Alle domeinen

2008 - Mei

GEZONDHEIDSRECHT - TUCHTRECHTSPRAAK - 30.05.2008

Hoger beroep, niet onbeperkt


BELASTINGEN - 30.05.2008

Nieuws over tuinbouwkassen

Staatssecretaris De Jager heeft bekendgemaakt dat er een streep is gehaald door de speciale afschrijvingsregeling voor kassen. Hoe zit dat? Wat nu?


BELASTINGEN - 30.05.2008

Minder vliegbelasting?


BOER EN PRIVÉ - 30.05.2008

Echtscheiding en levensverzekering

Als een huwelijk in echtscheiding eindigt, moet het gemeenschappelijke vermogen worden verdeeld. Dit geldt ook voor eventuele levensverzekeringen (bijv. kapitaal-, lijfrente en overlijdensrisicoverzekering). Wat speelt fiscaal?


SOCIALE VERZEKERINGEN - 30.05.2008

Zelfstandig/meewerkend en zwanger?

Invoering van een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen is zeer nabij. Waarom is het goed dat toch nú al te weten? Waar kunt u nu al voor zorgen?


TESTAMENT - 30.05.2008

Geld besparen met testament

Nooit een leuke bezigheid om uw financiële zaken te regelen voor als u komt te overlijden. Toch is daar belasting mee te besparen. En, als u uw hele leven al probeert om belasting te besparen, waarom dan niet ook nog na uw overlijden?


BELASTINGEN - KOSTENAFTREK - 30.05.2008

Kunst in de praktijk en/of voor u privé?

Veel (para)medici zijn geïnteresseerd in kunst. Kunt u daar - zakelijk voor uw praktijk en/of privé - nog iets mee? Welke fiscale ‘kunstgrappen’ zijn er?


BOER EN BEDRIJF - 30.05.2008

Begrotingsnormen lange termijn varkenshouderij

Jaarlijks worden begrotingsnormen voor de lange termijn voor de varkenshouderij vastgesteld. Wat kunt u hiermee voor uw bedrijf?


OUDEDAGSVOORZIENINGEN - LIJFRENTE - 30.05.2008

Van verzekerd sparen naar banksparen

Vanaf 1 januari 2008 is er voor spaarproducten via een verzekeraar een alternatief, te weten banksparen. Zet u uw bestaande verzekeringsproduct om naar deze nieuwe spaarvorm? Wat zijn de mogelijkheden?


RECHT - 30.05.2008

Zakendoen met de rechterhand doet u met links …

Wat als u als opdrachtgever of als opdrachtnemer zakendoet met uw rechterhand, uw assistent of uw waarnemer? Wist u dat het nogal eens misgaat als het gaat om de bevoegdheid? Wat speelt hier en wat is handig?


PRAKTIJKPAND - VERHUUR - 30.05.2008

Onderverhuur in de (para)medische wereld?

Iemand oefent een tandartsenpraktijk uit in een praktijkpand aan de hoofdstraat van een stad. Eigenlijk is er ruimte over. Deze ruimte verhuurt men dan ook aan een collega-tandarts. Een goede oplossing. Zit dat ook fiscaal goed?


PERSONEEL - 30.05.2008

Jong geleerd ...

De vakantie staat weer voor de deur. Een drukke tijd voor u. Maar gelukkig is er genoeg jeugd die in de schoolvakanties graag bij wil verdienen. Waar moet u dan rekening mee houden? Wat zegt de Arbowet?


PERSONEEL - 30.05.2008

Een leuke beloning voor een drukke tijd op de praktijk!

Stel, uw assistentes hebben de drukke tijd op de praktijk weer doorstaan. Ter ere van deze gelegenheid wilt u ze graag even in het zonnetje zetten. Waar moet u aan denken om fiscaal niet de hoofdprijs te betalen?


BTW - 30.05.2008

Btw aftrekken is mooi, maar wat als het te laat is?

Betaalde btw (voorbelasting) mag u aftrekken, tenzij u btw-vrijgesteld bent. Als de btw te laat op de aangifte wordt afgetrokken, kan de aftrek (achteraf) worden gecorrigeerd. Wat is nou ‘tijdig’? Hoe loopt u geen aftrek mis?


GEZONDHEIDSRECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 30.05.2008

De patiënt moet bewijzen. En u?

Een patiënt heeft klachten waarvan aannemelijk is dat die door een operatie zijn veroorzaakt. Wil dat zeggen dat er dan ‘dus’ sprake is van een medische fout?


AUTO - 29.05.2008

Op vakantie met de auto van de zaak

Uw werknemer gaat op vakantie met de auto van de zaak. Hoe doet u dat met de reiskosten? Hoe kunt u dit fiscaal zo voordelig mogelijk inkleden?


VRAAG VAN EEN ABONNEE - AUTO - 29.05.2008

Intrekking Verklaring geen privégebruik auto


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 29.05.2008

Gefeliciteerd met uw jubileum!

Het komt tegenwoordig niet zo vaak meer voor dat een werknemer 25 of 40 jaar werkzaam is bij dezelfde ‘baas’. Maar hoe zit dat met u? Hoeveel dienstjaren heeft u als directeur-grootaandeelhouder al niet in uw onderneming gewerkt?


FISCOTIP - 29.05.2008

Fiscus betaalt mee aan de werkruimte thuis

Sinds een aantal jaren gelden er strenge eisen voor aftrek van de kosten van een werkruimte thuis. Zijn er dan helemaal geen fiscale mogelijkheden meer met betrekking tot de werkruimte in uw woning? Of hoe zit dat?


FISCALE WINST - 29.05.2008

Snel stijgende grondprijzen en de fiscus

Vooral de handel in onroerend goed kan lucratief zijn. De vraag is of de fiscus van de behaalde winst een graantje kan meepikken. Wat is hierover beslist?


CONTROLE - 29.05.2008

Belastingcontrole met behulp van een steekproef

Bij belastingcontroles wordt nogal eens gebruikgemaakt van de zogenaamde ‘geldsteekproef’ (voorheen: de ‘guldensteekproef’). De Hoge Raad heeft hierover onlangs een aantal interessante uitspraken gedaan. Wat speelt er?


OVERDRACHTSBELASTING - 29.05.2008

Overdrachtsbelasting bij nieuw erfpachtrecht

Wat besliste de rechter recentelijk over de verkrijging van een recht van erfpacht? Wanneer is dit onbelast en scheelt dit dus mooi 6%?


PROCEDURE - 29.05.2008

Heeft u daar misschien een bonnetje van?

Als u in bezwaar en/of beroep gaat tegen een beslissing van de Belastingdienst, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten van uw adviseur. Het is wel zaak dat u deze kosten aannemelijk kunt maken.


IN DE PIJPLIJN - SUCCESSIERECHTEN - 29.05.2008

Nieuwe Successiewet in aantocht


PRIVé - 28.05.2008

Uitruilen (zonder huilen) van pensioenen

Steeds vaker bieden pensioenregelingen de mogelijkheid om ‘pensioen uit te ruilen’. Wat is dat uitruilen precies en waar moet u rekening mee houden?


BELASTINGAFTREKPOST - 28.05.2008

Mis de fiscale boot niet!

Stel, u wilt investeren in een boot voor uw bouwbedrijf. Varen met relaties, personeel, enz. Of gebruiken voor reclamedoeleinden. En in het weekend met de familie het water op! Wat zijn de fiscale gevolgen?


RECHT VAN DE BOUW - 28.05.2008

Bouwen over de erfgrens: afbraak?

Wat als een deel van een gebouw op buurmans erf is gebouwd? Kan hij afbraak claimen? Wat is beslist?


AUTO - 28.05.2008

Oudere auto; lekker lagere fiscale bijtelling

Het kan fiscaal voordelig uitpakken om een oudere auto van de zaak te rijden. Dit kan uw inkomensbijtelling verlagen. Maar wat wordt nu fiscaal gezien onder een ‘oldtimer’ verstaan en wat zijn de fiscale regels? Hoe werkt dit?


RECHT VAN DE WERKPLEK - 28.05.2008

Mag werknemer afvalkoper verkopen aan opkoper?

U vermoedt dat één van uw werknemers restmateriaal van de bouw meeneemt en verkoopt aan een opkoper. U schakelt daarom een onderzoeksbureau in. Moet uw werknemer aan dit onderzoek meewerken? Wat is nu beslist?


RECHT - 28.05.2008

Nieuwe regels voor het handelsregister!

Per 1 juli a.s. wordt de Handelsregisterwet belangrijk gewijzigd. Dit kan gevolgen hebben voor de inschrijving van uw bedrijf in het handelsregister. Wat gaat er veranderen? Wat betekent dat voor u en waarom moet u voorzichtig zijn?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 28.05.2008

Dat is wel erg eenzijdig!

Veel keukenleveranciers zijn aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) en hanteren de algemene voorwaarden van de CBW. Maar is dat wel een garantie voor probleemloos zakendoen? Hoe kan dat misgaan?


DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 27.05.2008

Juffrouw, heeft u wat kleingeld voor me?

Het komt wel vaker voor dat een gast vraagt om kleingeld: voor de sigaretten-, parkeer- of speelautomaat. “Zet u dat er maar op de rekening bij, ik reken dat straks wel af!” Goede service, jazeker! Maar kent u ook de consequenties?


AFTREKBARE KOSTEN - 27.05.2008

Waakhond van de zaak?


VAN HOREN ZEGGEN - 27.05.2008

Btw-belaste (ver)huur?

Het is mogelijk om een horecapand btw-belast te (ver)huren, zoals u weet. Dat brengt wat rompslomp met zich mee. Of kan dat ook eenvoudiger?


MEEWERKENDE PARTNER - 27.05.2008

Ieder voordeel heeft zijn nadeel …

De verschillende beloningsvormen hebben verschillende fiscale consequenties. Maar ook op juridisch gebied kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Waar moet u in dat kader dan nog rekening mee houden?


PERSONEEL - 27.05.2008

De baas spelen of de baas zijn?

In de rustige uurtjes verzoekt u de serveerster om het toilet even op orde te brengen. Zij weigert dit te doen met de mededeling: “Daar ben ik niet voor aangenomen!” Hoe kunt u zulke situaties voor zijn?


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 27.05.2008

Rood staan bij uw BV kan u rood laten zien …

Weet u dat rood staan bij uw BV ongewenste fiscale gevolgen voor de loonheffing kan hebben? De rechter moest er onlangs zelfs aan te pas komen en dat viel vies tegen voor een collega van u. Wat was er aan de hand?


BANK - 27.05.2008

Méér kans op een lening?

De overheid is met een zogenaamde ‘Groeifaciliteit’ gekomen voor het MKB. Ook voor u als horecaondernemer, hoor! Wat speelt?


MEEWERKENDE PARTNER - 27.05.2008

De fiscus kán ook meewerken

Er zijn heel wat mogelijkheden om (fiscaal) rekening te houden met het meewerken van de echtgeno(o)t(e). De fiscale consequenties hebben daarbij natuurlijk uw aandacht. Waar moet u rekening mee houden?


RUIMTELIJKE ORDENING - 23.05.2008

Aanpak illegale bewoning vakantiehuizen


HUUR BEDRIJFSRUIMTE - 23.05.2008

Vof, eenmanzaak of BV. Wat maakt het uit …


EIGENDOMSRECHTEN - 23.05.2008

Schermutselingen aan de grens

U bemiddelt bij de aankoop van een perceel. Dan blijkt dat de erfgrens zodanig loopt dat uw cliënt zijn droomwoning niet meer kan bouwen. Wat nu?


SAMENWERKING - 23.05.2008

Afspraak is afspraak

Het sluiten van een maatschapsovereenkomst krijgt vaak te weinig aandacht, zeker als het om een samenwerking tussen familieleden gaat. Wat is wijsheid als bij het einde van de samenwerking de verhoudingen verstoord zijn?


BURENRECHT - 23.05.2008

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Burenruzies zijn een grote bron van ergernis en komen regelmatig voor de rechter. Hoe handelt u indien u als makelaar onverhoopt een rol in zo’n procedure dreigt te gaan spelen? Hoe kunnen de openbare registers uitkomst brengen?


BEDRIJFSHUUR - 23.05.2008

Op proef verhuren

U bemiddelt bij de verhuur van middenstandsbedrijfsruimte. Uw cliënt wil echter niet te lang vastzitten aan zijn nieuwe huurder. Kunt u voorkomen dat hij twee keer vijf jaar aan het contract vastzit? Hoe doet u dat?


UW RAADSMAN - 23.05.2008

Eén plus één is twee?

In de praktijk blijkt dat over de fiscale gevolgen van de schenking of de kwijtschelding van de koopsom van een onroerende zaak, bijvoorbeeld door ouders aan kinderen, nogal wat onduidelijkheid bestaat. Hoe zit dat?


IN DE KIJKER - 23.05.2008

Weet wie u contracteert!

Kunt u als makelaar aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw opdrachtgever lijdt als de huurder van zijn pand onvindbaar blijkt? Wat vond de rechter daarvan?


APPARTEMENTSRECHTEN - 23.05.2008

Hoogte onderhoudsfonds


BOUWRECHT - 23.05.2008

Zwemmen zonder zorgen? Vergunning vragen!

Met de zomer in aantocht dromen veel mensen van een zwembad in hun tuin. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat in sommige gevallen een bouwvergunning nodig is voor het bouwen van een zwembad. Hoe zit dat?


TAXATIE - 23.05.2008

Wonen onder hoogspanning

Over effecten voor de gezondheid en de waarde van woningen onder of nabij hoogspanningskabels wordt veel gesproken. Maar hoe zit het nu werkelijk?


HANDELSPRAKTIJK - 23.05.2008

Een lot uit de loterij

U bent altijd op zoek naar een manier om uw klanten op een leuke manier te binden en nieuwe klanten te trekken. Een groot plasmascherm verloten, lijkt u wel wat. Kan dat zomaar of moet u zich ook hier weer aan spelregels houden?


ONROERENDE ZAKEN - 23.05.2008

Bouw ik nu aan of bij?

U wilt uw woning fors uitbreiden. Wat zijn daarbij uw mogelijkheden? Maakt het daarbij verschil of u aanbouwt of bijbouwt of misschien wel geen van beide? Hoe zit dat?


PERSONEEL - 23.05.2008

Maak geen potje van het lief-en-leedpotje …

Lief-en-leedpotjes, personeelspotjes, personeelsfonds? Ook als u weinig personeel heeft, kunnen deze zaken u een hoop gedoe opleveren. Weet u wat kan en mag? En wat in uw situatie het voordeligst is?


VIDEO - 22.05.2008

Videopodcasts: kijk wanneer u wilt!

Naast gewone (audio)podcasts zijn er ook videopodcasts: filmpjes die auto­matisch naar uw pc doorgestuurd worden. Hoe werkt het en waar vindt u ze?


NEDERLANDS KORT - 22.05.2008

Nieuw en vernieuwd in Nederland


E-MAIL - 22.05.2008

Evolution: een gratis Outlook-kloon

Outlook is een uitstekende, maar niet goedkope e-mailclient en organizer. Evolution ziet er net als Outlook uit en is gratis. Is het een bruikbaar alternatief?


SOFTWARE - 22.05.2008

Alternatieven voor uw favoriete software

Internet is een onuitputtelijke bron van (gratis) software, zowel voor profes­sioneel gebruik als voor thuisgebruik. Waarom zou u dus niet eens uitkijken naar betere, snellere of gratis alternatieven voor de software die u al gebruikt?


HARDWARE - 22.05.2008

Een Mac… met Windows

Vindt u de Macs van Apple ook zo’n mooie look hebben? Nu kunt u er ook ­Windows op installeren. Is dat makkelijk om te doen?


SPORT - 22.05.2008

Vanaf 7 juni: EK voetbal!

Het zal u niet zijn ontgaan: 7 juni gaat het EK-voetbal weer van start. Wilt u zich alvast wat inlezen en de Oranje-sfeer proeven? Of wilt u al het komende EK-nieuws volgen? Dan kunt u uiteraard op internet terecht.


PERSONEEL - 22.05.2008

Gezocht: een freelancer of zzp’er

Bent u op zoek naar tijdelijk personeel, dan biedt in veel gevallen een freelancer uitkomst. We speurden naar sites waar u ze kunt vinden.


CHATTEN - 22.05.2008

Veelzijdige online messengers

Om te chatten via een instant messenger, heeft u niet per se software nodig, het kan ook gewoon in uw browser. Welke online dienst gebruikt u bij voorkeur?


OFFICE - 22.05.2008

Slide shows zonder software

Voor het maken van een presentatie grijpt u wellicht meteen naar PowerPoint. Intussen bestaan er ook een heleboel online tools. Welke zijn interessant?


BEVEILIGING - 22.05.2008

Een online back-updienst met dat ietsje meer

Online back-updiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Een nieuwe dienst, SugarSync, is niet gratis, maar onderscheidt zich wel van de rest.


CITATEN - 22.05.2008

Een citaat zegt meer dan duizend woorden

Met een passend citaat kunt u vaak een bedrijfspresentatie, een speech of een e-mail wat opfleuren. Ook in verkoopgesprekken zorgen ze soms voor een welgekomen rustmoment. Waar vindt u online een geschikte quote?


MUZIEK - 22.05.2008

Nederlandse muziekdownloads


VERLOF - 21.05.2008

Je hebt te weinig vakantiedagen!

Uw werknemer is gedeeltelijk ziek geweest en heeft daardoor minder vakantiedagen opgebouwd. Nu wil hij drie weken op vakantie, maar hij heeft niet genoeg dagen opgebouwd. Moet ik daaraan meewerken?


BELASTINGEN - 21.05.2008

Wat nou geldsteekproef?

Tijdens een (loon)belastingcontrole gebruikt de fiscus als hulpmiddel graag de zogenaamde ‘geldsteekproef’, vroeger ‘guldensteekproef’ genoemd. Wat is dit en hoe moet u ermee omgaan?


RECHT VAN DE WERKPLEK - 21.05.2008

Jij staat toch niet op mijn loonlijst?!

Als werkgever moet u ervoor zorgen dat uw werknemers veilig kunnen werken. Maar hoe zit het met personen die weliswaar werkzaamheden uitvoeren, maar niet bij u in dienst zijn? Bent u ook aansprakelijk als hun iets overkomt?


ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.05.2008

Los het éérst maar zelf op!

Als er herrie in de tent is, kan de werknemer naar de rechter stappen om het contract te laten ontbinden. Dat kan een dure grap zijn. Wat zei de rechter hierover?


UITSMIJTER – INKOMSTENBELASTING - 19.05.2008

Salarisverhoging als alimentatie


IN DE PIJPLIJN – OMZETBELASTING - 19.05.2008

Wijziging richtlijn plaats van dienst


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.05.2008

Herrie om geruisloze inbreng

Bij de omzetting van een eenmanszaak in een BV kan gekozen worden voor geruisloze inbreng. Er hoeft dan niet direct met de fiscus te worden afgerekend. Geruisloze inbreng wordt echter slechts onder voorwaarden toegestaan.


PROCEDURE - 19.05.2008

Tegenspraak loont …

De inspecteur kan niet zomaar een vergrijpboete opleggen. Een BV die stelde een aanslag die een boete bevatte, niet of vertraagd te hebben ontvangen, zette de inspecteur schaakmat. Over hoe een boete wordt vernietigd ...


FISCOTIP - 19.05.2008

Ziektekosten? De laatste ronde!

Vanaf volgend jaar vervalt de aftrek van ziektekosten in de inkomstenbelasting nagenoeg helemaal. In 2008 kunt u hier echter nog wel van profiteren.


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 19.05.2008

Van controle achteraf naar afspraken vooraf

De Belastingdienst wil in de komende jaren geleidelijk overgaan van controle achteraf naar afspraken vooraf (horizontaal toezicht). Heeft dit voor u ook voordelen of wordt alleen de Belastingdienst zelf daar ‘beter’ van?


AUTO - 19.05.2008

Niet sowieso autobijtelling?

Fiscale vragen rondom de auto zijn altijd ‘hot’. De huidige bijtelling van maar liefst 25% hakt er bij menig ‘auto van de zaak’ stevig in. Hoe ontsnapte iemand?


INKOMSTENBELASTING - 19.05.2008

Geen ‘monument’ geduld voor belastingaftrek?

Als u een monumentenpand opknapt, kunt u hiervoor een fiscale aftrek krijgen. Hoe gaf de rechter een monumenteneigenaar bescherming?


LOONHEFFING - 19.05.2008

Die werkt goed mee!

Een veelgestelde vraag is of het nu nodig is om voor een kind dat in het bedrijf meewerkt, een volledige loonadministratie te voeren. Hoe zit dat?


GEZONDHEIDSRECHT - TUCHTRECHTSPRAAK - 17.05.2008

Oude zaak, nieuwe klacht?


BTW - 17.05.2008

Ga tijdig met uw landbouwbedrijf de btw in!

Landbouwers zijn voor de btw een beetje een apart soort ondernemer. Wat is fiscaal bekeken handig om te weten? Wat is raadzaam om te doen?


DIER EN RECHT - 17.05.2008

Als een dolle stier naar de veearts?

Als een goedwillende buurman zonder uw medeweten en onnodig de dierenarts inschakelt, draait u soms tóch op voor de kosten. Wat is hierbij van belang?


RECHT - 17.05.2008

Welzijnseisen varkens en kalveren

Welke welzijnseisen voor de huisvesting van uw varkens en/of kalveren gelden er? Wat is raadzaam?


BOER EN BEDRIJF - 17.05.2008

Subsidie voor bedrijfsadvies randvoorwaarden

Wilt u weten of uw bedrijf voldoet aan alle randvoorwaarden van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)? Welke subsidieregeling is er nu?


ONROERENDE ZAKEN - BTW - 17.05.2008

Hoezo 6% btw bij schilderen en stukadoren?

U geeft opdracht om uw woning te stukadoren en/of te schilderen. Welk btw-tarief moet u betalen? Komt er 19% btw of 6% btw op de nota?


PERSONEEL - 17.05.2008

Maximaal bijverdienen


PERSONEEL - 17.05.2008

Eerste hulp bij arbeidsongeval?

Werknemers in de land- en tuinbouw lopen door de werkzaamheden kans om betrokken te raken bij een ernstig arbeidsongeval. Hoe voorkomt u boetes?


GEBOUW EN GROND - 17.05.2008

Zijn (rood-voor-rood)bouwrechten belast?

Steeds meer overheidsregelingen belonen (stakende of verplaatsende) agrarisch ondernemers met één of meer bouwrechten. Hoe zit dat fiscaal?


VERZEKEREN - 17.05.2008

Goed schade claimen bij verzekering

Wat is handig om te doen als u een schade claimt op uw verzekeringspolis? Wat speelt nog meer dan het goed invullen van het schadeformulier?


BOER EN PRIVé - 17.05.2008

Nare erfenisverrassingen voorkomen?

De meeste mensen zullen bij een erfenis al gauw denken aan een (onverwachte) financiële meevaller. Dat dit niet altijd zo uitpakt, blijkt wel uit een zaak die onlangs speelde voor de Rechtbank Utrecht. Wat is goed om te weten?


OUDEDAGSVOORZIENINGEN - LIJFRENTE - 17.05.2008

Wanneer is lijfrente een goede keuze?

Vaak wordt door een ondernemer een lijfrenteverzekering afgesloten als oudedagsvoorziening. Maar sparen of beleggen is ook mogelijk. Wat is wijsheid?


PERSONEEL - LOONADMINISTRATIE - 17.05.2008

Verder zonder personeel …

Stel, u heeft een tijd geleden een tijdelijke hulp in dienst genomen om wat administratieve achterstand weg te werken. Als het arbeidscontract afloopt, houdt u het verder wel voor gezien. Moet u nog ergens aan denken?


FINANCIERING - 17.05.2008

Met korte of lange rente lenen?

Stel, u wilt in uw praktijk investeren en heeft hiervoor een lening nodig. U kunt dan een bedrag lenen tegen een korte of een lange rente. Wat kiest u?


Cookiebeleid