BOUWRECHT - 16.03.2007

Negatief welstandsadvies en toch een vergunning?

Uit een recente rechterlijke uitspraak blijkt dat een negatief welstandsadvies niet altijd en automatisch hoeft te leiden tot de weigering van uw bouwvergunning. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?

Redelijke eisen van welstand

Voor de wijziging van uiterlijke kenmerken van een pand is meestal een bouwvergunning nodig. Het belangrijkste criterium waaraan zo’n bouwaanvraag wordt getoetst, zijn de redelijke eisen van welstand.

Welstandscommissie. In de meeste gevallen wordt hiervoor door de gemeente advies gevraagd aan een welstands- of schoonheidscommissie.

Op grond van de Woningwet kan een bouwvergunning worden geweigerd als er niet aan de redelijke eisen van welstand wordt voldaan. Als basis voor deze beoordeling wordt het uitgebrachte welstandsadvies gebruikt.

Bouwvergunning geweigerd?

Een cliënt komt bij u met een geweigerde bouwvergunning, omdat de welstandscommissie een negatief oordeel had gegeven over de voorgenomen vervanging van de houten kozijnen door kunststof. Wat kunt u doen?

Bezwaar maken. Tegen een geweigerde bouwvergunning kunt u altijd bezwaar maken. Houd wel de termijn van zes weken in de gaten voor het indienen van een bezwaarschrift.

Deskundig tegenadvies. U kunt het bezwaar voor uw cliënt op een aantal manieren onderbouwen. De meest voor de hand liggende lijkt het weerleggen van het welstandsadvies met een tegenadvies. Dit advies moet dan wel door een deskundige worden uitgebracht, wil het door het gemeentebestuur geaccepteerd worden.

Op praktische gronden. Aan de andere kant kan uw cliënt het wel eens zijn met het welstandsadvies, maar op andere (praktische) gronden toch voor de kunststof kozijnen willen kiezen.

Wat zegt de rechter?

In een recente uitspraak van de Raad van State is (nog eens) uitgesproken dat ondanks een negatief welstandsadvies, het gemeentebestuur altijd nog de mogelijkheid heeft om toch een bouwvergunning te verlenen.

Als er door de aanvrager motieven worden aangevoerd waarom er voor deze oplossing wordt gekozen, moet het gemeentebestuur volgens de rechter in ieder geval motiveren waarom deze niet zwaarder wegen dan een negatief welstandsadvies (nr. 200507564/1).

Met deze uitspraak wordt nog eens bevestigd dat een uitgebracht welstandsadvies slechts een onderdeel van de motivering van een besluit omtrent een bouwvergunning is. Het gemeentebestuur moet alle belangen en argumenten afwegen voordat zij tot een oordeel komt.

Andere argumenten aanvoeren

Dit betekent ook voor uw cliënt dat een negatief welstandsadvies niet automatisch hoeft te leiden tot het weigeren van de bouwvergunning. Het heeft zeker zin om bezwaar in te dienen als er andere motieven zijn waarom er bijvoorbeeld geen houten kozijnen terug kunnen komen.

Het gemeentebestuur moet dan in ieder geval motiveren waarom de aangevoerde argumenten niet tot een ander oordeel over de bouwaanvraag leiden. Zij kan hieraan wel eens een harde dobber hebben als de gevraagde vergunning de enige of enig redelijk haalbare oplossing is voor de vervanging van de betreffende kozijnen.

Het kan immers niet zo zijn dat vervanging van kozijnen geheel onmogelijk wordt gemaakt!

Een uitgebracht welstandsadvies is slechts een onderdeel van de motivering van een besluit omtrent een bouwvergunning. Heeft u goede tegenargumenten, dan is het zeker zinvol om bezwaar te maken tegen een geweigerde bouwvergunning.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01