Belastingadviezen afzonderlijk bewaren
Opgave winst. Iedere belastingplichtige is verplicht om de inspecteur gegevens en inlichtingen te verstrekken die voor de belastingheffing van belang kunnen zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat u verplicht bent om via uw belastingaangifte inzage te geven in uw verdiensten.
Ondernemingsinfo. Daarnaast bent u verplicht inlichtingen te verstrekken aangaande uw onderneming. Bijvoorbeeld tijdens een boekenonderzoek. U zult de controlerende ambtenaar moeten antwoorden wanneer hij informeert naar omzetten, btw en kosten. Let op. Er kan ook sprake zijn van een derdenonderzoek. Dan wordt er bij u informatie verzameld voor de belastingheffing van een andere belastingplichtige.
Moet u meewerken?
Omkering bewijslast. Als u niet meewerkt, zal de fiscus zijn tanden laten zien. Sinds enkele jaren vindt dit plaats door een informatiebeschikking waarin wordt vastgelegd dat u naar de mening van de inspecteur onvoldoende informatie verstrekt. Als gevolg hiervan zal er een zogenaamde ‘omkering van de bewijslast’ plaatsvinden. Dit betekent dat niet langer de fiscus moet bewijzen hoeveel winst u heeft gemaakt, maar dat deze een grove (vaak hoge) inschatting hiervan maakt. Het is dan aan u om het tegendeel te bewijzen. Lastig dus.
Nieuwe termijn. U kunt tegen een informatiebeschikking bezwaar en beroep aantekenen. Het is verstandig om dit altijd te doen. Enerzijds omdat hierdoor mogelijk kan worden vastgesteld dat het informatieverzoek niet terecht was. Anderzijds krijgt u door het indienen van bezwaar een nieuwe termijn waarbinnen de gevraagde gegevens kunnen worden aangeleverd. Voldoet u hieraan, dan kunt u omkering van de bewijslast voorkomen.
Uw rechten in acht nemen
Belangrijke vraag is natuurlijk waar de bevoegdheden van de fiscus eindigen. Deze mag alleen informatie opvragen die voor de belastingheffing van belang kan zijn. Zo kan de fiscus u niet verplichten informatie te verstrekken die mogelijk kan leiden tot een strafrechtelijke vervolging.
Onevenredig. Daarnaast moet de inspecteur zich houden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Zo eist het evenredigheidsbeginsel dat de informatieplicht wel binnen redelijke grenzen moet blijven. Er kan bijvoorbeeld niet van een horecaonderneming worden geëist dat alle kladnotities van obers worden bewaard wanneer deze ook worden aangeslagen op de kassa en er bovendien geen onregelmatigheden worden geconstateerd.
Daarom ook dossiers splitsen
De Belastingdienst moet zich ook houden aan het ‘fairplaybeginsel’. Dit houdt in dat de overheid zich onpartijdig moet opstellen bij besluitvorming. Een voor de fiscale praktijk belangrijke uitwerking hiervan is dat de fiscus geen inzage mag eisen in brieven en rapporten van belastingadviseurs of accountants waarin zij hun cliënt adviseren over fiscale kwesties. Bijvoorbeeld over hoe zo min mogelijk belasting te betalen. Advieskantoren splitsen hun dossiers dan ook altijd in adviesdossiers (waarin de fiscus geen inzage krijgt). Te vaak worden adviezen gewoon tussen overige fiscale stukken bewaard. U wilt de fiscus natuurlijk niet wijzer maken dan nodig.