2007 - Januari
U bent op zoek naar een nieuwe medewerker. Hoe pakt u dat aan? Is adverteren in een krant ook nuttig voor u? Waarop moet u letten bij een advertentie zodat u gericht kunt zoeken naar de beste kandidaat?
Ziek bij het wisselen van baan
Uw medewerker gaat zijn licht ergens anders opsteken en heeft zijn baan opgezegd. Tijdens zijn laatste week in uw bedrijf krijgt hij een ongeluk. Wat nu?
Uwv betaalt mee tijdens ziekte
U moet uw zieke medewerker gedurende twee jaar zijn loon doorbetalen. Bij een zieke oproepkracht kan het Uwv soms gelukkig een duit in het loonzakje doen. Wij zetten voor u op een rijtje waar u op moet letten.
Uw werknemer lapt uw regels aan zijn laars?
Een filiaalmanager lapte de instructies over het opmaken van de kassa herhaaldelijk aan zijn laars en werd bestraft met ontslag op staande voet. Wat kunt u doen als uw werknemer zich niets van uw regels aantrekt?
De rechter heeft zich onlangs gebogen over een kostenvergoeding. Omdat die uitspraak belangrijk kan zijn voor elke werkgever die (wel eens) een kostenvergoeding geeft, moet u toch echt even verder lezen. Wat speelt?
Eerstedagsmelding nu duidelijk?
U heeft er al mee te maken gehad: de eerstedagsmelding (EDM). Ook de ‘kinderziektes’ van de EDM zijn eindelijk tot Den Haag doorgedrongen. Het Ministerie van Financiën komt daarom met een nieuw Besluit. Wat is het gevolg?
Uw medewerkers willen van alles: koffietijd, rookpauze, lunchpauze, even een boodschapje doen, even naar huis bellen. Allemaal in uw tijd! Wat moet u hier als werkgever mee?
Herinvesteringsreserve voordelig inzetten
Stel, u heeft in 2006 een bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een bedrijfspand of een machine, met een flinke winst verkocht. Dat hoeft in de belastingaangifte niet tot een hoge belaste winst te leiden. Hoe zit dat?
Voordeel van snel belasting betalen
Als u uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2007 vroeg betaalt, heeft u mogelijk een financieel voordeeltje. Hoe werkt dat?
Extra afdrachtvermindering 2006?
Onlangs is de afdrachtvermindering onderwijs uitgebreid. Mogelijk kunt u dit jaar goed beginnen door alsnog een voordeeltje over 2006 te claimen.
Belastingvrije vergoeding bij uitzending
Door het wegvallen van de grenzen ontstaat een grotere afzetmarkt, die wellicht ook voor uw onderneming kansen biedt. Er bestaan diverse mogelijkheden om uitgezonden werknemers fiscaalvriendelijk te belonen.
Onjuiste inlichtingen van de Belastingtelefoon?
Stel, u belt de Belastingtelefoon en die geeft u - zoals achteraf blijkt - onjuiste informatie. Wanneer kunt u dan schadevergoeding eisen? Wat zegt de rechter?
Verhuurd bedrijfspand in aangifte
Met een elektronische belastingaangifte kunt u geen bijlagen meesturen. De rechter heeft onlangs een uitspraak gedaan over de gevolgen van een elektronische aangifte voor een DGA die een bedrijfspand aan zijn B.V. verhuurt.
Besparen door verlies te creëren
Als uw B.V. over 2006 winst heeft gemaakt en u zet die lijn in 2007 voort, dan kunt u vanaf 2008 nooit meer de betaalde vennootschapsbelasting over 2006 door middel van verliesverrekening terugkrijgen. Of toch wel?
Toedeling woning bij echtscheiding
Uw cliënt ligt in scheiding en vraagt u om de echtelijke woning te taxeren. Het is de bedoeling dat de woning wordt toebedeeld aan de vrouw. In ruil daarvoor hoeft uw cliënt geen alimentatie te betalen. Maar hoe pakt dit fiscaal uit?
Uw cliënt heeft onlangs zijn woning verkocht. Hij heeft daarbij bedongen dat hij de verkochte woning pas hoeft te verlaten als zijn nieuwe woning gereed is. Hoe zit het dan met de hypotheekrenteaftrek?
Klopt uw financieringsvoorbehoud wel?
In meeste koopovereenkomsten voor een woning wordt een zogenaamd ‘financieringsvoorbehoud’ voor de koper opgenomen. Waar dient u bij de formulering van dit beding rekening mee te houden?
In de praktijk blijkt nogal eens onduidelijkheid te bestaan over het tijdstip waarop de bedenktijd voor de koper ingaat. Waar moet u op letten?
Bouwkundige gebreken bij nieuwbouw
Uw cliënt koopt een nieuwbouwwoning. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een standaardcontract van de Stichting Garantie Instituut Woningbouw. Wat heeft uw cliënt daar aan ingeval bouwkundige gebreken aan de dag treden?
U verhuurt al vele jaren een woning, waarin bij aanvang van de huur geen keuken aanwezig was. Mag uw huurder de nieuwe keuken meenemen als hij de huurovereenkomst opzegt of kan hij schadevergoeding eisen?
Vanaf de jaarwisseling kunt u er niet omheen; er komen meer mogelijkheden om uw werknemer fiscaalvriendelijk te belonen. Maar wat moet u ermee?
Soms gaat het mis: u neemt een nieuwe medewerker aan, u heeft nog een paar keer contact en uw medewerker start. Maar het arbeidscontract blijft ongetekend. Later ontstaat er discussie over wat er is afgesproken. Wat nu?
Lichtzinnige ziekmelding en wachtdagen
Voor sommige medewerkers is de drempel om zich een dagje ziek te melden erg laag. Vaak is het zelfs voorspelbaar, bijvoorbeeld op maandag of bij strandweer. Wat kunt u doen om die drempel weer wat hoger te maken?
Uw medewerker is twee jaar ziek maar heeft in deze periode gedeeltelijk gewerkt. Nu de medewerker gedeeltelijk ziek is, wilt u zijn contract aanpassen aan het aantal uren dat hij daadwerkelijk werkt. Maar hoe?
Wisselende arbeidsplaats, vaste vergoeding?
Vanaf 1-1-2007 is de belastingwetgeving voor reiskostenvergoedingen iets verruimd. Wanneer mag u een vaste vergoeding geven, wanneer moet u de werkelijk afgelegde kilometers bijhouden?
Terugvorderen te veel betaald loon
Oeps, dat is schrikken … Uw boekhouder vertelt u dat een medewerker jarenlang te veel loon heeft ontvangen. Dan vordert u het te veel betaalde loon toch gewoon terug! Kan dat zomaar en waar moet u rekening mee houden?
U laat een functie vervallen: ontslag?
Wat gebeurt er wanneer u als ondernemer besluit om een bepaalde activiteit niet meer te doen? U heeft ook geen vervangend werk. Mag u de werknemers die dit uitvoeren eenvoudigweg ontslaan of ligt het gecompliceerder?
Zoals bekend is met de zogenaamde ‘Paarse Krokodil’ per 1 januari 2007 een flink aantal wijzigingen in de loonheffing doorgevoerd. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.
Medicijn voor fiscaal besmette handelingen?
Stel, uw B.V. staat garant voor een lening ten behoeve van de aankoop van een andere B.V. Dan kan het zijn dat u de renteaftrek misloopt. Wat speelt en wat is het juiste fiscale medicijn?
Nog in 2006 willekeurig afschrijven!
Sinds 1 januari jl. gelden er nieuwe regels met betrekking tot afschrijvingen. Voor ondernemers die als starter een bedrijfspand hebben aangeschaft, is het zaak de afschrijving in 2006 zo veel mogelijk te optimaliseren. Hoe zit dat?
Geen boetes meer indien u een adviseur inschakelt?
De Hoge Raad heeft onlangs een uitspraak gedaan die een wijziging van de geldende regels voor bepaalde boetes kan betekenen. Wat speelt er?
Ik heb het niet te bont gemaakt, inspecteur
Een B.V. is hét middel om uw privévermogen van de ondernemingsrisico’s af te schermen. Wat met het risico van privéaansprakelijkheid als bestuurder?
Als u op een factuur btw vermeldt, moet deze ook worden afgedragen. Soms is een ondernemer niet btw-plichtig, maar staat er toch btw op de facturen. Hoe zit het dan met de betaling? Hoe kunt u het beste handelen als u zoiets meemaakt?
Reiskostenvergoeding eenvoudiger
Per 1 januari 2007 zijn de regels voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers gewijzigd. Hoe zit het nu met het woon-werkverkeer?