Alle domeinen

2007 - Maart

BEDRIJFSHUUR - 30.03.2007

Onverwachte huurherziening

Na ondertekening van een huurcontract verdwijnt dat contract meestal in een la, dossier of ordner. Toch kan het zinvol zijn het huurcontract na een aantal jaren nog eens goed na te lezen. Waar moet u dan op letten?


GOED OM TE WETEN - 30.03.2007

Struikel niet over de (bezwaar)drempel


BOUWRECHT - 30.03.2007

Help, een blote zijgevel!

Uw cliënt koopt een stuk grond mét woning om daarop nieuw te bouwen. Hij moet daarvoor de bestaande woning laten slopen. Hij vraagt zich af in hoeverre hij daarbij rekening moet houden met de buurman. Hoe zit dat ook alweer?


UW RAADSMAN - 30.03.2007

Bijlenen voor aankoop eigen woning

Bij de belastingaangifte 2006 besteedt de Belastingdienst extra aandacht aan de aftrek van hypotheekrente, en met name aan de bijleenregeling. Een recent Besluit van het ministerie geeft meer duidelijkheid over deze regeling.


RUIMTELIJKE ORDENING - 30.03.2007

Ruimte voor Ruimte

Ondanks de beperkte woningbouwmogelijkheden in veel kleinere gemeenten, is het dankzij het ‘Ruimte voor Ruimte’-beleid mogelijk om woningen in landelijk gebied te realiseren in het hogere marktsegment. Hoe zit dat?


BURENRECHT - 30.03.2007

Hinder van de buren

Uw cliënt heeft pas een woning gekocht en ligt nu al met de buren in de clinch over de overlast die hun huisdieren veroorzaken. Kan hij daar iets aan doen?


TAXATIE - 30.03.2007

De gemeente WOZ’t rustig door

In deze tijd van het jaar vallen de WOZ-beschikkingen weer op de mat. Voor een eigenaar die bezwaar wil maken, is een goed onderbouwde taxatie van een makelaar een goed hulpmiddel. Waar moet u rekening mee houden?


IN DE KIJKER - 30.03.2007

Als ik het niet weet, kan ik ook niet klagen

U verkoopt een woning met een gedeelte van het perceel. Jaren later meldt de koper dat hij, na het zien van een destijds gemaakte foto, vindt dat hij te weinig grond heeft gekregen. Véél te laat, toch?


SOCIALE VERZEKERINGEN - 27.03.2007

Besparen op uw UWV-premie?

Als werkgever heeft u de mogelijkheid om eigenrisicodrager voor de WGA te worden. Dit is niet voor iedere werkgever weggelegd. Maar als u dit wel kunt, bent u in de toekomst goedkoper uit. Iets voor u?


ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 27.03.2007

Laat de zon maar schijnen!

Het voorjaar komt er aan! Nog even en de temperaturen gaan weer stijgen. Vaak komen dan ook de klachten van uw medewerkers over een te warme werkplek. Wat zijn uw verplichtingen? In de praktijk valt dat gelukkig mee.


GOED OM TE WETEN - 27.03.2007

Zomertijd, nou en …


PERSONEELSBELEID - 27.03.2007

Pensioendeelname verplicht?

Uw werknemers kunnen gebruikmaken van een ouderdomspensioenregeling. Een jonge werknemer die slechts een paar uurtjes per week werkt, vraagt u echter om af te zien van pensioendeelname. Zodat hij nu netto meer overhoudt.


ARBEIDSVOORWAARDEN - 27.03.2007

Het mes in de beloningsregeling?

Binnen uw bedrijf zijn voor een paar werknemers in de loop van de tijd ‘dure’ bonusregelingen ontstaan. U wilt dit aanpassen want die regelingen kosten u goudgeld. Ook wilt u de beloningen gelijktrekken. Kunt u dit zomaar doen?


GOED OM TE WETEN - 27.03.2007

Maand- of vierwekenaangifte loonheffing?


RECHT VAN DE WERKPLEK - 27.03.2007

Nog steeds of alweer ‘ziek’ en dan toch exit?

Stel, u heeft een werknemer die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is en die er de kantjes echt van afloopt. ‘Met een zieke werknemer begin je niets’, maar misschien is er toch nog een oplossing voor uw probleem?


LOONBELASTING EN PREMIES - 27.03.2007

Lief en leed: ook fiscaal een pot nat?

Uw bijdrage aan het lief- en leedpotje is vanaf dit jaar onbelast. Maar geldt dat ook voor het cadeau dat u zelf aan uw werknemers geeft als ze ziek zijn of als ze gaan trouwen? Even de weg kwijt? Zo maakt u er geen fiscaal potje van …


WERVING & SELECTIE - 27.03.2007

Gedragscode?

De markt trekt aan en dus worden er weer nieuwe medewerkers aangenomen. Bent u tijdens de sollicitatieprocedure gebonden aan regels?


INTERNATIONAAL - 22.03.2007

Grensoverschrijdende rente melden

De verplichting om informatie over grensoverschrijdende rentebetalingen door te geven, geldt niet alleen voor banken. Ook de rente die door uw bedrijf wordt uitbetaald aan iemand die over de grens woont, valt onder deze meldingsplicht.


AUTO - 22.03.2007

Autobijtelling in loonadministratie

Een recent Besluit van de staatssecretaris geeft meer duidelijkheid over de belasting- en premieheffing over het privégebruik van de auto van de zaak.


VRAAG VAN EEN ABONNEE - 22.03.2007

BIC en IBAN verplicht


OMZETBELASTING - 22.03.2007

Nog (gedeeltelijk) btw-vrij wonen in 2007?

Is het nog steeds mogelijk de btw terug te vragen op een woon-werkpand? Of moet alle btw dan ook weer terugbetaald worden? Hoe zit dat vanaf 2007?


FISCOTIP - 22.03.2007

Hallo, ik kom mijn schenking terughalen!

Zou het niet handig zijn om een schenking te kunnen terugdraaien als de omstandigheden wijzigen? Is daar dan wellicht ook nog enig fiscaal voordeel mee te behalen?


IN DE PIJPLIJN - 22.03.2007

Faciliteit voor eigenwoningsparen


LOONHEFFING - 22.03.2007

Baas, kunt u mij wat geld lenen?

U kunt uw werknemer tegemoetkomen door hem een lening te verschaffen om bijvoorbeeld die nieuwe auto te kunnen kopen, of (mede) ter financiering van zijn eigen woning. Zitten er fiscale addertjes onder het gras?


INKOMSTENBELASTING - 22.03.2007

Alimentatie, wel of niet aftrekbaar?

Als u door echtscheiding verplicht bent tot betaling van alimentatie, kunt u dan uw alimentatiebetalingen aftrekken van uw inkomen? U kunt uw ex-echtgenoot ook een bedrag ineens betalen (= afkoop) om ‘ervanaf te zijn’. Hoe werkt dat?


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 22.03.2007

Wie moet het boetekleed aantrekken?

Iedereen maakt wel eens een foutje. Ook uw werknemers zullen niet altijd feilloos zijn in hun werk. Alleen jammer als dit leidt tot boetes van de fiscus wegens het onjuist doen van aangifte. Of kunt u onder de boetes uit?


GOED OM TE WETEN - 20.03.2007

Nieuw personeel, nieuwe verklaring!


PRIVé - 20.03.2007

Minder bekend: schuldbetaling als schenkingsvorm?

Naast de jaarlijkse vrijstelling en de eenmalig verhoogde vrijstelling bestaat er nog een derde, minder bekende, schenkingsvorm. Wanneer kunt u die toepassen? Is dat interessant?


GOED OM TE WETEN - 20.03.2007

Student of scholier in dienst?


RECHT - 20.03.2007

Gehuwd een horecabedrijf hebben

Joep is sinds 2001 gelukkig getrouwd met Marga. Hij wil nu eindelijk zijn droom waarmaken en een eigen restaurant beginnen. Marga blijft haar eigen werk doen. Maar hoe zit het dan met het vermogen?


DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 20.03.2007

Te veel betaalde legeskosten?

Gemeenten heffen leges voor het verstrekken van een dienst, zoals voor het verstrekken van een terrasvergunning. Kunt u zo’n bedrag controleren want dat gaat nog wel eens mis? Wat moet u doen als blijkt dat u te veel betaalt?


AANSPRAKELIJKHEID - 20.03.2007

Zelfstandige glazenwasser of schoonmaker nodig?

Stel, u heeft een glazenwasser, schoonmaakploeg of cateraar nodig. Een zelfstandige biedt zich aan met een interessante offerte. U ziet dat wel zitten. Moet u ergens op letten? Zijn er risico’s dan?


LOONHEFFING - 20.03.2007

Spoedklus in de keuken zonder loon?

Herkent u dit? Een familielid, kennis of ‘pensionado’ wil u wel uit de brand helpen. U geeft daarvoor een kostenvergoeding. Is daarmee fiscaal de kous af?


BELASTINGEN - 20.03.2007

Inhuren van een dj: waar draait het om?

Horecaondernemers huren geregeld een diskjockey (dj) in voor feestdagen, partijen, weekendactiviteiten en dergelijke. Wordt de dj dan gezien als ‘normale’ werknemer of als artiest waarvoor de artiestenregeling moet worden toegepast?


VAN HOREN ZEGGEN - 20.03.2007

Een goede mix tussen drank en btw?

Mixdrankjes met alcohol zijn in de horeca haast niet weg te denken, van Wodka Red Bull tot de authentieke Irish Coffee. Welk deel is belast met 6% en welk met 19% btw? Hoe kunt u btw afdragen zonder een kater over te houden?


GOED OM TE WETEN - 16.03.2007

Volmacht toereikend?


GOED OM TE WETEN - 16.03.2007

Handelen vanuit een woonhuis


BOUWRECHT - 16.03.2007

Negatief welstandsadvies en toch een vergunning?

Uit een recente rechterlijke uitspraak blijkt dat een negatief welstandsadvies niet altijd en automatisch hoeft te leiden tot de weigering van uw bouwvergunning. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?


VERKOOP - 16.03.2007

Verkoop uit een nalatenschap

Er komt een weduwe bij u op kantoor met het verzoek haar woning in verkoop te nemen, omdat zij in een verzorgingstehuis gaat wonen. Is zij wel bevoegd tot verkoop? Waar moet u op letten?


VERKOOP - 16.03.2007

Woning met lekkende aanbouw

U krijgt een woning in de verkoop met een oudere aanbouw die in slechte staat verkeert. Kan dit nadeel ook voordelen hebben?


KOOP - 16.03.2007

Schadevergoeding vooraf of boete achteraf?

Uw cliënt heeft onlangs een woning gekocht. In de koopovereenkomst is een financieringsvoorbehoud met boetebeding opgenomen. Pas na het verstrijken van de gestelde termijn blijkt dat hij de financiering niet rond krijgt. Wat nu?


BOUWRECHT - 16.03.2007

Wat verandert er voor de bouwvergunning?

Wie een huis wil bouwen of verbouwen krijgt met veel regels te maken. Op 1 april 2007 wordt de Woningwet op een aantal punten gewijzigd, waardoor een aantal knelpunten voor de bouwvergunning wordt opgelost. Wat verandert er?


IN DE KIJKER - 16.03.2007

De omgevingsvergunning komt eraan!

De plannen voor de invoering van de zogenaamde ‘omgevingsvergunning’ zijn in een vergevorderd stadium. Wat is de stand van zaken? Wat houdt zo’n omgevingsvergunning precies in?


UW RAADSMAN - 16.03.2007

Brandveiligheid staat voorop!

Onlangs bevestigde de rechter nog eens dat optreden tegen een onveilige situatie, een plicht voor de gemeente is. Dat deze situatie al 12 jaar voortduurt, maakt dit niet anders. Zeker niet als het om de brandveiligheid gaat.


LOONBELASTING EN PREMIES - 13.03.2007

Eindheffing; wanneer interessant?

Misschien heeft u de term ‘eindheffing’ wel eens horen vallen of weet u dat de eindheffingsregeling binnen uw bedrijf wordt toegepast. Wat kunt u daarmee?


GOED OM TE WETEN - 13.03.2007

Ziekmelding en privacy


RECHT VAN DE WERKPLEK - 13.03.2007

Daar zit een luchtje aan …

U stoort zich al een tijdje aan een van uw medewerkers. Aan deze medewerker zit letterlijk een luchtje, om maar niet te zeggen dat hij stinkt. Nu beginnen ook collega’s te klagen en ook klanten geven wel eens een hint. Wat doet u?


LOONBELASTING EN PREMIES - 13.03.2007

Mobieltjes belastingvrij?

Bij belastingcontroles staat de telefoonvergoeding bovenaan de lijst. Gelukkig zijn de regels vanaf begin dit jaar versoepeld, maar het blijft oppassen.


EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 13.03.2007

Niet bij de concurrent

Een van uw medewerkers heeft opgezegd en is inmiddels vertrokken. De rapen zijn gaar als u merkt dat hij bij uw grootste concurrent werkt, ondanks uw concurrentiebeding. Dan kunt u nu die boete eisen! Of toch niet?


ARBODIENST - 13.03.2007

Overdracht verzuimdossier

U heeft, na een hoop gezeur, eindelijk de knoop doorgehakt en een nieuwe arbodienst ingeschakeld. Maar dan blijkt dat de oude arbodienst weigert om de verzuimdossiers over te dragen naar de nieuwe arbodienst. Wat u moet weten.


GOED OM TE WETEN - 13.03.2007

Ook uitzendkracht moet op tijd komen


PENSIOENEN - 13.03.2007

Bedrijfsovername? Let op de pensioenen!

Als u een bedrijf overneemt laat u uw accountant de cijfers beoordelen om de kans op ‘lijken in de kast’ goed in te kunnen schatten. Maar kijkt hij ook naar de pensioenen? Pensioen zou op zich al een ‘lijk in de kast’ kunnen zijn!


LOONADMINISTRATIE - 13.03.2007

Begrijp de loonstrook 2007

Zoals ieder jaar, zijn er veel premies, regelingen en heffingen veranderd. Hoe legt u dit uit aan uw medewerkers, als zij met vragen komen?


FISCALE WINST - 08.03.2007

Uren tellen voor extra aftrek

Per 1 januari 2007 is de MKB-winstvrijstelling ingevoerd. Deze regeling houdt in dat ondernemers in de inkomstenbelasting over hun winst een extra aftrekpost krijgen van maar liefst 10%. Welke voorwaarden gelden er?


GOED OM TE WETEN - 08.03.2007

Privégebruik mobiele telefoon


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 08.03.2007

U hoeft de fiscus niet eerst te bellen

Ook de fiscus maakt fouten. U weet echter niet altijd waar de fout belastingtechnisch in zit. U bent dan ook genoodzaakt bij een deskundige te rade te gaan. Maar ja, dan moet u kosten maken. Kunt u deze vergoed krijgen?


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 08.03.2007

Alleen nog aangifte doen via DigiD?

Sinds 1 januari 2005 kunt u dankzij DigiD met één gebruikersnaam en wachtwoord op internet bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen terecht. Hoe werkt dat? Waar moet u op letten?


AUTO - 08.03.2007

Tweede stoel en bijtellen maar?

De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de bijtelling voor privégebruik van een bestelauto van de zaak. Wat speelt er?


FISCOTIP - 08.03.2007

Op tijd uw kind bij de zaak betrekken

Zodra uw kinderen meerderjarig zijn, kunnen zij uw onderneming overnemen of medeondernemer worden. Tijdig voorsorteren kan voor u profijtelijk zijn.


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 08.03.2007

De octrooibox; een nieuw begrip!

Met ingang van 1 januari 2007 is voor de vennootschapsbelasting de zogenaamde ‘octrooibox’ ingevoerd. Wanneer krijgt u hiermee te maken?


IN DE PIJPLIJN - 08.03.2007

Verhoging Duitse btw-tarief


INKOMSTENBELASTING - 08.03.2007

Nog een aftrekpost over 2006 via een lijfrente?

Hoe kunt u dit jaar (2007) nog een leuke inkomstenbelastingaftrekpost over vorig belastingjaar (2006) benutten? Wat is handig om te weten?


BELASTINGEN - 06.03.2007

Foutje van de fiscus: bedankt fiscus!

De Belastingsdienst mag sommige fouten in uw voordeel herstellen, andere niet. Wat is handig om te weten en kunt u de fiscus tegenwerpen?


PRIVé - 06.03.2007

Uw eigen ondernemerstestament?

Als u geen testament heeft, bepaalt de wet waar uw erfenis (en dus óók uw horecabedrijf!) na uw overlijden naartoe gaat. Hoe kunt u dat vaak beter regelen?


GOED OM TE WETEN - 06.03.2007

Een gast wil een pokeravond organiseren


BELASTINGEN - 06.03.2007

Minder snel fiscale boete

Stel, uw adviseur maakt een fout. Daardoor klopt uw aangifte niet. De fiscus ontdekt het en legt meteen een aanslag met boete op. Moet u de boete betalen?


OMZETBELASTING - 06.03.2007

KOR staat voor klein en groot in horeca

In de Wet omzetbelasting is voor de kleine ondernemer een regeling getroffen, de zogenaamde ‘kleineondernemersregeling’, vaak KOR genoemd. Geldt die alleen voor kleine horecabedrijven dan? Wat is handig om te weten?


VAN HOREN ZEGGEN - 06.03.2007

In blijde verwachting en niets in uw cao?

Als uw medewerkster zwanger is, vraagt u zich af wat het voor u als werkgever betekent. Wij zetten de belangrijkste zaken rondom zwangerschap op een rijtje want de cao’s voorzien daar niet in.


PERSONEEL - 06.03.2007

Werken op een feestdag; welke regels gelden dan?

Kenmerkend voor de horeca; werken op feestdagen. Werknemers willen daarvoor nog wel eens extraatje hebben. Hoe pakt u dat aan in ‘regeltjesland’?


GOED OM TE WETEN - 02.03.2007

Kopen op een veiling


GOED OM TE WETEN - 02.03.2007

Afbreken of niet?


KOOP - 02.03.2007

Gebrek aan gekochte onroerende zaak

Uw cliënt heeft een woning gekocht. Na de levering blijkt dat er in de kruipruimte al lange tijd een lek is, waardoor de fundering ernstig is aangetast. Kan hij de verkoper aanspreken voor de schade? Welke stappen moet hij dan ondernemen?


RUIMTELIJKE ORDENING - 02.03.2007

Zuinig ruimtegebruik op bedrijventerreinen

Bij de uitgifte van nieuwe bedrijfskavels wordt door gemeenten en provincies steeds meer aandacht besteed aan zuinig ruimtegebruik. Hoe zuinig kan de ruimte gebruikt worden? Waar moet u rekening mee houden?


UW RAADSMAN - 02.03.2007

Verkoop nieuwbouwwoningen door woningcorporaties

In een aantal gevallen verkopen woningcorporaties nieuwbouwwoningen tegen een koopprijs die lager is dan de marktwaarde/kostprijs. De minister van Financiën heeft onlangs in een Besluit verduidelijkt hoe dit fiscaal uitpakt.


IN DE KIJKER - 02.03.2007

Reclamebelasting, wat is dat nu weer?

In elke gemeente kunt u als ondernemer geconfronteerd worden met de zogenaamde ‘reclamebelasting’. Deze wordt geheven over billboards, reclamezuilen, affiches, aanplakbiljetten, enz. Hoe zit dat?


BURENRECHT - 02.03.2007

Mijn tuin voor de buren?

Uw cliënt is er uit, hij koopt het pand! Maar nog voor de overeenkomst wordt getekend, hoort hij dat de buurman gebruik mag maken van zijn grond. Uw cliënt weet niet wat hij daarmee aan moet. Wat kunt u hem vertellen?


OVERDRACHTSBELASTING - 02.03.2007

Pand familiebedrijf vrij

Er is goed nieuws voor ondernemers die binnen familieverband een bedrijfspand willen overdragen.


PROJECTONTWIKKELING - 02.03.2007

Mogelijkheden Wet geurhinder en veehouderij

Op 1 januari jl. is de nieuwe ‘Wet geurhinder en veehouderij’ ingevoerd. Biedt deze wet mogelijkheden om meer te bouwen? Of biedt de wet juist meer mogelijkheden voor veehouderijbedrijven?


Cookiebeleid