2023 -
Januari
SUBSIDIES - 31.01.2023
Nieuwe aanvraagronde STAP-budget start op 28 februari 2023
Eind 2022 heeft het kabinet besloten om het aanvraagtijdvak voor het STAP-budget van januari 2023 over te slaan. Er was namelijk tijd nodig om maatregelen te nemen om het misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling terug te dringen. Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 28 februari 2023.
bedrijfsopvolging - 31.01.2023
BOR en verhuur onderneming
In een arrest van de Hoge Raad van 2 december 2022 stond de vraag centraal of aan de voortzettingseis van vijf jaar wordt voldaan als de vennootschap de onderneming gaat verhuren in de voortzettingsperiode.
box 3 - 31.01.2023
Stand van zaken box 3/massaal bezwaar plus
In de afgelopen periode heeft staatssecretaris Van Rij diverse keren overleg gevoerd met diverse koepel- en belangenorganisaties. Mede in vervolg daarop is de ‘massaal bezwaar plus’-procedure ingesteld voor belastingplichtigen die niet tijdig bezwaar hadden gemaakt.
pensioen in eigen beheer - 31.01.2023
Onbelaste afkoop pensioen voor inwoner Zuid-Korea
Rechtbank Den Haag is van oordeel dat Zuid-Korea het heffingsrecht heeft over een afgekocht pensioen bij een eigen BV door een Nederlandse dga die in Zuid-Korea woont.
herinvesteringsreserve - 31.01.2023
Goed nieuws voor de boeren!
Volgens Rechtbank Gelderland vormen fosfaatrechten een bedrijfsmiddel waarvoor een herinvesteringsreserve kan worden gevormd.
maatschappelijk ondernemen - 31.01.2023
Steward-ownership: ondernemingsvorm voor een positieve impact
Steward-ownership is een manier om het eigenaarschap van een bedrijf te structureren. De kern van steward-ownership is dat een bedrijf ‘van zichzelf’ is en wordt geleid door ‘stewards’ die tijdelijk in het belang van de missie en het bedrijf de koers bepalen.
werkkostenregeling - 31.01.2023
Verhoging vrije ruimte gebruiken voor renteloze lening
Het Forum Fiscaal Dienstverleners heeft adviseurs erop attent gemaakt dat werkgevers de verhoging van de vrije ruimte (maximaal € 5.200 over de eerste schijf) kunnen gebruiken voor renteloze leningen.
eigen woning - 31.01.2023
Eigen woning remigrant dubbel belast
Een belastingplichtige die gedurende het jaar terugkeert naar Nederland en zijn woning weer als eigen woning gaat gebruiken, wordt voor deze woning dubbel belast.
pro rata-regeling - 31.01.2023
Btw en pro rata
Bij het verlenen van belaste en vrijgestelde handelingen moeten de kosten voor de btw pro rata worden gesplitst.
intracommunautaire levering - 31.01.2023
Btw en ABC-levering binnen de EU
Voor een vereenvoudigde ABC-levering is het cruciaal dat de tussenhandelaar op de factuur vermeldt dat het om een verlegging vereenvoudigde ABC-regeling gaat.
omzetbelasting - 31.01.2023
Financiële verbondenheid bij FE btw
Voor de financiële verbondenheid bij een FE btw is de eis van meerderheid van stemrechten in strijd met de Europese richtlijn.
bedrijfsopvolging - 31.01.2023
Toekomst BOR
Verschillende onderzoeken concluderen dat de huidige BOR-faciliteit veel te royaal is.
WEBDIENSTEN - TAAL - 31.01.2023
Hoe kunt u ChatGPT nu al zinvol gebruiken?
ChatGPT is een intelligente chatbot die op nagenoeg iedere vraag een bruikbaar en vaak coherent antwoord kan geven. Hoe kunt u deze chatbot praktisch inzetten?
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 31.01.2023
Doe meer met wegwerp-e-mailadressen
Wegwerpadressen komen in veel situaties van pas. Waar kunt u deze inschakelen en hoe komt u het makkelijkst aan zulke adressen?
VERVOER - AUTO - 31.01.2023
Van fossiel naar elektrisch
Investeert uw bedrijf dit jaar in het bedrijfswagenpark? Verdiep u dan in de voordelen van elektrisch rijden en de consequenties van een keuze voor diesel.
SOFTWARE - OFFICE - 31.01.2023
Een powerpointvoorstelling met uzelf in beeld
Meestal dient een powerpointpresentatie ter ondersteuning van een live uiteenzetting. U kunt in uw slideshows echter ook uzelf als spreker integreren, zodat u niet fysiek aanwezig hoeft te zijn. Hoe doet u dat?
WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 31.01.2023
Wat bent u met de Meta Business Suite?
Meta Business Suite is een handige, gratis beheertool voor uw zakelijke Facebook- en Instagram-accounts. Hoe gebruikt u deze optimaal?
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 31.01.2023
Waarom komt uw e-mail niet aan?
Het komt niet vaak voor, maar het kan wel eens gebeuren: een e-mailbericht dat u verstuurt, kan niet worden afgeleverd. Wat kan de oorzaak zijn en wat kunt u eraan doen?
PERSONEEL - 26.01.2023
Attentie bij een tijdelijk arbeidscontract
Als u een tijdelijk arbeidscontract sluit met een nieuwe werknemer, gebruikt u waarschijnlijk een model dat u al vaker heeft gebruikt. Waar moet u dan zeker op letten?
PERSONEEL - 23.01.2023
Discriminatiegronden uitgebreid?
Het was volop in nieuws dat discriminatie wegens handicap of seksuele gerichtheid verboden wordt. Wanneer gaat dat verbod in?
GELIJKE BEHANDELING - 23.01.2023
Een goed uitgevoerd kleding- en make-upvoorschrift
Als werkgever wilt u dat uw medewerkers representatief voor de dag komen en wilt u daar voorschriften voor geven. Waar moet u in de praktijk rekening mee houden? Wat oordeelde de rechter onlangs in een dergelijk geval?
CONTROLE - 23.01.2023
En dan ... staat de arbeidsinspectie voor de deur
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich houden aan verschillende wetten op het terrein van arbeid. Deze hoeft een inspectie niet van tevoren aan te kondigen, dus kan het zijn dat deze zomaar voor uw deur staat. Wat dan?
RECHTSPRAAK - 23.01.2023
Ziekmelding na ontslagverzoek UWV
Vanaf het moment dat u een ontslagvergunning aanvraagt, betekent een ziekmelding van de werknemer niet dat u hem niet mag ontslaan. Er is dan een ontslagverbod. Geldt dat verbod nog steeds als u daarna ontslag aanvraagt bij de rechter?
COMMUNICATIE - 23.01.2023
WhatsApp zakelijk gebruiken: last of lust?
WhatsApp is na e-mail en telefoon zakelijk het meestgebruikte communicatiemiddel. Het is snel en nagenoeg iedereen gebruikt het. Toch kent het ook negatieve kanten. Hoe kunt u er het beste mee omgaan?
PRIVACY - 23.01.2023
Wie kijkt er allemaal mee met uw werknemers?
Hackers kunnen ook op minder vernuftige wijze uw bedrijfsgevoelige gegevens stelen. Dit noemen we social engineering. Wat houdt dit in en kunt u uzelf en uw werknemers hiertegen wapenen?
BOER EN BEDRIJF - 17.01.2023
Bufferstroken vanaf 2023 verplicht voor GLB
De invoering van de verplichte bufferstroken is voor de Meststoffenwet met een jaar uitgesteld. Dit geldt echter niet voor het GLB. Om de basispremie te kunnen ontvangen, moet u toch rekening houden met bufferstroken. Hoe werkt dit?
GEBOUW EN GROND - 17.01.2023
Loods uit de erfenis moet van de rechter worden verkocht
Alle erfgenamen moeten unaniem akkoord zijn over de wijze waarop de nalatenschap (erfenis) wordt verdeeld. Is er geen overeenstemming, dan kan aan de rechter worden gevraagd om de verdeling vast te stellen. Wat speelt er hier?
INVESTEREN - 17.01.2023
Zonnepanelen in 2023 zakelijk of privé?
Sinds 1 januari 2023 wordt bij aankoop van zonnepanelen 0% btw in rekening gebracht, mits deze panelen op uw eigen woning worden geplaatst. Maar kunt u de zonnepanelen dan toch als zakelijk bestempelen? Wanneer is dit voordelig?
BTW - 17.01.2023
Te veel btw berekend, dan toch alle btw gewoon afdragen?
In Nederland kennen we verschillende btw-tarieven. Maar wat is nu het gevolg als u door een vergissing te veel btw heeft berekend? Moet u dan toch alle btw gewoon afdragen of zijn er ook uitzonderingen? Wat vond de rechter onlangs?
GIFTENAFTREK - 17.01.2023
Periodieke giftenaftrek per 1 januari 2023 nog aantrekkelijk
Om de toename van de forse periodieke giften tegen te gaan, heeft het kabinet voorgesteld om vanaf 1 januari 2023 de aftrek van periodieke giften aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) te begrenzen. Wat speelt er nu?
AUTO VAN DE ZAAK - 17.01.2023
Andere auto ter beschikking, fors meer privébijtelling?
Als er in de loop van het jaar een andere auto van de zaak ter beschikking staat, krijgt u met verschillende bijtellingen te maken. Hoe zit dat precies en wat als een van de auto’s elektrisch is? Wat als u de bijtelling dan wilt voorkomen?
TOESLAGEN - 17.01.2023
Heeft u recht op toeslagen in 2023?
Iedere Nederlander kan in beginsel aanspraak maken op toeslagen. Uiteraard moet uw inkomen hiervoor niet te hoog zijn. In 2023 worden diverse toeslagen verruimd, zowel qua hoogte als bereik. Kunt u nu ook een aanvraag indienen?
SOFTWARE - OFFICE - 17.01.2023
Effectief PowerPoint gebruiken
Als u een (online) vergadering houdt, gebruikt u ongetwijfeld vaak PowerPoint om iets toe te lichten. Hier zijn enkele tips om PowerPoint efficiënter in te zetten.
SOFTWARE - BROWSER - 17.01.2023
De nieuwste functies in Chrome
Het afgelopen jaar was Google Chrome alweer de meest populaire browser in ons land. Niet verwonderlijk, want Google Chrome krijgt geregeld updates die hem sneller, veiliger en gebruiksvriendelijker maken. Wat is er nieuw in de laatste versie?
ZAKELIJK - ONLINE BETALEN - 17.01.2023
Achteraf betalen in uw webshop
Een groeiend aantal consumenten kiest bij hun online aankopen voor achteraf betalen. Is deze optie ook een nuttige toevoeging aan uw webwinkel?
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 17.01.2023
Productiever werken met Gmail dankzij CloudHQ?
CloudHQ verzamelt ruim 60 verschillende apps voor Gmail-gebruikers. Helpen deze u om het nieuwe jaar productiever in te zetten? Wij probeerden er drie voor u uit.
EIGEN WEBSITE - VARIA - 17.01.2023
Adverteren op een andere website: een goed idee?
Door te adverteren op externe websites kunt u mogelijk nieuwe klanten bereiken. Hoe werkt zulke ‘affiliate marketing’ precies en is zoiets het overwegen waard?
GEZONDHEID - VARIA - 17.01.2023
Werk ook thuis ergonomisch met uw laptop
Nu we veel vaker thuiswerken met onze laptop, is het toch van belang dat we dit zo ergonomisch mogelijk doen. Wat kunt u doen om dit te bereiken?
AUTO - 17.01.2023
Subsidie voor aanschaf elektrische auto in 2023
Indien u als particulier een volledig elektrische personenauto koopt of private leaset, komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 13.01.2023
Gebruikelijk loon dga voor 2023 verhoogd met € 3.000
Als dga van uw BV bent u verplicht jaarlijks een gebruikelijk loon uit uw BV op te nemen. Daar is per 2023 het nodige aan veranderd. Hoe speelt u hier het beste op in en waar moet u vooral aan denken?
AAN- EN VERKOOP - 12.01.2023
Voorwaarden financieringsvoorbehoud
In een koopcontract voor een woning wordt er meestal een financieringsvoorbehoud opgenomen. Voor een succesvol beroep daarop gelden er vaak strenge eisen.
VERGUNNINGEN - 12.01.2023
Aannemer aansprakelijk voor bouwen zonder vergunning?
Een aannemer moet zorgen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Maar wat als na een eerdere foutieve mededeling van de gemeente achteraf blijkt dat er toch een vergunning nodig is? Bij wie ligt dan het risico?
aan- en VERKOOP - 12.01.2023
Geschil over de loop van de grens van geleverde grond
Wat als de oppervlakten van een perceel grond die genoemd worden in de akte van levering, niet overeenstemmen met de aan de leveringsakte gehechte situatietekening? De rechter moest zich onlangs over deze vraag buigen.
VERHUUR - 12.01.2023
Vraag bij antikraak niet een te hoge vergoeding
Bij leegstand wordt het middel van antikraak regelmatig ingezet, zeker nu de woningnood hoog is. Maar let op dat de eigenaar ook daadwerkelijk zijn plannen kan uitvoeren en de antikraakovereenkomst kan opzeggen.
BURENRECHT - 12.01.2023
Eisen dat er een noodweg komt, wat heeft de rechter beslist?
De eigenaar van een ingesloten perceel kan eisen dat er een noodweg wordt aangewezen naar de openbare weg over de grond van de buurman. Daarbij spelen alle omstandigheden een rol. Wat is volgens de rechter daarbij belangrijk?
BURENRECHT - 12.01.2023
Een duurzame warmtepomp, pas op voor geluidshinder
Nederland werkt aan verduurzaming. De aankoop van een warmtepomp is dan een uitkomst, maar heeft ook een nadeel, namelijk geluid. De bromtoon van een warmtepomp kan worden ervaren als overlast. Wat besliste de rechter onlangs?
BOUWCONTRACT - 12.01.2023
Aannemer moet waarschuwen bij budgetoverschrijding
Een opdrachtgever beëindigt de overeenkomst met een aannemer vanwege overschrijding van het budget. Volgens de aannemer was de budgetoverschrijding voorzienbaar. De opdrachtgever vindt dat de aannemer had moeten waarschuwen.
WONINGHUUR - 12.01.2023
Mag de verhuurder zonwering in de servicekosten opnemen?
De zomers worden warmer en het is zaak de warmte zo veel mogelijk buitenshuis te houden. Het aanbrengen van zonwering kan een effectief middel zijn, ook voor huurders. Mag de verhuurder deze in de servicekosten meenemen?
BELASTINGEN - 12.01.2023
Betalingen aan derden melden aan Belastingdienst
Ondernemers moeten betalingen aan derden (personen die voor u werken, maar niet in loondienst zijn) melden bij de Belastingdienst. Vanaf 2023 gelden er strengere regels. Krijgt u hier in uw praktijk ook mee te maken en wat betekent dat dan?
GEZONDHEIDSRECHT - 12.01.2023
Nieuw voorbeeldprotocol voor herhaalrecepten voor u
Onlangs is het Voorbeeldprotocol Veilig voorschrijven van herhaalrecepten herzien. Dit handzame protocol ondersteunt medewerkers van de huisartsenpraktijk bij het aanmaken van herhaalrecepten. Wat is nu goed om daarvan te weten?
ACTUALITEIT - RECHT - 12.01.2023
Zorgverleners krijgen meer inspraak in zorginstellingsbeleid
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel om zorgverleners, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, meer zeggenschap te geven in het beleid van zorginstellingen, zoals ziekenhuizen. Het voorstel moet nog naar de Eerste Kamer.
ZELFSTANDIG ONDERNEMERSCHAP - 12.01.2023
Strengere regels voor zzp’ers en betere handhaving
Zoals al aangekondigd in 2022, gaat het kabinet ernst maken met de regels voor zzp’ers en betere handhaving bij het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Uiterlijk op 1 januari 2025 komt er een einde aan het handhavingsmoratorium.
HORECAKOSTEN - 12.01.2023
Rondje van de zaak met bitterbal aftrekbaar?
Een goede barkeeper geeft aan de betere klanten ook weleens een drankje weg of trakteert ze op een bitterbal of een blokje kaas. Zijn deze kosten gewoon fiscaal aftrekbaar en zo ja, waar moet u dan vooral op letten?
FISCOTIP - 12.01.2023
Gebruik de voordelen van een personeelsfonds
Via een personeelsfonds kunt u uw personeel tal van onbelaste extraatjes toeschuiven. In deze tijd van extreme krapte op de arbeidsmarkt een leuke beloningsvorm. Hoe maakt u hier optimaal gebruik van en wat zijn de voorwaarden?
BTW - 12.01.2023
Denk aan aansprakelijkheid btw bij fiscale eenheid
Zelfstandige bedrijven kunnen onder voorwaarden een fiscale eenheid vormen voor de btw. Dat heeft voor- en nadelen. Waar u vooral op moet letten, is de hoofdelijke aansprakelijkheid. Maar wat betekent dit in de praktijk?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 12.01.2023
Vergeet de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen niet
Op 1 juli 2021 is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) van kracht geworden. Bent u bestuurder van een vereniging of stichting, dan is deze wet ook op u van toepassing. Daar staat men helaas lang niet altijd genoeg bij stil.
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 12.01.2023
Geen belastingrente bij betaalde aanslag
De Belastingdienst brengt belastingrente in rekening als zij niet op tijd kunnen beschikken over het door u verschuldigde belastingbedrag. Deze belastingrente kan volgens de Hoge Raad soms gematigd worden. Hoe zit dit precies?
PRIVÉ - 12.01.2023
Wat als u te veel lijfrentepremies heeft betaald?
De berekening van de fiscaal aftrekbare lijfrentepremie is er niet eenvoudiger op geworden. Bij het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting komt u erachter dat een deel van de betaalde premie niet aftrekbaar is. Wat nu te doen?
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 12.01.2023
Betrouwbaarheid BelastingTelefoon
Onlangs was in het nieuws dat er de laatste tijd opvallend veel klachten zijn over de bereikbaarheid van de BelastingTelefoon. Kunt u daar nog op vertrouwen?
PERSONEEL - 12.01.2023
Vaste reiskostenvergoeding stopzetten bij ziekte werknemer?
De fiscaal onbelaste reiskostenvergoeding is per 1 januari 2023 verhoogd van € 0,19 naar € 0,21. Dit betekent dat ook de vaste reiskostenvergoeding mag worden verhoogd. Maar wat moet u doen als uw werknemer (langdurig) ziek is?
PRIVÉ - 12.01.2023
Belastingheffing box 3 na rechtsherstel toch te hoog
Met het Kerstarrest van de Hoge Raad en het Besluit rechtsherstel box 3 leek de belastingheffing in box 3 beter aan te sluiten bij de werkelijkheid. Maar onlangs is bij de rechter gebleken dat dit niet altijd het geval is. Wat speelde er precies?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 12.01.2023
Belast pensioen in eigen beheer door te hoge rekening-courant
Als uw pensioen in eigen beheer alleen nog maar kan worden verrekend met uw rekening-courantschuld aan uw BV, kan de Belastingdienst stellen dat de gehele pensioenaanspraak belast is. Dat heeft forse fiscale consequenties.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 12.01.2023
Gebruikelijk loon dga in 2023 € 51.000
De wettelijke ondergrens van het gebruikelijk loon voor een dga bedraagt in 2023 € 51.000. Dit betekent een flinke stijging ten opzichte van 2022 toen het gebruikelijk loon € 48.000 bedroeg. Er is nog een belangrijke wijziging.