Alle domeinen

2015 - Juli

VEILIGHEID - 28.07.2015

Beveiliging en subsidie


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 28.07.2015

Bezwaarkostenvergoeding mooi meegenomen!

Stel, u of uw boekhouder maakt bezwaar bij de Belastingdienst tegen een door de fiscus opgelegde belastingaanslag of afgegeven beschikking. Wat met de kosten die u hiervoor maakt? Hoe krijgt u nu een kostenvergoeding?

GEMEENTEVERGUNNING - 28.07.2015

Leges voor Bibob-onderzoek?

Als u een horecavergunning aanvraagt of wijzigt, kan de gemeente nagaan of u iets serieus op uw kerfstok heeft. Hieraan zijn kosten verbonden. Kan de gemeente die bij u in rekening brengen? Wat vond de rechter onlangs?

OUDEDAGSVOORZIENING - 28.07.2015

Aankoop lijfrente kan aftrekpost FOR beperken

Wie een oudedagsreserve omzet in een lijfrente, doet precies wat de wetgever voor ogen heeft. Toch kan de aankoop van een lijfrente de opbouw van de oudedagsreserve beperken. Hoe dan en hoe kunt u dit voorkomen?

WEGGEEF - 28.07.2015

Geen omzet weggeven, maar goederen

Zeker met het binnenhalen van een groepsreservering, geven horeca-ondernemers nog wel eens graag een fikse korting weg. Maar is dat wel handig? Zijn er slimmere methodes zonder al te veel fiscale consequenties?

PERSONEEL - 28.07.2015

Werken met buitenlands personeel?

Neemt u wel eens werknemers aan die in het buitenland wonen? Dan dient u vanaf dag één Nederlandse loonbelasting in te houden over hun loon. Tenminste als zij hun werk hier verrichten. Hoe dekt u zich fiscaal zo goed mogelijk in?

KASGELD - 28.07.2015

Geld weg uit de kas, ook fiscaal erg vervelend

Dat er wel eens geld uit de kas ‘verdwijnt’, komt bij de beste horecaondernemer voor. Er wordt verondersteld dat u daar juridisch wel raad mee weet (aangifte, ontslag, etc.). Maar waarom is het ook fiscaal verstandig hier zeer alert op te zijn?

SCHADEVERGOEDING - 28.07.2015

Uitval koeling en vriezer

Uitval komt altijd ongelegen, helemaal tijdens een hittegolf. Maar het gebeurt … Aan welke zaken moet u óók denken om dan schade verder te beperken?

PERSONEELSADMINISTRATIE - 27.07.2015

Ik word gek van al die bonnetjes!

Als ondernemer bent u verplicht alle facturen minstens zeven jaar te bewaren. Maar soms wordt u gek van al die bonnetjes die bijvoorbeeld uw werknemers meeslepen. Kan dat nou niet anders of ligt de fiscus dan dwars?

AUTO VAN DE ZAAK - 27.07.2015

Auto’s weer ‘in beweging’

Heel recentelijk is er een tip van de sluier opgelicht over hoe de nieuwe wetgeving omtrent de auto van de zaak eruit komt te zien. Wat kunt u daar nu al mee?

BOETEBELEID - 27.07.2015

Straf alleen als schuld bewezen is

De fiscus kan vergaande sancties opleggen als u opzettelijk de boel belazert. Die opzet moet men echter wel bewijzen en de rechter gaat hier niet lichtzinnig mee om. Wat betekent dat voor u als de fiscus moeilijk doet?

BTW - OPGAAF ICP - 27.07.2015

Opgaaf ICP via software of via website?


FISCALE WINST - 27.07.2015

Herinvesteringsreserve bij verkoop onroerende goederen

Als u bedrijfsmiddelen verkoopt, moet u belasting betalen over de behaalde boekwinst. Deze belastingheffing kunt u uitstellen wanneer u een herinvesteringsreserve vormt. Hoe zit dat met onroerende goederen?

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 27.07.2015

Lening ex-vennoot als ondernemingsvermogen

‘Samen ondernemen’ is in. Door de digitalisering komen ondernemers makkelijker in contact met conculega’s en zo ontstaan er nieuwe plannen. Dit gaat niet altijd goed. Waar moet u op letten als u uit elkaar gaat?

ADMINISTRATIE - 27.07.2015

Kasadministratie verplicht?

Als er bij uw bedrijf veel contante betalingen plaatsvinden, dan bent u verplicht een kasboek bij te houden. De fiscus confronteert u anders met een omkering van de bewijslast. Een collega-ondernemer kwam hierdoor in een lastig parket.

ADMINISTRATIE - 27.07.2015

Belastingadviezen afzonderlijk bewaren

Als ondernemer heeft u de plicht om informatie te verstrekken aan de fiscus. Het gaat dan om informatie die voor de belastingheffing van belang kan zijn. Een lezer vroeg zich af welke gegevens hieronder vallen ...

AUTO VAN DE ZAAK - 27.07.2015

Wie is de baas over de auto?

Wie met een auto van de zaak rijdt, krijgt een fiscale bijtelling. Zo ziet de fiscus dat. De Hoge Raad bekijkt het echter toch wat genuanceerder!

VERZEKERINGEN - 27.07.2015

Mag een verzekeraar weigeren te betalen?

Het afsluiten van verzekeringen gaat altijd gepaard met het invullen van lange vragenlijsten. Wat nu als u iets vergeten bent te melden en de verzekeraar bij een claim niet wil uitkeren? Kan dat zomaar? Wat zei de rechter daarvan?

AUTO - 27.07.2015

Geen ‘parkeerbelasting’?

We noemen het gewoon een ‘bon’. Maar meestal is dat niet zo. Wat een parkeerbon wordt genoemd, is vaak een belastingaanslag. Hoezo is dat goed om te weten als u zo’n ding op de ruit heeft zitten? Wat kunt u hier nu mee?

PERSONEEL - 27.07.2015

Minder belasting voor uw vakantiekracht

In de vakantieperiode schakelt u wellicht een scholier of student in om de pieken in de werkdruk op te vangen. Maak in dat geval gebruik van de scholieren- en studentenregeling! Hoe werkt die regeling en wat is het voordeel ervan?

AANSPRAKELIJKHEID - 27.07.2015

Als er bij uw klant bodembeslag wordt gelegd

U wilt best aan bepaalde afnemers leveren, maar niet zonder de nodige waarborgen. Houd dan wel rekening met het risico dat u loopt als uw afnemer zijn belastingschulden niet betaalt. Wat is voor u belangrijk om hiervan te weten?

BEDRIJFSHULPVERLENING - 01.07.2015

Bhv-cursus als onderdeel van uw arbobeleid


VERZEKERINGEN - 01.07.2015

Uw werknemers goed verzekerd? En fiscaal?

Veel werkgevers hebben allerlei verzekeringen lopen voor hun werknemers. Dat kost natuurlijk een hoop geld. Maar hoe zit dat nu fiscaal, zowel voor u als werkgever als ook voor uw werknemer?

ONTSLAG - 01.07.2015

Nog meer overgangsrecht voor de transitievergoeding

In april heeft de regering ingestemd met overgangsrecht voor de transitie-vergoeding. Dit overgangsrecht voorkomt dubbele betalingen en geeft flexwerkers recht op een transitievergoeding. Hoe steekt dit overgangsrecht in elkaar?

WGA - 01.07.2015

Uw werknemer 2 jaar ziek maar 12 jaar op uw rekening

Stel dat een werknemer bij u werkt met een tijdelijk contract en dat hij aan het einde van zijn contract ziek wordt. Kunt u dan voorkomen dat de Ziektewet- of WGA-uitkering bij u in rekening wordt gebracht?

RE-INTEGRATIE - 01.07.2015

Reiskostenvergoeding zieke werknemer?

Een werknemer werkt fulltime en krijgt een reiskostenvergoeding voor zijn woon-werkverkeer. Hoe zit het dan als de werknemer ziek is? Kunt u dan de reiskostenvergoeding stopzetten? En als hij drie dagen in de week re-integreert?

ZIEKTE EN HERSTEL - 01.07.2015

Ben je wel écht zo ziek als je zegt ...?

Er kunnen twijfels bestaan of een werknemer werkelijk zo ziek is als hij beweert te zijn. Kunt u hem ontslaan als hij bijvoorbeeld blijkt te werken of intensief sport terwijl hij beweert ziek te zijn? Waar moet u dan op letten?

AANSPRAKELIJKHEID - 01.07.2015

Zorg voor de veiligheid van uw mensen

Een apotheek werd ‘s nachts overvallen en een werkneemster raakte daarbij gewond. Zij stelde haar werkgever aansprakelijk. Wat zei de rechter daarover?

LOONHEFFING - 01.07.2015

Maak afkoopsom niet extra duur!

Als personeel noodgedwongen afscheid moet nemen van uw bedrijf, staat er vaak een afkoopsom tegenover. Zorg ervoor dat deze niet in strijd is met de fiscale regels, anders wordt het een duur grapje voor u. Waar moet u op letten?

Cookiebeleid