Alle domeinen

2016 - April

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 28.04.2016

Let op bij wijziging huwelijkse voorwaarden

Veel DGA’s zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Aanpassing hiervan heeft niet alleen gevolgen binnen uw relatie. Uit een recente uitspraak blijkt dat een wijziging ook kan leiden tot een aangepaste aangifte en zelfs belastingheffing.

FISCOTIP - 28.04.2016

Dure bijtelling, ik ben toch niet gek!

De bijtelling voor hybrideauto’s is dit jaar meer dan verdubbeld. Ook andere modellen zijn fors in bijtelling omhoog gegaan. Gelukkig zijn er voor de DGA meerdere opties om deze extra kosten te voorkomen. Welke kiest u?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.04.2016

Aandelenkapitaal verhogen van flex-BV?

Door het aandelenkapitaal van een flex-BV te vergroten, wordt voor contractspartijen de drempel verlaagd om met de BV zaken te doen. Hoe werkt dat? Welke besluiten moeten er schriftelijk worden vastgelegd?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 28.04.2016

Aansprakelijk als uw accountant een foutje maakt?

Als uw BV de verschuldigde loonbelasting of btw niet kan betalen, is het zaak dit tijdig bij de fiscus te melden. Anders loopt u het risico dat u privé aansprakelijk wordt gesteld. De Hoge Raad heeft hierover een interessante uitspraak gedaan.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 28.04.2016

Salaris of dividend, kunt u kiezen?

Als DGA kunt u op twee manieren resultaat uit uw eigen BV halen, salaris of dividend. Wat is het voordeligst en wat zijn de (on)mogelijkheden?

PERSONEEL - 28.04.2016

Wat nu in de tijd tussen VAR en modelovereenkomst?

Sinds 1 mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) niet meer geldig. Vanaf 1 mei 2016 kunt u met modelovereenkomsten werken. Wat gebeurt er in de tussentijd? Hoe voorkomt u ‘handhaving’ via nare naheffingen en boetes?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.04.2016

Onzakelijke lening splitsen?

Een onzakelijke lening is fiscaal geen pretje. Gelukkig zijn er wel oplossingen denkbaar. Zo kan een onzakelijke lening bijvoorbeeld in twee delen gesplitst worden. Hoe werkt dit dan?

ONDERNEMERSCHAP - 28.04.2016

VAR weg, geen paniek!

De VAR is vervangen door voorbeeldovereenkomsten. Er is paniek onder zzp’ers en hun opdrachtgevers. Hoe zorgt u voor een adempauze?

RECHT VAN DE BOUW - 28.04.2016

Onduidelijke afspraken, hoe voorkomt u nu gedoe?

In de offerte/opdrachtbevestiging tussen klant Stichting en aannemer Frits wordt niets omschreven over de dakreparatie aan een clubgebouw. Gevolg: onduidelijkheid. Wat heeft de geschillencommissie beslist? Hoe voorkomt u dit?

RECHT - 28.04.2016

Aangetekend verzenden, de juridische ins en outs

Als u zeker wilt weten dat een brief is gearriveerd, kunt u kiezen voor aangetekend verzenden. Dat heeft juridisch gezien natuurlijk veel voordelen, al is er ook een valkuil die vermeden moet worden.

RECHT VAN DE BOUW - 28.04.2016

Raam en balkon vlak bij de erfgrens?

Doorzichtige ramen of een balkon binnen twee meter van de erfgrens zijn verboden. Maar op die regel gelden uitzonderingen. Wanneer is dat wel toegestaan? Wat heeft de rechter nu beslist?

BEDRIJFSOPVOLGING - 28.04.2016

Uw bouwbedrijf in de BV of opgesplitst?

Hoe stelt u de continuïteit van uw bouwonderneming veilig na uw overlijden, als u een (groot) gezin heeft en een enkele bedrijfsopvolger? Hoe voorkomt u versnippering van uw bouwonderneming?

FISCALE WINST - 28.04.2016

Hoe nu uw relatiegeschenken ook fiscaal aftrekbaar?

Relaties, netwerken, contacten opbouwen … Binnen de bouwsector is dit essentieel. Hierbij hoort ook dat u regelmatig relatieschenken geeft. Dit valt onder fiscaal beperkt aftrekbare gemengde kosten. Wat is nu fiscaal raadzaam?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 28.04.2016

Tweede oplevertermijn niet gehaald, contract ontbonden!

Mag een opdrachtgever (gemeente) de aannemingsovereenkomst zelfs voor de eerste opleverdatum ontbinden? Wie is er verantwoordelijk voor de onderaannemer? Wat is er nu beslist door de bouwrechter?

WET- EN REGELGEVING - 26.04.2016

De bewerkersovereenkomst, een must?

Op 1 januari 2016 is de Wet meldplicht datalekken in werking getreden. U krijgt daarmee te maken als u bijv. gegevens van gasten of medewerkers ter beschikking stelt aan anderen. Waartoe bent u dan verplicht? Lees verder!

ARTIESTEN & EVENEMENTEN - 26.04.2016

Artiest inhuren, fiscale noten op de zang anno 2016?

De overheid heeft aangekondigd dat de uitzondering van de VAR wordt vervangen door een andere uitzondering. Die nieuwe uitzondering heeft wel gevolgen voor de wijze waarop u een artiest inhuurt. Wat speelt er? Wat moet u weten?

LOGIES - BELASTINGEN - 26.04.2016

Btw op logies en op toeristenbelasting, hoe zit dat?

Wanneer valt een overnachting in een hotel, vakantiehuisje of B&B onder het lage btw-tarief en wanneer niet? “Hoe zit het met toeristenbelasting … en moet daar ook nog btw over?”, wordt ons vaak gevraagd. Wij zochten het voor u uit.

SUBSIDIE LOONKOSTEN - 26.04.2016

Kosten begeleiding leerling terugverdienen

Heeft u een kok of gastheer in dienst die nog met de opleiding bezig is? Of bent u dat binnenkort van plan? Dan maakt u mogelijk kans op maar liefst € 2.700,- per leer-werkplek. Wat moet u daarvoor in de gaten houden en doen?

ADMINISTRATIE - HALFJAARCIJFERS - 26.04.2016

Afwijken en schatten mag, maar zorg voor onderbouwing

Binnenkort begint uw boekhouder weer aan uw halfjaarcijfers. Daarbij mag u (beiden) best gebruik maken van schattingen. Doe dat wel goed, onderbouw afwijkingen en zorg voor bewijs. Wat is daarvan het voordeel?

PLANNING ZOMERVAKANTIE - 26.04.2016

Kan ik mijn strandvakantie al boeken baas?


PERSONEEL - 26.04.2016

Chef-kok die bij vorige baas een auto van de zaak had?

Als u aan uw chef-kok of bedrijfsleider een auto van de zaak ter beschikking stelt, krijgt hij met de bekende bijtelling te maken. Tenzij er maximaal 500 km privé wordt gereden. Hoe zit dat als hij/zij van een andere baas naar u overstapt?

AFTREKBARE KOSTEN - 26.04.2016

Als u kosten voor de zaak maakt

Wat met de kostenaftrek van horecaondernemers met een eenmanszaak of Vof? En kan een horeca-BV een vaste kostenvergoeding aan de DGA verstrekken?

LOON - 21.04.2016

Onder ‘loon’ valt fiscaal méér dan u soms denkt ...

Loon is belast voor de loonheffingen. Dat lijkt helder, maar is het toch niet. Heel veel betalingen die u aan een (oud-)werknemer doet en die u zelf wellicht helemaal niet ervaart als loon, moet u toch als loon behandelen. Hoe zit dat?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.04.2016

Géén voorlopige arbeidsovereenkomst

Een van uw medewerkers voert een sollicitatiegesprek en sluit alvast een ‘voorlopige arbeidsovereenkomst’. Kan dat rechtsgeldig? Wat zei de rechter?

PREMIES UWV - 21.04.2016

Eigenrisicodragerschap WGA verandert per 2017

Per 1 januari 2017 worden de premies voor WGA-vast en WGA-flex samengevoegd. Het maakt daarbij verschil of u het WGA-risico heeft verzekerd bij het UWV of bij een verzekeraar. Wat moet u daarvan weten?

BELASTINGCONTROLE - 21.04.2016

Afdrachtvermindering onderwijs ook bij deelopleiding?

Tot 1 januari 2014 kon u als werkgever profiteren van de afdrachtvermindering onderwijs (adv). De fiscus controleerde de regeling volgens zijn eigen normen. Die blijken achteraf niet te kloppen. Wat kunt u hiermee?

BOETES - 21.04.2016

Verkeersboetes, werknemer zelf laten betalen?

Veel werknemers hebben een baan waarbij ze tijdens werktijd in een bedrijfsauto rijden. Verkeersboetes komen terecht bij de eigenaar van de auto, bij u dus ... Kunt u deze boetes door uw werknemer laten betalen?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.04.2016

Klokkenluiders in uw bedrijf?

“Baas, ik vermoed een misstand van gesjoemel met veiligheidsvoorschriften door collega’s. Als u nu niets hieraan doet, meld ik het bij de autoriteiten.” Een klokkenluidersmelding kan ook u overkomen. Wat verandert er per 1 juli 2016?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.04.2016

Concurrentiebeding, wat moet u opnemen?

Vanzelfsprekend wilt u niet dat uw werknemer bij een volgende werkgever gebruik gaat maken van bij u opgedane kennis. Maar is een concurrentiebeding in een tijdelijk contract altijd geldig? Wat geldt er voor een zwaarwegend bedrijfsbelang?

WEBDIENSTEN – ONLINE FOTO’S - 20.04.2016

Foto’s slim verkleinen


SOFTWARE – FOTO - 20.04.2016

De voor- en nadelen van geotags

Zowat alle moderne fototoestellen, smartphones en tablets zijn voorzien van een ingebouwde gps-functie waarmee de locatie aan foto’s gekoppeld kan worden. Maar wat heeft u daar eigenlijk aan?

ZAKELIJK – PRINTER - 20.04.2016

Slim en spaarzaam printen

Het papierloze kantoor blijft in veel bedrijven nog uit, maar u kunt al veel doen om papiergebruik – en de bijbehorende kosten – terug te dringen.

SOFTWARE – WINDOWS - 20.04.2016

Laat Windows 10 er nog beter uitzien

De standaardconfiguratie van Windows 10 is al een stuk beter dan die van Windows 8. Met enkele tooltjes kunt u Windows 10 er nog beter laten uitzien en kunt u verborgen instellingen aanpassen en optimaliseren.

E-MAIL – E-MAILSOFTWARE - 20.04.2016

Spark en Airmail voor uw iPhone

Spark en Airmail profileren zich als betere alternatieven voor de standaard Mail-app op de iPhone. Waarmee proberen ze zich te onderscheiden?

BEVEILIGING – ANTI-MALWARE - 20.04.2016

Heeft u aparte bescherming tegen ransomware nodig?

Ransomware die uw computer gijzelt vormt een steeds grotere bedreiging, naast de klassieke virussen en malware. Heeft u aparte software nodig om u daartegen te beschermen?

TELEFONIE – SMARTPHONE - 20.04.2016

Zelf een mobiele app maken?

Heel wat ondernemers en organisaties bieden hun klanten een mobiele app aan. Overweegt u ook om die stap te zetten? Kan een online platform als AppMachine dan helpen bij de ontwikkeling ervan?

COMPUTER – TABLET - 20.04.2016

Films op uw tablet

Een tablet is een handig apparaat om te surfen, foto’s te beheren, muziek te beluisteren, te gamen, ... Maar op een tablet kunt u ook uitstekend films bekijken. We stellen kort de belangrijkste mogelijkheden voor.

ZAKELIJK – WEBDIENSTEN - 20.04.2016

Tools voor een goede meeting

Organiseert u een vergadering met collega’s, leveranciers of klanten? Welke webtools kunnen u dan helpen bij de voorbereiding, het verloop en de opvolging?

SOFTWARE – APPS - 20.04.2016

Hoe krijg ik mijn in-app aankopen terug?

U kunt een app waarvoor u betaalde, altijd opnieuw installeren als u een nieuwe smartphone koopt. Maar hoe zit het met de eventuele in-app aankopen?

WEBDIENSTEN – ONLINE OFFICE - 20.04.2016

Van Evernote naar OneNote


EIGEN WEBSITE – SITEONTWERP - 20.04.2016

Volg de gids!

Wanneer u een website heeft, dan moet u ervoor zorgen dat uw bezoekers er niet verdwalen. Kan een virtuele rondleiding een meerwaarde bieden?

COMPUTER – SMARTWATCH - 20.04.2016

Android Wear: beter dan Apple Watch?

Vorig jaar lanceerde Apple zijn Watch. Intussen heeft ook Google aan de weg getimmerd met heel wat Android Wear-modellen. Wat hebben ze precies te bieden en zijn ze het kopen waard?

SCHENKBELASTING - 20.04.2016

Belastingvrij schenken aan kinderen?


ONDERNEMERSCHAP - 20.04.2016

VAR weg! Geen paniek!

U weet het wel, de VAR is vervangen door voorbeeldovereenkomsten. Er is paniek onder zzp’ers en hun opdrachtgevers. Hoe zorgt u voor een adempauze?

AUTO VAN DE ZAAK - 20.04.2016

Een extra dure auto van de zaak, wat is het probleem?

De kosten van een dure auto die 100% zakelijk wordt gebruikt, zijn gewoon aftrekbaar. Maar wat nu als u uw medewerker laat meebetalen aan de door hem gewenste extra dure auto. Is die bijdrage aftrekbaar? Wat besliste de rechter?

BIJTELLING PRIVéGEBRUIK - 20.04.2016

Autoplannen iets aangepast


ICT - 20.04.2016

Al uw bestanden in de cloud, is dat nodig?

Veel ondernemers willen zich niet druk maken over hun ICT, het moet werken en daarmee klaar. Maar de tijd staat niet stil. Er is veel te doen over dataopslag in de cloud. Waarom zou u dat doen? En waar kunt u dan terecht?

RECHT - 20.04.2016

Klant accepteert offerte, hoera ... blijft u wel alert?

Een klant is heel geïnteresseerd in uw product of dienst en vraagt u een offerte uit te brengen. Na een tijdje wordt deze geaccepteerd, met uitzondering van één onderdeel. Zit u er dan aan vast? Wat is goed om te weten?

OUDEDAGSVOORZIENING - 20.04.2016

Tussentijds reeds afrekenen oudedagsreserve voordelig?

Via de oudedagsreserve (in ondernemerstaal nog FOR genoemd) kunt u geld opzij zetten voor uw pensioen. Hierover moet u later echter nog wel met de fiscus afrekenen. Doet u dat tussentijds, dan levert dat voordeel op. Hoezo dan?

ARBEIDSCONTRACT - 20.04.2016

Concurrentiebeding, mag dat in een tijdelijk contract?

Sinds 2015 mag u alleen een concurrentiebeding in een tijdelijk arbeidscontract opnemen als u daarvoor een ‘zwaarwegend’ bedrijfsbelang heeft. Maar wat is zo’n zwaarwegend bedrijfsbelang? En hoe omschrijft u dat? Wat zei de rechter?

BELASTINGAANGIFTE - 20.04.2016

Blanco aangifte schoonmaakbedrijf dure grap


FACTUUR - BTW - 20.04.2016

Let op uw inkoopfacturen, vooral op de tenaamstelling!

Om de btw op uw kosten als voorbelasting te mogen verrekenen, moet u beschikken over inkoopfacturen. Hieraan stelt de fiscus diverse eisen waaronder een juiste tenaamstelling. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

BEDRIJFSKOSTEN - 20.04.2016

Mag ik een mobieltje van de zaak?

Uw personeel ziet een mobieltje al lang niet meer als een extra stuk beloning. Zeker als u vindt dat hij bereikbaar moet zijn. Maar hoe zit het fiscaal?

BELASTINGCONTROLE - 20.04.2016

FIOD doet bitcoin-controleonderzoek


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 20.04.2016

Afspraak is afspraak!

Afspraken maken met de fiscus kan heel verstandig zijn als er een geschil is over een eerder opgelegde aanslag. Maar als uw adviseur dat voor u doet, moet dat wel goed geregeld zijn. Hoe voorkomt u vervelende verrassingen achteraf?

VERVOERSKOSTEN - 20.04.2016

Carpoolen en de vergoeding daarvoor, hoe zit dat?

U mag werknemers een belastingvrije reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer betalen. Maar wat zijn dan de gevolgen voor die reiskosten als er gecarpoold wordt? Waar moet u rekening mee houden?

JAARREKENING - 20.04.2016

Uw privéwoning op de balans van uw bedrijf?

Soms is het voordeliger om uw woning als ondernemingsvermogen aan te merken. Maar kan dat wel, of zijn hier voorwaarden aan verbonden? Wat is daarbij van belang en wat besliste de rechter daarover onlangs?

VAR - 20.04.2016

Moet ik een modelovereenkomst sluiten?

Met ingang van 1 mei 2016 vervalt de VAR en kan de fiscale status van een opdrachtnemer worden bepaald aan de hand van modelovereenkomsten. Bent u nu als zzp’er eigenlijk verplicht zo’n overeenkomst af te sluiten? Hoe zit dat?

OVERDRACHTSBELASTING - 20.04.2016

Aankomende veiling tast de waarde niet aan


VERKOOP - 20.04.2016

Oud en er nooit zelf gewoond

Bij de verkoop van een oud huis door erfgenamen staat in de koopakte een ouderdoms- en een nooit-bewoningsclausule. Wat zegt de rechter hierover?

IN DE KIJKER - 20.04.2016

Fax wel in het dossier, maar niet geldig

Juristen dienen vaak een bezwaarschrift of een zienswijze (bijvoorbeeld tegen een ontwerpbestemmingsplan) ook per fax in. Toch blijkt dit vaak niet mogelijk. De rechter deed hier onlangs nog een uitspraak over. Wat speelde er?

OVERDRACHTSBELASTING - 20.04.2016

Doorverkoop vastgoed, let op naheffing en boete!

Met de lage rentestand staan handelaren te springen om te investeren in vastgoed. Logisch als de waarde in sommige delen van het land fors stijgt. Toch is het snel profiteren van een waardestijging niet geheel zonder risico’s. Hoe zit dat?

GEMEENTE - 20.04.2016

Verhuur en verkoop van onbebouwde grond

De overheid moet een prijs vragen die de kosten dekt, bijv. bij het verkopen en verhuren van grond en gebouwen. Dit kan alleen anders zijn als het gaat om een economische activiteit in het algemeen belang. Wat betekent dit in de praktijk?

GEMEENTE - 20.04.2016

De gevolgen van de Wet markt en overheid voor makelaars

De Wet markt en overheid is onderdeel van de Mededingingswet en bevat vier gedragsregels voor de overheid. De wet is op 1 juli 2012 van kracht geworden, maar veel gemeenten ontdekken deze wet nu pas. Wat moet u weten?

APPARTEMENTSRECHTEN - 20.04.2016

Een appartementencomplex, maar geen VvE?

In een akte van splitsing wordt altijd een reglement opgenomen. Een verplicht onderdeel van het splitsingsreglement is de oprichting van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Toch is er niet bij ieder complex een VvE. Hoe zit dat?

PROJECTONTWIKKELING - 20.04.2016

Schrappen van bouwplannen

Overheden hebben met de structuurvisie een middel om in een regio of gemeente sturing te geven aan de woningvoorraad. Soms betekent dit dat vastgestelde of in ontwikkeling zijnde woningbouwplannen worden geschrapt.

INVESTEREN - 15.04.2016

Investeren in zonnepanelen, loont dat nog steeds?

Als ondernemer vraagt u zich wellicht af of het anno 2016 nog interessant is om te investeren in zonnepanelen. En stel dat u een woon-praktijkpand heeft, legt u de zonnepanelen dan op het praktijkdeel of op het woongedeelte?

RECHTSVORM - 15.04.2016

Naar buiten treden als man-vrouwmaatschap?

Veel beroepsbeoefenaren met een (para)medisch beroep zijn ooit een man-vrouwmaatschap of -firma aangegaan, vaak vooral om fiscale redenen. Is het een bezwaar om bij de KvK als eenmanszaak geregistreerd te blijven staan?

AFTREKBARE KOSTEN - 15.04.2016

Ook fiscaal goed verbonden?

Als medicus moest u altijd al goed bereikbaar zijn en in deze tijd is dat alleen maar erger geworden. Hoe zorgt u ervoor dat u daar fiscaal zo min mogelijk pijn door lijdt?

TUCHTRECHT - 15.04.2016

Toestemming noteren in dossier

Als u als hulpverlener gegevens van uw patiënt uitwisselt, moet u dat in het dossier noteren. U moet het ook vastleggen als de patiënt van mening verandert en de eerdere toestemming intrekt. Hoe oordeelde de tuchtrechter onlangs?

FINANCIERING - 15.04.2016

AFM scherpt regels crowdfunding aan

Crowdfunding groeit hard, in de eerste helft van 2015 met bijna 100%. Om investeerders beter te beschermen tegen risico’s heeft de AFM de regels voor crowdfundingplatforms onlangs aangepast. Wat als u zelf investeerder wordt?

OMZETBELASTING - 15.04.2016

Btw-vrijstelling (para)medische diensten


BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 15.04.2016

Kostenvergoeding onderbouwd?

Is het nu nog mogelijk om een vaste kostenvergoeding aan de DGA van de landbouw-BV te verstrekken? Hoe zit dat? Wat met kosten van ondernemers?

BOER EN BEDRIJF - 15.04.2016

Rechten uit nationale reserve alleen op ‘lege’ grond

Bent u een startend bedrijf of een jonge landbouwer, dan kunt u ook in 2016 in aanmerking komen voor betalingsrechten (waarde in 2016: € 284,-) uit de Nationale reserve. Deze worden alleen toegekend op ‘lege’ grond. Hoe zit dat?

BOER EN BEDRIJF - 15.04.2016

Natuurlijk grasland, hoe in te vullen in de GO 2016?

Elk jaar leidt het invullen van natuurlijk grasland binnen de Gecombineerde Opgave (GO) tot vragen. En elk jaar tracht RVO duidelijker te zijn, ook voor 2016. Gevolg is wel dat het elk jaar weer net iets anders moet. Hoe nu in 2016?

BEDRIJFSOPVOLGING - 15.04.2016

Voortzettingsvereiste bij bedrijfsopvolging!

De bekende bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) kent een voortzettingsvereiste. Wie zonder erf- of schenkbelasting een onderneming wil krijgen, moet de geërfde of geschonken onderneming ten minste vijf jaar voortzetten. Hoe ging dat mis?

ERVEN - 15.04.2016

Geen risico met volmacht voor afhandelen van erfenis!

Voor de afhandeling van een nalatenschap kan volmacht worden gegeven aan een van de erfgenamen. Maar daarmee loopt de volmachtgever wel een risico. Hoe kan dat risico worden beperkt? Hoe kunt u dat goed regelen?

BOER EN PRIVÉ - 15.04.2016

Wat te regelen bij einde samenwoning?

Als samenwoners uit elkaar gaan, moet er zakelijk gezien het een en ander worden geregeld. Waar moet u dan aan denken? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?

GEBOUW EN GROND - 15.04.2016

Grond zonder overdrachtsbelasting?

Alleen die boer of tuinder (ook bosbouwers doen mee) die zijn bedrijf bedrijfsmatig exploiteert, kan aanspraak maken op de vrijstelling in de overdrachtsbelasting voor cultuurgrond. Wanneer speelt dat? Wat heeft de rechter nu beslist?

BELASTINGAANGIFTE - 15.04.2016

Blanco aangifte dure grap


ONDERNEMERSCHAP - 15.04.2016

Ben ik fiscaal gezien wel ondernemer?

De VAR verdwijnt per 1 mei 2016, zoals u weet. En dus ook de indicatie of u nu wel of geen ondernemer bent in de ogen van de fiscus. De Belastingdienst komt nu met een ‘ondernemerscheck’. Wat kunt u hiermee en wat heeft u eraan?

FISCALE WINST - 15.04.2016

Eén, twee of geen onderneming(en) voor de fiscus?

Twee totaal verschillende activiteiten, nl. een klusbedrijf en een ander bedrijf, vormen die samen één, ieder voor zich (dus twee) of wellicht zelfs helemaal geen onderneming? Geen, vond de fiscus! Wat zei de rechter? Wat is belangrijk?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 15.04.2016

Staalconstructie verkleurd, aannemer aansprakelijk?

Als metalen onderdelen van een constructie zijn verkleurd, is dat een esthetisch gebrek. Wat bij een ongewenste en ongebruikelijke verkleuring? Valt dat onder de garantie? Is de aannemer daarvoor aansprakelijk? Wat is nu beslist?

RECHT VAN DE BOUW - 15.04.2016

Trillingsgevoelig pand niet de schuld van de aannemer?

Als een pand trillingsgevoelig is, voldoet de bouw dan niet aan de gestelde garantienormen? Kan dat altijd de aannemer worden verweten? Wat heeft de bouwrechter hier nu over beslist? Hoe staat u sterk?

BURENRECHT - 15.04.2016

Onrechtmatige geluidsoverlast door dieren van buren?

Door het houden van dieren kan hinder worden veroorzaakt voor de buren. Maar is die hinder ook altijd onrechtmatig? Wat heeft de rechter hier nu over beslist in een zaak over het gekraai van een haan? Wat is goed om te weten?

JAARREKENING - 15.04.2016

Papieren of digitale jaarrekening?

De Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en de banken willen uw cijfers alleen nog maar digitaal hebben. Is een papieren jaarrekening nog wel noodzakelijk en levert die digitalisering ook nog een besparing op?

AUTO - 15.04.2016

Bestelauto met een luchtje

De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de bijtelling voor het privégebruik van een bestelauto van de zaak. Wat speelde er?

SUCCESSIEPLANNING - 15.04.2016

Eigen kinderen of tweede echtgenoot, wie erft het eerst?

Ook bij hertrouwen is ingeval van overlijden de zogenaamde ‘wettelijke verdeling’ voor het erfrecht van toepassing. Wat betekent dat? Wie erft dan bij een tweede huwelijk? Hoe kunt u daarvan afwijken? Wat is goed om te weten?

BTW - 15.04.2016

Goederen naar het buitenland, waar moet u op letten?

Als u goederen levert aan ondernemers in andere EU-landen, verricht u waarschijnlijk ‘intracommunautaire leveringen’. De administratieve verwerking hiervan gaat niet altijd goed. Hoe zorgt u ervoor dat u uw zaakjes op orde heeft?

IN DE PIJPLIJN - 15.04.2016

Einde pensioen eigen beheer in zicht?


FISCOTIP - 15.04.2016

Het creëren van personal holdings

Als een holding-BV meerdere aandeelhouders heeft, is het handig als iedere aandeelhouder een eigen personal holding heeft. Hoe zit dat? Hoe kan zo’n holdingstructuur vanuit een bestaande situatie het beste worden opgezet?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 15.04.2016

Pas onzakelijke leningen op tijd aan

De onzakelijke lening komt steeds meer in de belangstelling te staan. Regelmatig verschijnen er rechtelijke uitspraken waarin de afwaardering van een onzakelijke lening niet wordt toegestaan. Het is zaak dit te voorkomen. Hoe dan?

SCHENKEN - 15.04.2016

WOZ-waarde niet beslissend

Bij verkoop van een woning door de ouders aan een kind wordt er nogal eens voor gekozen om een deel van de koopsom kwijt te schelden. Wat zijn de gevolgen hiervan? Wat heeft de Hoge Raad onlangs hierover beslist?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 15.04.2016

Terugbetalen aandelenkapitaal zonder fiscale problemen

Over winst die wordt uitgekeerd, betaalt u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) 25% belasting. Als de BV echter een bedrag aan agio heeft, kan dat fiscaal gunstig uit de BV worden gehaald. Hoe kunt u dat regelen?

HANDELSNAAM - 12.04.2016

‘De bar zonder naam’ ...

Over namen valt van alles te zeggen. Variërend van: ‘What’s in a name’ tot ‘Nomen est omen’. De een vindt dat de naam er niet toe doet, terwijl de ander de naam ziet als een voorteken. Hoe zit dat met de naam van uw horecabedrijf?

AUTO - 12.04.2016

Hoe parkeert u de kosten en de btw?

U bent vaak op pad voor uw horecazaak en moet dan regelmatig betaald parkeren. Wat een gedoe met die parkeerbonnetjes, hè? Kan dat niet eenvoudiger?

HUWELIJK & PARTNERSCHAP - 12.04.2016

Wie krijgt het woonhuis?

Bij echtscheiding kan het huis aan een van de echtgenoten worden toegedeeld. De andere echtgenoot moet dan uit de ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ voor de oorspronkelijke hypotheek worden ontslagen. Wat als de bank niet akkoord is?

DIGITAAL ONDERNEMEN - 12.04.2016

Als restaurant of hotel een eigen digitale nieuwsbrief?

Steeds vaker geven bijv. hotels en resorts een eigen digitale nieuwsbrief uit voor hun stamgasten. Zo blijven ze op de hoogte van ‘last minutes’ en acties. Hoe verstuurt u zo’n nieuwsbrief zo eenvoudig mogelijk en waarop moet u letten?

PERSONEEL - 12.04.2016

Is mediation vrijwillig bij een arbeidsconflict?

De arboarts stelt, nadat uw serveerster zich ziek heeft gemeld wegens een conflict op het werk, mediation voor. Kunt u of uw werknemer dit weigeren? Wat zijn de consequenties?

PERSONEEL - 12.04.2016

Wat mag u vragen bij een ziekmelding?

Dat een werknemer zich ziek meldt, is niet alleen vervelend voor hemzelf maar ook voor u. Tenslotte moet het werk doorgaan en ziet u uw werknemer het liefst zo snel mogelijk terug op de werkvloer. Hoe gaat u om met een ziekmelding?

AUTO - 12.04.2016

Parkeerautomaat defect, parkeerbon terecht?

Tegenwoordig kunt u bij de meeste parkeerautomaten met pinpas of creditcard betalen. Maar wat nu als dergelijke apparatuur defect is? En u dus wel wilt, maar niet kunt betalen? Wat besliste de rechter onlangs?

BTW - 12.04.2016

Spelregels bij dienstverlening binnen Europese Unie

Dienstverlening buiten de landsgrenzen, maar binnen de EU, is tegenwoordig echt niks bijzonders meer. Helaas geldt dat wel voor de regels rond de btw. Past u die niet goed toe, dan riskeert u boetes. Waar moet u vooral op letten?

INTERNET EN RECHT - 12.04.2016

Uw webwinkel en het Europese ODR-platform

Sinds 15 februari jl. is het Europese ‘online geschillenbeslechting (ODR)’-platform online. Maar wat is dit en wat is het doel van dit platform? Wat zijn de gevolgen voor webwinkels?

ONDERNEMERSCHAP - 12.04.2016

‘Ben ik fiscaal gezien wel ondernemer?’

De VAR verdwijnt per 1 mei 2016, zoals u weet. En dus ook de indicatie of u nou wel of geen ondernemer bent in de ogen van de fiscus. De Belastingdienst komt nu met een ‘ondernemerscheck’. Wat kunt u hiermee en wat heeft u eraan?

ZIEKTE & RE-INTEGRATIE - 12.04.2016

Let op als uw werknemer frequent verzuimt

Voor u als werkgever is het natuurlijk erg vervelend als uw werknemer zich ziek meldt. Het geeft toch altijd extra ‘gedoe’. Waarom moet u extra opletten als een medewerker meerdere keren per jaar ‘een dagje ziek is’? Hoe doet u dat?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 12.04.2016

Contract verlengd of niet?

Hoe zit het als een werknemer doorwerkt ná het einde van een tijdelijk contract? Maakt het uit of er is gesproken over een verlenging? Wat zei de rechter?

LOONHEFFING - 12.04.2016

Advocaat en outplacement belastingvrij vergoeden?

Voor de invoering van de WKR was het mogelijk om kosten van een advocaat of kosten van outplacement van een werknemer die min of meer vrijwillig uit dienst ging, belastingvrij te betalen. Hoe is het sinds de invoer van de WKR?

PREMIES UWV - 12.04.2016

Pas op als uw ex-werknemer snel ziek wordt

Als een ex-medewerker binnen vier weken na zijn ontslag ziek wordt of als een tijdelijke werknemer ziek uit dienst gaat, draait u als ex-werkgever op voor de kosten. Uw WGA-premie wordt immers hoger. Kunt u dit voorkomen?

VAKANTIE EN VERLOF - 12.04.2016

Een verlofstuwmeer, hoe komt u ervan af?

Voor u als werkgever is het heel vervelend als een werknemer niet alle verlofdagen opmaakt. Voor u het weet, zit u met een stuwmeer aan verlofdagen te kijken. Hoe voorkomt u dat en hoe laat u zo’n stuwmeer leeglopen?

TRANSITIEVERGOEDING - 12.04.2016

Eigen schuld, dan ook geen transitievergoeding!

U hoeft een werknemer bij ontslag geen transitievergoeding te betalen als hij zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen. Maar wanneer is daarvan sprake? Hoe kijken rechters daar tegenaan?

ZZP’ERS - 12.04.2016

Opdrachtnemer en toch recht op loon tijdens ziekte?

Een bedrijf wilde geen werkgeversrisico’s en besloot een zzp’er in te huren. Toen deze ziek werd, vond het UWV dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst en weigerde aan de zieke ‘opdrachtnemer’ een uitkering. Hoe voorkomt u dit?

OVERDRACHTSBELASTING - 08.04.2016

Woning die als kantoor is gebruikt, 2%-tarief?


BEDRIJFSHUUR - 08.04.2016

Het zijn toch mijn zonnepanelen?

Waar moet u rekening mee houden indien u als huurder zonnepanelen wilt aanbrengen op uw bedrijfspand? Welke hobbels vindt u op de weg?

IN DE KIJKER - 08.04.2016

Een beter milieu begint óók bij verhuurders!

Onderdeel van het Energieakkoord is om per 2020 de energieprestatie van nieuwbouwwoningen geheel energieneutraal te maken. De nieuwe wet over de energieprestatievergoeding moet dit mogelijk maken. Wat betekent dit?

VERKOOP - 08.04.2016

Bedenktijd voor recreatiewoning bestemd voor verhuur?

Als een particulier een recreatiewoning koopt met de bedoeling die te gaan verhuren, kan hij dan gebruikmaken van de bedenktijd uit het Burgerlijk Wetboek? Wat speelde er onlangs bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden?

VERKOOP - 08.04.2016

Moet de verkoper burengerucht melden?

Iedere verkoopmakelaar wordt wel eens voor het dilemma gesteld of hij een kandidaat-koper moet informeren over het feit dat de verkoper last heeft van burengerucht. Wat zegt de rechter hierover?

UW RAADSMAN - 08.04.2016

Kan die overlijdensrisicoverzekering niet goedkoper?

Uw cliënt wil zijn kosten verlagen en vraagt u of hij dan ook ‘iets kan’ met de overlijdensrisicoverzekering (ORV) die hij van zijn bank heeft moeten sluiten in verband met zijn hypotheek. Wat kunt u hem adviseren?

APPARTEMENTSRECHTEN - 08.04.2016

Hoe zit het met het gezamenlijke onderhoud?

Het spreekt voor zich dat goed onderhoud belangrijk is voor het waardebehoud van uw appartement en voor uw woongenot. Hoe zit het met de verdeling van de onderhoudskosten van een appartementencomplex? Waar moet u op letten?

PROJECTONTWIKKELING - 08.04.2016

Bouwen in strijd met het bestemmingsplan

Als een bouwplan niet past binnen een bestemmingsplan, kan een bouwproject soms alsnog met een projectbesluit of postzegelplan mogelijk worden gemaakt. Welke procedure is de juiste? Tijd en budget spelen daarbij een belangrijke rol.

OVERDRACHTSBELASTING - 08.04.2016

Woning omgebouwd tot kantoor, ovb dan 2 of 6%?

Als u een kantoorpand koopt, betaalt u 6% overdrachtsbelasting. Voor een woning betaalt u slechts 2%. Maar wat nu met een tot kantoor verbouwde woning? Wat is daarbij volgens de rechter van belang?

OUDEDAGSVOORZIENING - 08.04.2016

Jaarcijfers 2015, wat reserveren voor uw oude dag?

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kunt u gebruikmaken van de oudedagsreserve. Nu de cijfers 2015 zijn verwerkt, doemen er enkele vragen op. Wat zijn de voor- en nadelen? En wanneer kunt u beter niet doteren?

RECHTSVORM - 08.04.2016

U heeft plannen voor een BV? Houd zo alle opties open!

Als ondernemer weet u vaak niet wat het jaar gaat brengen. Dit kan van invloed zijn op de keuze van uw rechtsvorm. Is voor u een eenmanszaak, een Vof of een BV fiscaal de aantrekkelijkste rechtsvorm? Hoe houdt u alle opties open?

HUUR WERKRUIMTE - 08.04.2016

Advocaat-generaal: huurrecht op de balans


BELASTINGAANGIFTE - 08.04.2016

Ook de belastingaangifte voor partners vergt aandacht

Dit jaar kunnen ondernemers samen met hun partner belastingaangifte doen. Welke spelregels gelden er dan en hoever mag de inspecteur gaan met het onderling verrekenen van bedragen?

BESTELAUTO - 08.04.2016

Elektrische bestelauto met veel belastingvoordelen?

Hoe profiteert u bij de aanschaf van een elektrische bestelauto van extra leuke fiscale aftrekposten en belastingvrijstellingen? Wat moet u doen en waar moet u op letten? Wat is nu goed om te weten?

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 08.04.2016

Nieuwe functies in Skype voor Web


TELEFONIE - SMARTPHONE - 08.04.2016

Maak uw smartphone klaar voor verkoop

Heeft u een nieuwe smartphone of tablet, dan wilt u het oude toestel wellicht verkopen of doorgeven. Eerst moet u alle gegevens grondig back-uppen en wissen. Hoe werkt dat voor iOS en Android?

SOFTWARE - VARIA - 08.04.2016

Praten tegen uw pc

Met Dragon NaturallySpeaking 13, sinds enige tijd ook beschikbaar in het Nederlands, kunt u teksten dicteren in heel wat programma’s. Handig?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 08.04.2016

Op stap met Google Maps

Google Maps is dé plek voor wie snel een locatie of routebeschrijving wil opzoeken. Maar ook de talrijke mash-ups, die de kaartgegevens slim gebruiken, kunnen nuttig zijn in specifieke situaties. Wij maakten een selectie.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 08.04.2016

Mobiele apps voor uw portemonnee

Zowat elke bank biedt tegenwoordig een app aan voor mobiel bankieren via de smartphone of tablet. Daarnaast bestaan er heel wat mobiele applicaties voor een beter budgetbeheer en personal finance. Een selectie.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 08.04.2016

De ingebouwde e-mail van Windows 10 gebruiken

Windows 10 heeft een Mail-app om via een eenvoudige, aanraakgevoelige interface uw webmailaccounts te beheren. Hoe gaat u ermee aan de slag?

INTERNETCONNECTIE - PROVIDERS - 08.04.2016

Providerwissel loont nog steeds

De beste provider kiezen lijkt iets uit vervlogen tijden, maar toch kan een andere internetaanbieder u nog steeds meer snelheid en minder kosten opleveren.

ZAKELIJK - MARKETING - 08.04.2016

Haal meer uit uw zaak via QR-codes

QR-codes – de opvolgers van de klassieke streepjescodes – ziet u tegenwoordig op vele plaatsen: in winkels, tijdschriften en e-mails, op verpakkingen en affiches, enz. Hoe maakt u hier slim gebruik van als zelfstandig ondernemer?

WEBDIENSTEN - VARIA - 08.04.2016

Bestanden omzetten kan ook zo


ONTSPANNING - MUZIEK - 08.04.2016

Stream online muziek in huis of op kantoor

Luistert u vaak naar uw eigen muziekcollectie, online radiostations en muziekdiensten? Met een audiostreamsysteem kunt u muziek comfortabel en kwaliteitsvol beluisteren via externe luidsprekers. Welke mogelijkheden zijn er?

SMARTPHONE - FOTOGRAFIE - 08.04.2016

Betere foto’s nemen met uw smartphone

Als u een recente smartphone heeft, bevat die zeker ook een prima camera. Maar hoe zorgt u ervoor dat u hiermee ook geslaagde foto’s neemt?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 08.04.2016

De valkuilen van e-mail

Hoe vaker u e-mail gebruikt, hoe groter de kans dat er iets misloopt. Weet u wat de grootste valkuilen zijn en hoe u ze vermijdt?

SMARTPHONE - ANDROID - 08.04.2016

Kent u deze verborgen Android-instellingen al?

De integratie van uw Android-toestel met Google gaat veel dieper dan u denkt. Wist u dat er – naast de standaard Instellingen-app – nog een andere app is die uw belangrijke Google-instellingen bepaalt? Hoe gebruikt u die?

PROCEDURE - 05.04.2016

Mediation in belastinggeschillen

Al vanaf 2005 is het mogelijk om geschillen met de Belastingdienst via mediation op te lossen. Dit kan zowel bij de Belastingdienst zelf als bij de rechter. Maar hoe werkt mediation in de praktijk bij belastinggeschillen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 05.04.2016

Voorlopige aanslag 2015 aanpassen?


PERSONEEL - 05.04.2016

Jubileumfeest fiscaal goed optuigen

Het geven van een personeelsfeest kan belangrijk zijn voor de sfeer binnen uw bedrijf en dat mag dan best wel wat kosten. Helaas gaat de fiscus hier minder ‘feestelijk’ mee om. Hoe voorkomt u deze domper op de feestvreugde?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.04.2016

BV-aandelen verplicht overnemen?

Als een aandeelhouder een probleem heeft met zijn mede-aandeelhouder, kan hij hem dan dwingen om zijn aandelen over te nemen? Of is daar meer voor nodig? Wat zegt de rechter? Hoe kunt u dat beter regelen?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 05.04.2016

Aandachtspunten aangifte 2015


ADMINISTRATIE - 05.04.2016

Waar blijf ik met al die administratie?

Zoals bekend, bent u als ondernemer wettelijk verplicht uw administratie te bewaren. Een veelgestelde vraag is hoe lang u uw spullen moet bewaren.

FISCOTIP - 05.04.2016

Beloning op maat voor DGA

Als directeur-grootaandeelhouder is het voordelig uw salaris laag te houden en wat u verder nodig heeft als dividend uit de BV op te nemen. De fiscus probeert deze route te beperken. Hoe betaalt u in 2016 toch zo min mogelijk belasting?

BEDRIJFSOPVOLGING - 05.04.2016

Bedrijfsopvolgingsregeling goed ‘richten’

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een belangrijke fiscale faciliteit. Hiervoor geldt wel de eis dat de overnemer de onderneming minimaal vijf jaar voortzet. Bedenk dus goed bij wie de onderneming (uiteindelijk) terecht moet komen.

FINANCIERING - 05.04.2016

Leasing bij investering iets voor u?

Natuurlijk kent u als ondernemer ‘leasing’ als financieringsvorm. Vooral bij dure machines of auto’s komt dat vaak voor. Maar hoe kiest u in het woud van leasevormen de juiste? Wij helpen u.

EIGEN WONING - 05.04.2016

Forse schadevergoeding wegens luidruchtige buren?

Als de nieuwe woningeigenaar overlast van de buren heeft, had de verkoper van de woning daar iets over moeten zeggen? Of gaat zijn mededelingsplicht alleen over de woning zelf? Wat speelde hierover bij de rechter? Wat is er nu beslist?

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 05.04.2016

Aftrek zonnebril door fiscale bril gezien ...

Een fatsoenlijke bril of zonnebril kost een paar centen. Het zou mooi zijn als de fiscus daaraan meebetaalt. Is dat ook zo, als de bril of zonnebril vanwege het werk wordt aangeschaft? We gingen voor u op onderzoek uit ...

AUTO VAN DE ZAAK - 05.04.2016

Wanneer zet u het kenteken op naam?

Als u nu een nieuwe auto van de zaak koopt, geldt de huidige bijtelling gedurende vijf jaar. Ook als het percentage tussentijds wijzigt. Waarom loont het de moeite om nog even na te denken wanneer u de auto voor het eerst op kenteken zet?

BELASTINGEN - 05.04.2016

Handreiking DBA


ADMINISTRATIE - 05.04.2016

Online boekhouden in opmars. Kunt u er niet meer omheen?

Online boekhouden is ‘hot’ volgens recent onderzoek. Misschien kunt ook u er niet meer omheen. Omdat zoiets altijd kosten met zich meebrengt en tijd kost, wilt u natuurlijk zo efficiënt en voordelig mogelijk instappen. Waar let u op?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 05.04.2016

Klant en aannemer moeten zich houden aan afspraken

Tijdens en na de uitvoering van een omvangrijke dakreparatie hebben beide partijen klachten over het werk en de niet-naleving van algemene voorwaarden. Wat vond de geschillencommissie hiervan? Hoe voorkomt u gedoe?

ARBO - 05.04.2016

Niet voor dovemansoren


WET- EN REGELGEVING - 05.04.2016

Niet betalen? Dan houd ik die mixer!

De horlogemaker van V&D weigerde de horloges terug te geven als V&D de achterstallige nota’s niet betaalde. Wat als uw Hobartmixer in reparatie moet?

BETALINGSVERKEER - 05.04.2016

Contactloos betalen wint flink aan populariteit, bij u ook?

In Nederland is het aantal contactloze betalingen hard gegroeid, maandelijks met bijna 25%. U en uw klanten of gasten blijken het gemak en de snelheid van deze betaalmethode te waarderen. Daarom een update. Lees verder!

FISCALE WINST - 05.04.2016

Winst op papier ja, maar niet op mijn bankrekening ...

U heeft over 2015 een mooie (fiscale) winst behaald volgens de stukken van uw horeca-adviseur, echter uw bankrekening laat wat anders zien. Waar is het geld gebleven? Hoe kunt u achterhalen waar uw geld gebleven is?

KOSTENVERGOEDING - 05.04.2016

Verkeersboete belastingvrij vergoeden? Ook aan uzelf?

Een verkeersboete heeft men zo te pakken. Als uw kok tijdens een spoedrit naar de groothandel tegen een boete aanloopt, zou u die ook best willen betalen. Maar kan dat wel belastingvrij? En wat als u die boete zelf of als DGA oploopt?

VRIJWILLIGERS INZETTEN - 05.04.2016

Vrijwillig, maar niet vrijblijvend

Vrijwilligers zijn in alle geledingen van onze samenleving onmisbaar. Wellicht bent u zelf als bestuurslid actief bij een vereniging of stichting. Als de vrijwilligers een vergoeding krijgen, is het zaak de fiscale regels goed in acht te nemen.

EVENEMENTEN - 05.04.2016

Poker is kansspel, aldus de rechter


PERSONEEL - 05.04.2016

Uw werknemer is ziek, maar werkt wel bij een ander?

Stel, uw serveerster heeft zich bij u ziek gemeld. U vermoedt dat zij tijdens haar ziekte toch werkzaam is in dat studentencafé. Zoiets kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Hoe voorkomt u zoiets?

LOKALE HEFFINGEN - 05.04.2016

Woondelenvrijstelling, wat heeft u eraan?

Als u een gecombineerd woon-horecapand bezit, betaalt u soms ook de WOZ-gebruikersheffing. U krijgt dan wel een vrijstelling voor het woongedeelte. Waar moet u bij die vrijstelling vooral op letten en wat besliste de rechter onlangs?

PACHT - 05.04.2016

Niet betalen (verhoogde) pachtprijs?

Als de pachter meent dat de verhoogde pachtprijs onredelijk is, welke mogelijkheden heeft hij dan? Mag hij dan de betaling weigeren? Wat zegt de rechter en wat is goed om te weten?

BOER EN BEDRIJF - 05.04.2016

Toch uitbetaling betalingsrechten


BOER EN BEDRIJF - 05.04.2016

Wat mag een betalingsrecht kosten?

Op bijna elke hectare landbouwgrond rusten tegenwoordig betalingsrechten. Bij verkoop van grond zullen vrijwel altijd de betalingsrechten mee overgedragen worden. Wat is zo’n betalingsrecht nu waard? Welke waardefactoren spelen er?

CONTRACT - 05.04.2016

Grond en gebruik, maar volgens de rechter geen pacht!

Als u voor uw bedrijf al jarenlang grond in gebruik heeft, is er dan automatisch sprake van pacht? Of gelden daarvoor andere eisen? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?

GEBOUW EN GROND - 05.04.2016

Perceel(tje) over om op te bouwen?

Het komt vaker voor dat er een perceel(tje) is dat vroeger (maar nu niet meer) voor het agrarisch bedrijf werd gebruikt. Wat als erop gebouwd kan worden?

OUDEDAGSVOORZIENING - 05.04.2016

Help, ik heb te veel lijfrentepremie gestort, wat nu?

Eén van de manieren om te sparen voor uw oude dag, is via een lijfrente. Maar hoeveel premie mag u momenteel nog aftrekken en wat als u per abuis te veel heeft gestort? Dat komt namelijk regelmatig voor. Wat zijn de mogelijkheden?

SAMENWERKING - 05.04.2016

Moet het opzeggen van de maatschap altijd redelijk zijn?

Een tandarts die als tandarts deelneemt aan een maatschap is van mening dat haar medevennoten haar niet ‘uit de maatschap hadden mogen zetten’ vanwege de schade die zij daardoor lijdt? Wat vindt de rechter daarvan?

BELASTINGEN - 05.04.2016

Verwarring over box 3-heffing


RICHTLIJNEN - 05.04.2016

De Wkkgz en incidenten

Het overkomt iedere zorgverlener wel eens dat een patiënt niet tevreden is over de behandeling. En helaas gaat er wel eens iets mis, dokters zijn uiteindelijk ook maar mensen. Wat is er nieuw over het melden van incidenten?

HYPOTHEEK - 05.04.2016

Is rentemiddeling iets voor u?

Banken maken reclame inzake het oversluiten van de hypotheek. Maar daaraan kleven nadelen, denk maar aan de boeterente. Gelukkig is er nog een alternatief.

TUCHTRECHT - 05.04.2016

Geen behandelrelatie, dan ook geen klacht?

In hoeverre kan een zorgverlener die bij de politie een verklaring aflegt wegens schending van de geheimhoudingsplicht tuchtrechtelijk ter verantwoording worden geroepen als er geen behandelrelatie tot de klager bestaat?

HANDELSNAAM - 01.04.2016

What’s in a name?

Over namen valt van alles te zeggen. Variërend van: ‘What’s in a name’ tot ‘Nomen est omen’. De een vindt dat de naam er niet toe doet, terwijl de ander de naam ziet als een voorteken. Hoe zit dat met de naam van uw bedrijf?

BELASTINGAANGIFTE - 01.04.2016

Altijd tijdig belastingaangifte doen

Jan deed - ook nadat hij daartoe gemaand was - geen aangifte inkomstenbelasting. Dat kan zo niet, vond de fiscus, en legde een aanslag op naar een geschat inkomen, plus rente en een boete. Hoe dit voorkomen?

HANDELSPRAKTIJK - INTERNET - 01.04.2016

Waarop te letten als u met een ‘klussensite’ in zee wilt?

Het is verleidelijk: u meldt zich aan bij een online bemiddelingssite en de opdrachten komen als vanzelf binnen. En soms werkt het ook zo. Wat is echter belangrijk om te weten als u overweegt zich in te schrijven?

KOSTENBESPARING - 01.04.2016

Even mobiel achtergrondmuziekje streamen


BURENRECHT - 01.04.2016

Schutting niet op de kadastrale grens

De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan in een burengeschil over de plaats van een schutting in de achtertuin. Wat speelde er?

BEDRIJFSHUUR - 01.04.2016

Huurder failliet, moet u een doorstart accepteren of niet?

Nu winkelketens met bosjes lijken om te vallen, is de vraag actueel of u als verhuurder mee moet werken aan een doorstart van uw failliete huurder. Immers, zo’n doorstart geeft de nodige financiële risico’s. Hoe zit dat?

ERFPACHT - 01.04.2016

Boetebeding bij uitgifte erfpacht onredelijk bezwarend

Een particulier heeft met de gemeente Amsterdam een erfpachtovereenkomst gesloten voor een zelfbouwkavel. Is het boetebeding op grond waarvan hij bij vertraging per maand € 10.000,- moet betalen, onredelijk bezwarend?

BELASTINGEN - 01.04.2016

Kwijtschelding deel koopsom woning


VERKOOP - 01.04.2016

Verlengen termijn financieringsvoorbehoud, doen?

Stel, uw cliënt heeft zijn huis verkocht onder voorbehoud van financiering. De koper wil de termijn van het financieringsvoorbehoud verlengen omdat hij wel een toezegging van de bank heeft maar nog geen offerte. Wat kunt u doen?

Belastingen - 01.04.2016

Tijdelijke verhuur woning, wat met de btw?

Het komt steeds vaker voor dat mensen hun eigen woning, al dan niet via een tussenpersoon of een organisatie als Airbnb, beschikbaar stellen voor tijdelijke verhuur. Deze tijdelijke verhuur kan ook gevolgen hebben voor de btw.

Cookiebeleid