Een virtueel whiteboard voor uw zakelijke ideeën
Google Jamboard
Met Google Jamboard ( https://jamboard.google.com ) kunt u gratis online whiteboards creëren waaraan u eigen content kunt toevoegen in de vorm van onder andere post-its, tekstvakken en afbeeldingen. Met deze virtuele whiteboards kunt u ook schetsen maken met uw muis of trackpad. U kunt verschillende kleuren gebruiken en de achtergrond wijzigen. Via de Delen -knop geeft u anderen toegang tot de inhoud, zodat ook zij daaraan kunnen bijdragen vanuit hun vertrouwde browser. Nog handiger is het camera-icoontje waarmee u vanuit Jamboard rechtstreeks een Google Meet-sessie opstart om alles live te bespreken met uw collega’s. Tip. Tijdens zo’n vergadering kunt u met een ingebouwde laserpen zaken op het whiteboard aanduiden.
Helaas heeft Google besloten om de stekker uit Jamboard te trekken ( https://support.google.com/jamboard/answer/14084927 ). U heeft nog tot eind 2024 om een alternatief te vinden, maar wij helpen u toch al graag op weg.
Microsoft Whiteboard
Microsoft Whiteboard ( https://whiteboard.office.com ) is eveneens gratis. U start vanuit een leeg whiteboard, maar u kunt ook gebruikmaken van een van de vele sjablonen, onder andere voor brainstorming, projectplanning, probleemoplossing, enz. Via de menubalk onderaan voegt u ook weer onder andere notitiebriefjes, tekstvakken en afbeeldingen toe. Aantekeningen of krabbels aanbrengen met de muis of het trackpad, kan in allerlei penkleuren en -diktes. Uw whiteboard delen met anderen, kan ook (via een unieke link). U kunt daarvoor zelfs een timer instellen. Let op. Een belangrijk nadeel is dat deelnemen alleen kan voor wie een Microsoft-account heeft. Tip. Microsoft Whiteboard is ook beschikbaar binnen Teams. In deze vergaderapp kunt u dus makkelijk een whiteboard delen om zo in realtime te brainstormen met uw collega’s. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u op https://support.microsoft.com/nl-NL/whiteboard
Nog meer alternatieven
Ook bij IDroo ( https://app.idroo.com ) vindt u een whiteboard, inclusief de vertrouwde tools, zoals een pen, gum, tekstvak en grafische vormen. Uw whiteboard delen met anderen, doet u door hen de link te bezorgen. Een handige chatfunctie is ook aanwezig. Let op. In de gratis versie van IDroo kunt u geen afbeeldingen of documenten toevoegen. Daarvoor bent u aangewezen op de betaalde versie ( https://app.idroo.com/pricing ).
Wij testten ook de bekende Stormboard ( https://stormboard.com ) voor u uit, maar deze tool is nogal gecompliceerd. Toegankelijker vonden we Mural ( https://app.mural.co ), dat net als Microsoft Whiteboard allerlei handige templates aanbiedt als startpunt, naast alle vertrouwde functies die u van een volwaardig whiteboard mag verwachten. Met de gratis versie van Mural komt u naar onze mening al een heel eind (zie https://www.mural.co/pricing voor alle details).
Heeft u voldoende aan een eenvoudige no-nonsense tool? Probeer dan zeker ook Miro Lite ( https://miro.com/online-whiteboard of https://webwhiteboard.com ) of de webapplicatie van Tutorialspoint ( https://www.tutorialspoint.com/whiteboard.htm ).