Contract verlengd of niet?
Einde. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt ‘van rechtswege’ op het afgesproken moment. Als in de arbeidsovereenkomst geen opzegtermijn is afgesproken, hoeft u daar verder niets voor te doen. De arbeidsovereenkomst eindigt dan ‘vanzelf’.
Stilzwijgend voortzetten. Als de werknemer blijft werken, is er in principe sprake van een voortzetting van de arbeidsovereenkomst ‘zonder tegenspraak’. De wet zegt dan dat er een nieuwe arbeidsovereenkomst ontstaat voor dezelfde tijd (maar voor maximaal één jaar) en onder dezelfde voorwaarden (artikel 7:668 lid 4 BW).
We komen er niet uit. In de praktijk komt het nog weleens voor dat de werkgever een voorstel doet voor een nieuw contract maar dat de werknemer daar niet mee instemt. Hoe zit het dan als de werknemer ná het einde van het contract gewoon door blijft werken?
Uit de praktijk. Werknemer Harry werkte als servicemonteur bij X, eerst met een contract voor zes maanden en meteen daarna met een contract voor een jaar. Aan het einde van die periode bood X hem een contract aan voor één of twee maanden. Harry vond dat maar niks en hij tekende het contract niet, maar werkte na het einde van zijn contract wel gewoon door. Na twee maanden (toen Harry een week ziek was) stopte X met het betalen van loon. Hij vond dat het contract geëindigd was.
Rechter is streng voor de werkgever. De rechter, 17.03.2016 (RBMNE:2016:1397) , vindt dat X onduidelijkheid heeft laten bestaan over de lengte van een derde contract. X heeft géén duidelijkheid gegeven en moet daarom ‘op de blaren zitten’. De rechter vindt dat in dit geval het contract is verlengd volgens de wettelijke regels en omdat het laatste contract een jaar duurde, is deze verlenging ook een jaar.
Neem geen risico. Geef tijdig duidelijkheid over het einde of de voortzetting van een tijdelijk contract. En komt u er niet uit met uw werknemer? Wees dan ook duidelijk over wat u dan doet: stoppen of niet.