BTW - 30.05.2008

Btw aftrekken is mooi, maar wat als het te laat is?

Betaalde btw (voorbelasting) mag u aftrekken, tenzij u btw-vrijgesteld bent. Als de btw te laat op de aangifte wordt afgetrokken, kan de aftrek (achteraf) worden gecorrigeerd. Wat is nou ‘tijdig’? Hoe loopt u geen aftrek mis?

Elke land- en tuinbouwondernemer die btw-belaste prestaties verricht en dus meedoet aan de btw, heeft recht op aftrek van btw die aan hem in rekening is gebracht. Er zijn echter regels over wanneer deze btw afgetrokken mag worden (factuurstelsel). Veel ondernemers weten dat niet of hebben dat niet altijd in de gaten, zodat ze die aftrek alsnog mislopen. Wat speelt?

Wat zijn de spelregels?

U mag de btw aftrekken in het aangiftetijdvak waarin de btw u in rekening wordt gebracht. Dit betreft het tijdvak waarin de factuur is ontvangen. Tip. Neem de dagtekening van de factuur als leidraad. Als een factuur op 1 mei 2008 aan u is uitgereikt, kunt u de btw dus in de aangifte over de maand mei 2008 aftrekken. U hoeft dus niet te wachten tot u de factuur heeft betaald.

Let op. Echter, het is niet toegestaan de btw af te trekken vóórdat de factuur is ontvangen.

Kasstelsel? Werkt een bedrijf veel met contante omzet en is op u het zogenaamde ‘kasstelsel’ van toepassing, dan geldt het volgende: indien u geen afzonder­lijke in- en verkoopadministratie bijhoudt maar volstaat met het voeren van een geldadministratie (kas-/bank-/giroboek), mag u de btw op de factuur aftrekken in het (latere) tijdvak waarin de factuur is betaald. Let op. Hierbij moet u dan wel een vaste gedragslijn volgen (consequent zijn), anders is alsnog het voorgaande van toepassing.

Wat bij voorschotnota’s? Als u voorschotnota’s ontvangt voor goederen en diensten die nog geleverd moeten worden, dan mag u óók de btw aftrekken. Let op. Voorwaarde hiervoor is wel dat duidelijk dient te zijn dat de goederen en diensten daadwerkelijk worden ge­­leverd of verricht. Die goederen en diensten ­dienen te zijn beschreven op de factuur. Als de vooruit­betaling echter nog kan wijzigen, is het niet toegestaan om de btw reeds af te trekken.

Factuur te laat ontvangen?

Uw leverancier moet de factuur uitreiken vóór de vijftiende dag volgend op de maand waarin de goederen en diensten zijn geleverd of verricht. Als uw leverancier zich hier niet aan houdt en de factuur later uitreikt, mag u de btw pas aftrekken in het tijdvak waarin de factuur is uitgereikt en niet eerder.

Btw-factuur vergeten, wat nu?

Leidraad bij de btw-aftrek is dus de dagtekening van de factuur. Maar wat nu als u abusievelijk een btw-factuur heeft vergeten bij het opstellen van de btw-aangifte? Let op. In dat geval mag de factuur niet alsnog worden meegenomen in een latere btw-aangifte. Immers, de factuur moet in het tijdvak van dagtekening worden meegenomen in de btw-aangifte. Tip. Als u te laat bent, dan moet u(w boekhouder) via een zogenoemde ‘suppletie­aangifte’ alsnog de btw terugvragen. In deze suppletie­aangifte vermeldt u het bedrag, het tijdvak en de reden waarom de factuur niet is mee­genomen in de btw-aangifte die op het tijdvak betrekking had.

Wordt de soep zo heet gegeten? Stel, u trekt de btw wel af in de eerstvolgende btw-aangifte. Dan bestaat het risico dat de aftrek wordt gecorrigeerd omdat het niet het juiste tijdvak is. Als het om relatief kleine bedragen gaat, zal de fiscus hier niet snel een probleem van maken. Maar voor­komen is beter. Bovendien: in het geval u btw in een verkeerd tijdvak in aftrek brengt, staat u bij elke discussie met de Belastingdienst erg zwak.

Trek de btw tijdig af, oftewel in de maand van dagtekening van de factuur. Bij kleine bedragen loopt dat niet zo’n vaart, maar bij grote bedragen kan de fiscus u de aftrek (later bij een belastingcontrole) alsnog weigeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01