2015 -
Augustus
AUTO VAN DE ZAAK - 27.08.2015
Flexibel(er) gebruik kilometervergoeding
Voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer, mag u de privérijder de bekende € 0,19/km belastingvrij vergoeden. Dat klinkt vrij simpel, maar toch kunt u met een beetje flexibiliteit de regeling nóg beter benutten. De vraag is: hoe dan?
SUBSIDIE - 27.08.2015
Eurostars: subsidie door Europese samenwerking
Bent u als MKB-ondernemer bezig met de ontwikkeling van technologie voor nieuwe producten, processen of diensten? En ontwikkelt u die in samenwerking met een Europese partner? Grijp dan uw kans!
GEMEENTELIJKE HEFFINGEN - 27.08.2015
Besteding BIZ-heffing blijft heikel punt, dus wees alert!
Via een BIZ-heffing kan een gemeente zorgen voor een veilige en aantrekkelijke bedrijfsomgeving. Over de besteding van de middelen vliegt men elkaar echter regelmatig in de haren. Wat is hierover bepaald en wat kunt u daarmee?
SOCIALE VERZEKERINGEN - 27.08.2015
Werkloze jongere sinds 1 juli 2015 nóg aantrekkelijker
Als u een werkloze jongere in dienst neemt, kunt u een forse korting op de af te dragen premies krijgen. De maatregel is onlangs extra aantrekkelijk geworden, zodat u er nog meer van kunt profiteren. Wat is er verbeterd?
HANDELSPRAKTIJK - 27.08.2015
Volstaat e-mail of is een aangetekende brief toch beter?
U wilt een relatie een (belangrijke) mededeling doen. Dan is het handig dat er e-mail bestaat. Maar is dat juridisch ook altijd veilig? Of kunt u soms beter in de pen klimmen en een brief sturen?
VERZEKERINGEN - 27.08.2015
Bijzondere eisen in uw verzekeringspolis
Bij een inbraak werd de complete voorraad van een ondernemer gestolen. Gelukkig was hij verzekerd. Althans, dat dacht hij … totdat de verzekeraar hem op de kleine lettertjes wees. Hebben verzekeraars dan geen zorgplicht?
AUTO - BIJTELLING - 27.08.2015
Privégebruik auto, wat verandert er?
Er komt nieuwe wetgeving over de auto van de zaak. Dankzij een goede voorbereiding lijken de voorstellen de eindstreep te halen. Wat kunt u er nu al mee?
CONSUMENT - VEILINGEN - 27.08.2015
Verkopen op eBay doet u zo
De populaire veilingsite eBay is niet alleen interessant voor particulieren: ook als professionele handelaar kunt u er uw producten aanbieden. Interessant voor u?
WEBDIENSTEN - AUDIO - 27.08.2015
Audio opnemen in uw browser
Wilt u een geluidsopname maken voor bv. een reclamefilmpje, een presentatie of uw website? Met de juiste webtool kan dat simpelweg in uw webbrowser.
BEVEILIGING - VARIA - 27.08.2015
Uw digitale erfenis
Wie overlijdt, laat op internet veel accounts, bestanden, mailboxen en profielen achter. Hoe zorgt u ervoor dat uw online nalatenschap netjes afgehandeld wordt?
SOFTWARE - BROWSER - 27.08.2015
Surft u sneller met Edge, de Windows 10-browser?
Dat Internet Explorer steeds minder vaak gebruikt werd, was ook voor Microsoft geen geheim. Edge, de nieuwe meegeleverde browser in Windows 10, is daarom helemaal vanaf nul herschreven. Wat heeft die te bieden?
WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 27.08.2015
Google Forms: haal meer uit uw formulieren
De gratis formulieren van Google Forms worden steeds vaker gebruikt door gewone gebruikers, o.a. voor online enquêtes en inschrijvingen. Hoe haalt u meer uit deze e-formulieren?
SOFTWARE - WINDOWS - 27.08.2015
Hoe aan de slag met Windows 10?
Eind juli verscheen Windows 10, de opvolger van Windows 8 en 8.1. Wat heeft het nieuwe besturingssysteem van Microsoft te bieden en hoe moet u upgraden? Voor wie is de upgrade gratis?
ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 27.08.2015
Afbeeldingen: gratis én legaal
U heeft een paar foto’s nodig om uw blog, uw nieuwsbrief of uw website wat aantrekkelijker te maken. Dan is de verleiding groot om snel enkele exemplaren van internet te plukken. Bent u er wel zeker van dat zoiets toegestaan is?
SOFTWARE - OFFICE - 27.08.2015
Presenteer beter met PowerPoint-sjablonen
Een geslaagde PowerPoint-presentatie combineert een boeiende inhoud met een aantrekkelijk uitzicht. Voor dat uitzicht kunt u – net als in Word – starten vanuit kant-en-klare sjablonen. Hoe gaat u daarmee aan de slag en waar vindt u ze?
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 27.08.2015
Geef meer kleur aan uw mail
Iedereen heeft eigen gewoontes en technieken om de vele e-mailberichten snel te verwerken: een speciale mappenstructuur, filters, sorteren, enz. Maar heeft u het al eens geprobeerd met kleuren?
WEBDIENSTEN - VARIA - 27.08.2015
Tekst markeren op webpagina’s doet u zo
Wilt u een interessante webpagina doorsturen naar een collega of een kennis? Met het nieuwe Pith.li kunt u hierop eerst de relevante passages aanduiden met een digitale markeerstift. Interessant?
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.08.2015
Doeltreffender vergaderen met CupSpace
Meetings verlopen soms stroef omdat deelnemers slecht voorbereid zijn of niet op de hoogte zijn van reeds genomen beslissingen. Het nieuwe CupSpace wil daar verandering in brengen. Iets voor u?
SUBSIDIE - 24.08.2015
Goedkoop een werknemer testen
Nadat het arbeidscontract is ondertekend, is het altijd afwachten of de werknemer naar behoren functioneert. Hoe kunt u de kwaliteiten van een werknemer testen zonder er meteen aan vast te zitten? Kan dat ook voordelig?
PENSIOEN - 24.08.2015
Verplichte deelname aan bedrijfstakpensioenfondsen
Veel werkgevers beseffen pas dat zij zich bij een bedrijfstakpensioenfonds hadden moeten aansluiten als zij opeens een naheffing krijgen voor de pensioenpremies. Zo’n naheffing kan enorm hoog zijn. Hoe kunt u dit voorkomen?
ARBEIDSCONTRACT - 24.08.2015
Blijven werken na het pensioen
Sinds 1 juli jl. mag u nog maar drie tijdelijke contracten afsluiten in twee jaar. Daarna wordt het contract vast. Wat is er nieuw voor AOW-gerechtigden?
EINDE ARBEIDSCONTRACT - 24.08.2015
Is aanzeggen met een WhatsApp’je voldoende?
Sinds 1 januari 2015 moet u de werknemer één maand voor het einde van zijn arbeidscontract schriftelijk laten weten of u met hem verdergaat en onder welke voorwaarden. Hoe kunt u aanzeggen? Is een WhatsApp’je daarvoor ook goed?
LOONHEFFING - 24.08.2015
Fiscaal goed zicht houden op de transitievergoeding
Met ingang van 1 juli 2015 moet een werkgever op basis van de nieuwe Wet werk en zekerheid een werknemer die twee jaar of langer in dienst was, bij ontslag een transitievergoeding meegeven. Maar hoe zit dat eigenlijk fiscaal?
EINDE ARBEIDScontract - 24.08.2015
Ontslag omdat de werknemer te vaak ziek is
Als een werknemer zo vaak ziek is dat het de bedrijfsvoering nadelig beïnvloedt, kunt u de werknemer dan om deze reden ontslaan? En zo ja, wat zijn dan de voorwaarden?
PERSONEELSBELEID - 24.08.2015
Jobcrafting, boetseer je eigen baan
Ook al start een medewerker in de baan van zijn leven, toch komt er soms een moment dat het allemaal minder leuk is en hij niet meer fluitend naar zijn werk gaat. Hoe kan ‘jobcrafting’ helpen hem het plezier en de uitdaging terug te geven?
AUTO VAN DE ZAAK - 21.08.2015
Auto’s fiscaal weer ‘in beweging’
Onlangs is er duidelijkheid gegeven over hoe de nieuwe wetgeving omtrent de auto van de zaak er vanaf 2016 uit komt te zien. Wat kunt u daar nu al mee?
FISCOTIP - 21.08.2015
ANBI benutten om belastingvoordeel te behalen
Het schenken of nalaten van vermogen aan een ANBI (algemeen nut beogende instelling) is vrijgesteld van belastingheffing. Door giften slim te splitsen of anders in te kleden, kunnen ook particulieren hiermee belastingvoordeel realiseren.
CONTROLE - 21.08.2015
Werknemers goed identificeren
Als werkgever moet u de loonadministratie goed op orde hebben. Als werknemers niet juist geïdentificeerd zijn, kan men forse naheffingsaanslagen krijgen. Wat speelde er laatst bij de rechter? Hoe voorkomt u nu gedoe? Waar op te letten?
LIJFRENTE - 21.08.2015
Houd de lijfrentepremieaftrek goed bij!
Als u in het verleden betaalde lijfrentepremies niet heeft afgetrokken, worden de betreffende uitkeringen ook niet belast. U moet dit wel zelf kunnen aantonen. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.08.2015
Verlies op lening niet aftrekbaar door achterstelling
Als u geld leent aan uw BV, kan deze vordering als onzakelijk worden aangemerkt. Dat is vervelend omdat u hierdoor een eventueel verlies hierop niet kunt aftrekken. Wist u dat een latere bankfinanciering hier invloed op kan hebben?
BEDRIJFSOVERDRACHT - 21.08.2015
BV-bedrijfsoverdracht met bedrijfspand?
Als u een BV wilt overdragen, kan dat problemen geven als de BV een bedrijfspand heeft. Hoe zit dat? Hoe kunt u betaling van 6% overdrachtsbelasting voorkomen? Wat is een goede oplossing?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.08.2015
Opslag voor uw meewerkende partner?
Zoals bekend, is bij het bepalen van de hoogte van het salaris voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA) het ‘gebruikelijk loon’ van belang. Maar wat geldt er nu eigenlijk voor de meewerkende partner van de DGA?
GEBOUW EN GROND - 21.08.2015
Vergoeding voor pachter van verpachter bij einde pacht?
De wet zegt dat de verpachter verplicht is om bij het einde van de pacht aan de pachter een vergoeding te betalen voor verbeteringen die door hem zijn aangebracht. Wat is raadzaam ter voorkoming van onduidelijkheid en gedoe?
PACHT - 21.08.2015
Boerengolf op gepachte weidegrond?
Mag een pachter de bestemming van de grond wijzigen? Wanneer zijn kleine aanpassingen toegestaan? Is toestemming van de verpachter vereist? Wat heeft de rechter hierover onlangs beslist?
FISCALE WINST - 21.08.2015
Stalinrichting, afschrijfbaar en zo ja hoe?
Stalinrichting is belangrijk maar kostbaar. Of en zo ja in welke mate de fiscus hier een steentje aan bijdraagt, is voor de meestal benodigde financiering maar ook voor uw totale financiële resultaat van groot belang.
BOER EN BEDRIJF - 21.08.2015
Wat met vanggewas ecologisch aandachtsgebied?
Inmiddels zullen ook vanggewassen in het kader van het ecologisch aandachtsgebied (EA) worden gezaaid. Wat zijn de praktische zaken waaraan u moet denken als u een EA-vanggewas zaait?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.08.2015
Geen risico voor verkoper bij overdracht BV-aandelen!
Als bij de overdracht van BV-aandelen een deel van de koopprijs onbetaald blijft, welke zekerheden kan de verkoper dan bedingen om ervoor te zorgen dat hij niet achter het net vist? Wat is een pandrecht op de aandelen? Hoezo een hypotheek?
BOER EN BEDRIJF - 21.08.2015
Meer mogelijkheden voor scheuren grasland?
De mogelijkheden om grasland te scheuren (formeel ‘vernietigen’) zijn door wetgeving beperkt. Dit is ingevoerd om het risico van uitspoeling van mineralen naar het grondwater te voorkomen. Wat is goed om te weten?
AUTO VAN DE ZAAK - 21.08.2015
Wie is de baas over de auto?
Wie met een auto van de zaak rijdt, krijgt een fiscale bijtelling. Zo ziet de fiscus dat. De Hoge Raad bekijkt het echter toch wat genuanceerder!
BELASTINGEN - 20.08.2015
Reclamebelasting ook voor medici?
Gemeentes moeten steeds vaker alle zeilen bijzetten om de begroting sluitend te krijgen. Er zijn zelfs gemeentes die voor een gewoon bord met de vermelding van een praktijk al een aanslag opleggen. Kan dat zomaar?
VERZEKERINGEN - 20.08.2015
Mag een verzekeraar weigeren te betalen?
Het afsluiten van verzekeringen gaat altijd gepaard met het invullen van lange vragenlijsten. Wat nu als u iets vergeten bent te melden en de verzekeraar bij een claim niet wil uitkeren? Kan dat zomaar? Wat zei de rechter daarvan?
PERSONEEL - 20.08.2015
Vertel op tijd dat u gaat stoppen
U moet een werknemer met een tijdelijk contract op tijd laten weten of u met hem doorgaat (of niet). Mag u die ‘aanzegging’ in het arbeidscontract opnemen?
BEZWAAR EN BEROEP - 20.08.2015
Bezwaarkostenvergoeding mooi meegenomen!
Stel, u maakt bezwaar bij de Belastingdienst tegen een door deze dienst opgelegde belastingaanslag of afgegeven beschikking. Wat met de kosten die u hiervoor maakt? Hoe krijgt u nu een kostenvergoeding?
OUDEDAGSVOORZIENING - 20.08.2015
Gaat de schaar straks ook in uw pensioen?
De rente is historisch laag en dat kan gevolgen hebben voor uw pensioen. Of dit zo is, hangt af van uw pensioenregeling. In sommige gevallen kan de pensioenknip een oplossing zijn.
GEzONDHEIDSRECHT - 20.08.2015
Hoe omgaan met uw beroepsgeheim?
In deze tijd van openheid, mondigheid en overheidsbemoeienis ligt het medisch beroepsgeheim onder vuur. Hoe geeft de factsheet ‘Medisch beroepsgeheim’ hier nu antwoorden op?
BURENRECHT - 17.08.2015
Moet boom te dicht bij erfgrens weg?
Een boom mag niet minder dan twee meter van de erfgrens staan. Als u binnen de wettelijke verjaringstermijn van 20 jaar reclameert, staat u sterk bij de rechter! Maar welke uitzonderingen gelden er? Wat heeft de rechter nu beslist?
RECHT VAN DE BOUW - 17.08.2015
Bouw schuur naast erfgrens mag van rechter!
Als u een schuur bouwt vlak naast de erfgrens, zal de buurman daar mogelijk hinder van ondervinden. Is die hinder dan per definitie onrechtmatig? Bent u dan verplicht om de schuur af te breken of een schadevergoeding te betalen?
RECHT VAN DE BOUW - 17.08.2015
Waarschuwingsplicht voorkomt vaak grotere schade
Tijdens de voorbereiding tot vervanging van boeiboorden doen zich onvoorziene omstandigheden voor. Aannemer Hans meldt slechts deels het probleem. Waarom werd hij in het ongelijk gesteld? Wat had hij moeten doen?
INCASSO - 17.08.2015
Vordering uit faillissement overgedragen? Betalen!
Als er activa van een failliet bouwbedrijf worden overgenomen, behoren daartoe dan ook de vorderingen? Hoe worden die rechtsgeldig overgedragen? Wat heeft de bouwrechter hier nu over beslist? Wat is dus goed om te weten?
AANSPRAKELIJKHEID - 17.08.2015
Gemeente in de fout met wijziging bestemmingsplan
Als de wijziging van een bestemmingsplan door de rechter wordt teruggefloten, wie betaalt dan de schade? Kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld? Wat heeft het Gerechtshof in Den Haag hier recentelijk over beslist?
FINANCIERING - 17.08.2015
Termijnen opzijgezet? Dan ook geen boete betalen!
Hoe zit het nu met het maken van een financieringsvoorbehoud bij de koop van een woning? Wat als de financiering niet rondkomt, kan de koper de overeenkomst dan niet meer ontbinden? Of is hij altijd de 10% boete verschuldigd?
TELEFONIE - SMARTPHONE - 12.08.2015
Assistent in uw smartphone
Apple heeft Siri, Google heeft Google Now en de softwareassistent van Microsoft heet Cortana. Welke is de beste keuze en wat zijn de alternatieven?
WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 12.08.2015
Chat nog beter met WhatsApp
WhatsApp is een erg populaire chatapp met versies voor veel mobiele platformen. Hoe gebruikt u WhatsApp het best en het veiligst en hoe maakt u regelmatig een back-up van al die berichten?
SOFTWARE - BROWSER - 12.08.2015
Een andere browser: wat neemt u mee?
Vindt u dat uw huidige browser te traag wordt? Of wilt u de extra mogelijkheden van een andere browser gebruiken? Overstappen tussen browsers is relatief eenvoudig, maar met deze tips gaat het nog beter.
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 12.08.2015
Iedereen rond de vergadertafel
U werkt wellicht met meerdere mensen: collega’s, klanten, leveranciers, enz. Iedereen heeft zijn eigen drukke agenda, waardoor het vastleggen van een vergadering niet altijd eenvoudig is. Hoe krijgt u iedereen bij elkaar?
WEBDIENSTEN - ONLINE FILM - 12.08.2015
Beter films en series bekijken met Netflix
Bent u een Netflix-gebruiker, dan weet u hoe gemakkelijk het is om online films en series te bekijken. Het kan echter nog beter en efficiënter met enkele trucs en handigheidjes.
SOFTWARE - SMARTPHONES - 12.08.2015
Van iOS overstappen naar Android of omgekeerd
Misschien moet u van uw werkgever een goedkopere smartphone kiezen of heeft u een andere reden om van iOS naar Android (of vice versa) over te stappen. Dat kost wel wat moeite. Hoe doet u dat het eenvoudigst?
E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 12.08.2015
Outlook of Thunderbird versnellen
Wordt uw mailsoftware voor de desktop met de dag trager? Een ‘vervuilde’ index is vaak de oorzaak! Hoe zit dat?
OPLEIDING - VARIA - 12.08.2015
Leer typen als een pro
Het toetsenbord van uw computer maakt deel uit van uw professionele leven. Maar gebruikt u het wel op een efficiënte manier? Wij gingen op zoek naar tools die u sneller leren typen. Ofwel: terug naar school!
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 12.08.2015
Tijd = geld
Voor elke professional is tijd een kostbaar goed. Daarom wil de gratis webtool Clocking IT u helpen met het opvolgen van deadlines binnen uw projecten.
VERKOOP - 12.08.2015
Energielabel bij verhuur en verkoop van woningen
Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Wat betekent dit voor verkopers en verhuurders van woningen? En welke rol is hierbij weggelegd voor de makelaar?
HYPOTHEEK - 12.08.2015
Profiteren van lage hypotheekrente?
De hypotheekrente lijkt weer te gaan stijgen. Uw cliënt wil daarom nog profiteren van de lage rente. Wat zijn de mogelijkheden en wat gaat dat kosten?
OVERDRACHTSBELASTING - 12.08.2015
Voor wie is de overdrachtsbelasting bij een garantie?
Bij de verkoop van een onroerende zaak wordt vaak een fiscale garantie opgenomen over de verschuldigde btw en/of overdrachtsbelasting. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan. Wat speelde er?
IN DE KIJKER - 12.08.2015
Verpanden van de huurpenningen
Toen de eigenaar van een winkelpand zijn pand moest herfinancieren, wilde de bank dat hij de huurpenningen aan hen zou verpanden. Hij vroeg ons wat het verpanden van huurpenningen inhoudt en waar hij rekening mee moet houden.
APPARTEMENTSRECHTEN - 12.08.2015
Hoe kust u een slapende VvE wakker?
U woont al twee jaar in uw appartement en in deze periode is er nog nooit een vergadering van de VvE geweest. Omdat de kozijnen geschilderd moeten worden, wilt u de vergadering van de VvE bijeenroepen. Hoe werkt dit?
UW RAADSMAN - 12.08.2015
Btw bij bestemmingswijziging nieuwbouwwoning
Om toch inkomsten te verkrijgen uit niet-verkochte nieuwbouwwoningen komt het regelmatig voor dat nieuwbouwwoningen worden verhuurd. Daarbij moet echter goed naar de gevolgen voor de btw worden gekeken. Hoe zit dat?
EIGENDOMSRECHTEN - 12.08.2015
Wat de boer niet bezit, krijgt hij niet!
Een agrariër meent dat hij door verjaring eigenaar is geworden van een aantal percelen grond van de gemeente. De gemeente bestrijdt dat. Wat is de mening van de rechter?