Kunt u door de inflatie privé minder lenen?
Om welke leningen gaat het? Het gaat om persoonlijke leningen, ook wel consumptief krediet genoemd, zowel doorlopend als aflopend. Dat zijn leningen voor auto’s, reizen, inrichting, etc., maar ook voor verduurzaming.
Hoeveel kunt u lenen?
Om te bepalen hoeveel u maximaal kunt lenen, bepalen kredietverstrekkers welk bedrag u aan rente en aflossing kunt betalen. Dat gebeurt in beginsel door uw vaste lasten en de kosten voor levensonderhoud af te trekken van uw inkomsten.
Wat heeft inflatie daarmee te maken? Door inflatie stijgen de prijzen van goederen en diensten. De afgelopen tijd werd bijna alles duurder. Uw vaste lasten zijn gestegen en ook de kosten voor levensonderhoud werden fors duurder. Van uw inkomen blijft daardoor minder over om aan een kredietverstrekker te betalen voor rente en aflossing.
Kredietverstrekkers
De leden van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland werken met normbedragen voor levensonderhoud. Zij hebben deze normbedragen gecorrigeerd voor inflatie, net zoals dat vorig jaar gebeurde (indexatie). Ze gingen met ingang van 4 september de aangepaste, hogere normbedragen gebruiken. Deze kunnen 10% en hoger uitkomen. Daardoor daalt ook het bedrag dat u maximaal kunt lenen.
Gevolg voor u. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het straks enige duizenden euro’s lager uitpakken. Als u een lening heeft, blijft er nog minder over voor een nieuwe lening.
Wat heeft inflatie met rente te maken? Door inflatie stijgen dus de prijzen van goederen en diensten. Om te grote prijsstijgingen (het streven is iets minder dan 2% per jaar) tegen te gaan, verhoogde de Europese Centrale Bank de beleidsrente.
Gevolgen kredietverstrekkers. Kredietverstrekkers moeten als gevolg daarvan meer rente betalen voor hun aangetrokken kapitaal. Zij berekenen op hun beurt de gestegen kapitaalkosten door aan hun klanten, in de vorm van hogere kredietrente. Inmiddels variëren de tarieven voor consumptief krediet van zo’n 7 tot 10%.
Minder lenen met hoger inkomen?
Beide ontwikkelingen - hogere normbedragen en hogere rente - maken dat u met hetzelfde inkomen (veel) minder kunt lenen. Er blijft minder over om de gestegen rente en aflossing van te betalen. Het ‘inflatiemes’ snijdt aan twee kanten, maar beide raken u tegelijkertijd. Dat zijn niet de gunstigste omstandigheden om een nieuwe lening aan te gaan …
Keerzijde medaille. Bedenk dat u zo wel beter beschermd bent tegen overkreditering en het risico op onbetaalbare schulden.
Voor meer informatie over geld lenen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 9.
Wat kunt u doen?
Voor u zich toch gaat oriënteren, kan het lonen om het volgende te overwegen. Tip. Stel de uitgave met het geleende geld uit. Doordat de rente voor lenen steeg, vergoeden banken iets hogere spaarrentes en loont sparen nu ook iets meer.