2023 -
September
INVESTEREN - 27.09.2023
Uitsluitingen Energie-investeringsaftrek teruggedraaid
Om in aanmerking te komen voor Energie-investeringsaftrek moet uw investering voorkomen op de Energielijst. Het was de bedoeling dat een aantal investeringen uit de Energielijst 2023 zouden worden uitgesloten van Energie-investeringsaftrek. Dit is echter teruggedraaid.
SUBSIDIES - 27.09.2023
Vergeet de TEK niet aan te vragen voor 2 oktober 17.00 uur bij RVO.nl!
Bent u MKB-ondernemer en heeft u een energie-intensief bedrijf, vergeet dan niet de TEK (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb) aan te vragen. De TEK is een subsidie vanwege de vorig jaar plots sterk gestegen energieprijzen. Aanvragen kan digitaal tot 2 oktober 2023 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
PERSONEEL - 26.09.2023
Aanstellen vertrouwenspersoon, intern of extern?
Het aanstellen van een vertrouwenspersoon wordt mogelijk verplicht. De Eerste Kamer is er nog mee bezig. U mag dit intern of extern regelen, maar waar kiest u voor? Een interne of externe vertrouwenspersoon? Wat weegt u af?
AUTO VAN DE ZAAK - 26.09.2023
Kent u de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)?
Bent u van plan om een nieuwe volledige emissieloze bedrijfsauto aan te schaffen (koop of financial lease), dan kunt in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Wat moet u weten?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.09.2023
Bovenmatige schuld BV tijdig aflossen voor 01.01.2024
Sinds dit jaar wordt er over een excessieve lening bij de BV belasting geheven. Dit kan men voorkomen door een bij de BV gesloten lening tijdig af te lossen. Welke mogelijkheden bestaan hiervoor en waar moet u op letten?
open cv - 26.09.2023
Terugbetaling inleg belast bij commanditaire vennootschappen
Op 29 juni 2023 heeft een kennisgroep van de Belastingdienst een standpunt gepubliceerd over kapitaalopnames uit een open CV door haar financiers. Deze zijn niet gelijkgesteld aan de onbelaste terugbetaling van een aandeel in een BV.
bedrijfsopvolgingsregeling - 26.09.2023
Bezitseis BOR niet van toepassing op indirecte belangen
De BOR kan ook worden toegepast op de verkrijging van de aandelen in een lichaam dat binnen een jaar voor het overlijden van de aandeelhouder deelnemingen heeft gekocht of belangen heeft uitgebreid.
formeel belastingrecht - 26.09.2023
Volledig digitaal procederen mogelijk
Sinds 4 september 2023 is het voor iedereen mogelijk volledig digitaal te procederen in alle rijksbelastingzaken.
wet dba - 26.09.2023
Afschaffing (model)overeenkomst vrije vervanging
De Belastingdienst heeft aangekondigd dat de algemene modelovereenkomsten en de brancheovereenkomsten (hierna: modelovereenkomsten), die gebaseerd zijn op vrije vervanging, vervallen. Dit zal per 1 januari 2024 het geval zijn.
vermogensetikettering - 26.09.2023
Mag de auto wel op de zaak?
De vraag die aan de keuze voor een auto van de zaak of een privéauto voorafgaat, heeft te maken met de vermogensetikettering. Over het antwoord op deze vraag heeft de Hoge Raad nieuws te melden.
internationaal - 26.09.2023
Nieuw belastingverdrag Nederland-België
Op 21 juni 2023 hebben Nederland en België het langverwachte nieuwe belastingverdrag ondertekend. Het nieuwe verdrag kent enkele nieuwe bepalingen die belangrijk zijn voor dga’s, bestuurders en vennootschappen die actief zijn in België en Nederland.
jubelton - 26.09.2023
Kruislings schenken leidt niet tot dubbele schenkingsvrijstelling
In de afgelopen jaren hebben ouders veelvuldig gebruikgemaakt van de tijdelijke schenkingsvrijstelling eigen woning om ruim € 100.000 onbelast te schenken aan hun kinderen. Door de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling kon een dergelijke schenking ook onbelast aan een willekeurige derde worden gedaan.
btw - 26.09.2023
Nieuwe regels voor wegwerpplastic
Ondernemers die eten en drinken (laten) bezorgen of afhalen, mogen dit sinds 1 juli 2023 niet meer gratis meegeven in wegwerpbekers of -bakjes. Ook moeten zij een herbruikbare optie aanbieden.
pro rata - 26.09.2023
Geen btw-aftrek op basis van werkelijk gebruik
Als een btw-ondernemer zowel vrijgestelde prestaties als btw-belaste prestaties verricht, dan moet er een omzetverhouding worden vastgesteld om de aftrek van btw op de algemene kosten te bepalen.
WEBDIENSTEN - WEBSITE-ANALYSE - 26.09.2023
Hoe doen uw concurrenten het?
U wilt graag weten hoe goed de websites van uw concurrenten scoren (in vergelijking met de uwe). Kunt u deze informatie ergens online opvragen?
SOFTWARE - OFFICE - 26.09.2023
Eenvoudige berekeningen uitvoeren in Word
Als u Word gebruikt om bijv. eenvoudige facturen op te stellen, dan zou het handig zijn als (eenvoudige) berekeningen automatisch gebeuren, zonder dat u zaken moet overtypen van uw rekenmachine. Hoe pakt u het aan?
ZAKELIJK - FINANCIEEL - 26.09.2023
Deadline voor coronaschuld
Voor ondernemers met een coronaschuld is de Belastingdienst coulant, maar terugbetalen is verplicht. Waar vindt u informatie van instanties die kunnen helpen?
WEBDIENSTEN - AI - 26.09.2023
Kunt u e-mails laten schrijven door ChatGPT?
E-mail blijft een belangrijk professioneel communicatiemiddel, maar soms is het niet gemakkelijk om een goede e-mail te schrijven. Kunt u zich laten bijstaan door AI?
SOFTWARE - BROWSER - 26.09.2023
Zoektips voor in uw browser
Om naar informatie te zoeken op internet hoeft u niet per se naar Google te surfen: uw Chrome-browser volstaat meestal ook. Wij geven u enkele tips voor een nog efficiënter gebruik.
SOLLICITATIE - 20.09.2023
Niet vermelden van ziekte bij sollicitatie
Wat als de werknemer tijdens de sollicitatiegesprekken niets heeft gezegd over een beperking c.q. ziekte die hem kan belemmeren bij zijn werk? Wat kunt u doen?
VERTROUWENSPERSOON - 20.09.2023
De vertrouwenspersoon wordt verplicht
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat een vertrouwenspersoon voor werkgevers verplicht stelt. Hoe bereidt u zich hier nu al op voor?
SOCIALE ZEKERHEID - 20.09.2023
Verplicht om een visie op de re-integratie vast te leggen
De uitvoering van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) loopt helemaal vast volgens de rekenkamer. De minister van SZW kondigt allerlei maatregelen aan voor de korte en middellange termijn.
ARBEIDSVOORWAARDEN - 20.09.2023
Groene arbeidsvoorwaarden voor uw personeel
55% van de ondervraagde Nederlanders wil bij hun (toekomstige) werkgever een bijdrage aan een beter milieu zien. Groene(re) arbeidsvoorwaarden dragen daar zeker aan bij. Wat zijn zoal de mogelijkheden?
PERSONEELSBELEID - 20.09.2023
De manager happiness die zorgt voor meer geluk
Steeds meer bedrijven erkennen dat gelukkige medewerkers productiever, creatiever en meer betrokken zijn en langer in dienst blijven zonder overdreven loonsverhogingen. Dat heeft geleid tot de opkomst van de manager happiness.
PERSONEELSBELEID - 20.09.2023
Een warm welkom is een renderende investering
Onboarding is meer dan het aanschuiven van een extra stoel bij de lunch, hoe het koffieapparaat werkt, enz. Belangrijker is het aanreiken van kennis, middelen en een sociaal netwerk. Wat zijn succesfactoren van een goede onboarding?
WERVING EN SELECTIE - 20.09.2023
Handige tip om te rekruteren via Meta
Wie is Meta? Facebook heeft haar naam gewijzigd naar Meta en heeft alle andere bedrijven daar ondergebracht (Facebook, Instagram, WhatsApp, enz.). Facebook en Instagram zijn prima media om te adverteren met vacatures. Hoe doet u dat?
AAN- EN VERKOOP - 18.09.2023
Verkoop van een onroerende zaak door een executeur
Indien een executeur tot verkoop van een onroerende zaak overgaat, moet de notaris controleren of de executeur beschikkingsbevoegd is. Dit geldt uiteraard ook voor de verkoopmakelaar. Waar moet men op letten?
RECHT - 18.09.2023
Verkrijgende verjaring
U heeft al meer dan 10 of 20 jaar gebruikgemaakt van een strook grond: verjaring kan u eigenaar maken. Wij leggen u uit hoe u de eigendom van deze grond kunt verkrijgen, zodat u bij een eventuele verkoop de grond kunt meeverkopen.
FINANCIERING - 18.09.2023
Een eerste woning kopen
Cliënten die voor het eerst een woning kopen, worden starters op de woningmarkt genoemd. Voor hen is het op dit moment lastig om hun eerste woning te kopen. Welke regelingen kunnen helpen om toch een huis te kopen?
BELASTINGEN - 18.09.2023
Aandeel in reservefonds VvE is box 3-vermogen
Er is veel geprocedeerd over de vraag of het aandeel van een appartementseigenaar in het vermogen van een VvE deel uitmaakt van het box 3-vermogen. Door een recent arrest van de Hoge Raad is deze onzekerheid weggenomen.
AAN- EN VERKOOP - 18.09.2023
Verkoop van een opstalrecht gaat niet door!
Bij de verkoop van een erfpacht- of opstalrecht moeten de geldende voorwaarden zorgvuldig worden opgenomen in de verkoopdocumentatie en in het koopcontract. Een fout in de einddatum kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben.
AAN- EN VERKOOP - 18.09.2023
Koopt een consument of een ondernemer?
Het schriftelijkheidsvereiste en de bedenktijd bij de koop van woningen geldt voor de consument-koper (particulier). Ook de consument-verkoper kan een beroep doen op het schriftelijkheidsvereiste. Maar wanneer is men consument?
GEBOUW EN GROND - 13.09.2023
Bij steigerrecht vooraf een schadevergoeding eisen?
Om een beroep te kunnen doen op het steigerrecht is een behoorlijke kennisgeving noodzakelijk. In geval van schade moet een schadeloosstelling worden toegezegd. Kan de eigenaar van de grond vooraf een schadebedrag claimen?
SUBSIDIE - 13.09.2023
Vouchers voor verduurzamen bedrijf
Heeft u verduurzamingsplannen voor uw bedrijf? Dan kunt u een voucher (subsidie) aanvragen voor advies, een bedrijfsplan en/of een cursus.
CONTROLE - 13.09.2023
Wekelijkse satellietbeelden voor controle GLB
Heeft u GLB-subsidie aangevraagd? Dan controleert RVO.nl of uw percelen voldoen aan de definitie ‘subsidiabel areaal’ via wekelijkse satellietbeelden. Per 2024 zet RVO.nl deze controle ook in voor onder andere de ecoregeling en het ANLb.
BOER EN BEDRIJF - 13.09.2023
Vanaf 2024 meestal geen stikstofnorm groenbemester
In 2024 krijgt u in de meeste situaties geen stikstofgebruiksnorm meer voor een groenbemester. Alleen na de teelt van graszaad, granen en koolzaad kunt u in 2024 nog een stikstofgebruiksnorm krijgen.
BOER EN BEDRIJF - 13.09.2023
Vanggewas op zand en löss voorkomt een stikstofkorting
Op bouwland gelegen zand- en lössgrond moet u uiterlijk 1 oktober een vanggewas telen. Zo niet, dan krijgt u in de meeste situaties een oplopende stikstofkorting. Soms hoeft u geen vanggewas te telen en bent u vrijgesteld van de korting.
FAMILIERECHT - 13.09.2023
Bewind kan weer worden opgeheven als de noodzaak ontbreekt
Als een persoon niet meer in staat is om zijn eigen vermogen te beheren, kan er een beschermingsbewind worden ingesteld. Daarbij wordt ook een bewindvoerder benoemd. Deze moet de belangen van de onder bewind gestelde persoon behartigen.
FISCOTIP - 13.09.2023
Bonus met beleid
Als u een bonus uitkeert, houdt niet iedere werknemer hier evenveel aan over. Dit heeft, naast het belastingtarief, ook andere oorzaken. Hoe zorgt u ervoor dat een bonus netto zo veel mogelijk oplevert en wat zijn anders de alternatieven?
beleid BELASTINGDIENST - 13.09.2023
Wanneer is er sprake van een vrijwillige verbetering van een aangifte?
Als blijkt dat uw BV te weinig belasting heeft betaald, hoeft dit niet direct tot een boete te leiden. U kunt namelijk deze fout vrijwillig melden en zo (vaak) een fiscale boete ontlopen. Het beleid van de Belastingdienst hierover is onlangs gewijzigd.
FINANCIERING - 13.09.2023
Private equity: iets voor u?
Niet alleen voor MKB-ondernemers, maar ook in de accountantswereld zelf is private equity inmiddels ingevoerd. Wat is private equity en wat kunt u ermee?
BTW - 13.09.2023
Identificatie afnemer essentieel voor verleggingsregeling
Als u de verleggingsregeling voor de btw wilt toepassen, moet u dit vermelden op uw factuur. Ook moet het btw-identificatienummer van de afnemer vermeld worden. Doet u dit niet of blijkt dit nummer onjuist, dan kan dit fiscaal grote gevolgen hebben.
PROCEDURE - 13.09.2023
Stuur bezwaren en verzoeken niet in één verzamelbrief
Corrigeert de inspecteur de winstaangifte van uw BV en heeft dit ook privégevolgen voor uzelf waar u het niet mee eens bent? Stel dan twee bezwaarschriften op en voeg deze om extra werk te voorkomen niet samen in één brief.
INKOMSTENBELASTING - 13.09.2023
Correctiebeleid Belastingdienst: niet op alle slakken zout leggen
Bij menigeen onbekend, maar de Belastingdienst corrigeert niet altijd alle fouten in uw aangifte inkomstenbelasting. Als de correctie slechts een gering bedrag betreft, wordt er geen van de aangifte afwijkende aanslag of navorderingsaanslag opgelegd.
SUBSIDIES - 13.09.2023
Innoveren met WBSO-steun
In 2022 is er meer dan ooit geïnvesteerd in innovatie met ondersteuning vanuit de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Hoe werkt deze regeling?
ADMINISTRATIE - 13.09.2023
Een klantenbeheersysteem (CRM) noodzakelijk?
Uw organisatie is groeiende, dus het wordt tijd voor een CRM-systeem. De keuze is echter gigantisch. Een nieuw CRM-systeem implementeren is geen sinecure. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe pakt u dat het beste aan?
SUBSIDIES - 13.09.2023
Maakt u voldoende WBSO-uren voor de innovatiebox?
Met de innovatiebox loont uw innovatie financieel sneller. In een innovatieboxafspraak legt de Belastingdienst een directe link tussen het aantal gerealiseerde WBSO-uren en het winstpercentage. Maakt u voldoende WBSO-uren?
ERFRECHT - 13.09.2023
Kosten uitvaart niet voor rekening van de erfgenamen?
De wet zegt dat de uitvaartkosten ten laste komen van de nalatenschap. Dus deze kosten moeten door de erfgenamen (of de executeur) worden betaald. Wat als iemand anders opdracht heeft gegeven voor de uitvaart?
RECHT - 13.09.2023
Geen samenlevingscontract, maar toch recht op vergoeding
In een samenlevingscontract kan worden afgesproken dat de ene partner recht heeft op een vergoeding als er wordt geïnvesteerd in de woning of onderneming van de andere partner. Wat als er niets op papier staat?
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 11.09.2023
Soepel beleid Belastingdienst bij saneringsakkoord verlengd
De periode waarin de Belastingdienst bij een saneringsakkoord genoegen neemt met eenzelfde uitkeringspercentage als de andere schuldeisers, is verlengd. Hierdoor is het saneren van de schulden van een onderneming sneller binnen bereik.
ZAKELIJK - ENERGIE - 11.09.2023
Zelf energie opslaan
De salderingsregeling voor zelfopgewekte stroom gaat op de helling. Dit maakt het voor bedrijven aantrekkelijker om opgewekte energie lokaal op te slaan.
SOFTWARE - APPS - 11.09.2023
AI-apps voor op uw smartphone
Als u al de kracht van artificiële intelligentie (AI) heeft leren gebruiken, vraagt u zich misschien af of er ook nuttige AI-apps voor uw smartphone beschikbaar zijn.
EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 11.09.2023
Een alternatief voor Google Analytics?
Met Google Analytics kunt u het gedrag van uw websitebezoekers monitoren, maar deze tool zou het niet zo nauw nemen met de privacyregels. Wat is er precies aan de hand en wat doet u eraan?
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 11.09.2023
Ideeën of projecten uittekenen met mindmaps
Voor het uitwerken en visueel structureren van zakelijke ideeën of projecten zijn mindmaps handige hulpmiddelen. Welke tools kunt u daarvoor inzetten?
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 11.09.2023
De onetouchmethode voor e-mail
One touch is een andere aanpak om efficiënter met e-mail om te gaan. Hoe zit het in elkaar en voor wie is het nuttig?
SOFTWARE - OFFICE - 11.09.2023
Hoe kunt u verloren Office-bestanden herstellen?
Voor velen moet dit herkenbaar zijn: Word of Excel loopt vast en u verliest (stukken van) een document waaraan u al hard gewerkt heeft. Wat kunt u dan doen, of beter nog: wat kunt u doen om het te voorkomen?
INVESTEREN - 11.09.2023
Investeringen goed inplannen loont!
Als u uw investeringen goed plant, kan dit fiscaal flinke voordelen opleveren. Dat geldt dit jaar (2023) nog meer dan anders. Waarom is dat, waar moet u vooral aan denken en wat scheelt het in de portemonnee?
ADMINISTRATIE - 11.09.2023
Slordige administratie kwam uw collega duur te staan ...
Als ondernemer bent u verplicht een administratie te voeren en te bewaren. Sommige collega’s nemen het daar soms niet zo nauw mee. Dat kan hen duur komen te staan. Dat bleek onlangs weer voor de rechter. Hoe vermijdt u risico’s?
BELASTINGRENTE - 11.09.2023
Belastingrente belastingen fors omhoog gegaan
De belastingrente voor bijna alle belastingsoorten is per 1 juli 2023 fors omhoog gegaan. Wanneer krijgt u ermee te maken en hoe kunt u extra kosten zo goed mogelijk voorkomen?
BETALINGSVERKEER - 08.09.2023
Mastercards vervangen Maestrocards
Vanaf 1 juli 2023 is de Maestro-service gestopt, zoals u uit de media kon vernemen. Maar wat houdt dat in en wat kunt u dan nog wel met uw betaalkaarten?
BELASTINGBOETES - 08.09.2023
Vrijwillig verbeteren aangifte, boete of niet?
Als u een fout maakt in uw aangifte, bent u in de regel verplicht deze zelf te verbeteren. Doet u dit niet, dan kan u dit soms een boete opleveren. Het beleid hieromtrent is onlangs gewijzigd. Wat betekent dit voor u?
WET- EN REGELGEVING - 08.09.2023
Wie kent de regels over wegwerpplastic nog?
Om plasticafval in de natuur te verminderen, zijn er allerlei strenge regels ingevoerd voor het bakje in het cafetaria, het zakje in de supermarkt en de statiegeldflesjes. Kent u al deze regels? Tijd voor een overzicht …
PERSONEEL - 08.09.2023
Ongeldige verlenging (tussentijdse) opzegtermijn
Het lijkt aantrekkelijk om een extra lange opzegtermijn voor werknemers in uw contracten op te nemen. Zo heeft u genoeg tijd om vervanging te regelen als iemand weggaat. Toch is dit niet zonder risico’s. Hoe zit dat?
OUDEDAGSVOORZIENING - 08.09.2023
Aanvullend pensioen opbouwen met een lijfrente?
Zoals u weet, is een AOW-uitkering na pensionering geen vetpot. Als IB-ondernemer en ook als directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft u de mogelijkheid om fiscaalvriendelijk een aanvullend pensioen op te bouwen. Wat moet u weten?
LOON - 08.09.2023
Vast wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024
Zoals u weet, bent u vanaf 1 januari 2024 als werkgever verplicht om u werknemers per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen. Dat vergt in 2023 nog aanpassingen. Wat moet u daarom weten?
WET- EN REGELGEVING - 08.09.2023
Nieuwe wetgeving onveilige consumentproducten
Om de consument te beschermen tegen brandgevaar, gezondheidsschade en gevaar voor kinderen, komt er Europese wetgeving aan. Voor welke producten gaat deze wetgeving gelden en vanaf wanneer?
PERSONEEL - 08.09.2023
Stage- of uitzendovereenkomst vergeten in de ketenregeling
Iedereen weet inmiddels wel dat er maximaal drie contracten voor bepaalde tijd achter elkaar mogen worden afgesloten, zonder dat er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat. Hoe kan het misgaan met stage- of uitzendovereenkomsten?