Alle domeinen

2015 - Februari

BOER EN PRIVÉ - 27.02.2015

Toedeling van BV-aandelen na echtscheiding

Als een DGA in gemeenschap van goederen is getrouwd, wie heeft dan het stemrecht op de aandelen? En hoe zit dat in geval van echtscheiding? Wat is goed om te weten?

BOER EN BEDRIJF - 27.02.2015

Percelen intekenen in de Gecombineerde Opgave

Het intekenen van de gewaspercelen in de Gecombineerde Opgave is altijd een hele klus. Zeker als er bij u veel wijzigt. Wat is nu raadzaam om tijd te besparen en frustratie te voorkomen? Hoe werkt u uw perceelsregistratie nu bij?

BOER EN PRIVé - 27.02.2015

Geen inbreuk op privacy? 2-metergrens geldt!

Als er vanaf een dakterras alleen uitzicht is op het dak van de garage en de oprit van de buurman, moet het dan worden verwijderd of aangepast? Of speelt dat alleen als er sprake is van inbreuk op zijn privacy? Wat is er nu beslist?

BELASTINGEN - 27.02.2015

Maar u had het toegezegd, belastinginspecteur!

Een betrouwbare overheid doet wat zij zegt. Daar mag u als burger op vertrouwen, toch? Dat hangt ervan af. U kunt een controleambtenaar niet vastpinnen op alles wat hij zegt.

GEBOUW EN GROND - 27.02.2015

OZB: belast bedrijfserf of onbelaste tuin?

Over woningen wordt geen onroerendezaakbelasting (OZB) voor het gebruikersdeel geheven door de gemeente, maar over het bedrijfserf wel! Waar liggen de (fiscale) erfgrenzen? Wat speelde er onlangs? Wat is er nu beslist?

PERSONEEL - 27.02.2015

Nog vlug een contract vóór 1 juli

Op 1 juli 2015 veranderen de spelregels voor tijdelijke arbeidscontracten. Hoe kunt u hier nog rekening mee houden bij uw huidige tijdelijke contracten?

LANDBOUWVRIJSTELLING - 27.02.2015

Landbouwvrijstelling, een belangrijke overwinning

De landbouwvrijstelling is volop in beweging. Veel eigenaren van grond willen herwaarderen om zo goed (en voordelig) voorbereid te zijn op een mogelijke afschaffing of versobering van de landbouwvrijstelling. Wat is er gunstig beslist?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.02.2015

Coulance voor te late btw-aangifte


FISCALE WINST - 26.02.2015

MIA en EIA achteraf getoetst

Als uw BV investeert in milieuvriendelijke of energiebesparende bedrijfsmiddelen, kan dat een extra aftrekpost opleveren. Let goed op de voorwaarden.

FISCOTIP - 26.02.2015

Schenk uw aandelen doordacht aan uw opvolger

Gaat u binnenkort met pensioen en wilt u de aandelen in uw BV schenken? Doe dit dan fiscaal doordacht. Met inachtneming van de voorwaarden kunt u dan veel belasting besparen. Waar moet u speciaal op letten?

BTW - 26.02.2015

Fiscale eenheid btw en aansprakelijkheid

Als er met meerdere BV’s gewerkt wordt, wordt er vaak gebruikgemaakt van een fiscale eenheid btw. Makkelijk, want er hoeft maar één keer aangifte btw te worden gedaan voor alle BV’s samen. Er zit echter ook een keerzijde aan.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.02.2015

Anonieme tipgevers niet langer toegestaan?

De Belastingdienst heeft een belangrijke slag verloren toen de inspecteur weigerde openheid van zaken te geven over een anonieme tipgever. Wat speelde er? Wat betekent dat voor de praktijk?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.02.2015

BV-bedrijfspand en ander BV-vermogen veilig stellen

Mocht het mis gaan met de onderneming, dan zal in het uiterste geval de BV failliet worden verklaard. Hoe stelt u het bedrijfspand, de duurzame bedrijfsmiddelen en de winst over de afgelopen jaren veilig?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.02.2015

Niet op forse achterstand tegenover de fiscus staan!

De wetgever heeft de fiscus een ijzersterke positie gegeven als u uw belastingaangifteverplichtingen niet op tijd nakomt. Wat speelde er laatst hierover bij een ondernemer die geen aangifte vennootschapsbelasting deed? Wat te doen?

LOONHEFFING - 26.02.2015

Kosten 2014 in vrije ruimte 2015?

Zoals bekend, is de werkkostenregeling sinds 1 januari 2015 verplicht voor elke werkgever. Maar hoe zit het dan met de kosten over 2014 die een werknemer pas in 2015 declareert? Welke regels moet u dan toepassen?

UW RAADSMAN - 23.02.2015

Achterstallig huurbedrag: mag beslag op huurtoeslag?

Structurele wanbetalers zijn voor woningverhuurders een doorn in het oog. Het huurcontract kan dan weliswaar worden ontbonden, maar daarmee is de achterstallige huur nog niet binnen. Is beslag op huurtoeslag een oplossing?

MAKELAARSCONTRACT - 23.02.2015

Bedrijfsmakelaar als fiscalist?

Van een makelaar mag worden verwacht dat hij zijn vak kent. Maar waar liggen de grenzen? Welke eisen worden er bijv. gesteld aan uw fiscale kennis?

BOUWRECHT - 23.02.2015

Op opleveringsdatum nog niet klaar voor gebruik?

U geeft een aannemer opdracht om voor u een woning te bouwen. In de aannemingsovereenkomst is alles goed vastgelegd, ook de opleverdatum. Dan mag u toch verwachten dat de woning op die datum klaar is? En anders?

PROJECTONTWIKKELING - 23.02.2015

Bestemmingsplan afgeschoten, gemeente aansprakelijk?

Om de bouwplannen van een projectontwikkelaar te kunnen realiseren, moet vaak het bestemmingsplan gewijzigd worden. Wat als de gemeente hierbij steken laat vallen? Draait de gemeente dan op voor de schade?

IN DE KIJKER - 23.02.2015

Dit wettelijk verbod hoeft u niet te accepteren

Zoals bekend, is een verkoper in beginsel verplicht de verkochte onroerende zaak in eigendom over te dragen vrij van alle bijzondere lasten en beperkingen. De Hoge Raad heeft hierover onlangs een belangrijke uitspraak gedaan.

BEDRIJFSHUUR - 23.02.2015

Moedermaatschappij aansprakelijk door consolidatie?

Een verhuurder wil zijn winkelpand verhuren aan een grote retailer. Olifant Eindhoven BV, een van de werk-BV’s van het supermarktconcern De Grote Oli-fant, zal het pand huren. Geeft een ‘403-verklaring’ dan voldoende zekerheid?

WONINGHUUR - 23.02.2015

Overbewoning, wat nu?

Uw cliënt verhuurt een driekamerappartement aan een alleenstaande moeder met twee kinderen. Nu gaat zij samenwonen met haar vriend wiens kinderen ook regelmatig blijven slapen. Uw cliënt wil dat niet. Kan hij dit verbieden?

OVERDRACHTSBELASTING - 23.02.2015

Toezegging leidt tot lage overdrachtsbelasting


Aftrekpost privé - 23.02.2015

Periodieke gift geeft belastingteruggaaf

Een gift kunt u in aftrek brengen op uw belastbaar inkomen. Dit levert een belastingbesparing op van maximaal 52%. Dan moet wel aan de voorwaarden voldaan zijn. Welke voorwaarden zijn onlangs versoepeld?

OVERHEIDSSTEUN - 23.02.2015

Is Vroegefasefinanciering iets voor u?

De overheid biedt MKB’ers en starters nu financiering om de fase tussen idee en productontwikkeling te overbruggen. U moet wel al een investeerder voor die ontwikkeling hebben. Voldoet u aan de overige voorwaarden?

RECHT - 23.02.2015

Geen toestemming, dan ook geen geldige overeenkomst

Volgens het Burgerlijk Wetboek kan de ene echtgenoot bepaalde rechtshandelingen slechts verrichten met toestemming van de andere echtgenoot. Wat besliste de rechter hier onlangs over?

AUTO VAN DE ZAAK - 23.02.2015

‘Leaserijder betaalt te veel belasting’, is dat (on)juist?

Volgens een van de bekende leasemaatschappijen betaalt de gemiddelde zakelijke rijder te veel belasting voor zijn leaseauto. Klopt dit verhaal en zo ja, hoe kunt u er zo goed mogelijk rekening mee houden?

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 23.02.2015

In of vanuit de werkruimte? Wat is het verschil?

We ontvingen laatst een vraag van een abonnee die een werkruimte in zijn eigen woning gebruikt. Hij had gehoord dat je deze voor 70% van je werktijd moet gebruiken om in aanmerking te komen voor kostenaftrek. Hoe zit dat?

AUTO VAN DE ZAAK - 23.02.2015

Laadpaal van de zaak


AFTREKBARE KOSTEN - 23.02.2015

Racefiets van de zaak?

Als u voor zakelijke ritten een fiets aanschaft, kunt u de kosten in aftrek op de winst brengen. Maar geldt dit ook voor een racefiets, of kan de inspecteur hier een stokje voor steken? Waar moet u rekening mee houden?

BTW - TARIEF - 23.02.2015

Laag btw-tarief voor woningrenovatie


WEBDIENSTEN - VIDEO - 23.02.2015

Evenementen live streamen in YouTube


ZAKELIJK - JURIDISCH - 23.02.2015

Klantgegevens en privacy

Zijn de persoonsgegevens van uw klanten bij uw bedrijf in veilige handen? Wees u bewust van uw verantwoordelijkheid en communiceer er helder over.

WEBDIENSTEN - VARIA - 23.02.2015

Nieuwe functies in Google Keep


SOFTWARE - BROWSER - 23.02.2015

Beter leesbare webpagina’s op uw desktop

Gebruikt u het web vooral om nieuws en andere wetenswaardigheden te lezen, dan zijn reclame en andere overbodige info op die pagina’s weleens vervelend. Hoe maakt u een webpagina op uw desktop of laptop beter leesbaar?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 23.02.2015

Maak uw info ‘webvriendelijk’

De teksten die u op uw website plaatst, kunt u niet zomaar overnemen van uw papieren bedrijfsbrochure. Ze moeten op een slimme manier ‘vertaald’ worden, zodat ze aangepast zijn aan de wetten van het web.

E-MAIL - BEVEILIGING - 23.02.2015

Valse mail herkennen

Valse mails worden door hackers of bedriegers zo goed nagemaakt dat u niet altijd meteen ziet wat er aan de hand is. Hoe kunt u alarmsignalen herkennen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 23.02.2015

Waarom een LinkedIn-bedrijfspagina?

Via het sociaalnetwerkplatform LinkedIn legt u professionele contacten. Maar wist u dat u er, naast uw persoonlijke profielpagina, ook een pagina voor uw zaak kunt aanmaken? Is zoiets interessant voor u?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 23.02.2015

Outlook op uw smartphone of tablet

Microsoft bracht onlangs een versie van Outlook uit voor iOS en Android. Is deze gratis app de moeite waard en kan deze de standaard-mailapp op uw smartphone of tablet vervangen?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 23.02.2015

Uw route plannen via internet

Een gps is handig in de auto, maar om vooraf uw route of eventuele files te checken, grijpt u wellicht terug naar uw vertrouwde computer. Bing Maps belooft sinds kort zelfs preciezere berekeningen voor uw trajecten. Is dat zo?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 23.02.2015

Werken met pdf-documenten in Google Drive

Als u vaak werkt met pdf-documenten, dan is het goed om te weten dat Google Drive een heleboel ingebouwde functies heeft om daarmee aan de slag te gaan. Wat is er mogelijk?

ONTSPANNING - FOTO’S & MUZIEK - 23.02.2015

Digitaliseer foto’s en dia’s, lp’s en cassettes

U heeft nog een reeks oude foto’s of dia’s, lp’s of audiocassettes. Hoe kunt u die digitaliseren, zodat u ze makkelijk kunt bewaren en eventueel zelfs bewerken?

SOFTWARE - BROWSER - 23.02.2015

Surfen zonder Chrome, Firefox of IE

U surft wellicht met Chrome, Firefox of Internet Explorer. Er zijn echter minder bekende browsers die ook de moeite waard zijn. Wat hebben ze te bieden?

OPLEIDING - TAAL - 23.02.2015

Spelenderwijs een vreemde taal leren

Gaat u voor zaken of vakantie over de grens, dan is het nuttig om u daar verstaanbaar te kunnen maken. Een vreemde taal leren hoeft niet saai te zijn. Wij testten voor u enkele goede apps voor uw smartphone.

AUTO - 23.02.2015

Wie schrijft die blijft (zonder bijtelling auto van de zaak)!

Een goede rittenadministratie voor de auto van de zaak (uw bouwbedrijf) is fiscaal vaak van ‘levensbelang’ om de bijtelling (van max. 25%) te voorkomen. Hoe zorgt u voor een fiscaal veilige rittenadministratie?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 23.02.2015

Schade door gebrekkig onderhoud, wat nu?

Als de opdrachtgever meent dat er sprake is van corrosie, bent u als aannemer dan altijd aansprakelijk? Hoe zit het met kwaliteitsnormen die achteraf zijn vastgesteld? Gelden die als maatstaf? Wat heeft de bouwrechter nu beslist?

EIGEN WONING - 23.02.2015

Vochtige kelder volgens rechter geen probleem!

Bij verkoop van een pand moet de verkoper voldoen aan zijn ‘mededelingsplicht’. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat valt daar wel of niet onder? Wat is beslist in een rechtszaak die speelde over lekkages in een verkocht woonhuis?

BELASTINGEN - 23.02.2015

Vertrouwen op een e-mail van de fiscus?

Vragen aan de fiscus worden steeds meer per e-mail beantwoord. Is dit zwart-op-wit in uw voordeel? Wat speelde er laatst hierover bij een bevestigende e-mail van de fiscus over 2% (i.p.v. 6%) overdrachtsbelasting op een woongedeelte?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 23.02.2015

Geldt de aandeelhoudersovereenkomst?

Aandeelhouders kunnen een aanvullende overeenkomst sluiten. Maar wat als die in strijd komt met de wet of de BV-statuten? Telt dan toch die aandeelhoudersovereenkomst of wat gaat er dan voor? Wat is er nu beslist?

MEERWERK - 23.02.2015

Afspraak en niet gewaarschuwd, meerwerk onbetaald!

Als een vaste aanneemsom is overeengekomen en tijdens het werk blijkt dat de kosten fors hoger uitvallen, mogen deze dan aan de klant worden doorberekend? Wanneer moet u waarschuwen? Wat heeft de rechter nu beslist?

MEEWERKENDE PARTNER - 20.02.2015

Van meewerkaftrek naar reële arbeidsbeloning?

Past u al jaren de meewerkaftrek toe en is uw winst de laatste jaren flink gestegen? Dan is het zinvol om eens na te denken over een reële arbeidsbeloning voor uw meewerkende partner. Waar moet u zoal rekening mee houden?

ZORGTOESLAG - 20.02.2015

Zorgtoeslag 2015


BTW-AFTREK - 20.02.2015

Btw aan u in rekening gebracht, voor u altijd aftrekbaar?

Als ondernemer koopt u regelmatig goederen en/of diensten in van andere ondernemers. In beginsel brengen zij aan u btw in rekening die u vervolgens aan hen betaalt. Waarom ligt btw-aftrek niet altijd voor de hand? Wat speelt er?

PERSONEEL - 20.02.2015

Onderbouw lage sectorpremie goed

Als werkgever betaalt u sectorpremies WW voor uw werknemers. Voor sommige sectoren geldt een gedifferentieerde premie. Om aanspraak te kunnen maken op de lage premie, moet u aan strenge eisen voldoen. Waar moet u op letten?

INVESTEREN - 20.02.2015

Meer dan één investeringsaftrek?

Als ondernemer heeft u doorgaans recht op investeringsaftrek bij investeringen. Wist u dat u soms recht heeft op meerdere aftrekken tegelijkertijd?

PERSONEEL - 20.02.2015

De vrije ruimte in de werkkostenregeling?

Vanaf begin 2015 gelden er verplicht nieuwe regels voor kostenvergoedingen en verstrekkingen. Er is nog een ander nieuw begrip: de ‘vrije ruimte’. Dat biedt mogelijkheden voor onbelaste extraatjes. Of toch niet?

AUTO VAN DE ZAAK - 20.02.2015

Opladen elektrische auto, hoe zit dat fiscaal?

Elektrische en hybride auto’s worden steeds populairder. Een bekend nadeel is het frequent moeten opladen van de accu. Hoe zit het fiscaal als dit bij u of bij een werknemer thuis gebeurt via een eigen laadpaal?

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 20.02.2015

Effect wijzigingen 2015 op de man-vrouwfirma

De fiscale wijzigingen die dit jaar zijn doorgevoerd, hebben ook effect als u samen met uw echtgenoot of partner in een man-vrouwfirma zit. Wat betekent dit voor uw portemonnee? Kunt u hierop inspelen?

LOONBELASTING - 20.02.2015

Een anonieme werknemer kost u veel geld

Werkgevers moeten nieuwe werknemers identificeren. Doet u dat niet, dan wil de fiscus het zogenaamde ‘anoniementarief’ toepassen. De naheffingsaanslag kan zelfs verhoogd worden met rente en boete. Hoe voorkomt u problemen?

PREMIES - 20.02.2015

Let op bovengrens premies!


ARBEIDSOVEREENKOMST - BEPAALDE TIJD - 20.02.2015

Geldt de ‘ketenregeling’ ook voor bijbaantjes?

Per 1 juli 2015 ontstaat er al een vast contract na drie arbeidscontracten in twee jaar. Er zijn uitzonderingen in de wet opgenomen, bijvoorbeeld voor jongeren met een bijbaantje. Maar, let op de uren en de leeftijd!

ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE - 20.02.2015

Niet ziek uit dienst en toch …? Nawerking

Een medewerker gaat uit dienst en na het einde van de arbeidsovereenkomst meldt hij zich binnen twee weken ziek. Hoe is de situatie sinds de komst van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters?

ONTSLAG - 20.02.2015

Ontslag wegens overtreden van een reglement?

Veel bedrijven gebruiken een reglement. Vaak zelfs meerdere reglementen voor verschillende onderwerpen, zoals een verzuimreglement, een leasereglement, etc. Mag u een werknemer, die een reglement overtreedt, ontslaan?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.02.2015

Proeftijd aanpassen in de cao?

Met de Wet werk en zekerheid is het een en ander veranderd voor de proeftijd. Waar moet u rekening mee houden? Maakt het dan uit of er een cao is?

REGLEMENTEN - 20.02.2015

Track-and-trace van uw bedrijfswagen toegestaan?

U kunt tegenwoordig op allerlei manieren het gebruik van uw bedrijfswagens monitoren. Tegenstanders van dit monitoren roepen nogal eens dat dit strijdig is met het recht op privacy van de werknemer. Hoe zit het nu precies?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.02.2015

Ontslagvergunning maar ‘uitwerken’ tot na 1 juli

Stel, u moet binnenkort een ontslagvergunning aanvragen en u krijgt deze vergunning. Dan moet u nog opzeggen en moet de werknemer ‘uitwerken’. Hoe zit het met de transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst eindigt na 1 juli?

LOONHEFFING - 20.02.2015

Normbedragen maaltijden 2015


TAXATIE - 13.02.2015

Foute taxatie, schadevergoeding?

Als achteraf blijkt dat een taxatie veel te hoog was, zal bijvoorbeeld de bank de schade willen verhalen. Draait de taxateur altijd voor de schade op?

IN DE KIJKER - 13.02.2015

Het nieuwe vergunningvrij bouwen

Stel, u wilt in uw achtertuin een schuur bouwen. Heeft u daarvoor wel of geen vergunning nodig? Voor het antwoord op deze vraag moet u het nieuwe Besluit omgevingsrecht (hierna: Bor) raadplegen. Wat betekent dit voor u?

UW RAADSMAN - 13.02.2015

De kapitaalverzekering eigen woning, nieuwe inzichten

De Belastingdienst heeft onlangs duidelijkheid gegeven over enkele problemen die zich voordeden bij de kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Wie is nu de partner? En wat als men verhuist en goedkoper gaat wonen?

GEMEENTE - 13.02.2015

Drugscaravan op het erf, sluiting van de woning?

De ene na de andere hennepkwekerij wordt opgerold. Mag een burgemeester direct een woning sluiten als daar drugs worden aangetroffen? Ook als dit de eerste keer is en de bewoner niet op de hoogte was? Wat zegt de rechter?

VERKOOP - 13.02.2015

Het verzwijgen van een gebrek, altijd een doodzonde?

Het is vaste rechtspraak dat een verkoper een hem bekend verborgen gebrek moet melden. Doet hij dat niet, dan kan hij de koper niet achteraf verwijten dat hij beter had moeten of kunnen weten. Maar is deze regel in beton gegoten?

WONINGHUUR - 13.02.2015

Veranderingen in de zorg; zijn verhuurders de klos?

Mensen met een beperking willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarom heeft de overheid sinds 2015 de zorg anders georganiseerd. Helaas kan dit nadelig zijn voor verhuurders. Wat moet u daarvan weten?

BEDRIJFSHUUR - 13.02.2015

Moet een vertrekkende vennoot toch de huur betalen?

Stel, u heeft een pand verhuurd aan een firma en haar drie vennoten. Alle vennoten tekenden het huurcontract. Opeens blijkt dat de huur al een maand niet is betaald en dat één van de vennoten is vertrokken. Wie kunt u aanspreken?

INTERNET EN RECHT - 13.02.2015

Met een gerust hart foto’s downloaden en gebruiken

U heeft iets nieuws te melden en u wilt dat uiteraard ook op uw website zetten. Een foto hoort daar zeker bij, want een beeld zegt tenslotte meer dan 1.000 woorden … Kan dat zomaar? Hoe pakt u dat verstandig en slim aan?

burenRECHT - 13.02.2015

Afgebroken muur, buurman aansprakelijk voor schade!

Stel, uw buurman wil een (keer)muur afbreken omdat hij die bijv. lelijk of slecht vindt. Wat als u daar hinder van heeft? Bijv. door het afschuiven van uw perceel (grond)? Maakt het uit of de muur op buurmans grond staat? Wat is er nu beslist?

HANDELSPRAKTIJK - 13.02.2015

Moet u € 25.000,- in contanten accepteren?

Stel dat een klant zijn openstaande rekening van € 25.000,- contant wil voldoen. Uit veiligheidsoverwegingen bent u hier niet blij mee. Moet u dan toch deze contante betaling accepteren?

BEDRIJFSKOSTENAFTREK - 13.02.2015

Hoe zit het met de kosten van uw iPhone?

Als u een nieuwe iPhone of vergelijkbaar speeltje aanschaft, gebruikt u dat ongetwijfeld zowel zakelijk als privé. Hoe zit het dan met de kosten en die van het bijbehorende abonnement? Waar moet u extra op letten?

WOZ - 13.02.2015

Invloed voorwaardelijke korting op WOZ-waarde?

Nu de huizenmarkt in het slop zit, doen projectontwikkelaars er alles aan om hun woningen te slijten. Soms bieden ze, onder bepaalde voorwaarden, zeer forse kortingen. Moet hier voor de WOZ rekening mee worden gehouden?

FISCALE SUBSIDIES - 13.02.2015

Aftrek voor eigen onderzoekskosten nu aanvragen

Als u in uw onderneming onderzoek verricht, kunt u hiervoor een fiscale tegemoetkoming krijgen. Dat geldt ook als u zelf onderzoek verricht. U moet dan wel op tijd een verklaring aanvragen. Wacht u daarmee, dan kost het geld ...

BELASTINGCONTROLE - 13.02.2015

Licentievergoedingen zakelijk?

Bij een controle stuit de fiscus op facturen voor licentievergoedingen. Veel geld gaat via Luxemburg naar een stichting gevestigd te Curaçao. Verdacht?

WOZ - 13.02.2015

WOZ-waarde aanvechten?

Binnenkort valt de WOZ-beschikking weer op de mat. Fiscaal heeft die nogal wat gevolgen. Is het de moeite waard om zo’n beschikking aan te vechten?

MAATSCHAP - 13.02.2015

Uitkoopsom maatschapslid, direct aftrekbaar?

Bij de verkoop van een maatschapaandeel wordt vaak goodwill betaald. Dit is niet ineens aftrekbaar, maar moet in minimaal tien jaar ten laste van de winst worden gebracht. Geldt dit ook wanneer een maat wordt uitgekocht?

PERSONEEL - 13.02.2015

Bent u voorbereid op aanpassingen ontslagvergoeding?

Per 1 juli 2015 gaat het laatste deel van de Wet werk en zekerheid in. Een van de veranderingen is dat u voortaan voor iedere werknemer die bij u vertrekt en die 2 jaar of langer bij u gewerkt heeft, een vergoeding moet betalen. Hoe zit dat?

PATIËNTENRECHTEN - 13.02.2015

Moet u verplicht informatie geven aan de gezinsvoogd?

Stel, u krijgt een meisje van 11 jaar met haar moeder op uw spreekuur. De ouders zijn gescheiden en hebben beiden het ouderlijk gezag. Omdat er veel gedoe is, is een gezinsvoogd aangesteld. Deze vraagt u om informatie. Moet u die geven?

PRAKTIJK EN PROCEDURE - 13.02.2015

Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling

Het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) is in december 2014 van start gegaan. Het is dag en nacht telefonisch bereikbaar voor zorgprofessionals met vermoedens van kindermishandeling. Hoe werkt het?

SAMENWERKEN - 13.02.2015

Btw-regels obstakel voor samenwerking

We zien steeds vaker dat (para)medische ondernemers samenwerking zoeken en vaak zelfs huisvesting delen. Dit heeft natuurlijk allerlei voordelen én is voordelig. Wat zijn de mogelijkheden en welke valkuilen zijn er?

GEBOUW EN GROND - 13.02.2015

Recht van koop van bedrijfspand?

Als een recht van koop in bijvoorbeeld een huurovereenkomst van een bedrijfspand is overeengekomen, is de verkoper dan altijd verplicht om een koopovereenkomst te tekenen? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat te doen?

BOER EN BEDRIJF - 13.02.2015

Vergroeningseis gewasdiversificatie 2015

Wilt u vanaf 2015 de vergroeningspremie ontvangen, dan moet u aan de vergroeningseisen voldoen. Een van de vergroeningseisen is de gewasdiversificatie. Wat zijn de regels hierbij? Of komt u in aanmerking voor een vrijstelling?

BOER EN PRIVÉ - 13.02.2015

DGA privé niet aansprakelijk, bank vist achter het net!

Als een directeur-grootaandeelhouder (DGA) zich privé borg stelt voor de schuld van een BV, heeft hij dan toestemming nodig van zijn echtgeno(o)t(e)? Wat als deze geen toestemming heeft gegeven? Wat zegt de wet?

BELASTINGCONTROLE - 13.02.2015

Onderlinge zakelijke afspraken?

Bij een controle stuit de fiscus op facturen voor ‘licentievergoedingen’. Veel geld gaat via Luxemburg naar een stichting gevestigd te Curaçao. Verdacht?

GEBOUW EN GROND - 13.02.2015

Overlast geen reden om recht van weg op te heffen?

Als overlast wordt veroorzaakt door een erfdienstbaarheid over een perceel, heeft de eigenaar van dat perceel dan een reden om naar de rechter te stappen? Wanneer kan de erfdienstbaarheid worden gewijzigd? Wat is er beslist?

Cookiebeleid