Alle domeinen

2015 - September

INKOMSTENBELASTING - 30.09.2015

Waarover betaalt u eigenlijk inkomstenbelasting?

Als zzp’er of als eigenaar van een eenmanszaak, Vof of maatschap bent u een IB-ondernemer. U betaalt dan inkomstenbelasting over het door u verdiende inkomen. Maar wat is dat nu precies? Zijn dat ook uw privéopnames?

VOF - INVESTERINGSAFTREK - 30.09.2015

Investeringsaftrek binnen een Vof, wat is dan uw deel?

Heeft u een Vof of maatschap en past u de KIA toe, dan worden voor de bepaling van de aftrek de investeringen bij elkaar opgeteld. Maar hoe bepaalt u vervolgens de hoogte van de investeringsaftrek per vennoot, maat of firmant?

SCHENKBELASTING - 30.09.2015

Géén schenkbelasting bij huwelijk?


BTW EN BUITENLAND - 30.09.2015

Voorkom btw-trammelant met afhaaltransacties

Als u goederen levert aan een ondernemer in een ander EU-land, berekent u geen btw. De fiscus wil dan wel zeker weten dat de goederen ook daadwerkelijk de grens over gaan. Maar wat nu als men de goederen zelf ophaalt?

AUTO VAN DE ZAAK - 30.09.2015

Wie is de baas over de auto?

Wie met een auto van de zaak rijdt, krijgt een fiscale bijtelling. Zo ziet de fiscus dat. De Hoge Raad bekijkt het echter toch wat genuanceerder!

OUDEDAGSRESERVE - 30.09.2015

Oudedagsreserve veiligstellen

Met de vorming van de oudedagsreserve verschuift u belastingbetaling naar de toekomst. Echter kan het in bepaalde situaties gebeuren dat u eerder fiscaal moet afrekenen. Hoe voorkomt u dit?

OUDEDAGSVOORZIENING - 30.09.2015

Oudedagsvoorziening voor oudere ondernemers

Nederland is aan het vergrijzen. Er komen steeds meer ouderen, dus ook oudere ondernemers. Daarbij starten veel ex-werknemers na hun 55e nog een onderneming. Hoe kan deze groep nog voor een oudedagsvoorziening zorgen?

AFTREKPOST - 30.09.2015

Kwijtscheldingswinst, fiscaal vrijgesteld?

Stel, het gaat slecht met het bedrijf van een van uw afnemers. U wilt hem tegemoet komen door uw vordering op hem prijs te geven. Dit zakelijke verlies is voor u aftrekbaar. Maar hoe zit het fiscaal aan de kant van uw afnemer?

ERFBELASTING - 28.09.2015

Vrijstelling erfbelasting voor kleinkinderen benutten?

Boven de standaardvrijstelling van € 20.047,- betalen uw kinderen 10 tot 20% erfbelasting. Welke erfbelastingvoordelen benut u als u regelt dat uw kleinkinderen direct een deel van uw nalatenschap krijgen? Hoe werkt dat?

INKOMSTENBELASTING - 28.09.2015

Geen aftrek hypotheekrente door samenwonen?

Dat samenwonen tot ongewenste fiscale gevolgen kan leiden, ondervond onlangs een jong stel. Dit stel ging samenwonen in de woning van de vrouw. Daarbij werden afspraken gemaakt over de betaling van de hypotheekrente.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 28.09.2015

Melding betalingsonmacht zelf doen

Als uw BV in betalingsproblemen komt, dan is het verstandig tijdig een melding van betalingsonmacht in te dienen bij de fiscus. Uit een recente uitspraak blijkt dat het niet verstandig is dit zomaar aan een ander over te laten.

Loonheffing - 28.09.2015

Nog snel een onbelaste bonus?

Volgens de huidige regels mag u bepaalde loonbetalingen ‘aanwijzen’, met een lagere belastingheffing als gevolg. Wat kan nú nog wel en in 2016 niet meer?

GOED OM TE WETEN - 28.09.2015

Eindoordeel: tablet toch een computer


PROCEDURE - 28.09.2015

Let op bij compromissen met de fiscus

Tussen bedrijven onderling worden geschillen vaak in de compromissfeer opgelost. Wist u dat dit ook met de Belastingdienst kan, zodat een gang naar de rechter wordt vermeden? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat zijn de aandachtspunten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.09.2015

Samenwerken in een joint venture?

Steeds meer BV’s zoeken samenwerking met andere ondernemingen. Waar moet u nu in de praktijk op letten? Wat moet u weten op het gebied van aansprakelijkheid? Wat kunt u regelen? Wat is een veilige en praktische optie?

FISCOTIP - 28.09.2015

Auto of meer salaris, wat is wijsheid?

Sommige werknemers kunt u in plaats van meer salaris of een bonus ook een auto van de zaak aanbieden. Welke aspecten zijn dan voor het kostenplaatje van belang? Wat is voor uw bedrijf én voor uw werknemer het voordeligst?

FISCALE WINST - 28.09.2015

Oudedagsreserve gunstig via de fiscus?

De kranten staan vol over het zorgen voor een potje voor uw ‘oude dag’. De fiscale oudedagsreserve (FOR) is hiervoor een bijzonder soort potje. Wat kunt u hier als bouwondernemer mee? Hoe is dit een leuke belastingaftrekpost?

FISCALE WINST - 28.09.2015

Altijd bereikbaar, hoe werkt dat fiscaal?

Overal bereikbaar! Internet is vrijwel onmisbaar geworden. U staat in contact met uw klanten via Whatsapp, enz. via uw gsm. En e-mails met offerteaanvragen zijn aan de orde van de dag. Welke kosten hiervan kunt u op de zaak zetten?

BELASTINGEN - 28.09.2015

Stille reserves? Regel het fiscaal

Onverwacht hoge belastingdruk in de toekomst is onwenselijk. Waarom zijn uw stille reserves daarbij van belang, zeker als u toekomstplannen heeft?

KADASTER - 28.09.2015

Waar ligt de erfgrens tussen twee nieuwbouwhuizen?

Als onduidelijk is waar de erfgrens ligt tussen twee percelen, is de kadastrale kaart dan beslissend? Of zijn er andere zaken van belang? Wat speelde er in een zaak van twee nieuwbouwwoningen? Wat heeft de rechter nu beslist?

ERFRECHT - 28.09.2015

Erfgenamen niet in privé aansprakelijk voor schuld erflater?

Als erfgenamen over geld van de nalatenschap beschikken, hebben ze automatisch ‘zuiver aanvaard’. Geldt dat ook voor de begrafeniskosten? Wanneer speelt dat? Wat is goed om te weten? Wat heeft de rechter gezegd?

AANBESTEDING - 28.09.2015

Aanbesteding moet overnieuw, gemeente in de fout!

Als er bij een inschrijving twee tijdstippen worden gehanteerd, is de aanbesteding dan ongeldig? Krijgt de overblijvende inschrijver dan automatisch de opdracht? Mag de aanbestedende dienst een nieuwe aanbesteding uitschrijven?

BELASTINGEN - 28.09.2015

Voorkom dat de fiscus uw inkomen gaat schatten

Wanneer u verzuimt om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen, dan zal de fiscus via een schatting het inkomen vaststellen. U moet dan het ongelijk van de fiscus aantonen. Dat is vaak een moeilijke zaak. Wat speelde hierover?

ADMINISTRATIE - INKOOP - 28.09.2015

Is die inkoop wel ‘zuivere koffie’?

Uw boekhouder hanteert de grootboekrekening ‘Inkoop koffie/thee’. Hierop boekt hij alle desbetreffende producten die op de inkoopfacturen staan vermeld. Waarom moet deze rekening zuiver blijven en wat hoort daar niet op thuis?

HORECAKOSTEN - KORTINGEN - 28.09.2015

Krijgen we korting als we met een groep komen?

Of het nu gaat om een familiefeestje, schoolfeestje, bedrijfsfeestje of jubilerend korfbalteam, er is u ongetwijfeld wel eens gevraagd naar een vorm van groepskorting. Wat als u daarmee de reservering wilt binnenhalen?

VERBRUIKSBELASTING - 28.09.2015

Plannen Prinsjesdag fris of zuur?

De verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken zoals mineraalwater en vruchtensappen gaat omhoog, stond er in de krant. Waar moet u rekening mee houden?

ADMINISTRATIE - BEWAARPLICHT - 28.09.2015

Kassa-uitdraaien kwijt, wat nu?

De fiscale bewaarplicht kent in principe een termijn van zeven jaar. Wat valt hier echter allemaal onder? En wat als u sommige onderdelen van uw administratie niet bewaard heeft of kwijt bent? Kan de inspecteur dan zomaar navorderen?

ONROEREND GOED - WOZ - 28.09.2015

Gasboringen tasten ook WOZ-waarde aan

De gasboringen in Groningen laten de provincie letterlijk en figuurlijk op haar grondvesten trillen. Dit werkt ook door in de WOZ-waarden binnen dit gebied. Wat speelt er daarbij allemaal mee en wat scheelt dit nu in de waarde?

SOCIALE VERZEKERINGEN - 28.09.2015

Werkloze jongere sinds 1 juli 2015 nóg aantrekkelijker

Als u een werkloze jongere in dienst neemt, kunt u een forse korting op de af te dragen premies krijgen. De maatregel is onlangs extra aantrekkelijk geworden, zodat u er nog meer van kunt profiteren. Wat is er verbeterd?

AUTOMATISERING - 28.09.2015

De cloudkassa, al op een roze wolk of nog afwachten?

De leveranciers van kassasystemen timmeren flink aan de weg met hun cloudkassasystemen, iPad-kassa’s, e.d. Wat zijn het eigenlijk? En zijn ze wel veilig? Welke vragen moet u zich stellen als u de aanschaf overweegt?

SCHENKBELASTING - 28.09.2015

Schenkingsvrijstelling pas in 2017 omhoog


RECHT EN INTERNET - 28.09.2015

Help! We zijn gehackt. En nu?

Bedrijven zijn vaak het slachtoffer van criminaliteit waarbij computers of netwerken een rol spelen. 60% van de ondernemers kwam vorig jaar in aanraking met deze ‘cybercrime’. De wetgever reageert met een meldplicht. Wat moet u weten?

PERSONEEL - 28.09.2015

Kies bewust bij vergoedingen en verstrekkingen

Onder de werkkostenregeling moet u alle loonbestanddelen aanwijzen die onder de eindloonregeling vallen. Dat geldt voor alle vergoedingen en verstrekkingen. Hoever gaat die verplichting en wat is eigenlijk het nut ervan?

ONROERENDE ZAKEN - 28.09.2015

Waarom na 20 jaar geen recht van overpad?

Voor verkrijging van een erfdienstbaarheid door verjaring is vereist dat de buurman kan bewijzen dat hij minstens 20 jaar het onafgebroken bezit van het recht van overpad heeft. Hoe zit dat? Wat zijn de vereisten volgens de rechter?

BELASTINGEN - 28.09.2015

Van uitstel komt geen afstel!


AANSPRAKELIJKHEID - 28.09.2015

Buitenlands klusbedrijf, maak goede afspraken

Stel, u huurt een Pools aannemersbedrijf in dat u gaat helpen bij het uitvoeren van een opdracht van een klant. Waar moet u dan op letten? Welke risico’s loopt u en hoe kunt u die beperken?

FACTUUR EN BTW - 28.09.2015

Betalingskorting met btw?

Als u korting krijgt op een factuur omdat u deze binnen de gestelde termijn betaalt, mag u tóch alle btw aftrekken. Maar wat nu als u zichzelf die korting geeft? Wat vond de rechter hier onlangs van?

PERSONEELSBELEID - 28.09.2015

Vergroot de kans dat medewerkers terugkeren!

In veel branches blijven medewerkers onder de dertig twee tot drie jaar bij dezelfde werkgever. Dat maakt het dus mogelijk dat medewerkers ooit terugkeren op hun ‘oude stek’. Hoe gaat u goed om met dit herhaalde werkgeverschap?

LOONHEFFINGEN - 28.09.2015

Eindheffing soms goedkoper voor u


ONTSLAGVERGOEDING - 28.09.2015

Ontslag via UWV? Ontslagvergoeding?


FLEXIBELE ARBEID - 28.09.2015

Meer vrijheid met een leerling

Met de vergrijzing in zicht is het belangrijk jonge mensen op te leiden. Gelukkig kunt u dat nu doen zonder meteen aan een vast contract vast te zitten.

LOON - 28.09.2015

De schuldige betaalt het loon!

Een lezer stelde ons de vraag of hij het loon van zijn arbeidsongeschikte werknemer kon verhalen op degene die de werknemer had aangereden. Gelukkig kent de wet die mogelijkheid. Hoe zit dat precies en hoe pakt u dat aan?

VAR - 28.09.2015

Model of eigen overeenkomst gebruiken?

De VAR gaat op de schop dit jaar, maar hoe dan verder? Hoorde u het ook? De een zegt de modelovereenkomst van de fiscus te gebruiken en de ander beweert eigen overeenkomsten op maat op te stellen. Wat is nu wijsheid?

WERKNEMERSVERZEKERING - 28.09.2015

Verkorte wachttijd WAO gewijzigd.

Vanaf 1 januari 2015 is de verkorte wachttijd WAO afgeschaft. Heeft u een WAO-er in dienst en de arbeidsongeschiktheid neemt toe? Dan moet u voortaan 104 weken het loon doorbetalen bij ziekte in plaats van vier weken. Hoe zit dat?

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD - 28.09.2015

Aanzeggen ... Hoe zit dat ook alweer?

We hebben het er al vaker over gehad: sinds 1 januari 2015 moet u uw werknemer op tijd vertellen of u zijn tijdelijke contract wel of niet verlengt. Een abonnee vroeg ons hoe het zit als het om een kort contract gaat.

RE-INTEGRATIE - 28.09.2015

Een zieke werknemer moet meewerken aan re-integratie

Als een werknemer ziek wordt, moet u van alles doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. U heeft de verplichting zich in te spannen voor de re-integratie van de werknemer. Wat mag u dan van uw werknemer verwachten?

INKOMSTENBELASTING - 25.09.2015

Verzachting sanctie aflossingsachterstand


IN DE KIJKER - 25.09.2015

Burenrecht en verjaring. Wat met de erfgrens?

Het komt vaak voor dat buren ruzie hebben over de erfgrens. Zo kan de ene buur onbevoegd grond van de ander in gebruik hebben. Maar het kan ook gaan over de vraag of een situatie die al jaren bestaat inmiddels is verjaard.

UW RAADSMAN - 25.09.2015

Overdragen onder de kerstboom of bij de oliebollen?

Iemand die een woning in de verkoop heeft en deze tegen het einde van het jaar daadwerkelijk verkoopt, zal zich afvragen wat het gunstigste is, eind december overdragen of begin januari? Wat moet u weten om de juiste keuze te maken?

OVERDRACHTSBELASTING - 25.09.2015

Voor ‘woningen’ geldt niet altijd 2% overdrachtsbelasting

Het verlaagde overdrachtsbelastingtarief van 2% geldt niet altijd bij de verkoop van (bijna-)woningen. Maakt het daarbij verschil of het pand wordt gebruikt als woonruimte? Of geven de eigenschappen van het pand de doorslag?

VERKOOP - 25.09.2015

No-riskclausule toch niet zonder risico

Steeds vaker wordt er gebruikgemaakt van een no-risk-clausule. Mag de verkoper in zo’n geval eisen dat de koper zich inspant om zijn eigen huis te verkopen?

GEMEENTE - 25.09.2015

Het risico van staatssteun

De gemeente wijzigt het bestemmingsplan van het terrein waarop uw cliënt zijn bedrijf heeft gevestigd. Hierdoor moet hij zijn bedrijf verplaatsen. Hoe zit het met een eventuele schadevergoeding? Wat zei de rechter laatst over staatssteun?

RUIMTELIJKE ORDENING - 25.09.2015

Beheersverordening van toepassing, wat nu?

Stel, uw cliënt is het niet eens met de bouwplannen van zijn buren, omdat het plan niet conform de geldende beheersverordening is. Hij verzoekt de rechter om de beheersverordening onverbindend te verklaren. Wat betekent dat?

APPARTEMENTSRECHTEN - 25.09.2015

Financiering energiebesparende maatregelen

Sinds begin juni van dit jaar is het ook voor een Vereniging van Eigenaars (VvE) mogelijk om een lening aan te gaan voor energiebesparende maatregelen. Welke voorwaarden gelden daarvoor? Waar moet u op letten?

ONTSPANNING - MUZIEK - 24.09.2015

Playlists overzetten tussen Spotify en Deezer


WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 24.09.2015

Gemakkelijker bestanden droppen in uw cloud


SOFTWARE - VARIA - 24.09.2015

Tijd besparen bij repetitieve handelingen

We verspillen elke dag veel tijd aan steeds weer diezelfde handelingen op onze computers: programma’s opstarten, documenten openen, e-mails ondertekenen, enz. Dat kan anders!

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 24.09.2015

De dashboards van Google Analytics

Met Google Analytics gaat u na wie de bezoekers van uw website zijn en wat ze daar precies doen. U beschikt zo over een massa gegevens. Hoe zorgt u voor een overzichtelijke weergave?

WEBDIENSTEN - VARIA - 24.09.2015

Zo traint u uw hersenen


SOFTWARE - BROWSER - 24.09.2015

Vorige surfsessie openen? Dat kan

Wanneer u informatie aan het verzamelen bent op internet, dan heeft u vaak meerdere tabs in uw browser geopend. Hoe kunt u die (tijdelijk) bewaren voor een volgende internetsessie?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 24.09.2015

Betere wifi-ontvangst overal in uw huis of tuin

De snelheid van draadloos internet (wifi) is steeds beter… als u dicht bij de router blijft. Gaat u enkele kamers verder of wilt u surfen in de tuin of op het terras, dan is het vaak erg traag of onmogelijk. Wat doet u eraan?

VERVOER - AUTO - 24.09.2015

Parkeren en taxi: via een app

Apps hebben parkeren in de stad wat aangenamer gemaakt. Er is keuze uit diverse aanbieders. Ook het bestellen van een taxi is gemakkelijker met een app.

SOFTWARE - IOS - 24.09.2015

Eindelijk beter multitasken met iOS 9

Apple lanceerde versie 9 van iOS voor iPhone en iPad. Welke nieuwigheden voegt dit toe? Hoe installeert u iOS 9 en op welke apparaten werkt het?

E-MAIL - E-MAILADRES - 24.09.2015

Adressen opzoeken

U wilt iemand contacteren, maar u heeft zijn e-mailadres niet gekregen of u bent het kwijtgeraakt. Wat nu?

SOFTWARE - APPS - 24.09.2015

Houd uw apps overzichtelijk bij elkaar

Als u vele tientallen apps op uw smartphone of tablet heeft, is het een hele uitdaging om die georganiseerd te houden. Hoe pakt u dit het best aan?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 24.09.2015

Van foto naar video: twee diensten nader bekeken

Er zijn allerlei mogelijkheden om een reeks foto’s als videofilmpje te presenteren en al dan niet van een achtergrondmuziekje te voorzien. Wij vergeleken voor u Stupeflix en WeVideo, beide met een gratis versie. Welke bevalt het beste?

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 24.09.2015

Virtualrealitybrillen: ook iets voor u?

Virtualrealitybrillen (of 3D- of FPV-brillen) bestaan al een hele tijd. Toch ziet u ze maar zelden. Wat is zo’n bril en wat kunt u er precies mee doen?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 24.09.2015

Welke security suite is de beste?

Een goede bescherming van uw computer tegen virussen en andere indringers is een absolute must. Maar welke security suite is op dit moment de meest doeltreffende?

VERZEKERINGEN - 18.09.2015

Daar was ik toch voor verzekerd ...

Bij een inbraak werd de complete horeca-inventaris gestolen. Gelukkig was uw collega verzekerd. Althans, dat dacht hij … totdat de verzekeraar hem op de vervloekte kleine lettertjes wees. Hebben verzekeraars dan geen zorgplicht?

AFTREKBARE KOSTEN - 18.09.2015

Zijn dat nou representatie- of verkoopkosten?

Onderaan de streep blijven het bedrijfskosten die de winst drukken, maar fiscaal is het wel belangrijk dat de juiste kosten onder de juiste kostengroep terechtkomen, zeker daar waar het gaat om kosten die u niet voor 100% mag aftrekken.

ADMINISTRATIE - 18.09.2015

Wat kunt u met een logboekje?

Het komt regelmatig voor dat we adviseren een logboekje bij te houden en zaken te turven. Houden veel horecaondernemers echter inmiddels wel zo’n logboekje bij? Waarom zouden ze dat doen en met welk doel?

TOESLAGEN - 18.09.2015

Hoe definitief is ‘definitief’ bij uw toeslag?

Als u recht heeft op toeslagen, ontvangt u na afloop van het jaar een definitieve vaststelling van de omvang daarvan. Kunt u er vervolgens van uitgaan dat een en ander niet meer wijzigt? Wat vond de rechter hier onlangs van?

OMZET - 18.09.2015

Betaal maar de inkoopprijs …

Gasten die graag iets willen kopen voor hun visite of feestje? U kunt ermee leven, maar u doet dat wel graag zonder fiscale kleerscheuren … Lees hoe.

WET- EN REGELGEVING - 18.09.2015

E-mail of aangetekende brief naar leverancier?

U wilt een leverancier een (belangrijke) mededeling doen. Dan is het handig dat er e-mail bestaat. Maar is dat juridisch ook altijd veilig? Of kunt u soms beter in de pen klimmen en een brief sturen?

PERSONEEL - 18.09.2015

De kok ziek na een conflict met u. Ja dat zal wel ...

Wellicht herkent u dit wel: een werknemer meldt zich ziek en u denkt er zo het uwe van. Een voorbeeld van zo’n situatie is de werknemer die zich ziek meldt midden in een arbeidsconflict. Kunt u zo’n ziekmelding weigeren?

PERSONEEL - 18.09.2015

Erkenning leerbedrijf naar SBB


boer en PRIVé - 18.09.2015

‘Foute’ natuurtegels, wie betaalt de herstelkosten?

Als een natuurtegel gaten en oneffenheden vertoont, is er sprake van ‘brand’. Zijn de tegels dan per definitie ondeugdelijk en moet de tegelzetter dit sowieso herstellen? Wat is goed om te weten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 18.09.2015

Geen verrekening van BV-winst bij echtscheiding?

Als in huwelijkse voorwaarden is overeengekomen dat bij echtscheiding het inkomen wordt verrekend, geldt dat dan ook voor de winst van de BV? Of hangt dat af van wat er in de voorwaarden staat? Wat heeft de rechter nu beslist?

GEBOUW EN GROND - 18.09.2015

Hoe nu een koopsom splitsen?

Vaak (ver)kopen agrarisch ondernemers grond, opstallen, vee, productierechten in één (ver)koop en voor één bedrag. Hoe kunt u een koopsom splitsen? Fiscaal kan dat van groot belang zijn (bv. voor de landbouwvrijstelling). Wat is er nu beslist?

BOER EN BEDRIJF - 18.09.2015

Verlenging subsidie ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’

Wilt u uw asbestdak saneren en daarna zonnepanelen plaatsen? Dan kunt u wellicht gebruikmaken van de subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Veel provincies verlengen deze subsidieregeling met één jaar. Wat speelt er?

PERSONEEL - 18.09.2015

Geen volgend contract? Meld het tijdig!

U moet een werknemer met een tijdelijk contract op tijd laten weten of u met hem doorgaat (of niet). Mag u die ‘aanzegging’ in het arbeidscontract opnemen?

BOER EN BEDRIJF - 18.09.2015

Goed liquiditeitsbeheer

Veel sectoren in de landbouw hebben momenteel te maken met slechte prijzen of hebben een slecht jaar achter de rug. Bij veel bedrijven leidt dit tot een oplopende rekening-courant. Hoe kunt u daar het beste mee omgaan?

STILLE RESERVES - 18.09.2015

Toekomstplannen? Stille reserves?

Onverwacht hoge belastingdruk in de toekomst is onwenselijk. Waarom zijn uw stille reserves daarbij van belang, zeker als u toekomstplannen heeft?

PATIËNTENRECHTEN - 18.09.2015

Informatie verstrekken mag, oordelen niet

Een cardioloog moet zich verantwoorden voor het Regionaal Tuchtcollege omdat hij in de fout zou zijn gegaan bij het verstrekken van informatie aan de medisch adviseur van een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Wat ging er fout?

BEHANDELINGSOVEREENKOMST - 18.09.2015

Behandelingsovereenkomst wel of niet opgezegd?

Een dermatoloog komt bij het tuchtcollege over onder meer de vraag of er al dan niet sprake was van een regelmatige opzegging van de behandelingsovereenkomst. De patiënt en de dermatoloog spreken elkaar tegen. Hoe pakt dit uit?

AFTREKPOST - 18.09.2015

Toch aftrek voor werkkamer in huurwoning?

Bijna iedere medisch-ondernemer gebruikt wel een werkkamer thuis voor zijn praktijk. Het is onduidelijk of u hiervoor aftrek kunt krijgen als u een huurwoning heeft. Het blijkt te lonen de aftrek gewoon te claimen. Waar moet u op letten?

PERSONEEL - 18.09.2015

De VAR gaat nu echt verdwijnen. Wat komt eraan?

Er is allang veel te doen rondom de huidige VAR. Deze zou worden vervangen door de ‘Beschikking geen loonheffingen’. Dit ging op het laatste moment niet door, maar nu ziet het ernaar uit dat de VAR haar langste tijd heeft gehad.

CONTRACT EN VOORWAARDEN - 18.09.2015

Doet u die aanschaf privé of zakelijk?

U doet doorlopend aankopen voor uw praktijk en u sluit abonnementen af. Een lezer vroeg ons wat nu voordeliger is: de aankoop als privépersoon of als ondernemer doen. Hoe zit dat juridisch?

AUTO VAN DE ZAAK - BPM - 18.09.2015

Behoud bpm-vrijstelling bij doorverkoop bestelauto

Uitsluitend ondernemers betalen geen bpm bij aankoop van een bestelauto. Daarom gelden er bij doorverkoop strenge voorwaarden. Neem deze in acht, anders dreigt er een forse naheffing. Waar moet u op letten? Wat kunt u doen?

BTW - INTERNET - 18.09.2015

Diensten via webcam of live chat, welke btw-regels?

Workshops en cursussen worden in het MKB steeds vaker via internet aangeboden. Als u dat interactief doet, bijvoorbeeld via webcam en/of live chat, welke btw-regels past u dan toe?

VAR - 18.09.2015

Model- of eigen overeenkomst gebruiken?

De VAR gaat dit jaar op de schop, hoorde u er ook al van? Maar hoe dan verder? De een zegt de modelovereenkomst van de fiscus te gebruiken en de ander adviseert een eigen overeenkomst op maat op te stellen. Wat is wijsheid?

RECHT - 18.09.2015

Uw leverancier komt zijn afspraken niet na. Wat nu?

U bent niet tevreden over de levering van een product of dienst. Hoe zorgt u ervoor dat u krijgt wat u heeft afgesproken en voorkomt u vervelende juridische procedures?

KOSTENBESPARING - HEFFINGEN - 18.09.2015

Rekening Stichting Reprorecht?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 18.09.2015

Opdrachtgever kan contract niet zomaar opzeggen

Collega Piet heeft opdracht gekregen voor het leveren en monteren van enkele zonneschermen. Daarvoor brengt hij € 1.406,- in rekening. Maar de opdrachtgever weigert te betalen. Hij zegt het contract op. Wat zegt de rechter?

RECHT VAN OVERPAD - 18.09.2015

Waarom na twintig jaar geen recht van overpad?

Voor verkrijging van een erfdienstbaarheid door verjaring is vereist dat de buurman kan bewijzen dat hij minstens 20 jaar het onafgebroken bezit van het recht van overpad heeft. Hoe zit dat? Wat zijn de vereisten volgens de rechter?

FAILLISSEMENT - 18.09.2015

Curator heeft geen bewijs; DGA niet privé aansprakelijk!

Als de jaarcijfers van de (bouw-)BV niet of te laat zijn gedeponeerd, is er sprake van onbehoorlijke taakvervulling door de directeur. Is hij dan altijd privé aansprakelijk als de BV daarna failliet gaat? Wat zegt de wet en wat is er beslist?

RECHT VAN DE BOUW - 18.09.2015

Garantietermijn verlopen; niet meer aansprakelijk!

Als een woonhuis of appartement wordt verkocht, gaat de garantieregeling over op de nieuwe eigenaar. Maar wat betekent dat voor de garantietermijn? Wat heeft de bouwrechter hier nu duidelijk over beslist? Hoe staat u nu sterk?

VAR - 18.09.2015

Modelovereenkomst per 2016 gebruiken?

De VAR gaat op de schop. Per 2016 zullen opdrachtgevers en opdrachtnemers hun arbeidsrelatie moeten vastleggen in een (model)overeenkomst. Hoe werkt dat? Wat als hiervan wordt afgeweken? Wat is wijsheid?

RECHT VAN DE BOUW - 18.09.2015

Aannemelijkheid van ondeugdelijk werk afgewezen

Na het plaatsen van drie dakramen verwijt de opdrachtgever de aannemer dat deze de ramen te hoog heeft geplaatst. Wat was daarover afgesproken? Waren de extra herstelkosten terecht berekend? Hoe bent u duidelijk en staat u sterk?

FISCOTIP - 18.09.2015

Spelen met aftrek hypotheekrente

De hypotheekrente staat historisch laag. Is het nog wel verstandig om geld te lenen voor een eigen woning en vermogen achter de hand te houden? En hoe zit dat als u kunt lenen bij uw eigen BV of bij een familielid? Wat is wijsheid?

AUTO VAN DE ZAAK - 18.09.2015

Rittenstaat achteraf opstellen?

Met een sluitende rittenstaat kunt u een bijtelling voor uw auto van de zaak voorkomen. De rechter heeft daarover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

ONROERENDE ZAKEN - 18.09.2015

Bedrijfspand niet als ‘voorraad’ aanhouden

Als uw BV een pand verkoopt, dan kunt u voor de behaalde boekwinst een herinvesteringsreserve (HIR) vormen. Dit voorkomt dat u direct over de winst moet afrekenen. Wat heeft de rechter nu beslist bij een apotheek-BV?

BTW - 18.09.2015

Uw holding en de btw

Het recht op aftrek van btw bij een holding-BV leidt in de praktijk steeds vaker tot discussie met de Belastingdienst. Onlangs heeft het Hof van Justitie van de EU hierover een uitspraak gedaan. De discussie is daarmee echter niet verstomd.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 18.09.2015

Meer mogelijkheden met verschillende soorten aandelen

Aan verschillende soorten aandelen kunnen in de statuten van de BV verschillende rechten worden toegekend. Waar moet u dan aan denken? Wat is daarvan het voordeel? Wat is goed om te weten?

BTW - 18.09.2015

Btw en auto van de zaak

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) gebruikt u de auto van de zaak waarschijnlijk ook voor privédoeleinden. Dat heeft gevolgen voor de btw indien uw BV ook voor de btw als ondernemer wordt beschouwd. Hoe zit dat?

INKOMSTENBELASTING - 18.09.2015

We verdelen de pot

U kent dat wellicht wel uit uw omgeving: twee mensen die samen de ‘pot’ verdelen. Wist u dat dit ook zakelijk door de beugel kan? Waar moet u dan aan denken? Wat komt daar allemaal bij kijken?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN & SOFTWARE - 15.09.2015

‘Moodboards’: ideeën uitwerken kan ook zo


NASLAGWERKEN - HANDLEIDINGEN - 15.09.2015

Op zoek naar een handleiding?


WEBDIENSTEN - VIDEO - 15.09.2015

Gebruik YouTube nog beter en efficiënter

In 2015 bestaat YouTube tien jaar. Met enkele gratis tools, add-ons en apps kunt u nog efficiënter en sneller YouTube-video’s bekijken. Welke zijn de moeite waard?

SOFTWARE - OFFICE - 15.09.2015

Word, Excel en PowerPoint: gratis in Windows 10

Heeft u de stap gezet naar Windows 10, dan vindt u – diep verborgen in de Store – gratis versies van Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn ‘mobile’ of ‘universal’ apps. Wat hebben ze te bieden?

BEVEILIGING - PRIVACY - 15.09.2015

Hoe weet u wat Google met uw gegevens doet?

Op de vernieuwde Google-dienst Mijn account krijgt u een overzicht van wat Google allemaal over u weet. Wat is dat zoal en heeft u er zelf controle over?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 15.09.2015

Online en offline: hand in hand

Uw webshop is geen eiland, maar maakt deel uit van uw volledige businessplan. Via een ‘omnikanaalstrategie’ kunt u uw online verkoop en uw fysieke winkel optimaal op elkaar afstemmen. Hoe doet u dat?

E-MAIL - WEBMAIL - 15.09.2015

Uw webmail back-uppen

Uw webmail wordt zorgvuldig bewaard in de cloud, maar misschien wilt u – om op zeker te spelen – zelf een back-up maken bij een andere online dienst of lokaal op uw computer. Hoe pakt u dit aan?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 15.09.2015

Gebruik uw smartphone als geheugensteuntje

U heeft uw smartphone toch altijd op zak, dus waarom die niet gebruiken om uw geheugen te ondersteunen? Er zijn verschillende manieren om uw smartphone als geheugensteuntje in te zetten.

WEBDIENSTEN - VARIA - 15.09.2015

Zo maakt u een persoonlijke infobundel

Het world wide web staat bol van informatie. Wist u dat u van internet geplukte info gemakkelijk in een handige bundel kunt gieten, voor bv. uzelf, uw klanten of uw medewerkers?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 15.09.2015

Een tweede router in uw netwerk?

Een thuisnetwerk bestaat vaak uit een modem met draadloze router, een switch, een paar computers of draadloze apparaten en misschien ook een netwerkprinter en een NAS. Kan een tweede draadloze router van pas komen?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 15.09.2015

Zo maakt u een plan voor uw website

Overweegt u om een nieuwe website te (laten) maken? In dat geval doet u er goed aan om eerst een zgn. wireframe op te stellen, in het belang van een overzichtelijke sitestructuur. Wat moet u hierover weten?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 15.09.2015

Bescherm uw gegevens in Dropbox

Steeds meer zelfstandigen en bedrijven bewaren hun bestanden en gegevens in de cloud, bv. met behulp van Dropbox. Heeft u zelf twijfels bij de beveiliging ervan? Hoe kunt u uw data dan extra beschermen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 15.09.2015

Administratie gemakkelijker online

Het online afhandelen van uw boekhouding en facturering kan u veel tijd en papierwerk besparen. Er zijn aanbieders te over, vaak met gratis mogelijkheden.

WONINGHUUR - 08.09.2015

Berging moet worden ontruimd


Burenrecht - 08.09.2015

Hinder van overhangende takken


BTW - 08.09.2015

Btw-belaste verhuur en aftrek van btw

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de aftrek van btw in het jaar van ingebruikname van een nieuwbouwpand. Wat speelde er? Waar moet u op letten?

Huisvestingswet - 08.09.2015

De nieuwe Huisvestingswet, wat moet u daarvan weten?

Veel gemeenten zijn bezig met het opstellen van een nieuwe huisvestings-verordening of hebben deze onlangs opgesteld. Aanleiding is de nieuwe Huisvestingswet die sinds dit jaar geldt. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

HYPOTHEEK - 08.09.2015

Door broer betaalde rente aftrekbaar

Twee broers kopen samen een huis en zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Hoe zit het met de renteaftrek als één broer de volledige rente betaalt?

BEDRIJFSHUUR - 08.09.2015

Nieuwe huurovereenkomst na herstructurering?

U verhuurt bedrijfsruimte aan een BV. Nu vindt er bij uw huurder een herstruc-turering plaats. Dat betekent in dit geval dat u te maken krijgt met een andere huurder. Kunt u eisen dat de nieuwe huurder een nieuw huurcontract tekent?

BOUWRECHT - 08.09.2015

Boete wegens verbouwen in de aanwezigheid van asbest

Sinds 1993 is het verboden om in Nederland asbest of asbesthoudende stoffen te gebruiken, verkopen, importeren, weg te geven, opnieuw toe te passen of te bewerken. Waar moet u rekening mee houden als u een oud pand gaat verbouwen?

Financiering - 08.09.2015

Integriteit, hoe doet u dat nu in de praktijk?

Eigenaren van zakelijk onroerend goed, bijvoorbeeld ondernemers die een aantal verhuurde panden bezitten, moeten van de bank steeds vaker de vragenlijst ‘Integriteitsbeleid zakelijke vastgoedactiviteiten’ invullen. Hoe zit dat?

Inkomstenbelasting - 08.09.2015

Aftrek hypotheekrente? Nee, bedankt!

Om optimaal gebruik te maken van de aftrek van hypotheekrente moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Als u echter voldoende box 3-vermogen heeft, kan het soms voordeliger zijn om hier niet aan te voldoen. Hoe zit dat?

OPZEGTERMIJN - 08.09.2015

Welke opzegtermijn geldt er voortaan?

Als u een werknemer wilt ontslaan, moet u toestemming hebben van het UWV of van de rechter én u moet de opzegtermijn in acht nemen. Wat is er nu nieuw?

CONCURRENTIEBEDING - 08.09.2015

Nieuws over de onderbouwing van een concurrentiebeding

Sinds de komst van de Wwz mag u alleen nog maar een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als u daarvoor een hele goede reden heeft. Wat zei de rechter daar nu over?

AUTO VAN DE ZAAK - 08.09.2015

Autobrief nader toegelicht, en dus?


AUTO VAN DE ZAAK - 08.09.2015

Geen bijtelling!


BELASTINGEN - 08.09.2015

Personeelslening eigen woning werknemer

Stel, uw werknemer wil voor zijn eigen woning geld bij u lenen. U wilt hem wel helpen met rentevoordeel, maar met zo min mogelijk gedoe, zeker fiscaal gezien. Of is dat juist helemaal geen goed idee? Wat is fiscaal gezien nu wijsheid?

PERSONEELSBELEID - 08.09.2015

Weet waarom uw werknemers graag bij u blijven

U doet veel moeite om goede medewerkers aan te trekken. Dan is het zonde als goede medewerkers uw organisatie al snel verlaten. Om dat te voorkomen, voeren steeds meer organisaties zgn. ‘stay-gesprekken’. Hoe doen zij dat?

ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE - 08.09.2015

Als uw werknemer té boos is om te komen werken ...

Het komt wel eens voor dat een werknemer - na een akkefietje op de werkvloer - vindt dat hij niet in staat is om te werken. Hij meldt zich dan ziek terwijl hij geen fysieke beperkingen heeft. Moet u als werkgever dan toch zijn loon betalen?

ONTSLAG OP STAANDE VOET - 08.09.2015

Sexuele intimidatie reden voor ontslag op staande voet?

Écht gebeurd: een werknemer liet na werktijd, toen de meeste collega’s al naar huis waren, plotseling zijn ontblote geslachtsdeel aan de nietsvermoedende schoonmaakster zien. Kon de werkgever hem op staande voet ontslaan?

INCASSEREN VAN VORDERINGEN - 08.09.2015

Uw vordering zeker stellen met beslag

Als een klant niet betaalt, kunt u uw vordering veiligstellen door het leggen van beslag. Er komt een eenvoudiger systeem voor de berekening van de beslagvrije voet, ook voor de fiscale afstemming. Wat betekent dit voor u als ondernemer?

FISCALE WINST - 08.09.2015

Twee reserves die de winst drukken, maar welke kiest u?

Op uw balans ziet u wellicht een fiscale reserve staan. Bijvoorbeeld een herinvesteringsreserve (HIR) of een kostenegalisatiereserve (KER). Wat betekent dat dan? Wanneer kunt u met welke fiscale reserve uw voordeel doen?

AUTO VAN DE ZAAK - 08.09.2015

Ook bijtelling bij ernstige ziekte?

Als aan u een auto van de zaak ter beschikking staat, heeft u in beginsel met de bekende bijtelling te maken. Wordt die ook toegepast als een ernstige ziekte het gebruik onmogelijk maakt? Wat vond de rechter hier onlangs van?

PERSONEEL - LOONADMINISTRATIE - 08.09.2015

Werknemers goed identificeren

Als werkgever moet u de loonadministratie goed op orde hebben. Als werknemers niet juist geïdentificeerd zijn, kan men forse naheffingsaanslagen krijgen. Wat speelde er laatst bij de rechter? Hoe voorkomt u nu gedoe? Waar op te letten?

ADMINISTRATIE - 08.09.2015

Kosten gemaakt en geen factuur?


UITGELEEND GELD - AFTREKPOST - 08.09.2015

Als u naar uw uitgeleende centen kunt fluiten ...

Als u geld uitleent, hoopt u dit natuurlijk terug te krijgen. Maar u kunt de pech hebben dat uw geld niet terugkomt. Kunt u dit ‘verlies’ aftrekken van de belasting? Of is dit voor de belasting ook een geval van ‘jammer, maar helaas’?

HUWELIJKSRECHT - 02.09.2015

Trouwen op huwelijkse (agro)voorwaarden


BURENRECHT - 02.09.2015

Inrit op buurmans grond, eigenaar door verjaring?

Om een strook grond op basis van verjaring te verkrijgen, moet u de grond meer dan 20 jaar feitelijk in bezit hebben. Maar wat wordt daarmee bedoeld? Welke eisen gelden er dan? Wat heeft de rechter gezegd?

BOER EN BEDRIJF - 02.09.2015

Overtreding randvoorwaarden, wat volgt?

Ook in het nieuwe stelsel van betalingsrechten zoals dat vanaf dit jaar is ingevoerd, heeft u te maken met randvoorwaarden. Wat als bij controle blijkt dat u niet aan één of enkele van deze regels voldoet?

BELASTINGEN - 02.09.2015

Kijk uit met oplopen rekening-courant van medemaat!

Een uit de klauwen gelopen rekening-courant: een in de fiscaliteit geen onbekend verschijnsel. Maar dat u ook fiscale problemen kunt krijgen omdat de rekening-courant van een medemaat onzakelijk te hoog is opgelopen, is nieuw. Wat nu?

AUTO - 02.09.2015

Privégebruik auto, wat verandert er?

Er komt nieuwe wetgeving over de auto van de zaak. Dankzij een goede voorbereiding lijken de voorstellen de eindstreep te halen. Wat kunt u er nu al mee?

BOER EN BEDRIJF - 02.09.2015

Natuurterrein en mestverwerking

Heeft u natuurterrein in gebruik en moet u aan de mestverwerkingsplicht voldoen? Telt het natuurterrein mee als plaatsingsruimte? Wordt uw verwerkingsplicht hierdoor lager? Wat moet u nu weten?

CONTROLE - 02.09.2015

Zzp’er of loondienstverband in de tuinbouw?

De eerste ‘z’ in ‘zzp’ staat voor zelfstandige. Dat is de kernvraag waar het telkens weer om draait bij een zzp’er: is deze zelfstandig of niet? Wat moet u weten als u gebruiktmaakt van zzp’ers in uw tuinbouwbedrijf?

BELASTINGEN - 02.09.2015

Motor van de zaak?

Steeds meer ondernemers kiezen voor een motor van de zaak. En anders dan de auto is de motor minder de fiscale melkkoe! Hoe rijdt u nu fiscaalvriendelijk een ‘motor van de zaak’?

VERZEKEREN - 02.09.2015

Dat had u kunnen weten!

Bij een inbraak werd de complete inventaris van een praktijk gestolen. Gelukkig was de praktijkhouder verzekerd. Althans, dat dacht hij … totdat de verzekeraar hem op de kleine lettertjes wees. Hebben verzekeraars dan geen zorgplicht?

BELASTINGEN - 02.09.2015

Afdoening bezwaren box 3-heffing

De vele bezwaarschriften tegen de box 3-heffing op spaargeld zijn door de staatssecretaris van Financiën aangemerkt als massaal bezwaar. Wat betekent dit?

PERSONEEL - 02.09.2015

Werknemer niet ziek, dat bepaalt de bedrijfsarts

Wellicht herkent u dit wel: een werknemer meldt zich ziek en u denkt er zo het uwe van. Een voorbeeld van zo’n situatie is de werknemer die zich ziek meldt midden in een arbeidsconflict. Kunt u zo’n ziekmelding weigeren?

GEZONDHEIDSRECHT - 02.09.2015

Mag een tandarts een hiv-patiënt de deur wijzen?

Onlangs diende een hiv-patiënt een klacht in tegen zijn tandarts omdat deze hem weigerde te behandelen toen hij hoorde van de hiv-besmetting. Waarmee moet u als (tand)arts rekening houden in dit soort gevallen?

ADMINISTRATIE - 02.09.2015

Belastingadviezen afzonderlijk bewaren

Helaas kunt u er niet omheen: u móét informatie verstrekken aan de fiscus. Het gaat dan om informatie die voor de belastingheffing van belang kan zijn. Een lezer vroeg zich af welke gegevens hieronder vallen ...

RECHT - 02.09.2015

Volstaat e-mail of is een aangetekende brief toch beter?

U wilt een relatie een (belangrijke) mededeling doen. Dan is het handig dat er e-mail bestaat. Maar is dat juridisch ook altijd veilig? Of kunt u soms beter in de pen klimmen en een brief sturen?

TUCHTRECHT - 02.09.2015

Ongezien ‘fit to fly’ verklaard, tuchtrechtelijk verwijtbaar?

Een arts werkzaam bij een interne arbodienst verklaart Marianne ‘fit to fly’ zónder met haar of met haar behandelend arts gesproken te hebben. Volgens het Regionaal Tuchtcollege was dit niet tuchtrechtelijk verwijtbaar.

VERKOOP - 01.09.2015

Huur opzeggen om te verkopen?

Als een verhuurd onroerend goed wordt verkocht, gaat de huurovereenkomst ‘vanzelf’ over op de koper. Kan de verhuurder de huur beter éérst opzeggen?

UW RAADSMAN - 01.09.2015

Hoeveel mag u nu vergunningvrij bouwen?

Stel, uw cliënt wil een berging in de achtertuin bouwen zonder een vergunning aan te vragen. Hoeveel hij mag bouwen, heeft te maken met het oorspronkelijke hoofdgebouw. Hoe zit dat nu precies? Wat zegt de Raad van State hiervan?

APPARTEMENTSRECHTEN - 01.09.2015

Nieuwe wetgeving VvE op komst

Sinds 2008 is een Vereniging van Eigenaars (VvE) verplicht voldoende gelden te reserveren voor toekomstig onderhoud. Dit is echter niet wettelijk vastgelegd en er bestaat dan ook veel onduidelijkheid over. Wat staat er nu op stapel?

APPARTEMENTSRECHTEN - 01.09.2015

Wijzigen splitsingsakte, hoe werkt dat?

Zoals bekend, zijn in de splitsingsakte de eigendomsverhoudingen (‘breukdelen’)van een appartementencomplex opgenomen. Als later blijkt dat deze breukdelen onredelijk verdeeld zijn, kan de splitsingsakte gewijzigd worden. Hoe werkt dat?

VERKOOP - 01.09.2015

Valt bodemverontreiniging onder ouderdomsclausule?

Met een ouderdomsclausule probeert de verkoper zijn aansprakelijkheid voor gebreken te beperken. Dat is met name belangrijk bij oudere woningen. Beschermt een ouderdomsclausule óók tegen het risico van verontreiniging?

IN DE KIJKER - 01.09.2015

Huurbeding altijd inroepen bij een veiling?

Sinds 1 januari 2015 moet de hypotheekhouder (vaak een bank) het huurbeding voorafgaand aan een executoriale veiling inroepen. Dit hoeft echter niet als is voldaan aan bepaalde voorwaarden. Hoe werkt dit in de praktijk?

MAKELAARSCONTRACT - 01.09.2015

Algemene voorwaarden: houd het duidelijk!

In algemene voorwaarden wordt een aantal veelal algemene zaken geregeld die op elke transactie van toepassing zouden kunnen zijn. Hoe zorgt u ervoor dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn?

fiscale winst - 01.09.2015

Nu desinvesteren of even wachten?

Als u een bedrijfsmiddel binnen vijf jaar verkoopt, kan het zijn dat u investeringsaftrek moet terugbetalen. Hoe zit dat? Hoe kunt u dit voorkomen?

PROCEDURE - 01.09.2015

Omkering bewijslast bij aangifte inkomstenbelasting

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over omkering van de bewijslast als niet de vereiste aangifte inkomstenbelasting is gedaan. Wat speelde er? Waar moet u op letten?

FISCOTIP - 01.09.2015

Bescherming privévermogen tegen zakelijke calamiteiten

Ondernemen betekent het lopen van risico’s. Een punt van zorg bij veel ondernemers (en DGA’s) is wat er gebeurt bij zakelijke calamiteiten en bestuurdersaansprakelijkheid. Hoe kunt u uw privévermogen beschermen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 01.09.2015

Koopcontract voor BV-aandelen getekend, nog terugweg?

Als het contract voor de verkoop van BV-aandelen is getekend maar de verkoper heeft twijfels over de koopprijs, mag hij dan zijn medewerking weigeren aan de overdracht van de aandelen? Wat heeft de rechter beslist? Wat te doen?

SUBSIDIE - 01.09.2015

Subsidieregeling praktijkleren


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 01.09.2015

Als DGA verzekerd voor de werknemersverzekeringen?

Een DGA is meestal niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dat kan soms anders zijn op basis van de ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder’. Hoe wijzigt deze per 2016? Wat moet u nu weten?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 01.09.2015

Onzakelijk handelen leidt tot afkoop

Sinds enige tijd is duidelijk dat een niet-gedekte winstuitkering tot gevolg kan hebben dat een pensioen- of stamrechtvoorziening geacht wordt te zijn afgekocht. Maar wist u dat onzakelijk handelen met uw BV hier ook toe kan leiden?

KANSSPELBELASTING - 01.09.2015

Ik hoef toch zeker geen kansspelbelasting te betalen?

Kansspelbelasting is bij het merendeel van de ondernemers een relatief onbekende belastingsoort. Toch kunt u er eerder mee te maken krijgen dan gedacht. Hoe zit dat?

BELASTINGEN - 01.09.2015

Onbeperkte fiscale navorderingstermijn erfbelasting?

De jacht op zwart spaargeld en zwarte erfenissen is al enkele jaren in volle gang. Bij zo’n jacht horen langere (en soms zelfs onbeperkte) navorderingstermijnen. Wat is het belang van zo’n verlenging voor lopende en voor vervallen termijnen?

CONTROLE - 01.09.2015

Veel btw terugvragen, trekt controle-aandacht fiscus

Het terugvragen van hoge bedragen aan btw heeft altijd de aandacht van de fiscus. En dat is begrijpelijk. Niet dat het niet zou kunnen, maar de Belastingdienst wil dan toch graag even weten of alles klopt. Hoe lukt aftrek van btw wel?

BOUWGROND - 01.09.2015

Gemeente in de fout met verkoop bouwgrond!

Als op een deel van de door de gemeente verkochte bouwgrond geen bedrijfsbestemming rust, kun je als koper dan (zonder 10% boete) van de koop af? Wat heeft de hoogste rechter (Hoge Raad) hier nu over beslist?

PRIVé - 01.09.2015

Borgstelling vernietigd! DGA niet privé aansprakelijk!

Als de echtgenote van een DGA geen toestemming heeft gegeven voor privé-borgstelling, kan deze borgstelling dan door de echtgenote ongeldig worden verklaard (‘vernietigd’)? Hoe werkt dat? Wat zegt de rechter?

RECHT VAN DE BOUW - 01.09.2015

Trap voldoet aan de eisen; niet te steil en niet te smal?

Een trap moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Maar zijn die voor elke trap hetzelfde? Wat heeft de bouwrechter hier nu over beslist? Wat is dus goed voor u als bouwondernemer om te weten?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 01.09.2015

Kleine fout in werktekening niet erg?

Als de aannemer een fout maakt in de werktekening, mag de opdrachtgever dan zomaar de aannemingsovereenkomst opzeggen? Wat heeft de bouwrechter hierover beslist in een zaak die speelde bij een collega bouwondernemer?

OMZET - ADMINISTRATIE - 01.09.2015

Toename verkoop alcoholvrij bier ook bij u?

Las u het ook in het nieuws of ervaart u het zelf ook al? Méér verkoop van alcoholvrij bier of andere alcoholvrije dranken. Wat is er administratief van belang om te voorkomen dat u onder andere te veel btw moet afdragen?

INKOMSTENBELASTING - 01.09.2015

Urencriterium geldt ook in de horeca, wat met reistijd?

Als u of uw medevennoot voldoet aan het urencriterium, is er recht op tal van fiscale faciliteiten. Tellen reisuren daarvoor ook mee en gelden er speciale regels voor woon-werkverkeer? Wat besliste de rechter hier onlangs over?

PERSONEEL - 01.09.2015

Subsidie leerplaatsen veiligstellen

Ook in het schooljaar 2015-2016 heeft u weer recht op de subsidies praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen. Hoe nu verder? Wat kunt u nú al doen?

Cookiebeleid