BELASTINGEN - 02.09.2015

Motor van de zaak?

Steeds meer ondernemers kiezen voor een motor van de zaak. En anders dan de auto is de motor minder de fiscale melkkoe! Hoe rijdt u nu fiscaalvriendelijk een ‘motor van de zaak’?

Auto is fiscale melkkoe. Dat de heilige koe ook een fiscale melkkoe is, weet iedereen. U betaalt bpm, btw, mrb en natuurlijk ook nog inkomstenbelasting (IB). En zolang auto’s niet op water rijden, weet de fiscus u ook bij het tanken nog flink te vinden. Al is elektrisch rijden sterk in opkomst. Maar wist u dat een motor (al dan niet van de zaak) fiscaal echt heel veel voordeliger is? Zeker als u die zakelijk kunt rijden. Leest u verder!

Zakelijke motor interessant voor u?

Fiscaal aftrekbaar? Net als bij een auto van de zaak zijn de kosten van een motor van de zaak (‘zakenmotor’) voor een ondernemer fiscaal volledig aftrekbaar. Een belangrijk verschil is dat - in tegenstelling tot de personenauto - er geen sprake is van een forfaitaire bijtelling (de bekende 25%) als een ter beschikking gestelde motor ook voor privédoeleinden wordt gebruikt.

Privé. Wordt met de motor van de zaak ook privé gereden, dan vormen slechts die privékilometers inkomen (tegen de werkelijke kosten, bijvoorbeeld de ANWB-kilometerprijs). En het is de fiscus die dat gebruik en de hoeveelheid kilometers moet bewijzen.

U kunt natuurlijk fiscale vragen krijgen over privégebruik. Geeft u helemaal niets aan en komt de fiscus aanzetten met één foto die niet te verklaren valt, dan heeft u een probleem.

Bewijs dan namelijk maar dat het door de fiscus geschatte bedrag fout is. Geef dus altijd iets aan voor privégebruik tenzij u echt durft te verklaren dat alles piekfijn in orde is en er geen privékilometers zijn.

Fiscale bonus van investeringsaftrek

KIA. Anders dan bij auto’s kunt u als ondernemer voor de motor van de zaak gewoon Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) krijgen op uw investering.

In tegenstelling tot de investering in een personenauto kan hiermee tot maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag extra ten laste van de fiscale winst worden gebracht. Ook als de motor niet nieuw is, maar een ‘tweedehandsje’!

Fiscaal lekker afschrijven

Privé overnemen? Voor de zakenmotor geldt natuurlijk ook dat er op afgeschreven kan worden. Hierbij kunt u (bij een nieuwe motor) in de regel uitgaan van een restwaarde van 25% en een afschrijvingsperiode van vijf jaar.

Dit betekent dus gedurende vijf jaar een afschrijving van 15% van de nieuwwaarde. Na deze periode kunt u overwegen (omdat de afschrijving grotendeels ‘op’ is) om de motor privé over te nemen en te gaan voor de fiscaalvriendelijke kilometervergoeding.

Wat met de bijkomende kosten?

Accessoires. Voor degene met een motor van de zaak kunt u ook de bijkomende kosten (helm, motorpak, maar ook vignetten) fiscaal aftrekken.

Vergoeding. Wat natuurlijk ook kan, is een motor gewoon privé aanschaffen en dan gaan voor een belastingvrije kilometervergoeding van € 0,19. Zeker als er veel gereden wordt (ook woon-werkverkeer), kan dat in veel gevallen voordelig zijn.

Voor de motor van de zaak heeft u geen last van de forfaitaire inkomensbijtelling van max. 25%. Voor privégebruik telt u de werkelijke kilometerprijs bij uw winst. Vergeet niet de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (maximaal 28%) te claimen bovenop de fiscale afschrijvingspost van de motor van de zaak.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01