BURENRECHT - 12.01.2023

Een duurzame warmtepomp, pas op voor geluidshinder

Nederland werkt aan verduurzaming. De aankoop van een warmtepomp is dan een uitkomst, maar heeft ook een nadeel, namelijk geluid. De bromtoon van een warmtepomp kan worden ervaren als overlast. Wat besliste de rechter onlangs?

Warmtepompen. Sinds 1 juli 2018 moeten nieuwbouwwoningen in beginsel gasvrij zijn. Daarnaast moeten huiseigenaren vanaf 2026 in principe verplicht worden om bij vervanging van hun cv-installatie een (hybride) warmtepomp te laten installeren of om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Hierdoor is de vraag naar warmtepompen explosief is gestegen. In 2021 zijn er al 368.000 nieuwe warmtepompen geïnstalleerd en verwacht wordt dat dit nog verder stijgt.

Geluidsoverlast. Met het aantal warmtepompen neemt ook de geluidsoverlast toe, vooral in dichtbevolkte gebieden. Daarom gelden er sinds april 2021 eisen aan het maximale geluid van warmtepompen en airco’s met een buitenunit. Voor woningen bedraagt de norm 40 dB op de perceelsgrens of bij appartementen ter plaatse van een te openen raam of deur. Deze norm geldt zowel voor nieuwbouwwoningen als voor bestaande woningen.

Een recent praktijkvoorbeeld

Om zwembad te verwarmen. In het noorden van het land heeft een inwoonster in haar achtertuin een zwembad laten aanleggen. Op circa 40 centimeter van de schutting waaraan het perceel van de achterburen grenst, heeft zij in een nis een warmtepomp laten plaatsen die het zwembad verwarmt.

Overlast voor de buren. De achterburen ervaren van de warmtepomp geluidsoverlast en trillingen. Vooral ‘s nachts leidt dit tot slaapproblemen. De buurvrouw met de warmtepomp heeft vervolgens de buitenunit een kwartslag gedraaid, er rubbertjes onder gezet en er een afdakje boven geplaatst. De overlast was daarmee echter niet verholpen.

Geluidsnorm ruim overschreden. De achterburen met de geluidsoverlast hebben een geluidsexpert geluidsmetingen laten verrichten en ook zelf veelvuldig metingen verricht. Daaruit blijkt dat de maximale geluidsnorm van 40 dB op de erfgrens ruimschoots overschreden werd. De metingen kwamen veelal boven de 50 dB uit.

Vordering. De achterburen vorderen in een kort geding dat de buurvrouw de warmtepomp verplaatst tot op minimaal 10 meter afstand van de erfgrens en dat er een geluidsisolerende kast en trillingsdempers worden geplaatst. Ook moet de warmtepomp in de nacht uitgeschakeld zijn.

Wat zegt de rechter?

In kort geding. De rechter heeft de achterburen in het gelijk gesteld en de buurvrouw verboden om de warmtepomp in de nacht aan te zetten tussen 23.00 uur ‘s avonds en 07.00 uur in de ochtend. De buurvrouw met de warmtepomp heeft tegen dit vonnis hoger beroep ingesteld.

Oordeel hof: ernstige hinder. Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2022:9854) oordeelt dat er in dit geval sprake is van ernstige hinder. Uit een deskundigenrapport blijkt een oorzakelijk verband tussen te veel geluid en diverse gezondheidsissues, zoals hoge bloeddruk, hartziekten en slaapproblemen. Deze hinder is onrechtmatig volgens het hof. De warmtepomp produceert soms tot 55-70 dB geluid. Daarmee wordt de eerder genoemde norm van 40 dB ruimschoots overschreden. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank en de buurvrouw mag de warmtepomp in de nacht niet meer aanzetten totdat er passende maatregelen zijn genomen. Let op.  Bij het aanschaffen van een warmtepomp speelt niet alleen uw eigen duurzame leven, maar ook de mogelijke geluidshinder die ermee gepaard gaat een rol. Laat u daarom goed adviseren over alle gevolgen van de aanschaf.

Ernstige overlast als gevolg van een warmtepomp kan via het burenrecht worden aangepakt. Daarbij zal de partij die de overlast ervaart, dit objectief moeten kunnen aantonen. Denk daarbij aan geluidsmetingen door een onafhankelijke deskundige. De norm van 40 dB kan worden gebruikt als handvat voor een acceptabel geluidsniveau.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01