DSR: actie vereist?

Het kabinet wil de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet 1956 (BOR) en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (DSR) op een aantal punten aanscherpen. Is met het oog hierop actie wenselijk?

factuurvereisten - 31.10.2023

Wijzig de tenaamstelling van een factuur niet met een sticker!

Trekt een ondernemer ten onrechte btw af omdat hij de tenaamstelling van een factuur heeft gewijzigd door er een adressticker op te plakken, dan riskeert hij een hoge vergrijpboete! Een factuur moet immers voldoen aan de factuurvereisten.

misbruik van recht - 31.10.2023

Auto goedkoop van BV naar privé is misbruik van recht voor btw

Het stelselmatig goedkoop overdragen van auto’s van de BV naar privé om omzetbelasting te besparen, vormt misbruik van recht.

btw-tarief - 31.10.2023

Wijziging btw-tarief: stand van zaken

Toepassing van het 9% btw-tarief op de cultuursector, logies, sierteelt en arbeidsintensieve diensten.

FISCALE WINST - 31.10.2023

Eindejaarstips voor ondernemers

Nu het einde van het jaar in zicht komt, is het raadzaam om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. In deze nieuwsflits geven wij een aantal eindejaarstips voor de ondernemer.

OMZET - 24.10.2023

Meer kans op een onderhandse aanbesteding

U wilt best zakendoen met de gemeenten in uw regio, maar het inschrijven op (Europese) aanbestedingen kost u qua voorbereiding veel te veel tijd en inspanning. Dan zijn onderhandse aanbestedingen misschien wel iets voor u.

TESTAMENT - 24.10.2023

De peildatum voor het vaststellen van de waarde van een legaat is het tijdstip van overlijden, aldus de rechter

In een testament kunt u legaten toekennen. Wat is de peildatum voor het vaststellen van de waarde? Het tijdstip van overlijden of mag er van een latere datum worden uitgegaan? Wat zei de rechter hier onlangs over?

TESTAMENT - 24.10.2023

Rechter vindt bewind niet nodig bij levenstestament

In een levenstestament kan een gevolmachtigde worden benoemd. Ook kan daarin worden bepaald of en aan wie de gevolmachtigde rekening en verantwoording moet afleggen. Is dat altijd nodig? Wat vond de rechter hiervan?

SUBSIDIES - 24.10.2023

Ondernemer die privé, dus niet zakelijk, een e-auto aanschaft, krijgt toch nog subsidie!

De staatssecretaris heeft besloten de geplande verlaging van het subsidiebedrag voor nieuwe auto’s in 2024 uit te stellen. Daarom een update. Wat kan er nu nog wel?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 23.10.2023

Phishing kan ook via uw online agenda

Cybercriminelen hebben iets nieuws bedacht: ze versturen nu ook phishingberichten in de vorm van e-mails die automatisch in uw online agenda terechtkomen. Hoe groot is het gevaar en hoe beschermt u zich?

ZOEKEN - INTERNET - 23.10.2023

Wanneer gebruikt u Google en wanneer Google Bard?

Naast de klassieke Google-zoekmachine kunt u nu ook de AI-gebaseerde Google Bard chatbot gebruiken. Wanneer gebruikt u welke zoekmachine om effectief te zoeken?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 23.10.2023

Wanneer en hoe plant u uw tweets in?

Om uw product of dienst onder de aandacht te brengen, is het nuttig er vaak op X (Twitter) over te posten. Om maximale zichtbaarheid en interactie te krijgen, is het wel van belang op het juiste moment te posten. Wanneer is dat?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 23.10.2023

Een virtueel whiteboard voor uw zakelijke ideeën

Om met collega’s op afstand te kunnen brainstormen over een project of bepaalde ideeën, is een online whiteboard handig. Het populaire Google Jamboard verdwijnt volgend jaar helaas. Welke alternatieven zijn er dan?

ZAKELIJK - VARIA - 23.10.2023

Hybride werken

Veel werknemers hebben een voorkeur voor een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor. Waar laat u zich informeren om dit goed aan te pakken?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 23.10.2023

Gratis Outlook voor Windows

Microsoft heeft onlangs een nieuwe en gratis versie van de e-mailapplicatie Outlook gelanceerd. Is dit iets voor u?

PERSONEEL - 20.10.2023

Fiscale behandeling van kerstpakketten

In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de vrije ruimte in de werkkostenregeling niet volledig benutten. Wist u dat u ook de kerstpakketten voor uw werknemers in de vrije ruimte kunt onderbrengen? Hoe werkt dat dan?

PERSONEEL - 16.10.2023

Beperking vrije ruimte in de werkkostenregeling in 2024

De vrije ruimte van de werkkostenregeling biedt werkgevers de mogelijkheid om vergoedingen of verstrekkingen die eigenlijk belast moeten worden, toch onbelast te kunnen uitkeren. In het Belastingplan 2024 wordt voorgesteld om deze vrije ruimte met ingang van 2024 te beperken.

AAN- EN VERKOOP - 16.10.2023

Is slechte isolatie of een onjuist energielabel een verborgen gebrek?

Nadat de eigendomsoverdracht van een woning heeft plaatsgevonden, kan de isolatie slechter blijken dan bij het sluiten van de koopovereenkomst werd gedacht. Ook kan het zo zijn dat het energielabel niet blijkt te kloppen. Is dit dan een verborgen gebrek?

BOUWRECHT - 16.10.2023

Opdrachtgever kan de oplevering niet eindeloos traineren

Na voltooiing van de bouw kan de aannemer voorstellen om het werk op te leveren. De opdrachtgever kan het werk dan onder voorbehoud aanvaarden of weigeren onder aanwijzing van gebreken. Wat als de opdrachtgever niet wil meewerken?

BOUWRECHT - 16.10.2023

Wanneer gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen nu precies voor u gelden?

Per 1 januari 2024 treedt naast de ‘Omgevingswet’ de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ (Wkb) in werking. Wij leggen u uit welke bepalingen meteen gaan gelden en wanneer u te maken krijgt met de kwaliteitsborger.

BURENRECHT - 16.10.2023

Overhangende takken niet terugsnoeien voor zonnepanelen

Overhangende takken en vallende bladeren kunnen rendementsverlies voor zonnepanelen opleveren. Moet de buurman deze takken terugsnoeien? Wat zegt de rechter?

AAN- EN VERKOOP - 16.10.2023

Overdrachtsbelasting bij koop woonboerderij, welk tarief is van toepassing?

De rechter moest zich onlangs buigen over de vraag hoe het tarief voor de overdrachtsbelasting wordt bepaald voor een woonboerderij met zowel een woonbestemming als een agrarische bestemming. Waar moet u op letten?

PROJECTONTWIKKELING - 16.10.2023

Welke regels gelden er bij gronduitgifte door een gemeente?

Sinds het zogenoemde ‘Didam-arrest’ zijn gemeenten verplicht om bij gronduitgifte transparant te handelen en eventuele gegadigden gelijke kansen te bieden. Hoe werkt dit in de praktijk? Wat is daarbij de rol van de makelaar?

WOZ - 16.10.2023

Minder schadevergoeding in WOZ-rechtszaken

Wie te lang moet wachten op een behandeling van zijn zaak, heeft onder omstandigheden recht op een immateriële schadevergoeding. Wat besliste Rechtbank Rotterdam hier onlangs over in (meerdere) WOZ-procedures?

AAN- EN VERKOOP - 16.10.2023

Dwarsliggende erfgenaam door rechter buitenspel gezet

Erfgenamen zijn samen eigenaar van het vermogen van de nalatenschap en moeten daar samen over beslissen. De erfgenamen moeten daarbij unaniem akkoord zijn. Wat als een erfgenaam dwarsligt en niet wil meewerken?

INVESTEREN - 16.10.2023

Energie-investeringen naar voren halen

Tijdens Prinsjesdag is bekendgemaakt dat de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2024 zal dalen. Hierdoor is het fiscaal aantrekkelijker om een investering in een energiezuinig bedrijfsmiddel nog dit jaar te doen. Waar moet u dan op letten?

AAN- EN VERKOOP - 16.10.2023

As is, where is-clausule duidelijk formuleren

In koopovereenkomsten worden nog al eens zogenoemde ‘as is, where is-clausules’ opgenomen. Dit betekent dat het verkochte wordt overgedragen in de staat waarin het zich bevindt. De rechter heeft hierover een interessante uitspraak gedaan.

VRAAG VAN EEN ABONNEE - 16.10.2023

Onroerend goed in box 3 vanaf 2024


ONTSLAG - 16.10.2023

Onwaarheden werknemer leiden tot een geslaagd ontslag op staande voet door werkgever

Overal direct openheid over geven, hoeft echt niet. Maar deze werknemer maakte het zo bont met onwaarheden, dat de werkgever met succes overging tot een ontslag op staande voet. Hoe doet u dit net zo goed?

LOONHEFFINGEN - 16.10.2023

Minder vrije ruimte in de werkkostenregeling 2024

Volgens het Belastingplan 2024 wil men de vrije ruimte in de werkkostenregeling per 2024 versoberen.

VERZUIMVERZEKERING - 16.10.2023

Verzuimverzekeraar weigert uitkering tijdens verzuim

Een verzuimverzekeraar weigert aan de werkgever de vergoeding van de loonkosten te voldoen tijdens het verzuim van de werknemer. De werknemer is echt ziek, maar er is ook een arbeidsconflict. Waar ging dit mis en hoe doet u dit beter?

VERZEKERINGEN - 16.10.2023

Er komt een leerling stage bij u lopen: wat moet u weten ten aanzien van verzekeringen?

Stages zijn voor leerlingen en studenten enorm belangrijk om theorie in de praktijk te kunnen toepassen. Maar er gaat ook wel eens wat mis. Wat kunt u daarvoor regelen?

ZIEKMELDING - 16.10.2023

Durf aan een werknemer tijdens een telefonische ziekmelding gerust te vragen: “Wat kun je nog wel?!”

Veel werkgevers stellen standaardvragen als hun werknemer zich telefonisch ziek meldt. Maar kunt u en mag u nog meer vragen? Hoe pakt u dat aan?

PERSONEELSBELEID - 16.10.2023

De kracht van complimenteren van een medewerker

Als werkgever heeft u het vaak al druk genoeg. Zorgen om de onderneming, gedoe met personeel, enz. Moet u zich nu ook al druk maken over het geven van complimenten? Het antwoord is ja, want het levert heel veel op.

LOONHEFFINGEN - 16.10.2023

Prinsjesdag 2023: gevolgen voor de loonheffing

Gezien de demissionaire status van het kabinet was de verwachting dat het Belastingplan 2024 sober zou worden. Dat is ook gebleken. Toch zat er in de plannen voor 2024 nog een verrassing. Wat is voor u als werkgever interessant om te weten?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 16.10.2023

Wel of geen arbeidsovereenkomst bij (mondelinge) overeenstemming over essentialia?

Cruciaal voor de beantwoording of er sprake is van een arbeidsovereenkomst, zijn de zogeheten ‘essentialia’ van de arbeidsovereenkomst. Wat wordt daarmee bedoeld? Waar moet u op letten?

PERSONEELSBELEID - 16.10.2023

Muziek op de werkvloer: doen of laten?

Het is een vaak terugkerende discussie: een aantal werknemers wil graag een achtergrondmuziekje om bij te werken, een aantal andere wil het niet. Wat weegt u mee bij uw beslissing om wel of geen muziek af te spelen?

GRENSARBEIDERS - 16.10.2023

Maak vanaf heden gebruik van de raamovereenkomst voor grensarbeiders die thuiswerken

De raamovereenkomst voor grensarbeiders, die door Nederland, België en Duitsland is ondertekend, is goed nieuws. Er zitten echter wel enige haken en ogen aan. Wat moet u weten?

PERSONEELSBELEID - 16.10.2023

Workation: tijdens vakantie werken of werken tijdens vakantie?

Na het nieuwe werken wordt nu de workation steeds populairder. Twee weken naar Thailand en op afstand werken, zonder vakantiedagen in te leveren. Wat zijn de voor- en nadelen voor u als werkgever en hoe regelt u zo’n workation?

ADMINISTRATIE - 11.10.2023

Is uw boekhouder verantwoordelijk voor uw administratie?

De meeste ondernemingen huren een boekhouder of accountant in om hun administratie op orde te brengen. Deze dient dan de btw-aangiften in en stelt de jaarcijfers op. Maar wat als blijkt dat deze niet juist zijn? Wie is daarvoor verantwoordelijk?

procedure - 11.10.2023

Meer vraag naar onderhands akkoord door innen belastingschulden

Als een onderneming failliet dreigt te gaan, biedt de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) misschien uitkomst. Via deze wet kan men namelijk een betalingsregeling treffen zonder toestemming van alle schuldeisers. Hoe zit dat?

AUTO VAN DE ZAAK - 11.10.2023

Maak duidelijke afspraken over het privégebruik van de auto van de zaak!

Een werkgever die met zijn werknemer geen duidelijke afspraken had gemaakt over het privé mogen gebruiken van een bestelauto, draaide onlangs op voor een naheffing door de Belastingdienst. De belasting verhalen op de werknemer lukte niet.

PERSONEEL - 11.10.2023

Toepassing 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland ook na bijbaan mogelijk

Als u een werknemer uit het buitenland aanwerft, kan vaak de 30%-regeling worden toegepast. Dit levert uw werknemer veel fiscaal voordeel op. Wel moet er sprake zijn van een eerste baan in Nederland. Een eerdere bijbaan blijkt daarbij geen probleem.

FISCALE WINST - 11.10.2023

Wanneer kunt u een planschadevergoeding krijgen?

Als ondernemer verzekert u vanzelfsprekend diverse bedrijfsrisico’s. Afhankelijk van polis- en algemene voorwaarden kan er bij schade een uitkering volgen. Echter bijv. schade vanwege overheidshandelen zal niet snel extern verzekerd kunnen worden.

PRIVÉ - 11.10.2023

Privévermogen onderbrengen in een familiefonds

Menig dga zal op enig moment zijn opgebouwde privévermogen graag zo fiscaalvriendelijk mogelijk willen overdragen binnen de familie. Oprichting van een zogenaamd ‘familiefonds’ behoort dan tot de mogelijkheden.

INVESTEREN - 11.10.2023

Energiebesparende investeringen naar voren halen?

In het Belastingplan 2024 wordt voorgesteld om het percentage van de Energie-investeringsaftrek per 1 januari 2024 te verlagen van 45,5 naar 40%.

PERSONEEL - 11.10.2023

Werken met zzp’ers, opgelet!

Bij het inhuren van een zzp’er kan er gebruik worden gemaakt van een modelovereenkomst die door de Belastingdienst is goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2024 vervalt de goedkeuring voor een veelgebruikte modelovereenkomst. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 11.10.2023

Studiekosten onbelast vergoeden aan uw kind?

Voor uw studerende kinderen vormt het collegegeld samen met de uitgaven voor boeken een flinke kostenpost. U kunt deze kosten natuurlijk voor uw rekening nemen, maar waarom laat u de Belastingdienst hier niet aan meebetalen?

BTW - 11.10.2023

Verlaagd btw-tarief op bepaalde prestaties in gevaar?

Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2023 opgemerkt dat er gekeken wordt naar de doelmatigheid van het verlaagde btw-tarief (9%) op sierteelt, arbeidsintensieve diensten, cultuur en logies. Hoe staat het daar nu mee?

BTW - 11.10.2023

Aandachtspunten bij een boekenonderzoek btw

De Belastingdienst voert btw-controles uit. Bij een boekenonderzoek ziet de controle op de ingediende btw-aangiften en administratie. Het doel is om te bekijken of de ingediende btw-aangiften correct zijn en of er genoeg btw is afgedragen.

SUBSIDIES - 11.10.2023

Subsidie ter bescherming tegen cybercriminaliteit tot 1 november 2023 aan te vragen

Het Digital Trust Center (DTC) is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en helpt bedrijven met advies en tools om veilig digitaal te ondernemen. Met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb ( https://bit.ly/3RFm30t ) kunt u checken wat u zelf kunt doen om te starten met cybersecurity.

boer en bedrijf - 10.10.2023

Definitieve aanvraag GLB-subsidies 2023

Heeft u uw bedrijf uiterlijk 15 juni aangemeld voor GLB-subsidies? Dan moet u deze GLB-subsidies definitief aanvragen in de periode van 15 oktober tot en met 30 november 2023. Hoe gaat dit in zijn werk? Waar moet u rekening mee houden?

INKOMSTENBELASTING - 10.10.2023

Reparatiewetgeving box 3 deugt ook niet


arbeidscontract - 10.10.2023

De belangrijkste (juridische) aandachtspunten van seizoensarbeid in de agrarische sector

In de agrarische sector is seizoensarbeid van onschatbare waarde. Tegelijkertijd bevindt seizoensarbeid zich op het kruispunt van vele juridische wetten en regelingen, waardoor u als werkgever op veel dingen moet letten. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

PACHT - 10.10.2023

Pacht ontbonden door steeds te late betaling van de pachtprijs

Een pachtovereenkomst kan niet eenzijdig door de verpachter worden ontbonden. Dat ligt anders als de pachter tekortschiet, bijv. door de pachtprijs niet tijdig te betalen. Wat staat daarover in de wet? Wie moet wat bewijzen?

BOER EN BEDRIJF - 10.10.2023

Aanmelden GLB-subsidies 2024

Wilt u in 2024 GLB-subsidies aanvragen? Dan moet u uw bedrijf aanmelden via de Gecombineerde Opgave 2024. Dit is later dan eerder is aangekondigd. Wat is er veranderd?

AFSCHRIJVEN - 10.10.2023

Beperking afschrijving gebouw (inkomstenbelasting)

Werkt u met een eenmanszaak, maatschap of Vof, dan geldt er een soepelere afschrijvingsregel voor gebouwen. Het plan is om deze uitzondering af te schaffen. Wat houdt dit in?

subsidies - 10.10.2023

GLB: vrijstelling gewasrotatie vervalt per 2024

Vanaf 2024 vervalt de algemene vrijstelling voor gewasrotatie op bouwland. Past u continuteelt toe op een groot deel van uw bouwland? Dan kan dit gevolgen hebben. Vanggewas telen in het najaar van 2023 kan gunstig zijn. Wat speelt er hier?

PACHT - 10.10.2023

Kosten groot onderhoud zijn voor rekening van verpachter

De pachter op zijn kosten kleine reparaties laten uitvoeren, terwijl het groot onderhoud voor rekening komt van de verpachter. Partijen mogen hier echter van afwijken. Wat als dat niet duidelijk is geregeld? Wat zegt de rechter?

PERSONEEL - 10.10.2023

Werken met minderjarigen: waar moet u op letten?

Ook in de agrarische sector heeft (vakantie)werk door minderjarigen toegevoegde waarde. Extra handen voor u als werkgever en een kans voor jongeren om werkervaring op te doen. Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten?

CYBERCRIME - 10.10.2023

E-mailt u wel veilig genoeg?

55% van de MKB-medewerkers verstuurt persoonsgegevens via e-mail naar het administratiekantoor, aldus onderzoek. Wat kunt u hiermee?

WET- EN REGELGEVING - 10.10.2023

Het goederenrechtelijke eenheidsbeginsel

Door een uitsluitingsclausule kunnen bepaalde vermogensbestanddelen, die volgens erfrecht of schenking worden verkregen, niet in een huwelijksgemeenschap vallen. Geldt de uitsluitingsclausule bij een onverdeelde boedel?

ENERGIE-INVESTERINGSAFTREK - 10.10.2023

Uitsluiting bedrijfsmiddelen EIA-lijst teruggedraaid

Eerder besloot de overheid bedrijfsmiddelen op de Energielijst 2023 voor de EIA te schrappen. Nu is dit teruggedraaid. Wat moet u weten?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 10.10.2023

Inloggen zonder wachtwoorden

Google, Apple en andere bedrijven hebben een alternatief voor wachtwoorden gelanceerd. Wat moet u daarover weten?

COMPUTER - GELUID - 10.10.2023

Uw computergeluid harder dan normaal zetten

Vervelend: u neemt deel aan een online vergadering of webinar en u kunt een van de sprekers niet of slecht verstaan. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u deze toch beter hoort?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 10.10.2023

ChatGPT gebruiken om uw website te bouwen

Kunt u de kracht van generatieve AI, zoals ChatGPT, ook inzetten om te helpen bij de bouw van uw website?

ZAKELIJK - VARIA - 10.10.2023

Wie niet lezen wil, moet luisteren

Geen tijd om vakliteratuur te lezen? Geen probleem: er bestaan verschillende platforms die zakelijke audioboeken aanbieden. Wij maakten een selectie.

ZAKELIJK - VEILIGHEID - 10.10.2023

Veilig op de werkvloer

Als werkgever heeft u de taak om risico’s op het werk te beperken. Waar vindt u acties en maatregelen om te voldoen aan de wet en aan goed werkgeverschap?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 10.10.2023

Hoe laat u anderen een afspraak boeken in uw agenda?

Via Google Agenda kunnen anderen rechtstreeks een afspraak vastleggen in uw agenda. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

INKOMSTENBELASTING - 10.10.2023

Wel of niet winst naar 2023 halen door verlaging MKB-winstvrijstelling in 2024?

Na Prinsjesdag doken er adviezen op om de winst zo mogelijk naar voren te halen voor 2023. Dit door een lagere MKB-winstvrijstelling in 2024. Maar is dat altijd een slim besluit?

AUTO VAN DE ZAAK - 10.10.2023

Behoort boekverlies bij verkoop auto tot werkelijke kosten?

Als u in een auto van de zaak rijdt, heeft u met de bekende bijtelling te maken. Deze kan niet hoger zijn dan het bedrag van de werkelijke kosten. Maar hoort daar ook boekwinst of -verlies toe bij verkoop van de auto? Nee, vindt de rechter!

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 10.10.2023

Wanneer heeft u nog recht op immateriële schadevergoeding van de Belastingdienst?

Als u het niet eens bent met een belastingaanslag, kunt u in bezwaar en beroep gaan. De uitspraken hierop zijn gebonden aan termijnen. Overschrijding ervan levert u een schadevergoeding op, maar deze staat de laatste tijd fors ter discussie.

INVESTEREN - 10.10.2023

De Energie-investeringsaftrek 2024

Er wordt in het Belastingplan 2024 voorgesteld om de investeringsregelingen met vijf jaar te verlengen tot en met 31 december 2028. Daarnaast is ook voorgesteld om het EIA-percentage per 1 januari 2024 te verlagen van 45,5 naar 40%.

CORONAMAATREGELEN - 10.10.2023

Tijdelijke versoepeling sanering schulden Belastingdienst verlengd tot 1 april 2024

5 september 2023 is de tijdelijke versoepeling van het saneringsbeleid door de Belastingdienst verlengd tot 1 april 2024. Wat betekent dat?

INKOMSTENBELASTING - 10.10.2023

Privé of zakelijk vermogen, aparte bankrekening nodig?

Zzp’ers gebruiken niet altijd een aparte zakelijke rekening. Maar aan welke risico’s stelt u zich dan bloot? Hoe oordeelde de rechter hier onlangs over?

PARKEERBELASTING - 10.10.2023

Hoezo naheffing voor beperkte parkeerduur?


SUBSIDIES - 10.10.2023

De huidige regeling voor nieuwe elektrische (privé)auto’s (SEPP) loopt toch tot 2025

Particulieren die een elektrische auto kopen of leasen, kunnen onder voorwaarden eenmalig in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De SEPP is alleen voor particulieren die een nieuwe of gebruikte 100% elektrische personenauto in de kleinere en compacte middenklasse kopen of leasen (private lease).

INVESTERINGSAFTREK - 05.10.2023

Nog Energie-investeringsaftrek in 2023 meepikken: in 2024 versobert de EIA

Na Prinsjesdag blijkt de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2024 verlaagd te worden. Daarom in 2023 nog profiteren?

HUUR BEDRIJFSRUIMTE - 05.10.2023

Prijsstijgingen bij verhuur retail en horeca zorgt voor het openbreken van bestaande contracten

In de meeste huurovereenkomsten middenstandsbedrijfsruimte zit een mogelijkheid om de huurprijs te indexeren. Bij een hoge inflatie betekent dat ook een hoge jaarlijkse indexering. Gelukkig is hier wel iets aan te doen. Lees verder ...

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2023

Denk in 2023 aan hoogte gebruikelijk loon van de dga

De regels omtrent de hoogte van het gebruikelijk loon van de dga zijn dit jaar veranderd. Wat betekent dat en hoe kunt u hierop inspelen zodat u moeilijkheden met de fiscus voorkomt? Waar moet u vooral op letten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2023

Verminder als dga op tijd de leningen bij uw BV

Heeft u als dga leningen bij uw BV uitstaan tot een bedrag van meer dan € 700.000, verminder deze dan tijdig. Zo niet, dan kan dit u duur komen te staan. Maar wat is ‘tijdig’ en waar moet u allemaal rekening mee houden?

URENADMINISTRATIE - 05.10.2023

Niet voldoende uren gemaakt: welke uren tellen mee voor het urencriterium in verband met de zelfstandigenaftrek?

Stel, u komt uren tekort voor het urencriterium. Dat kan dus geld kosten. Maar misschien vergeet u wel uren mee te nemen die wel gewoon meetellen. Welke uren moet u dan niet vergeten voor het urencriterium?

GELD LENEN - 05.10.2023

Kunt u door de inflatie privé minder lenen?

Inflatie heeft ervoor gezorgd dat het leven de afgelopen tijd flink duurder werd. Om de inflatie te beteugelen, steeg de rente. Beide ontwikkelingen zorgen ervoor dat u minder consumptief kunt lenen, kopten de media. Wat moet u weten?

PERSONEEL - 05.10.2023

Minder vrije ruimte in werkkostenregeling vanaf 2024

Zoals u weet, mag u als werkgever een percentage van uw totale fiscale loonsom, de zogenaamde ‘vrije ruimte’, besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Wat moet u weten?

AFTREKBARE KOSTEN - 05.10.2023

Gemengde kosten aftrekbaar indien onbelast voor de werkkostenregeling?

Gemengde kosten zijn maar beperkt aftrekbaar. Dat is anders als deze kosten als loon zijn belast. Maar wat nu als deze voor de loonbelasting zijn vrijgesteld vanwege de werkkostenregeling? Wat vond de rechter?

ICT - 05.10.2023

Uw ICT-dienstverlener verantwoordelijk voor uw back-ups?

Heeft u nagedacht over wat er met uw onderneming gebeurt indien er brand uitbreekt of als uw onderneming wordt getroffen door een cyberaanval? Back-ups zijn dan van levensbelang, maar wie draagt hier nu zorg voor?

Cookiebeleid