BTW - 13.01.2023

Europese richtlijn om btw-fraude tegen te gaan per 1 januari 2024 in werking bij grensoverschrijdende betalingen

Op 1 januari 2024 moet een nieuwe Europese richtlijn het mogelijk maken om grensoverschrijdende betalingen te controleren om btw-fraude tegen te gaan. Worden uw betalingen ook gecontroleerd? Hoe zit het met uw privacy?

Waarom is er nog meer controle nodig?

Door toenemende elektronische handel is het voor belastingdiensten steeds lastiger om btw-verplichtingen te controleren. Bij grensoverschrijdende internetverkopen van goederen en diensten vormt de bestrijding van btw-fraude een extra uitdaging. Een nieuwe Europese richtlijn (EU 2020/284) moet gerichte toegang voor belastingdiensten tot internationale betalingsgegevens verbeteren. Per 1 januari 2024 moet de richtlijn in Nederlandse wetgeving zijn ingevoerd.

Wat bepaalt de richtlijn vanaf 2024?

Dit wetsvoorstel voorziet in gerichte toegang voor belastingdiensten tot internationale betalingsgegevens. Belastingdiensten gaan deze gegevens gebruiken bij de bestrijding van btw-fraude, in het bijzonder bij e-commerce. Daarvoor moet de informatie-uitwisseling tussen belastingdiensten en betalingsdienstaanbieders verbeteren. Betalingsdienstaanbieders zijn banken en creditcardmaatschappijen, maar ook bedrijven die fungeren als intermediair voor online en mobiele betalingen tussen personen en bedrijven onderling. Deze betalingsaanbieders krijgen een registratieplicht.

Gevolg? Wat betekent de registratieplicht voor betalingsdienstaanbieders? Betalingsdienstaanbieders moeten betalingsinformatie registreren, als een begunstigde meer dan 25 betalingen van deze betalingsdienstaanbieder ontvangt per kalenderkwartaal. Het gaat hierbij om betalingen door een consument of onderneming aan een verkoper in een andere lidstaat of buiten de Europese Unie. Tip.  Binnenlandse betalingen zijn uitgezonderd.

Welke informatie?

Betalingsinformatie bestaat uit informatie over de betalingsdienstaanbieder (BIC - Bank Identification Code), en de begunstigde (naam, btw-nummer, IBAN). Deze informatie moeten betalingsdienstaanbieders verstrekken aan de Belastingdienst. De Europese Commissie ontwikkelt een centraal Europees systeem om betaalgegevens van en door de lidstaten van de Europese Unie te verzamelen en uit te wisselen (Central Electronic System of Payment information - CESOP). Fraude-experts van de lidstaten analyseren deze verzamelde betalingsgegevens. Hun bevindingen worden uitgewisseld met de belastingdiensten van de lidstaten voor zover dit behulpzaam kan zijn voor de fraudebestrijding op het gebied van btw.

Wat zijn de gevolgen voor u?

Wie zich als verkoper keurig aan de regels houdt, hoeft nergens voor te vrezen. Het gaat niet om de handel, maar om de btw-afdracht te controleren. Controle vindt plaats door fraude-experts die btw-fraude opsporen. Zij zijn niet geïnteresseerd welke producten of diensten er worden gekocht, maar vooral bij wie en of diegene de verschuldigde btw afdraagt.

Niet de betaler! De betaler (consument of onderneming) is geen onderwerp van onderzoek. Alleen de verkoper wordt onderzocht als er een vermoeden van fraude is. Let op.  Er mogen geen betalingsgegevens worden verstrekt als een verkoper minder dan 25 betalingen per kwartaal heeft ontvangen. Daarmee worden betalingen van consumenten zo veel mogelijk uitgesloten. Overtreders kan een sanctie worden opgelegd.

Vanaf 1 januari 2024 worden grensoverschrijdende betalingen gecontroleerd op frauduleuze btw-afdracht bij verkopers. Betalingsdienstverleners gaan deze betalingen registreren. De betaler (consument of onderneming) is geen onderwerp van onderzoek. Wie zich als verkoper keurig aan de regels houdt, hoeft nergens voor te vrezen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01