2023 -
Juli
ARBEIDSVOORWAARDEN - 12.07.2023
Per 1 januari 2024 afwasbare drinkbekers voor het personeel
Vanaf 1 januari 2024 mag u uw werknemers geen plastic (koffie)bekers meer aanbieden (Single Use Plastic (SUP-) wetgeving). Dit is een van de maatregelen om het plasticafval te verminderen. Maar wat zijn dan de alternatieven?
ARBEIDSRECHT - 12.07.2023
Schadevergoeding vorderen van werknemer ... hoe kan dat?
Op grond van wanprestatie een schadevergoeding vorderen van de wederpartij, is in het contractenrecht meer dan gebruikelijk. Toch kan het in het arbeidsrecht ook. In welke situaties kan dat en hoe werkt dat dan?
ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 12.07.2023
Verzuimverzekering met Poortwachtergarantie
Een verzuimverzekering met Poortwachtergarantie klinkt aantrekkelijk, want als het mis gaat, betaalt de verzekeraar alle kosten. Zo’n Poortwachtergarantie kent wel voorwaarden. Waar moet u op letten? Wat als de verzekeraar de garantie intrekt?
PRIVACY - 12.07.2023
Uw werknemers hebben ook privacy, privacyverklaring?
Uw werknemers zijn betrokkenen. Dat is zo gedefinieerd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daarmee hebben zij net zo veel rechten als uw klanten en leveranciers. Heeft u dit wel goed op orde?
LOONBETALING - 12.07.2023
Geen arbeid, wel loon. Wanneer mag u toch loon inhouden?
Als werkgever moet u loon betalen in ruil voor het werk dat de werknemer voor u doet. Het uitgangspunt van de wetgeving is dat u altijd loon moet betalen, ook als de werknemer niet heeft gewerkt. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Welke? Lees verder ...
PERSONEELSBELEID - 12.07.2023
Hoe bereidt u zich voor op een arbeidsvoorwaardengesprek?
Het laatste gesprek voor indiensttreding is het arbeidsvoorwaardengesprek. Als dit gesprek niet succesvol wordt afgerond, is er veel tijd en geld verspild en moet u misschien wel opnieuw beginnen met zoeken. Hoe bereidt u zo’n gesprek goed voor?
LOONADMINISTRATIE - 12.07.2023
Een externe salarisadministratie, afspraken goed vastleggen
De boekhouder doet de boekhouding en misschien ook wel de salarisadministratie. Daar zit de crux. Het is van belang te weten wat u afspreekt wat de andere partij voor u gaat doen. Dat klinkt logisch, maar dat is helaas niet altijd het geval ...
RECHTSPRAAK - 12.07.2023
Wanneer komt een billijke vergoeding om de hoek kijken?
Een werknemer gaat akkoord met een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Vervolgens stapt hij naar de rechter om nog een extra vergoeding te kunnen krijgen. Wat speelde hier?
BOUWEN EN VERBOUWEN - 12.07.2023
Hoge legesaanslag onterecht
De rechter veegde onlangs een hoge legesaanslag van tafel, omdat de gemeente het vertrouwensbeginsel had geschonden. Wat kunnen we hiervan leren?
BOUWRECHT - 12.07.2023
Retentierecht als drukmiddel, hoe werkt dat?
Aannemers werken vaak met termijnfacturen volgens de voortgang van de opdracht. Als de opdrachtgever echter niet op tijd betaalt, kan de aannemer zich beroepen op het retentierecht. Zo’n procedure moet zorgvuldig gevoerd worden.
GEMEENTE - 12.07.2023
Parkeren voor uw eigen inrit, mag dat eigenlijk wel?
U krijgt een verkeersboete voor het parkeren van uw auto voor uw eigen inrit. U vraagt zich af hoe dat kan, want u doet dit al jaren zonder problemen. Hoe zit dat? Kunt u dit voorkomen?
UW RAADSMAN - 12.07.2023
Verkoop ongedaan gemaakt wegens misbruik van omstandigheden
Als de verkoper van een woning in een kwetsbare positie verkeert, kan hij (of kunnen na zijn overlijden zijn erfgenamen) proberen om de koopovereenkomst alsnog te vernietigen. Onder omstandigheden slagen zij daar ook in.
BTW - 12.07.2023
Reisbureauregeling voor huisvesting arbeidsmigranten?
Verhuur van woonruimte is in beginsel vrijgesteld van btw. Een belangrijke uitzondering hierop is de zogeheten ‘reisbureauregeling’. Wat besliste Hof Den Haag nu over de toepassing van deze regeling bij verhuur aan arbeidsmigranten?
AAN- EN VERKOOP - 12.07.2023
Inroepen financieringsvoorbehoud, let goed op de voorwaarden!
In een koopcontract wordt voor de koper vaak een financieringsvoorbehoud opgenomen. Als de koper daar een beroep op wil doen, moeten de afgesproken voorwaarden zorgvuldig in acht worden genomen. Dat gaat in de praktijk nogal eens mis.
AAN- EN VERKOOP - 12.07.2023
Een oude vergeten erfdienstbaarheid
Bij de verkoop van een onroerende zaak is de hoofdregel dat de verkoper de eigendom overdraagt zonder bijzondere lasten en beperkingen, zoals erfdienstbaarheden, tenzij de koper deze uitdrukkelijk aanvaardt. Wat besliste de rechter onlangs?
IN DE KIJKER - 12.07.2023
Concurrenten weren met een kettingbeding
Stel, een ondernemer wil zijn bedrijfspand verkopen, maar hij wil niet dat zich eenzelfde soort bedrijf in het pand vestigt. Hoe kan hij tegenhouden dat de koper het pand meteen doorverkoopt aan een concurrent? Kan een kettingbeding helpen?
HUUR EN VERHUUR - 12.07.2023
Is de verhuur van een opslagkist in een loods belast voor de btw?
Kwalificeert de verhuur van een opslagkist in een niet voor de huurder toegankelijke loods als verhuur van een onroerende zaak? De rechter beslist dat dit niet kan gelden als verhuur van een onroerende zaak en dat de verhuur dus btw-belast is.
FISCOTIP - 05.07.2023
Toch excessief lenen uit uw eigen BV?
Sinds 1 januari 2023 is het lenen uit de eigen BV sterk beperkt. Hierdoor mag u niet meer dan € 700.000 aan leningen opnemen. Gelukkig is hieraan op een aantal manieren een mouw te passen. Hoe pakt u dat aan?
FISCALE WINST - 05.07.2023
Nog in 2023 profiteren van hoge Energie-investeringsaftrek
In de Voorjaarsnota 2023 heeft het kabinet enkele fiscale plannen aangekondigd. Een daarvan is het voornemen om de Energie-investeringsaftrek in 2024 af te bouwen. Reden om energiebesparende investeringen naar voren te halen?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 05.07.2023
Ook voor dga in 2023 extra ruimte voor fiscale aftrek lijfrentepremies
Ook indien u als dga een pensioentekort heeft, mag u dit aanvullen via lijfrenten. De lijfrentestortingen zijn fiscaal aftrekbaar en worden na uw pensionering uiteindelijk weer belast. Het Pensioenakkoord verruimt de mogelijkheden hiertoe flink.
BTW - 05.07.2023
Margegoederen en btw
Een abonnee stelde ons de vraag hoe voor de btw moet worden omgegaan met zogeheten ‘margegoederen’ die zijn ingekocht zonder btw, zoals een marge-auto. Mag u deze zonder btw doorverkopen of geldt dit alleen voor handelaren?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.07.2023
De turboliquidatie gaat veranderen!
Heeft u een BV die geen activiteiten meer verricht en ook geen baten meer heeft, dan kon u deze eenvoudig via een turboliquidatie ontbinden. Maar let op, dit is per 1 juli 2023 veranderd! Wat betekent dit?
PRIVÉ - 05.07.2023
Belastingheffing over cryptovaluta box 1 of box 3?
In zijn zoektocht naar zogeheten ‘verhuld’ (verstopt) vermogen komt de Belastingdienst steeds vaker cryptovaluta (hierna crypto’s) tegen. Hoe zit het eigenlijk met de heffing op crypto’s en met welk belastingpercentage moet u rekening houden?
BTW - 05.07.2023
Buitenlandse btw op tijd terugvragen
Heeft u als btw-ondernemer in 2022 btw betaald in andere EU-landen, dan kunt u deze btw terugvragen. U heeft daarvoor nog tot 30 september 2023 de tijd.
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 05.07.2023
Meer boekenonderzoeken Belastingdienst
Uit een nieuwe jaarrapportage blijkt dat de Belastingdienst in 2022 weer meer boekenonderzoeken bij ondernemingen heeft uitgevoerd dan in 2021. Hoe zorgt u ervoor dat een belastingcontrole zo soepel mogelijk verloopt?
ONDERNEMING - 04.07.2023
Calamiteiten: hoe goed bent u voorbereid?
Iedere onderneming kan er mee te maken krijgen: calamiteiten. Vaak hebben deze grote impact op het voortbestaan van een onderneming. Wat kunt u doen om de schade te beperken?
BELASTINGEN - 04.07.2023
Geen volle eigendom, geen volle aftrek hypotheekrente
De hypotheekrente mag fiscaal in aftrek worden gebracht als de belastingplichtige (economisch) eigenaar is. Hoe zit dat na een echtscheiding als een van de ex-echtgenoten het gebruiksrecht krijgt en alle hypotheekrente betaalt?
BOER EN BEDRIJF - 04.07.2023
Vanggewas op zand en löss meestal verplicht, anders korting
Heeft u bouwland op zand- en/of lössgrond? Dan moet u vanaf dit jaar verplicht een vanggewas inzaaien. Doet u dit niet, dan ontvangt u een korting op de stikstoftotaalnorm in het volgende jaar. Er zijn enkele uitzonderingsituaties. Welke?
BOER EN BEDRIJF - 04.07.2023
Verplicht rustgewas op zand en löss: meer details bekend
Op bouwland bent u verplicht om in de periode 2023 tot en met 2026 minimaal één keer een rustgewas te telen. Dit geldt alleen voor zand- en lössgrond. Meerjarige teelten zijn onder voorwaarden vrijgesteld. Hoe kunt u hieraan voldoen?
BOER EN BEDRIJF - 04.07.2023
Opkoopregeling Lbv-plus (piekbelasters)
Vanaf 3 juli 2023 is de opkoopregeling voor piekbelasters (Lbv-plus) opengesteld. Bent u een piekbelaster en wilt u stoppen met uw bedrijf? Wat speelt er hier?
BOER EN BEDRIJF - 04.07.2023
Opkoopregeling Lbv (stikstofreductie)
Naast de opkoopregeling voor piekbelasters is ook de opkoopregeling Lbv opengesteld. Deze beëindigingsregeling is voor bedrijven die geen piekbelaster zijn, maar wel een bepaalde stikstofdepositie op een Natura 2000-gebied hebben.
BOER EN BEDRIJF - 04.07.2023
Pilot mineralenconcentraat tot en met 2024 verlengd
In 2023 en 2024 mag u mineralenconcentraat onder voorwaarden blijven gebruiken als kunstmestvervanger. De pilot mineralenconcentraat is verlengd. U kunt zich ook aanmelden als nieuwe deelnemer. Waaraan moet u voldoen?
AFTREKBARE KOSTEN - 03.07.2023
Kosten coronatest en -vaccinatie aftrekbaar?
In 2020 en 2021 was corona dagelijks in het nieuws. Er werd ook volop getest en gevaccineerd. Maar als u hiervoor kosten moest maken, zijn deze dan aftrekbaar, en zo ja, wat levert dit u dan op?
AUTO VAN DE ZAAK - 03.07.2023
Met de auto van de zaak op vakantie, bonnetjes bewaren!
Stel, u rijdt een auto van de zaak waarmee u ook privé rijdt. Daarom krijgt u ook een bijtelling voor het privégebruik van deze auto. Waarom is het slim om bonnetjes te bewaren als u met deze auto privé op vakantie gaat en (auto)kosten maakt?
INKOMSTENBELASTING - 03.07.2023
Wanneer is verhuur van een deel van de woning belast?
Het tijdelijk verhuren van een deel van de eigen woning wordt steeds populairder. Maar wanneer is er precies sprake van een deel van de eigen woning en wat is tijdelijke verhuur? Wat vond de rechter hier onlangs van?
URENADMINISTRATIE - 03.07.2023
Achteraf opgestelde urenstaat acceptabel?
Voor het recht op enkele fiscale faciliteiten moet u aan het urencriterium voldoen. Is een achteraf opgestelde urenstaat acceptabel? Wat vond de rechter onlangs?
AUTO EN BTW - 03.07.2023
Autokosten, hoe zit het ook alweer met de btw?
Vrijwel iedere ondernemer heeft te maken met autokosten. In de praktijk is er vaak onduidelijkheid over de btw die op de autokosten drukt. Is de btw bij aankoop aftrekbaar? Hoe zit het met de btw op de onderhoudskosten, e.d.?
PERSONEEL - 03.07.2023
Maaltijden op het werk ook fiscaal goed te verteren?
Als u als werkgever uw werknemers een maaltijd verstrekt, wordt dit aangemerkt als loon. Hier moet u dus iets mee in uw loonadministratie. Valt er hierbij iets te kiezen en hoe pakt dit dan fiscaal uit voor u en uw werknemers?
RECHT - 03.07.2023
Gunstbetoon in de relatie professional en industrie
Nieuwe technieken, behandelmethoden en geneesmiddelen komen vaak voort uit de samenwerking tussen artsen en private partijen. Dat levert vaak veel op, maar kan ook schadelijke gevolgen hebben. Hoe blijft u als arts onafhankelijk?