BOER EN PRIVÉ - 27.02.2015

Toedeling van BV-aandelen na echtscheiding

Als een DGA in gemeenschap van goederen is getrouwd, wie heeft dan het stemrecht op de aandelen? En hoe zit dat in geval van echtscheiding? Wat is goed om te weten?

Waar blijven de aandelen? Als een DGA gaat trouwen, is het de vraag wat er met de aandelen van zijn BV gebeurt. Gaat hij trouwen op huwelijkse voorwaarden, dan is er niets aan de hand. De aandelen blijven dan gewoon tot zijn privé-vermogen behoren. Maar trouwt hij in gemeenschap van goederen, dan ‘verhuizen’ de aandelen van zijn privévermogen naar het gemeenschappelijk vermogen dat na de huwelijkssluiting toebehoort aan hem en zijn echtgenote samen.

Wie heeft stemrecht?

Wat zegt de wet? Beide echtgenoten zijn voortaan ieder voor de onverdeelde helft eigenaar van dat gemeenschappelijk vermogen. Dat geldt dus óók voor de aandelen van de BV. Eigenlijk zouden de beide echtgenoten dan ook samen het stemrecht op de aandelen moeten uitoefenen. Maar de wet zegt dat het stemrecht op de aandelen wordt uitgeoefend door de echtgenoot van wiens zijde de aandelen in het gemeenschappelijk vermogen terecht zijn gekomen. Wat het stemrecht betreft verandert er dus niets door het huwelijk.

Wat bij een scheiding? Dat wordt anders als de echtgenoten gaan scheiden. Het gemeenschappelijk vermogen moet dan tussen hen beiden zodanig worden verdeeld dat ieder de helft van de waarde van dat vermogen verkrijgt. Verkrijgt de ene echtgenoot wegens ‘overbedeling’ meer dan de ander, dan zal het verschil in geld moeten worden bijbetaald. Daarvoor dient er tussen hen beiden een overeenkomst te worden opgesteld (echtscheidingsconvenant). Daarin precies staat wie welke goederen van het gemeenschappelijk vermogen verkrijgt en welk bedrag er eventueel tussen hen beiden moet worden verrekend.

Aan wie toegedeeld?

Echtscheidingsconvenant. In het echtscheidingsconvenant staat ook aan wie de aandelen van de BV worden toegedeeld. Normaal gesproken is dat de echtgenoot die de aandelen ook al voor het huwelijk in bezit had.

Dat is echter niet noodzakelijk. Net zoals de toedeling van het woonhuis (of bedrijfspand) moeten ook de aandelen van de BV bij notariële akte worden toegedeeld. Pas nadat deze akte is getekend, behoren de aandelen van de BV weer tot het privévermogen van de DGA.

Gezamenlijk bestuur van de BV? De DGA kan dan ook weer zelfstandig het stemrecht op de aandelen uitoefenen. Want van tevoren was dat tijdelijk anders! De wet zegt namelijk dat in de periode tussen het ondertekenen van het echtscheidingsconvenant en het tekenen van de akte van verdeling bij de notaris, de beide echtgenoten alleen samen het bestuur hebben over de gemeenschappelijke goederen.

Dat betekent dat gedurende deze periode het stemrecht op de aandelen ook alleen door hen samen kan worden uitgeoefend!

Korte periode. Dat kan problematisch zijn als in die periode een vergadering van aandeelhouders moet worden gehouden om de jaarrekening vast te stellen.

Tip. Het is daarom raadzaam om de periode tussen het tekenen van het echtscheidingsconvenant en het tekenen van de akte van verdeling bij de notaris, zo kort mogelijk te houden. Daarmee wordt voorkomen dat de ex-echtgenoot ook nog iets te zeggen heeft over de jaarrekening!

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is het raadzaam om de periode tussen het tekenen van het echtscheidingsconvenant en het tekenen van de akte van verdeling zo kort mogelijk te houden. Daarmee wordt voorkomen dat de ex-echtgenoot stemrecht heeft in de vergadering van aandeelhouders!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01