2007 - April
U wordt als makelaar ingeschakeld bij de verkoop van een woning. Uw cliënt vertelt u dat hij het pand onlangs heeft gekocht van zijn demente moeder. Moet u met deze informatie rekening houden?
Te weinig stopcontacten! Wat nu?
Na lang wachten is de nieuwbouwwoning van uw cliënt opgeleverd. Uw cliënt ligt echter al meteen met de aannemer in de clinch over het aantal stopcontacten in de woning. Waar kan hij dan terecht?
Eruit … als je steeds te laat betaalt!
Het is een ergernis die steeds terugkomt: een huurder die helemaal nooit op tijd betaalt waardoor u als verhuurder steeds achter uw geld moet aanlopen. Onlangs deed het Hof in Den Bosch een uitspraak in een dergelijke zaak.
Alweer (overdrachts)belasting betalen?
Als u een onroerende zaak binnen zes maanden weer verkoopt, dan geldt er voor de overdrachtsbelasting een speciale regeling. Hoe werkt deze regeling bij de doorverkoop van grond met daarop een woning in aanbouw?
Je zou toch alleen voor mij werken?
U treedt op als makelaar voor de koper van een kantoorpand. Tijdens het langdurige, intensieve onderhandelingsproces voorziet u ook de verkoper van adviezen. Als uw cliënt dit hoort, weigert hij u courtage te betalen. Heeft hij gelijk?
Diensten tussenpersonen fiscaal gunstig inkleden
De belastingrechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de btw-heffing bij assurantietussenpersonen en hypotheekbemiddelaars.
Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de werkgevers inmiddels bereid zou zijn om (wegens krapte op de arbeidsmarkt) oud-werknemers terug in dienst te nemen. Hoe pakt u dat aan als u ook met die gedachte speelt?
Het kan voorkomen dat een werknemer nog in een andere relatie tot u staat: hij huurt bijvoorbeeld iets van u of hij koopt iets van u. Als hij daarmee voordeel behaalt, is dat dan fiscaal gezien loon? Wat vond de rechter daarvan?
Als uw arbodienst te weinig doet …
Wij horen regelmatig klachten over arbodiensten. De kosten zijn hoog, de service laat te wensen over en als werkgever draait u op voor de gevolgen van slechte begeleiding. Kunt u uw schade verhalen op de arbodienst?
De Belastingdienst geeft premies terug
Omstreeks deze tijd begint de Belastingdienst premies ZVW terug te geven aan bedrijven. U heeft vorig jaar correct premies betaald, en nu krijgt u toch geld terug. Hoe zit dat? Wat moet er met dat geld gebeuren?
U geeft uw jonge hulpkracht een simpele opdracht. Uw medewerker is het hier niet mee eens en beschadigt woedend een muur. Mag u hem ontslaan?
Uw zieke medewerker wil niet op het werk komen om passend werk te verrichten. Hij vindt dat het werk nog niet voldoende is aangepast. Kunt u het loon stopzetten nu de medewerker niet wil komen werken?
Wat moet u met een bedrijfshulpverlener?
Het is niet anders: in ieder bedrijf moet op ieder moment een bedrijfshulpverlener aanwezig zijn. Maar hoe dit nu precies werkt, blijkt voor veel werkgevers onduidelijk te zijn. Wij zetten voor u op een rijtje wat u wél en wat u niet moet.
Beeldwerken in de hal, een echt schilderij aan de (kantoor)muur. Wat kunt u daar fiscaal mee?
DGA: regel uw pensioenregeling
Veel directeuren-grootaandeelhouders bouwen pensioen in eigen beheer op. Wat zijn de gevolgen van de op 1 januari 2007 in werking getreden Pensioenwet? Wat moet u in 2007 nog regelen?
Bewijslast niet zomaar omgekeerd
Een zware sanctie die de Belastingdienst wel eens toepast, is omkering van de bewijslast. In welke gevallen kan de Belastingdienst dit zware middel toepassen? Wanneer kan de inspecteur een administratie verwerpen?
Bij aankoop van een nieuwbouwwoning moet u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kiezen tussen maximale hypotheekrenteaftrek of ruime financiering door (gedeeltelijk) btw-vrij te gaan wonen.
Uw medewerker als medeondernemer?
Een ondernemer is fiscaal beter af dan een werknemer. Misschien iets voor uw werknemer om de zaak samen met u voort te zetten? Hoe pakt dat fiscaal uit?
De juiste keuze op het juiste moment
De Hoge Raad heeft onlangs een uitspraak gedaan waarin nog eens duidelijk naar voren komt wanneer een vermogensbestanddeel keuzevermogen is, dan wel verplicht ondernemings- of privévermogen vormt.
Echte Hongaarse goulash in dienst?
Meer werk en minder werkzoekenden. Lastig als u een speciale kok nodig heeft. Dan toch maar een kok uit een ander EU-land? Waar moet u voor zorgen?
Uw dure kok valt uit door schuld van een ander?
Stel, uw kok is niet alleen het visiteplaatje van uw zaak, maar ook tevens de duurste kracht. Na een verkeersongeval of een knokpartij valt hij uit. Wat nu als dat gebeurt door de schuld van een ander, wat dan met úw schade?
Horecavergunning: wachten tot u een ons weegt?
Een abonnee en collega van u meldde zich met het probleem dat zijn gemeente hem alsmaar liet wachten en wachten op de uitslag omtrent zijn drank- en horecavergunning. Wat speelde en hoe lost u zoiets makkelijk zelf op?
Rechtsbijstandsverzekering: nuttig of weggegooid geld?
Is een rechtsbijstandsverzekering voor uw horecabedrijf interessant? Welke zaken worden gedekt en waar moet u alert op zijn?
Hoe groot(s) is een microkrediet?
Microfinanciering staat steeds meer in de belangstelling. Wij bedoelen de nieuwste financieringsvorm die kleine (startende) horecaondernemers in Nederland soelaas kan bieden. Wat is het en welke voordelen biedt het?
Welk familielid durft met durfkapitaal?
Stel, u bent net gestart met uw horecaonderneming of pas enkele jaren bezig. U heeft geld nodig en uw ouders, oom of tante zijn bereid u dat te lenen. Is dat nog wel interessant? Wat kan beide partijen over de streep trekken?
Een cursus ‘Barcode’, wat kunt u daarmee?
Er doen geruchten de ronde dat de nieuwe cursus ‘Barcode’ een ‘aftreksel’ zou zijn van de cursus Sociale Hygiëne. Wij onderzochten voor u wat waar is van die geruchten. Wat is van belang voor u als verantwoordelijke horecaondernemer?
Uw cliënt verhuurt een complex van 20 woningen. Deze woningen moeten nodig gerenoveerd worden. Hij wil dit echter doen met voortzetting van de huur. Wat komt daar allemaal bij kijken? Waar moet uw cliënt rekening mee houden?
Het huis van de buurman komt te koop
Uw cliënt legt u de volgende vraag voor: “Stel dat ik het huis van mijn buren eens kon kopen. Waar moet ik dan zoal op letten?” Wat nu als deze kans zich voordoet?
U krijgt een huis in de verkoop met wellicht een architectonische meerwaarde. De koper is van plan het pand stevig te gaan verbouwen. Moet hij daarbij nog rekening houden met het oorspronkelijke ontwerp van de architect?
De koper van de helft van een gesplitste woning klaagt na enige tijd bij uw cliënt over geluidsoverlast. Dat had hij maar moeten controleren. Of niet dan?
Bij het ontwikkelen van bouwplannen moet aangegeven worden hoe het water bij de planvorming is meegewogen. In de praktijk is hierover veel onduidelijkheid. Is het water nu een bedreiging of een kans bij vastgoedontwikkeling?
Belastingvrij sparen voor aflossing hypotheek
Belastingvrij sparen voor de aflossing van uw hypotheek is alleen mogelijk via een ‘kapitaalverzekering eigen woning’ bij een verzekeringsmaatschappij. Er zijn echter plannen om de mogelijkheden tot belastingvrij sparen te verruimen.
Waar vindt u die nieuwe collega?
Gelukkig neemt het werk toe! Dus is het tijd voor het aannemen van nieuwe medewerkers. Maar op welke manier vindt u de goede medewerker? Lastig, zeker nu de arbeidsmarkt krapper wordt.
Natuurlijk, als werkgever moet u een zieke medewerker re-integreren in passend werk. Maar wat als in uw bedrijf geen passend werk beschikbaar is? Kunt u het er dan bij laten? Wat wordt er van u verwacht?
Voor sommige beloningen (zoals overwerkloon of eenmalig loon) past u het bijzonder tarief toe in plaats van het normaal tarief? Het Besluit bijzondere beloningen is geactualiseerd. Wat kunt u daarmee?
U wilt als werkgever ook maatschappelijk verantwoord bezig zijn en daarom geeft u iemand met een handicap een kans. Waar heeft u recht op en hoe kan deze werknemer geschikt voor uw bedrijf worden gemaakt?
Meer loon voor minder geld. Daar droomt iedere werkgever wel van. Fiscaal bestaat die mogelijkheid! Hoe werkt dat precies en wat is het grote voordeel?
Opletten bij het concurrentiebeding
Regelmatig is er wel weer wat te vertellen over het concurrentiebeding. Het blijft namelijk een lastig beding. Onlangs lazen wij twee uitspraken die nog eens duidelijk maken hoe belangrijk het is goed op te letten.
De zomerperiode zit eraan te komen. Veel bedrijven beginnen nu met de voorbereidingen voor het werven van vakantiekrachten. Hoe pakt u dat aan?
Kan de fiscus meesnoepen van winst in buitenland?
Als u veel met het buitenland handelt, kan het handig zijn om ook in het buitenland een rechtspersoon op te richten. Lokaal zaken laten afwikkelen door personeel kan winst opleveren. Hoe vist de Nederlandse fiscus achter het net?
De uiterste wil toch niet goed geregeld?
Het komt in de praktijk nogal eens voor dat de erflater vergeten is zijn testament aan te passen aan gewijzigde omstandigheden. Als de erfgenamen dit willen herstellen, moet er vaak extra belasting worden betaald. Kunt u dit voorkomen?
Als bij verkoop van uw bedrijf de prijs goed is en de koper die prijs direct kan betalen, hoeven meestal geen ingewikkelde constructies te worden bedacht om fiscale claims uit te stellen. Binnen familieverband is dat vaak wel noodzakelijk.
Afhandeling gekoppelde aangiften
Hoewel fiscale partners in beginsel ieder voor zich een aangifte inkomstenbelasting moeten indienen, zijn de aangiften toch aan elkaar ‘gekoppeld’. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?
Wat kunt u fiscaal gunstig schenken?
Hoe kunt u door tijdens uw leven al (een gedeelte van) uw vermogen aan uw (klein)kinderen over te dragen, successierechten besparen? Hoe pakt dat uit?
Parkeren op kosten van de baas
Een veelgestelde vraag is of de parkeerkosten van werknemers onbelast vergoed mogen worden. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?
U op zakenreis: naar een horecabeurs in Duitsland of België of op zoek naar een wijnboertje in Frankrijk. Heeft u een reisverzekering nodig ja of nee?
Voor het rijden in uw personenauto van de zaak, moet u aan de fiscus inkomstenbelasting betalen. Hoe kunt u zuurverdiende belastingcenten besparen?
Een BKR-codering, voorkomen of genezen?
U kent de verhalen wel. Uw collega vraagt krediet aan en wordt afgewezen omdat hij als wanbetaler staat geregistreerd bij BKR. Ook als het om een klein bedragje uit een ver verleden gaat, lijkt hij gebrandmerkt. Wat is dan wijsheid?
Al jaren horecaondernemer, nu ineens diploma nodig?
Stel, de gemeente spreekt uw medefirmant aan op het ontbreken van een verklaring Sociale Hygiëne. En dat terwijl die al jaren zonder papieren horecaondernemer is. Wat is handig om te weten?
Sociale Hygiëne of BHV-cursus?
Heeft u een opleiding, cursus of seminar gevolgd? Dan zijn de kosten wellicht via de zaak of via uw aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar. Wat is de gunstigste variant? En hoe zit het met de btw?
Ziek, beter, ziek: wat een gedoe zeg!
Uw kelner is hersteld verklaard, maar meldt zich kort daarna weer ziek. Moet u die ziekmelding serieus nemen of moet hij gewoon komen werken?
Privé gekochte spullen in uw zaak stoppen? U zult niet de eerste horecaondernemer zijn die dat doet. Maar moet dat allemaal uit eigen zak?