PROJECTONTWIKKELING - 20.04.2016

Schrappen van bouwplannen

Overheden hebben met de structuurvisie een middel om in een regio of gemeente sturing te geven aan de woningvoorraad. Soms betekent dit dat vastgestelde of in ontwikkeling zijnde woningbouwplannen worden geschrapt.

Krimp in bepaalde regio’s. Het inwonersaantal van Nederland is onlangs gegroeid naar 17 miljoen inwoners. Desalniettemin krimpen enkele regio’s al enkele jaren en naar verwachting zullen steeds meer regio’s te maken krijgen met bevolkingskrimp. Daardoor groeit bij gemeenten het besef de woningvoorraad te beperken.

Verplichte structuurvisie

Leidraad voor ruimtelijke ontwikkeling. De wettelijk verplichte structuurvisie wordt gezien als belangrijke leidraad voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen, met als doel een gezamenlijke visie op woongebied. Door vastlegging van het beleid in de structuurvisie ligt de koers vast. Belangrijk is dat er geen beroep bij de rechter mogelijk is tegen een structuurvisie. Structuurvisies vindt u op http://www.ruimtelijkeplannen.nl

Streep door nieuwbouwplannen. Bij regio’s waarbij de planvoorraad wordt beperkt of verlaagd, kan dit grote gevolgen hebben voor woningbouwplannen. Dit is onder andere het geval in de krimpregio Parkstad. Gemeenten behorende bij de regio Parkstad hebben in een gezamenlijke structuurvisie vastgelegd dat de planvoorraad, dat wil zeggen nieuwbouwplannen in bestemmingsplannen, teruggebracht moet worden. Een gemeenteraad heeft de bevoegdheid om bestemmingsplannen vast te stellen en heeft daarmee ook de bevoegdheid om de nieuwbouwplannen uit die bestemmingsplannen te schrappen.

Harde, zachte en nieuwe plannen

Er worden verschillende termen onderscheiden als het gaat om woningbouwplannen.

Harde plannen. Harde plannen zijn de reeds vastgestelde bestemmingsplannen met nog onbenutte woningbouwcapaciteit. Dit zijn woningen die bestemd zijn, maar die nog niet gebouwd zijn.

Zachte plannen. Bij zachte plannen gaat het om initiatieven voor nieuwe woningen die wel al bekend zijn, maar waarvoor nog geen bestemmingsplan is vastgesteld.

Nieuwe plannen. Nieuwe plannen zijn initiatieven die nu nog niet bekend zijn en waarmee dus geen rekening is gehouden bij de planvoorraad.

Stoplichtenmodel. Soms wordt ook het stoplichtenmodel toegepast (bijvoorbeeld in Gelderland), waarbij harde plannen als ‘groen’, zachte plannen als ‘oranje’ en nieuwe plannen als ‘rood’ worden gecategoriseerd.

Plannen geschrapt. De gezamenlijke structuurvisie kan negatieve gevolgen hebben voor plannen die nog niet op ‘groen’ staan, want dit zijn de eerste plannen die worden geschrapt na vaststelling van de structuurvisie. In veel gevallen zijn reeds kostbare onderzoeken uitgevoerd om de ontwikkeling tot stand te brengen waarna, na de totstandkoming van de structuurvisie, het plan opeens in duigen valt. Hoe kan men dit voorkomen?

Check de structuurvisie

Door vooraf te controleren wat het woningbouwbeleid in de structuurvisie van de gemeente en de regio is, kan in een vroeg stadium gereageerd worden. Door tijdig bij te sturen, kunnen woningbouwplannen in vastzittende regio’s toch doorgaan als bijvoorbeeld voor een specifieke doelgroep wordt gebouwd, zoals zorgbehoevende senioren.

Controleer vooraf wat het woningbouwbeleid in de structuurvisie is. Door tijdig bij te sturen kunnen woningbouwplannen in vastzittende regio’s toch doorgaan als bijvoorbeeld voor een specifieke (niche) doelgroep wordt gebouwd, zoals zorgbehoevende senioren. Zorg voor een goede onderbouwing.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01