Alle domeinen

2023 - Mei

FINANCIERING - 30.05.2023

Financier focust bij kredietaanvraag steeds meer op CSRD en ESG. Bent u voldoende risicomijdend geëngageerd?

Als u een financiering nodig heeft, is er steeds meer aandacht voor CSRD- en ESG-risico’s die uw onderneming loopt. Wat moet u weten?

BETALINGSVERKEER - 30.05.2023

Verkeerd geld overgeboekt? Kent u de Procedure NAW-gegevens Begunstigde bij niet-bancaire Fraude (PNBF)?

Het klinkt spannender dan het is, maar wat als u per ongeluk geld heeft overgeboekt naar een verkeerde bankrekening? Hoe kunt de naw-gegevens van de ontvanger opvragen bij zijn bank? Wat moet u daarvan weten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.05.2023

Dga verantwoordelijk voor correcte belastingaangifte, vindt rechter

Een dga is verantwoordelijk voor het indienen van correcte belastingaangiften voor de omzetbelasting. Wat als de aangiften worden opgesteld door de boekhouder op basis van de door de dga overhandigde administratie?

ALIMENTATIE - 30.05.2023

Niet-wijzigingsbeding van een alimentatieverplichting is rechtsgeldig, alimentatie blijft in stand

Een niet-wijzigingsbeding van een alimentatieverplichting moet schriftelijk worden vastgelegd. Is een gezamenlijk getekend stuk dan noodzakelijk? Wat kan er ook gelden als bewijs? Wat staat er in de wet en wat zegt de rechter?

INVESTEREN - 26.05.2023

Energiebesparende investeringen naar voren halen

Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2023 aangekondigd om vanaf 2024 het aftrekpercentage van de Energie-investeringsaftrek (EIA) structureel te verlagen. Ook het plafond van het maximaal investeringsbedrag wordt verlaagd.

WEBDIENSTEN - VARIA - 24.05.2023

Hoe u QR-codes zinvol kunt gebruiken

QR-codes zijn handig om via een simpele scan snel informatie in uw smartphone te krijgen (een URL, een wifiwachtwoord, etc.). Hoe werken deze precies en op welke manier kunt u QR-codes goed gebruiken voor commerciële doeleinden?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 24.05.2023

Adverteren op Instagram doet u zo

Met een gerichte advertentiecampagne op Instagram kunt u zich richten tot een specifieke doelgroep binnen uw (potentiële) klanten. Hoe pakt u dit slim aan?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 24.05.2023

Neem privacy serieus

De discussie rond TikTok bewijst dat gebruikers en klanten kritischer zijn over wat er gebeurt met hun privégegevens. Voldoet uw bedrijf aan de AVG-regels?

WEBDIENSTEN - VARIA - 24.05.2023

Interessante AI-toepassingen voor uw zaak

Kunstmatige intelligentie lijkt voor velen het nieuwe wondermiddel. ChatGPT kent u intussen al wel, maar er bestaan nog tal van andere AI-tools die zelfstandigen en ondernemers kunnen helpen. Een selectie ...

WEBDIENSTEN - VARIA - 24.05.2023

Wat vinden anderen van uw idee?

Overweegt u de lancering van een nieuwe dienst, de opening van een extra vestiging of een bedrijfsuitje? Hoe betrekt u daar uw klanten of collega’s bij?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 24.05.2023

Wordt u bespioneerd via stalkerware?

Een minder bekend soort malware waarmee u ook in een zakelijke situatie te maken zou kunnen krijgen, is de zogenaamde ‘stalkerware’. Wat houdt dit in en wat kunt u ertegen doen?

PERSONEEL - 24.05.2023

Opletten bij einde arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt vanzelf op de afgesproken datum (of bij het einde van een project). Als werkgever moet u de werknemer een maand voor het aflopen van een contract laten weten of u een nieuw contract aanbiedt of het bestaande contract verlengt. Maar soms gaat dat fout.

SUBSIDIES - 17.05.2023

Subsidie Mijn Digitale Zaak als u investeert in digitalisering

Met de subsidie Mijn Digitale Zaak kunt u subsidie krijgen voor de kosten van advies voor digitalisering en voor de aankoop van digitale technologie. Zo vergoedt de subsidieregeling 50% van de kosten met een maximum van € 2.500. Daarvan kunt u maximaal € 500 vergoed krijgen voor de kosten van advies.

BEDRIJFSOPVOLGING - 17.05.2023

Voorgestelde wijzigingen in de fiscale bedrijfsopvolgingsregeling

Zoals verwacht, heeft het kabinet in de Voorjaarsnota 2023 een aantal maatregelen voorgesteld met betrekking tot het aanpassen van de bedrijfsopvolgingsregeling voor de schenk- en erfbelasting (BOR) en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting.

BELEID BELASTINGDIENST - 15.05.2023

De vaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding en ouderschapsverlof, hoe zit dat?

Wat zijn de gevolgen voor de vaste reiskosten- en/of thuiswerkvergoeding bij de opname van ouderschapsverlof? Mag u deze vergoedingen dan doorbetalen?

LOONBETALING - 15.05.2023

Overlijdensuitkering alleen fiscaal vrijgesteld als werknemer in dienstbetrekking is, wat geldt er voor postuum loon?

De kennisgroep van de Belastingdienst besprak onlangs de relevante fiscale aandachtspunten inzake de overlijdensuitkering als een werknemer onverhoopt komt te overlijden. Wanneer is deze fiscaal vrijgesteld van heffingen?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 15.05.2023

Is het een zzp’er of toch een werknemer?

Bezorgers van Deliveroo werkten als zzp’er op grond van een overeenkomst van opdracht. Op 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad hier een stokje voor gestoken. Arbeidskrachten bij Deliveroo zijn werknemers, geen zelfstandigen.

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 15.05.2023

Moet een nieuwe medewerker een gezondheidsrisico melden?

Uw werknemer valt uit met psychische klachten. Nu blijkt dat dit bij zijn vorige werkgever ook al is gebeurd. Had hij dat moeten melden tijdens het sollicitatiegesprek? Als hij dat niet heeft gedaan, is dat dan reden voor ontslag?

VAKANTIE - 15.05.2023

Vakantiedagen vervallen per 1 juli

De niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen uit 2022 vervallen per 1 juli 2023. Hoe zit dat ook alweer? Wordt er van u als werkgever nog iets verwacht?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 15.05.2023

De vijf grootste valkuilen bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Welke zijn dat en hoe deze te voorkomen?

Als werkgever heeft u dagelijks te maken met arbeidsovereenkomsten. Vaak gaat dat goed, soms gaat dat mis. Er kunnen zich namelijk nogal wat valkuilen bevinden op het pad van een goede arbeidsovereenkomst. Wat is de top vijf?

ONTSLAG - 15.05.2023

Zo begeleidt u een disfunctionerende werknemer

Het kan zomaar voorkomen dat een werknemer niet naar behoren functioneert. Afscheid van hem nemen, kan niet zomaar. U zult eerst de nodige begeleiding moeten geven en formeel een verbetertraject moeten starten. Hoe pakt u dat aan?

BELEID - 15.05.2023

Hoe vermindert u het personeelsverloop met exitgesprekken?

In deze tijd van arbeidsmarktkrapte wilt u uw schaarse medewerkers vasthouden. Met exitgesprekken kunt u een (nog betere) werkgever worden waar medewerkers graag voor willen werken. Hoe pakt u zo’n gesprek aan?

AUTOMATISERING - 15.05.2023

ChatGPT voor uw vacatureteksten?

Met de AI-tool ChatGPT kunt u teksten laten schrijven. Dat kan tijd besparen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet u rekening mee houden om het verschil te maken?

BELASTINGEN - 15.05.2023

Zzp’er toch werknemer, wat betekent dat fiscaal gezien?

Zoals bekend, heeft de Hoge Raad nu beslist dat de opdrachtnemers (zzp’ers) van Deliveroo in dienstbetrekking waren. Dit heeft niet alleen arbeidsrechtelijke gevolgen, maar ook gevolgen voor de loonbelasting. Wat betekent dat?

ENERGIE - 15.05.2023

Zonnepanelen, wel of geen btw?

Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen op of bij een woning 0%. Wat valt er allemaal onder het nultarief? Geldt dit tarief bijv. ook voor de meterkast?

AAN- EN VERKOOP - 15.05.2023

Verkoper akkoord met ontbinding koopovereenkomst?

Als de koper van een woning een beroep doet op het financieringsvoorbehoud, wordt de koopovereenkomst ontbonden. Maar wat als de verkoopmakelaar zegt dat de ontbinding akkoord is, terwijl de verkoper het daar niet mee eens is?

BURENRECHT - 15.05.2023

Gevelpanelen tegen lichtinval vlak naast de erfgrens mogen blijven staan: geen misbruik van bevoegdheid

De eigenaar van een perceel grond mag zelf bepalen op welke wijze hij gebruikmaakt van zijn terrein, maar hij mag geen misbruik maken van deze bevoegdheid. Wanneer is daarvan sprake? Wat als hij aantoont voldoende belang te hebben?

UW RAADSMAN - 15.05.2023

Verkoop onroerende zaak door een stichting

Het komt in de praktijk wel eens voor dat een stichting eigenaar is van een onroerende zaak. Als de stichting de onroerende zaak gaat verkopen, rijst de vraag wie er namens de stichting bevoegd is om dit te regelen. Waar moet u op letten?

AAN- EN VERKOOP - 15.05.2023

Door levering eigenaar van de grond: wat met andere opmeting door Kadaster en verjaring?

Door ondertekening van de notariële akte van levering en inschrijving in het Kadaster wordt een koper eigenaar van de grond. Wat als deze daarna door het Kadaster anders wordt opgemeten? Wie is er dan eigenaar van het afwijkende deel?

IN DE KIJKER - 15.05.2023

De sleutelverklaring, risico’s en fiscale gevolgen

Soms wordt er al voor de notariële overdracht van een woning een sleutel aan de koper gegeven. Er wordt dan meestal een sleutelverklaring getekend. Wat zijn daarbij de aandachtspunten? Moet er dan al overdrachtsbelasting worden betaald?

INKOMSTENBELASTING - 15.05.2023

Tijdelijk verhuurde aanbouw woning belast in box 1

In de praktijk is er vaak onduidelijkheid over de belastingheffing bij de (tijdelijke) verhuur van (een deel van) de eigen woning. In een recente uitspraak werd geoordeeld dat de verhuuropbrengst is belast in box 1. Hoe zit dat precies?

HUUR- EN VERHUUR - 15.05.2023

Huurder ligplaats woonboot beter beschermd


HUUR EN VERHUUR - 15.05.2023

De verhuur van opslagruimte, do’s-and-don’ts

Wat als de huurder van een opslagruimte of van een speciaal gebouwde loods zonder bericht vertrekt? Wat moet er met de opgeslagen goederen gebeuren? Mag u deze verkopen? Waar moet u op letten?

GEMEENTE - 15.05.2023

Geen legesaanslag omdat gemeente digitaal bouwkostenkompas gebruikt

Onlangs oordeelde Rechtbank Den Haag dat de gemeente geen legesaanslag mocht opleggen, omdat deze gebruikmaakt van het digitale bouwkostenkompas. Wat moet u hierover weten?

AAN- EN VERKOOP - 15.05.2023

Kan er nog een beroep worden gedaan op het financieringsvoorbehoud als er een financiering is?

Een financieringsvoorbehoud is gebruikelijk en veilig voor de koper. Het is vaak een standaardbepaling. Hoe zit het als er een beroep op het financieringsvoorbehoud wordt gedaan terwijl de financiering rond is en er een bankgarantie is afgegeven?

FINANCIERING - 15.05.2023

Het borgstellingskrediet (BMKB) als uw zekerheden even tekortschieten?

Het borgstellingskrediet (BMKB) is er voor ondernemingen die een financieringsbehoefte hebben, maar hiervoor niet voldoende zekerheden kunnen bieden. Per 1 juli 2023 zijn er enkele wijzigingen. Kunt u hiervan profiteren?

SUBSIDIE - 15.05.2023

Investeren in digitaal en online ondernemen, vergeet de subsidie Mijn Digitale Zaak niet!

Investeren in digitale mogelijkheden zijn voor ondernemers kostbare investeringen. De subsidie Mijn Digitale Zaak kan u behulpzaam zijn. Lees verder!

SCHENKINGEN - 15.05.2023

Repeterende schenking: wat heeft de Hoge Raad nu beslist?

Door jaarlijks te schenken, vererft er minder vermogen, dus minder erfbelasting. Kunnen er op dezelfde dag meerdere schenkingen - voor verschillende jaren - worden gedaan, zonder dat dit voor de schenkbelasting ongunstig uitpakt?

CONTROLE - 15.05.2023

Waar wil de Nederlandse Arbeidsinspectie vooral op gaan controleren?

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft in zijn meerjarenplan voor de jaren 2023 tot en met 2026 uitgewerkt hoe de werkwijze zal zijn en wat de prioriteiten zijn. In het Jaarplan 2023 is beschreven wat dit voor 2023 gaat betekenen.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.05.2023

Box 2-verlies dga alleen verrekenbaar met beschikking

Indien u als aanmerkelijkbelanghouder in box 2 een verlies maakt, mag dit worden verrekend met winsten in box 2. Als u geen aanmerkelijk belang meer heeft, kunt u aanspraak maken op een belastingkorting. Wat besliste de rechter onlangs hierover?

AUTO - 15.05.2023

Fiscale voordelen elektrische bestelauto optimaal benutten

De fiscale stimulering van elektrische personenauto’s is nog slechts minimaal. Deze subsidiëring heeft zijn werk gedaan. Voor elektrische bestelauto’s bestaan er echter nog wel veel fiscale stimulansen. Houd wel de voorwaarden goed in de gaten.

BEDRIJFSOPVOLGING - 15.05.2023

Versobering fiscale bedrijfsopvolgingsregeling

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kent een zeer ruime voorwaardelijke vrijstelling van schenk- en erfbelasting en staat daarom al geruime tijd ter discussie. Maar nu lijkt de BOR dan toch echt te worden versoberd. Wat staat er te gebeuren?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.05.2023

Gebruikelijkloonregeling in 2023, wat moet u weten?

Een dga die werkt voor zijn eigen BV, moet een bepaald minimum aan loon uit zijn BV ontvangen, de gebruikelijkloonregeling. De regels hiervoor zijn met ingang van 2023 gewijzigd. Wij zetten de belangrijkste regels voor u op een rij.

PRIVÉ - 15.05.2023

Verkoop woning aan kind tegen lage waarde

Als u uw woning financieel vriendelijk wilt overdragen aan uw kind, kan uw kind de volledige waarde betalen en kunt u vervolgens een deel kwijtschelden. U kunt ook uitgaan van een lagere waarde bij de verkoop. Wat is fiscaal het gunstigste?

FISCOTIP - 15.05.2023

Periodiek schenken, doe het goed

Als u bijv. uw kind voor langere termijn een schenking wilt toezeggen, is het fiscaal nadelig indien dit als periodieke uitkering wordt gezien. Door hierop in te spelen, kunt u dit echter voorkomen. Waar moet u dan wel op letten?

BTW - 15.05.2023

Aan suppletieplicht wordt niet voldaan bij vermelden btw-schuld in aangifte vennootschapsbelasting

De Hoge Raad heeft onlangs een uitspraak gedaan over het opleggen van een vergrijpboete in de btw. De vraag is of een BV aan zijn suppletieplicht heeft voldaan door in de aangifte vennootschapsbelasting te vermelden dat er btw verschuldigd is.

ARBEIDSRELATIES - 15.05.2023

Maaltijdbezorgers toch in loondienst

Onlangs heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de vraag of maaltijdbezorgers als werknemers gezien moeten worden of als zelfstandigen. Deze uitspraak kan gevolgen hebben als u werkt met zzp’ers. Hoe zit dat?

PERSONEEL - 15.05.2023

Vakantiekrachten aan het werk

Als u in de zomerperiode studenten en scholieren inzet, kunt u wellicht gebruikmaken van de studenten- en scholierenregeling. Hoe werkt deze regeling?

AUTO VAN DE ZAAK - 15.05.2023

Eisen rittenadministratie streng toegepast

Het voeren van een rittenadministratie is een veelgebruikt middel om de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak te voorkomen. De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat u zich daarbij strikt aan de eisen moet houden.

IN DE PIJPLIJN - 15.05.2023

Nieuw stelsel box 3 niet voor 2027


PACHT - 11.05.2023

Verpachter aansprakelijk voor ongeschiktheid van de grond?

Een pachter moet zelf beoordelen of de grond voor het overeengekomen doel geschikt is. Maar wat als de verpachter garandeert dat de grond daarvoor geschikt is? Hoe zit het dan met de onderzoeksplicht van de pachter?

MESTWETGEVING - 11.05.2023

Organische stofrijke mest: ‘vrijstelling’ fosfaat bij gebruik ruime hoeveelheid

Standaard telt het fosfaat uit meststoffen voor 100% mee voor de fosfaatgebruiksnorm. Echter vanaf 2023 geldt onder bepaalde voorwaarden dat er nog maar een gedeelte van het fosfaat meetelt. De fosfaatvrijevoet komt te vervallen. Hoe werkt dat?

BELASTINGEN - 11.05.2023

Belastingverdragen van Nederland met andere landen

Doel van het sluiten van belastingverdragen met andere landen is het voorkomen van dubbele belastingheffing, het versterken van economische banden met andere landen en het voorkomen van belastingontwijking.

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 11.05.2023

Privé rekening-courantschuld (rc) van dga aan zijn BV verrekenen bij einde huwelijk door finaal verrekenbeding?

Als een huwelijk eindigt waarbij een finaal verrekenbeding geldt, moet er worden verrekend alsof de echtgenoten in gemeenschap van goederen waren gehuwd. Dat geldt voor de bezittingen en de schulden. Geldt dit ook voor een privé rc-schuld?

SUBSIDIE - 11.05.2023

Vanaf 1 juni: subsidie behoud graslandareaal, wanneer komt u hiervoor in aanmerking?

Heeft u derogatie aangevraagd? Dan kunt u in aanmerking komen voor de subsidie behoud graslandareaal. Dit geldt soms ook als u geen derogatie meer kunt aanvragen. U kunt in 2023, 2024 en 2025 de subsidie aanvragen in de maand juni.

LOONHEFFINGEN - 09.05.2023

De Belastingdienst komt met Handleiding bijtelling van de fiets van de zaak, daarom een update ...

De fiets blijft niet alleen de media en de gemoederen bezighouden, maar ook de Belastingdienst. Nu verscheen er weer een actualisatie Handleiding bijtelling fiets van de zaak. Wij hebben deze voor u uitgeplozen ...

WEBSHOP EN WEBWINKEL - 09.05.2023

Webwinkel als hobby, wanneer fiscaal toch ondernemer?

“Stel, mijn partner start als hobby met eigengemaakte spullen een webwinkeltje. Hoe en wanneer ziet de Belastingdienst dit toch als ondernemerschap?” Met deze vraag kwam een collega van u op de proppen ...

AFTREKBARE KOSTEN - 09.05.2023

Wanneer zijn uw eigen studiekosten aftrekbaar?

Tot 1 januari 2022 had u als ondernemer de keuze om studiekosten ten laste van de winst te brengen of deze als persoonsgebonden aftrek ten laste van uw inkomen te brengen. Deze laatste aftrekpost is vervangen door het STAP-budget.

BELEID BELASTINGDIENST - 09.05.2023

Rechter verduidelijkt correctiebeleid fiscus


INVESTEREN - 09.05.2023

Subsidie als u investeert in digitalisering

Stel, u wilt investeren in digitale mogelijkheden om winstgevender en efficiënter te ondernemen. Wist u dat u de kosten kunt drukken met subsidie daarvoor?

ONROERENDeZAAKBELASTING - 09.05.2023

Wie moet de WOZ-waarde van uw bedrijfspand (of woning) bewijzen? Wat zegt de rechter?

Burgers en gemeenten liggen nogal eens met elkaar overhoop over de WOZ-waarde. Maar hoe zit het daarbij met de bewijslast? Welke rechten heeft u als het gaat om de WOZ-waarde? Wat besliste de rechter onlangs?

BTW - 09.05.2023

Boete bij uitblijven suppletieaangifte btw

De Hoge Raad heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de vraag of de Belastingdienst een boete kan opleggen als een ondernemer in zijn winstaangifte de btw-schuld heeft gemeld, maar geen suppletieaangifte heeft gedaan.

BTW - 09.05.2023

Vergeet de aftrek btw privégebruik auto niet!

Heeft u of hebben uw werknemers de beschikking over een auto van de zaak, dan is bekend dat u in beginsel niet alle btw in aftrek mag brengen. Minder bekend is wat hiervan het effect is op de winst. Hoe zit dat precies?

PARKEERBELASTING - 09.05.2023

Hoelang mag laden/lossen duren?


GEZONDHEIDSRECHT - 09.05.2023

Hoe zorgvuldige euthanasieafwegingen maken bij dementerende patiënten?

Euthanasie en hulp bij zelfdoding mag alleen worden uitgevoerd als u als arts zeker weet dat de zes zorgvuldigheidseisen uit de wet van toepassing zijn. We lichten dat toe aan de hand van tuchtrechtspraak.

DOSSIER - 09.05.2023

Patiëntendossier gebruiken voor uw verweer tegen een klacht?

Mag u gebruikmaken van medische gegevens van de patiënt voor uw verweer op een klacht en zo ja, van welke gegevens? De hoogste tuchtrechter deed daarover een nieuwe uitspraak die meer duidelijkheid gaf.

ZORGVERZEKERAARS - 09.05.2023

Vergoeden van reële tarieven door zorgverzekeraar

Moet een zorgverzekeraar reële tarieven vergoeden aan een zorgaanbieder? Onlangs verplichtte een rechter een zorgverzekeraar om een hoger indexatiepercentage te hanteren. Heeft de uitspraak gevolgen voor nu en ook voor later?

PRIVACY - 09.05.2023

Voorwaarden voor gegevensuitwisseling in de acute zorg

In de acute zorg is het van levensbelang dat zorgverleners in één oogopslag relevante medische gegevens en informatie over de acute situatie van een patiënt kunnen overzien. Hoe helpt de Richtlijn Gegevensuitwisseling acute zorg daarbij?

PRAKTIJK - 09.05.2023

Een zorgverlener is geen belastingadviseur

Een patiënt vraagt aan zijn zorgverlener of de behandelingen aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Volgens de behandelaar, een chiropractor, is dit het geval, maar de inspecteur en de rechter beslissen anders. Hoe zit dit?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 09.05.2023

Instagram voor uw zaak: twee nieuwigheden

Instagram is een nuttig marketingkanaal dat u als handelaar of ondernemer kosteloos kunt inzetten voor uw bedrijf. Kende u deze twee nieuwe functies al?

ZAKELIJK - ENERGIE - 09.05.2023

Duurzaam energie besparen

Uw onderneming verduurzamen loont, zeker als u de subsidieregelingen optimaal benut. Het loket voor de Subsidieregeling Verduurzaming MKB is weer open.

ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 09.05.2023

Beelden maken met Bing Image Creator

Microsoft heeft onlangs zijn eigen AI-beeldengenerator gelanceerd, gebaseerd op DALL-E. Wat is het precies en wat kunt u er allemaal mee doen?

SOFTWARE - OFFICE - 09.05.2023

Office op uw nieuwe pc

U schakelt over op een nieuwe computer en u wilt opnieuw Office-applicaties installeren. Hoe zit dat nu eigenlijk met deze Office-abonnementen?

APPS & WEBDIENSTEN  - NOTITIES - 09.05.2023

Maak slimmer gebruik van Google Keep-notities

Met uw smartphone bij de hand heeft u geen papieren notitieboekje meer nodig. Google Keep is een geschikte app voor digitale notities. Hoe gebruikt u deze het efficiëntst?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 09.05.2023

Gemakkelijker samenwerken met Microsoft Loop

Gebruiken u en uw collega’s verschillende Office-apps, dan laat het nieuwe Microsoft Loop u toe om makkelijk informatie met elkaar te delen. Interessant?

ENERGIE - 09.05.2023

Vanaf 2026 is een (hybride) warmtepomp de nieuwe norm

Bij de presentatie van een nieuw pakket aan klimaatmaatregelen eind april, maakte het kabinet bekend dat de (hybride) warmtepomp de minimumstandaard wordt voor het verwarmen van woningen, winkels, scholen en kantoren. Hoe zit dat?

HORECAKOSTEN - 08.05.2023

Wetgeving: koffie to go-beker vanaf 1 juli 2023 naar herbruikbaar en duurzaam

De Europese richtlijn SUP zorgt voor wetgeving per 1 juli 2023. Wat betekent dit bijv. voor uw koffie to go?

BTW-TARIEF - 08.05.2023

Pikante danceparty, pikant detail: welk btw-tarief?

Op danceparty’s mag u het lage btw-tarief van 9% toepassen. Dit tarief geldt niet voor erotisch vermaak. Maar waar ligt de grens, oftewel: welk tarief is van toepassing op sexy danceparty’s? Wat is daarbij doorslaggevend? Wat zei de rechter recentelijk?

HORECAWETGEVING - 08.05.2023

Regels disposables die (bio)plastic bevatten voor horeca en evenementen per 1 juli 2023 en 1 januari 2024

Voor horeca (verteer op locatie, bezorgen en afhalen), maar ook voor evenementen gaan er regels gelden inzake disposables die (bio)plastic bevatten. Er gelden twee ingangsdatums: 1 juli 2023 en 1 januari 2024. Welke is voor wat?

OMZET - 08.05.2023

Doe altijd aangifte bij de politie bij oplichting door een gast

Een stel logeert in een hotel, doet zich voor zo’n € 3.000 tegoed aan roomservice en laat bovendien een enorme puinhoop achter. Wat is nu de beste manier om de ‘gasten’ te laten betalen: aangifte doen of een deurwaarder inschakelen?

PERSONEEL - 08.05.2023

Elders erbij werken een halt toeroepen met een nevenwerkzaamhedenbeding?

In veel arbeidsovereenkomsten staat standaard een verbod op nevenwerkzaamheden. Met de komst van nieuwe wetgeving is het opnemen van zo’n verbod aan banden gelegd. Hoe zorgt u ervoor dat u uw nevenwerkzaamhedenbeding kunt handhaven?

VEILIGHEID - 08.05.2023

Cameratoezicht: veiligheid of privacy, wat is belangrijker?

De redenen om cameratoezicht in te voeren, draaien om bewaking, controle en preventie. Maar hoe zwaar weegt dan de privacy? Wat moet u weten?

PRIVACYWETGEVING - 05.05.2023

Uw webwinkel voldoende beveiligd inzake privacy?

Een slecht beveiligde webshop kan leiden tot een datalek en vervolgens tot misbruik van persoonsgegevens, zoals identiteitsfraude. Daarom is een goede beveiliging van uw gegevensverwerking cruciaal. Wat moet u weten?

BTW - 05.05.2023

Wat valt er allemaal onder het btw-nultarief bij zonnepanelen op of bij een woning?

Er bleek veel onduidelijkheid te zijn over welke werkzaamheden rondom het plaatsen en installeren van zonnepanelen wel onder het btw-nultarief vallen en welke niet. Daarom kwam de Belastingdienst onlangs met duidelijkheid.

AUTOMATISERING - 05.05.2023

De mogelijkheden en valkuilen van ChatGPT

ChatGPT is een zeer geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie die steeds vaker wordt gebruikt op de werkvloer van de ondernemer. Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen? Waar moet u aan denken?

HANDELSPRAKTIJK - 05.05.2023

Regels consumentenkorting aangescherpt

Om misleiding van consumenten te voorkomen, zijn de regels omtrent kortingen per 2023 verscherpt. Hoe?

BV EN DGA - 05.05.2023

Belastingkorting bij verlies uit aanmerkelijk belang in uw BV?

Als u een verlies heeft uit aanmerkelijk belang, kunt u dit verrekenen. Maar wat nu als u geen aanmerkelijk belang meer heeft? Wanneer kunt u dan kiezen voor een belastingkorting en wat zijn daarvoor de voorwaarden?

HUUR BEDRIJFSPAND - 05.05.2023

Uw rechten bij een nieuwe eigenaar van uw bedrijfspand

U huurt een bedrijfspand en het pand wordt verkocht aan een andere eigenaar. Hoe zit dat met uw huurrechten? Kunt u er zomaar uitgezet worden en kunt u zomaar het huurcontract opzeggen?

BETALINGSVERKEER - 05.05.2023

OVpay: in- en uitchecken met uw bankpas?


CORONAMAATREGELEN - 05.05.2023

Inschrijving KvK bepalend voor NOW-starters?


CORONAMAATREGELEN - 05.05.2023

Zijn subsidies omzet voor de NOW? Wat zegt de rechter?

Tijdens de coronacrisis konden werkgevers NOW-subsidie krijgen ter dekking van de loonkosten. Voorwaarde was wel dat er een forse omzetdaling moest zijn. Behoren subsidies dan ook tot de omzet? Wat vond de rechter?

ICT - 05.05.2023

Bewaren van e-mails: AVG en bewaarkosten

De hele dag worden er e-mails verzonden, over allerlei onderwerpen. Sommige e-mails zijn heel belangrijk en andere stellen niets voor, maar alles wordt bewaard. Dat is niet handig. Wat zijn de regels en hoe past u deze toe?

TUCHTRECHT - 04.05.2023

Moet u altijd een verzoek voor een second opinion van een patiënt opvolgen?

Neuroloog Bakker onderzoekt patiënt Ben, denkt aan lichamelijke en psychische overbelasting en verwijst Ben door voor fysiotherapie. Na aanhoudende klachten draagt hij de behandeling over aan een revalidatiearts. Mag de neuroloog een second opinion weigeren?

PRIVACY - 04.05.2023

AVG-boetes bij datalekken: welke lessen kunt u leren?

Het is het schrikbeeld van iedere zorgverlener: een datalek. In 2021 werden er 24.866 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gemeld. De meeste datalekken zijn afkomstig uit de sector Zorg en Welzijn. Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

GEZONDHEIDSRECHT - 04.05.2023

Patiënt of nabestaande heeft niet langer inzagerecht in een calamiteitenrapport

De Hoge Raad beantwoordde de vraag of nabestaanden recht hadden op inzage in het PRISMA-rapport na suïcide van hun zoon, ontkennend. Tot nu toe werd er aan nabestaanden openheid gegeven over calamiteiten. Wat was de motivatie?

BEROEPSPRAKTIJK - 04.05.2023

Zorgverleners hoeven niet langer hun BIG-nummer te vermelden

Het Ministerie van VWS heeft besloten de verplichting voor zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden op websites en in e-mailondertekeningen, te schrappen.

COMMUNICATIE - 04.05.2023

Moeten specialisten vaker op eigen initiatief communiceren met de huisarts?

Een patiënt heeft een hoog risicoprofiel. In de loop van de jaren verwijst zijn huisarts hem vervroegd naar de cardioloog. De cardioloog mist een indicatie voor een gevraagd onderzoek en informeert de huisarts daar niet over. Wat vond het tuchtcollege daarvan?

Cookiebeleid