2023 -
Oktober
invordering - 31.10.2023
Toename faillissementen door coronabetalingsregeling
Het aantal faillissementen is in 2023 groot en de verwachting is dat dat aantal alleen maar zal stijgen door de invordering door de Belastingdienst bij achterstanden op de coronabetalingsregeling.
vervoer - 31.10.2023
Fossiel versus EV, hoe zit dat eigenlijk fiscaal?
Een vraag die regelmatig aan de orde komt, is de vraag of EV (nulemissie: elektrisch, zonne-energie of waterstof) rijden nu nog wel aantrekkelijk is ten opzichte van de aloude fossiele brandstoffen.
erfbelasting - 31.10.2023
Legaat aan mantelzorgster niet vrijgesteld
Een erflater kent een legaat toe als beloning voor verleende mantelzorg. De mantelzorgster meent dat dit is vrijgesteld van erfbelasting. A-G Wattel oordeelt van niet.
excessief lenen - 31.10.2023
Schuld aan BV nog snel aflossen?
Dga’s die meer dan € 700.000 hebben geleend van hun BV, moeten beslissen of het voordelig is om deze schuld voor 31.12.2023 af te lossen.
onzakelijke lening - 31.10.2023
Is de onzakelijke lening een schenking?
Advocaat-generaal Pauwels is van oordeel dat bij verstrekking van een onzakelijke lening er geen sprake is van een schenking onder een opschortende voorwaarde.
vermogensrendementsheffing - 31.10.2023
Advocaat-generaal: Wet rechtsherstel box 3 voldoet niet!
Op 1 september 2023 concludeerde advocaat-generaal Wattel dat er onvoldoende rechtsherstel wordt geboden door de Wet rechtsherstel box 3 voor belastingplichtigen met overige bezittingen (box 3-vermogen).
bedrijfsopvolging - 31.10.2023
Wijzigingen BOR en DSR: actie vereist?
Het kabinet wil de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet 1956 (BOR) en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (DSR) op een aantal punten aanscherpen. Is met het oog hierop actie wenselijk?
factuurvereisten - 31.10.2023
Wijzig de tenaamstelling van een factuur niet met een sticker!
Trekt een ondernemer ten onrechte btw af omdat hij de tenaamstelling van een factuur heeft gewijzigd door er een adressticker op te plakken, dan riskeert hij een hoge vergrijpboete! Een factuur moet immers voldoen aan de factuurvereisten.
FISCALE WINST - 31.10.2023
Eindejaarstips voor ondernemers
Nu het einde van het jaar in zicht komt, is het raadzaam om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. In deze nieuwsflits geven wij een aantal eindejaarstips voor de ondernemer.
OMZET - 24.10.2023
Meer kans op een onderhandse aanbesteding
U wilt best zakendoen met de gemeenten in uw regio, maar het inschrijven op (Europese) aanbestedingen kost u qua voorbereiding veel te veel tijd en inspanning. Dan zijn onderhandse aanbestedingen misschien wel iets voor u.
TESTAMENT - 24.10.2023
Rechter vindt bewind niet nodig bij levenstestament
In een levenstestament kan een gevolmachtigde worden benoemd. Ook kan daarin worden bepaald of en aan wie de gevolmachtigde rekening en verantwoording moet afleggen. Is dat altijd nodig? Wat vond de rechter hiervan?
BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 23.10.2023
Phishing kan ook via uw online agenda
Cybercriminelen hebben iets nieuws bedacht: ze versturen nu ook phishingberichten in de vorm van e-mails die automatisch in uw online agenda terechtkomen. Hoe groot is het gevaar en hoe beschermt u zich?
WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 23.10.2023
Wanneer en hoe plant u uw tweets in?
Om uw product of dienst onder de aandacht te brengen, is het nuttig er vaak op X (Twitter) over te posten. Om maximale zichtbaarheid en interactie te krijgen, is het wel van belang op het juiste moment te posten. Wanneer is dat?
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 23.10.2023
Een virtueel whiteboard voor uw zakelijke ideeën
Om met collega’s op afstand te kunnen brainstormen over een project of bepaalde ideeën, is een online whiteboard handig. Het populaire Google Jamboard verdwijnt volgend jaar helaas. Welke alternatieven zijn er dan?
ZAKELIJK - VARIA - 23.10.2023
Hybride werken
Veel werknemers hebben een voorkeur voor een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor. Waar laat u zich informeren om dit goed aan te pakken?
E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 23.10.2023
Gratis Outlook voor Windows
Microsoft heeft onlangs een nieuwe en gratis versie van de e-mailapplicatie Outlook gelanceerd. Is dit iets voor u?
PERSONEEL - 20.10.2023
Fiscale behandeling van kerstpakketten
In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de vrije ruimte in de werkkostenregeling niet volledig benutten. Wist u dat u ook de kerstpakketten voor uw werknemers in de vrije ruimte kunt onderbrengen? Hoe werkt dat dan?
PERSONEEL - 16.10.2023
Beperking vrije ruimte in de werkkostenregeling in 2024
De vrije ruimte van de werkkostenregeling biedt werkgevers de mogelijkheid om vergoedingen of verstrekkingen die eigenlijk belast moeten worden, toch onbelast te kunnen uitkeren. In het Belastingplan 2024 wordt voorgesteld om deze vrije ruimte met ingang van 2024 te beperken.
AAN- EN VERKOOP - 16.10.2023
Is slechte isolatie of een onjuist energielabel een verborgen gebrek?
Nadat de eigendomsoverdracht van een woning heeft plaatsgevonden, kan de isolatie slechter blijken dan bij het sluiten van de koopovereenkomst werd gedacht. Ook kan het zo zijn dat het energielabel niet blijkt te kloppen. Is dit dan een verborgen gebrek?
BOUWRECHT - 16.10.2023
Opdrachtgever kan de oplevering niet eindeloos traineren
Na voltooiing van de bouw kan de aannemer voorstellen om het werk op te leveren. De opdrachtgever kan het werk dan onder voorbehoud aanvaarden of weigeren onder aanwijzing van gebreken. Wat als de opdrachtgever niet wil meewerken?
PROJECTONTWIKKELING - 16.10.2023
Welke regels gelden er bij gronduitgifte door een gemeente?
Sinds het zogenoemde ‘Didam-arrest’ zijn gemeenten verplicht om bij gronduitgifte transparant te handelen en eventuele gegadigden gelijke kansen te bieden. Hoe werkt dit in de praktijk? Wat is daarbij de rol van de makelaar?
WOZ - 16.10.2023
Minder schadevergoeding in WOZ-rechtszaken
Wie te lang moet wachten op een behandeling van zijn zaak, heeft onder omstandigheden recht op een immateriële schadevergoeding. Wat besliste Rechtbank Rotterdam hier onlangs over in (meerdere) WOZ-procedures?
AAN- EN VERKOOP - 16.10.2023
Dwarsliggende erfgenaam door rechter buitenspel gezet
Erfgenamen zijn samen eigenaar van het vermogen van de nalatenschap en moeten daar samen over beslissen. De erfgenamen moeten daarbij unaniem akkoord zijn. Wat als een erfgenaam dwarsligt en niet wil meewerken?
INVESTEREN - 16.10.2023
Energie-investeringen naar voren halen
Tijdens Prinsjesdag is bekendgemaakt dat de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2024 zal dalen. Hierdoor is het fiscaal aantrekkelijker om een investering in een energiezuinig bedrijfsmiddel nog dit jaar te doen. Waar moet u dan op letten?
AAN- EN VERKOOP - 16.10.2023
As is, where is-clausule duidelijk formuleren
In koopovereenkomsten worden nog al eens zogenoemde ‘as is, where is-clausules’ opgenomen. Dit betekent dat het verkochte wordt overgedragen in de staat waarin het zich bevindt. De rechter heeft hierover een interessante uitspraak gedaan.
VERZUIMVERZEKERING - 16.10.2023
Verzuimverzekeraar weigert uitkering tijdens verzuim
Een verzuimverzekeraar weigert aan de werkgever de vergoeding van de loonkosten te voldoen tijdens het verzuim van de werknemer. De werknemer is echt ziek, maar er is ook een arbeidsconflict. Waar ging dit mis en hoe doet u dit beter?
PERSONEELSBELEID - 16.10.2023
De kracht van complimenteren van een medewerker
Als werkgever heeft u het vaak al druk genoeg. Zorgen om de onderneming, gedoe met personeel, enz. Moet u zich nu ook al druk maken over het geven van complimenten? Het antwoord is ja, want het levert heel veel op.
LOONHEFFINGEN - 16.10.2023
Prinsjesdag 2023: gevolgen voor de loonheffing
Gezien de demissionaire status van het kabinet was de verwachting dat het Belastingplan 2024 sober zou worden. Dat is ook gebleken. Toch zat er in de plannen voor 2024 nog een verrassing. Wat is voor u als werkgever interessant om te weten?
PERSONEELSBELEID - 16.10.2023
Muziek op de werkvloer: doen of laten?
Het is een vaak terugkerende discussie: een aantal werknemers wil graag een achtergrondmuziekje om bij te werken, een aantal andere wil het niet. Wat weegt u mee bij uw beslissing om wel of geen muziek af te spelen?
PERSONEELSBELEID - 16.10.2023
Workation: tijdens vakantie werken of werken tijdens vakantie?
Na het nieuwe werken wordt nu de workation steeds populairder. Twee weken naar Thailand en op afstand werken, zonder vakantiedagen in te leveren. Wat zijn de voor- en nadelen voor u als werkgever en hoe regelt u zo’n workation?
ADMINISTRATIE - 11.10.2023
Is uw boekhouder verantwoordelijk voor uw administratie?
De meeste ondernemingen huren een boekhouder of accountant in om hun administratie op orde te brengen. Deze dient dan de btw-aangiften in en stelt de jaarcijfers op. Maar wat als blijkt dat deze niet juist zijn? Wie is daarvoor verantwoordelijk?
procedure - 11.10.2023
Meer vraag naar onderhands akkoord door innen belastingschulden
Als een onderneming failliet dreigt te gaan, biedt de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) misschien uitkomst. Via deze wet kan men namelijk een betalingsregeling treffen zonder toestemming van alle schuldeisers. Hoe zit dat?
FISCALE WINST - 11.10.2023
Wanneer kunt u een planschadevergoeding krijgen?
Als ondernemer verzekert u vanzelfsprekend diverse bedrijfsrisico’s. Afhankelijk van polis- en algemene voorwaarden kan er bij schade een uitkering volgen. Echter bijv. schade vanwege overheidshandelen zal niet snel extern verzekerd kunnen worden.
PRIVÉ - 11.10.2023
Privévermogen onderbrengen in een familiefonds
Menig dga zal op enig moment zijn opgebouwde privévermogen graag zo fiscaalvriendelijk mogelijk willen overdragen binnen de familie. Oprichting van een zogenaamd ‘familiefonds’ behoort dan tot de mogelijkheden.
PERSONEEL - 11.10.2023
Werken met zzp’ers, opgelet!
Bij het inhuren van een zzp’er kan er gebruik worden gemaakt van een modelovereenkomst die door de Belastingdienst is goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2024 vervalt de goedkeuring voor een veelgebruikte modelovereenkomst. Hoe zit dat?
FISCOTIP - 11.10.2023
Studiekosten onbelast vergoeden aan uw kind?
Voor uw studerende kinderen vormt het collegegeld samen met de uitgaven voor boeken een flinke kostenpost. U kunt deze kosten natuurlijk voor uw rekening nemen, maar waarom laat u de Belastingdienst hier niet aan meebetalen?
BTW - 11.10.2023
Verlaagd btw-tarief op bepaalde prestaties in gevaar?
Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2023 opgemerkt dat er gekeken wordt naar de doelmatigheid van het verlaagde btw-tarief (9%) op sierteelt, arbeidsintensieve diensten, cultuur en logies. Hoe staat het daar nu mee?
BTW - 11.10.2023
Aandachtspunten bij een boekenonderzoek btw
De Belastingdienst voert btw-controles uit. Bij een boekenonderzoek ziet de controle op de ingediende btw-aangiften en administratie. Het doel is om te bekijken of de ingediende btw-aangiften correct zijn en of er genoeg btw is afgedragen.
boer en bedrijf - 10.10.2023
Definitieve aanvraag GLB-subsidies 2023
Heeft u uw bedrijf uiterlijk 15 juni aangemeld voor GLB-subsidies? Dan moet u deze GLB-subsidies definitief aanvragen in de periode van 15 oktober tot en met 30 november 2023. Hoe gaat dit in zijn werk? Waar moet u rekening mee houden?
BOER EN BEDRIJF - 10.10.2023
Aanmelden GLB-subsidies 2024
Wilt u in 2024 GLB-subsidies aanvragen? Dan moet u uw bedrijf aanmelden via de Gecombineerde Opgave 2024. Dit is later dan eerder is aangekondigd. Wat is er veranderd?
AFSCHRIJVEN - 10.10.2023
Beperking afschrijving gebouw (inkomstenbelasting)
Werkt u met een eenmanszaak, maatschap of Vof, dan geldt er een soepelere afschrijvingsregel voor gebouwen. Het plan is om deze uitzondering af te schaffen. Wat houdt dit in?
subsidies - 10.10.2023
GLB: vrijstelling gewasrotatie vervalt per 2024
Vanaf 2024 vervalt de algemene vrijstelling voor gewasrotatie op bouwland. Past u continuteelt toe op een groot deel van uw bouwland? Dan kan dit gevolgen hebben. Vanggewas telen in het najaar van 2023 kan gunstig zijn. Wat speelt er hier?
PACHT - 10.10.2023
Kosten groot onderhoud zijn voor rekening van verpachter
De pachter op zijn kosten kleine reparaties laten uitvoeren, terwijl het groot onderhoud voor rekening komt van de verpachter. Partijen mogen hier echter van afwijken. Wat als dat niet duidelijk is geregeld? Wat zegt de rechter?
PERSONEEL - 10.10.2023
Werken met minderjarigen: waar moet u op letten?
Ook in de agrarische sector heeft (vakantie)werk door minderjarigen toegevoegde waarde. Extra handen voor u als werkgever en een kans voor jongeren om werkervaring op te doen. Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten?
CYBERCRIME - 10.10.2023
E-mailt u wel veilig genoeg?
55% van de MKB-medewerkers verstuurt persoonsgegevens via e-mail naar het administratiekantoor, aldus onderzoek. Wat kunt u hiermee?
WET- EN REGELGEVING - 10.10.2023
Het goederenrechtelijke eenheidsbeginsel
Door een uitsluitingsclausule kunnen bepaalde vermogensbestanddelen, die volgens erfrecht of schenking worden verkregen, niet in een huwelijksgemeenschap vallen. Geldt de uitsluitingsclausule bij een onverdeelde boedel?
BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 10.10.2023
Inloggen zonder wachtwoorden
Google, Apple en andere bedrijven hebben een alternatief voor wachtwoorden gelanceerd. Wat moet u daarover weten?
COMPUTER - GELUID - 10.10.2023
Uw computergeluid harder dan normaal zetten
Vervelend: u neemt deel aan een online vergadering of webinar en u kunt een van de sprekers niet of slecht verstaan. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u deze toch beter hoort?
ZAKELIJK - VARIA - 10.10.2023
Wie niet lezen wil, moet luisteren
Geen tijd om vakliteratuur te lezen? Geen probleem: er bestaan verschillende platforms die zakelijke audioboeken aanbieden. Wij maakten een selectie.
ZAKELIJK - VEILIGHEID - 10.10.2023
Veilig op de werkvloer
Als werkgever heeft u de taak om risico’s op het werk te beperken. Waar vindt u acties en maatregelen om te voldoen aan de wet en aan goed werkgeverschap?
AUTO VAN DE ZAAK - 10.10.2023
Behoort boekverlies bij verkoop auto tot werkelijke kosten?
Als u in een auto van de zaak rijdt, heeft u met de bekende bijtelling te maken. Deze kan niet hoger zijn dan het bedrag van de werkelijke kosten. Maar hoort daar ook boekwinst of -verlies toe bij verkoop van de auto? Nee, vindt de rechter!
INVESTEREN - 10.10.2023
De Energie-investeringsaftrek 2024
Er wordt in het Belastingplan 2024 voorgesteld om de investeringsregelingen met vijf jaar te verlengen tot en met 31 december 2028. Daarnaast is ook voorgesteld om het EIA-percentage per 1 januari 2024 te verlagen van 45,5 naar 40%.
SUBSIDIES - 10.10.2023
De huidige regeling voor nieuwe elektrische (privé)auto’s (SEPP) loopt toch tot 2025
Particulieren die een elektrische auto kopen of leasen, kunnen onder voorwaarden eenmalig in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De SEPP is alleen voor particulieren die een nieuwe of gebruikte 100% elektrische personenauto in de kleinere en compacte middenklasse kopen of leasen (private lease).
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2023
Denk in 2023 aan hoogte gebruikelijk loon van de dga
De regels omtrent de hoogte van het gebruikelijk loon van de dga zijn dit jaar veranderd. Wat betekent dat en hoe kunt u hierop inspelen zodat u moeilijkheden met de fiscus voorkomt? Waar moet u vooral op letten?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2023
Verminder als dga op tijd de leningen bij uw BV
Heeft u als dga leningen bij uw BV uitstaan tot een bedrag van meer dan € 700.000, verminder deze dan tijdig. Zo niet, dan kan dit u duur komen te staan. Maar wat is ‘tijdig’ en waar moet u allemaal rekening mee houden?
GELD LENEN - 05.10.2023
Kunt u door de inflatie privé minder lenen?
Inflatie heeft ervoor gezorgd dat het leven de afgelopen tijd flink duurder werd. Om de inflatie te beteugelen, steeg de rente. Beide ontwikkelingen zorgen ervoor dat u minder consumptief kunt lenen, kopten de media. Wat moet u weten?
PERSONEEL - 05.10.2023
Minder vrije ruimte in werkkostenregeling vanaf 2024
Zoals u weet, mag u als werkgever een percentage van uw totale fiscale loonsom, de zogenaamde ‘vrije ruimte’, besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Wat moet u weten?
ICT - 05.10.2023
Uw ICT-dienstverlener verantwoordelijk voor uw back-ups?
Heeft u nagedacht over wat er met uw onderneming gebeurt indien er brand uitbreekt of als uw onderneming wordt getroffen door een cyberaanval? Back-ups zijn dan van levensbelang, maar wie draagt hier nu zorg voor?