2021 -
Mei
borgstelling - 31.05.2021
Tbs-voorziening voor borgstelling?
Als er wordt voldaan aan de voorwaarden van het Baksteenarrest, dan kan een dga het verlies uit hoofde van een zakelijke borgstelling mogelijk al in een eerder jaar nemen dan het jaar waarin de dga de schuld heeft voldaan.
erfbelasting - 31.05.2021
Biologisch kind geen kind?
Het tarief van de erfbelasting kent een dubbele progressie. De heffing is afhankelijk van de omvang van de verkrijging, maar ook van de mate van verwantschap tussen de verkrijger en de erflater.
internationaal transport - 31.05.2021
Btw en internationaal transport, hoe zit het met de btw?
Door de uitvoering van de Brexit per 1 januari 2021 wordt het vervoer van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk voor de btw op een andere wijze behandeld dan tot 1 januari 2021 het geval was.
tuchtrecht - 31.05.2021
Beroepsregels en tuchtrecht
Tuchtrechtspraak ziet erop toe dat leden van een beroepsorganisatie zich aan de gedrags- en beroepsregels houden.
hybride mismatches - 31.05.2021
Open CV en open FGR worden transparant
Op 29 maart 2021 is de consultatie wetsvoorstel ‘Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen’ gepubliceerd. Dit voorstel kan een grote impact hebben op structuren in Nederland.
familielening - 31.05.2021
De familiebank
Het begrip ‘familiebank’ omvat een groot aantal situaties waarbij het ene familielid een lening verstrekt aan een ander familielid.
prestatie - 31.05.2021
Geen btw-aftrek als prestatie niet is verricht
Een ondernemer die btw-belaste prestaties verricht, kan de aan hem in rekening gebrachte btw in aftrek brengen. Daarbij geldt er een aantal voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat de levering of dienst daadwerkelijk is verricht.
fiscale eenheid btw - 31.05.2021
FE btw en gevolgen pro rata, ook met terugwerkende kracht
Recentelijk heeft Rechtbank Den Haag een uitspraak gedaan over het met terugwerkende kracht vaststellen van een fiscale eenheid (FE) btw. Dit heeft gevolgen voor de pro rata-aftrek van ondernemers in de fiscale eenheid.
PRIVÉ - 31.05.2021
Schenken onder schuldigerkenning
Om te voorkomen dat uw kinderen na uw overlijden ineens een flinke aanslag erfbelasting moeten betalen, kan het aantrekkelijk zijn om nu al vermogen aan uw kinderen over te hevelen, bijv. door te schenken onder schuldigerkenning.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 31.05.2021
Lenen bij de bank of bij de familie?
Banken beoordelen hypotheekaanvragen tegenwoordig strenger dan ooit. Een eventuele geldlening binnen de familie is dan een aantrekkelijk alternatief. Er zijn wel regels aan verbonden. Waar moet u rekening mee houden?
FISCOTIP - 31.05.2021
Auto van de zaak inruilen, plan ook de fiscale gevolgen
Het voorkomen van de bijtelling voor privégebruik als u in een auto van de zaak rijdt, vereist een zorgvuldige planning als u uw auto in de loop van het jaar inruilt. Zo niet, dan krijgt u achteraf een flinke fiscale rekening voor uw kiezen.
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 31.05.2021
Vordering op dga ten onrechte afgewaardeerd
Als blijkt dat een dga zijn schuld aan de BV niet kan terugbetalen, heeft de BV een onvolwaardige vordering. Bij de rechter speelde een procedure over de vraag of en wanneer deze onvolwaardige vordering afgewaardeerd mag worden.
BTW - 31.05.2021
Gaat u ook OSS-aangifte doen?
Om extra administratieve lasten voor ondernemers die over de grens zakendoen te voorkomen, zoals lokale btw-registraties en lokale btw-aangiftes, wordt de One Stop Shop (OSS)-aangifte, oftewel: het éénloketsysteem ingevoerd.
FISCALE WINST - 31.05.2021
Laat de verliezen van uw BV niet verloren gaan
Als de verliezen van uw BV dreigen te verdampen, kunt u actie ondernemen om deze verliezen alsnog te verrekenen. Het is dan van belang dat uw BV fiscale winst gaat creëren. Op welke manier kunt u dit realiseren?
PERSONEEL - 31.05.2021
Vakantiekrachten, minder loonheffing
In de zomerperiode maken veel bedrijven gebruik van vakantiekrachten. Hoe zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk loonheffing hoeft te worden ingehouden?
CORONAMAATREGELEN - 31.05.2021
BIK-regeling vervangen door verlaging werkgeverspremie
Zoals bekend, is er als onderdeel van het Belastingplan 2021 een tijdelijke afdrachtvermindering loonheffing voor nieuwe investeringen ingevoerd, de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling wordt nu echter met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 ingetrokken.
CORONAMAATREGELEN - 28.05.2021
Overheid maakt verlenging coronasteunmaatregelen bekend
Het kabinet wil zo veel mogelijk in de kern gezonde bedrijven door de crisis helpen. Enerzijds is het een risico om te lang door te gaan met steunmaatregelen, omdat deze de normale economische ontwikkeling moeilijker maken. Anderzijds is er nog veel onzekerheid over de nabije toekomst en zijn sommige bedrijven door hun reserves heen. De steunpakketten zijn zo ontworpen dat het gebruik ervan meeademt: hoe meer omzetverlies, hoe meer steun. Andersom geldt dat dus ook: naarmate de economie weer verder opengaat en bedrijven meer omzet kunnen draaien, groeien zij ook uit de steunpakketten. Het kabinet is daarom van plan om het steunpakket voor banen en economie door te trekken in het derde kwartaal van 2021. Wat zijn de belangrijkste steunmaatregelen?
TOESLAGEN - 28.05.2021
Check toeslagen 2020, vraag deze nog aan tot 01.09.2021
Heeft u in 2020 geen zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget ontvangen? Dan doet u er goed aan om alsnog te checken of u daar misschien toch recht op heeft. Het kan namelijk zijn dat u in 2020 minder inkomsten heeft gehad door corona, waardoor het recht op toeslagen alsnog bestaat.
ADMINISTRATIE - 27.05.2021
Belastingdienst beantwoordt vragen over bewaarplicht
De Belastingdienst heeft recentelijk via haar forum een aantal vragen beantwoord over de wettelijke bewaarplicht van de boekhouding. Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje. Wat als u bijv. met een afrekensysteem werkt?
BELASTINGCONTROLE - 27.05.2021
Uw inkopen vertellen de fiscus ook veel over uw verkopen
Met een verbandscontrole onderzoekt de fiscus de onderlinge verhoudingen tussen de geboekte inkopen, inclusief de geboekte inkopen van producten die hiermee verband houden en de geboekte omzet. Wat moet u weten?
OMZETBELASTING - 27.05.2021
Hoge Raad hakt knoop door over btw-tarief bij parkeren gast
Voor een bezoek aan een pretpark geldt vaak een btw-tarief van 9%. Maar geldt dat tarief ook voor het parkeren van de auto bij het pretpark? Is dit een zogeheten ‘bijkomende prestatie’? Wat vond de hoogste rechter en wat kunt u hiermee?
ERFRECHT - 26.05.2021
Hoe is de boedelbeschrijving goed geregeld?
Hoe voldoet een boedelbeschrijving van een erflater? Wat dient u te bewaken dat hierin is opgenomen? Wanneer is het opmaken verplicht? Wanneer moet u zorgen voor een notariële akte?
TELECOMMUNICATIE - 25.05.2021
Vanaf 1 juli 2021 verboden om koud te bellen
Vanaf 1 juli 2021 treedt de nieuwe Telecommunicatiewet in werking. Vanaf dat moment mag er niet meer koud gebeld worden. Mag u dan werkelijk ook die collega-ondernemer niet meer bellen om samen zaken te doen? Wat speelt er?
ZAKENDOEN BUITENLAND - 25.05.2021
Internationaal zakendoen, controleplicht bij facturatie?
Met name als u internationaal zakendoet, gelden er fiscaal de nodige eisen inzake (factuur)controle. Op deze manier wil de overheid fraude zo veel mogelijk voorkomen. Maar hoe ver reikt uw verantwoordelijkheid? Wat vond de rechter?
BELASTINGAANGIFTE - 25.05.2021
Foutje ontdekt in belastingaangifte 2020?
Stel, u verwacht belastinggeld terug over 2020, daarom deed u voor 8 mei 2021 aangifte. Nu ontdekt u nog een foutje. Kunt u dat nog corrigeren? Hoe?
INCASSO - 25.05.2021
Een incassobureau kiezen?
Als een klant uw factuur niet betaalt, kunt u een incassobureau inschakelen. Waar let u op bij het kiezen van een betrouwbaar incassobureau? Hoe zit het dan met de kosten en waar moet u daarbij op letten? Wij zetten het voor u op een rij.
BELASTINGEN - 25.05.2021
Navorderen belasting, wanneer is er sprake van een nieuw feit?
Als de inspecteur wil navorderen, moet er in beginsel sprake zijn van een nieuw feit. Maar wanneer is hiervan sprake en wanneer niet? Belangrijk, want als er geen nieuw feit is, is navorderen meestal niet mogelijk. Wat vond de rechter hiervan?
VAKANTIEGELD - 25.05.2021
Vakantiegeld later betalen?
De uitbetaling van het vakantiegeld zit er weer aan te komen. Dit is veel geld en door corona zou u het liever op een later moment uitbetalen. Is dat toegestaan?
EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.05.2021
Arbeidsovereenkomst deels beëindigen
Uw werknemer kan vanwege ziekte zijn werk niet meer voor het volledige aantal uren doen. Hij werkte voorheen 40 uur in de week en kan na twee jaar ziekte nog 20 uur zijn eigen werk doen. Hoe werkt het als u de arbeidsduur wilt aanpassen?
RE-INTEGRATIE - 25.05.2021
Toch nog loonsanctie langdurig zieke werknemer, wat nu?
Al twee jaar heeft u er alles aan gedaan uw zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Toch legt het UWV een loondoorbetaling op voor het derde ziektejaar. Valt hier nog iets tegen te doen?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.05.2021
Tussentijdse beëindiging arbeidscontract voor bepaalde tijd
U heeft een nieuwe medewerker in dienst met een jaarcontract met een proeftijd. Zo bent u optimaal flexibel, denkt u. Maar hoe zit het wanneer u er na enkele maanden achter komt dat de nieuwe werknemer echt niet voldoet?
OPROEPOVEREENKOMST - 25.05.2021
Wat is er per 1 juli 2021 nieuw voor oproepovereenkomsten?
Per 1 januari 2020 is er een aantal wetswijzigingen ingegaan voor de oproepovereenkomst. Hierdoor is de inzet van oproepkrachten aan meer regels gebonden en is de mate van flexibiliteit teruggebracht. Wat is er nieuw vanaf 1 juli 2021?
PERSONEELSBELEID - 25.05.2021
Betere prestaties met een ‘ideale’ werkplek
Het praatje bij het koffieapparaat en de vergaderingen worden gemist, maar thuiswerken heeft ook voordelen. Zeker als de werkomstandigheden en de werkplek in orde zijn. Hoe levert u een positieve bijdrage aan de ideale werkplek, thuis of op kantoor?
LOON - 25.05.2021
Kostenvergoeding bij incidenteel werk?
Een collega van u schakelde een niet-ondernemer in voor een ICT-klusje. Hiervoor krijgt hij een vergoeding, maar hij is geen werknemer. Hoe verwerkt u dat in de loonadministratie en wat mag u fiscaal aan kosten vergoeden?
ADVISEUR - 25.05.2021
Maak goede afspraken met uw adviseur
Bij de rechter speelde een zaak over een administratiekantoor dat bij een aangifte erfbelasting de vrijstelling voor bedrijfsopvolging niet had toegepast.
directeur-grootaandeelhouder - 25.05.2021
Werken vanuit een BV en toch zelfstandig ondernemer zijn?
De (rechts)vorm waarin werkzaamheden worden verricht, is fiscaal minder belangrijk dan de feitelijke zelfstandigheid die de uitvoerende persoon daarbij aan de dag legt. Aldus een recente rechterlijke uitspraak. Wat speelde er? Hoe zit dat?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 25.05.2021
Wijziging lenings- of rekening-courantovereenkomst?
Veel dga’s hebben een geldlening of een rekening-courantverhouding afgesloten bij hun eigen BV. Kan de overeengekomen rente, gelet op de lage rentestand, nu zomaar aangepast worden? Hoe zit dat?
PRIVÉ - 25.05.2021
Nog snel profiteren van de ‘jubelton’?
Er gaan in politiek Den Haag stemmen op om de zogenaamde ‘jubelton’ af te schaffen. Vooral linkse partijen willen de overdracht van kapitaal binnen de familie beperken. Hoogste tijd om nog snel te profiteren van deze belastingvrije schenking?
coronamaatregelen - 25.05.2021
Bonusverbod niet voor buitenlands moederbedrijf?
Als uw onderneming gebruikmaakt van de NOW-regeling, dan kan een dividend- en bonusverbod van toepassing zijn. Het is dan niet toegestaan om dividend uit te keren of bonussen te betalen. Geldt dat ook voor een buitenlandse aandeelhouder?
FISCOTIP - 25.05.2021
Hypotheek aflossen, verstandig of niet?
De hypotheekrente is nog steeds aftrekbaar. Maar door onder meer de dalende rente en de beperking van de aftrek, blijft het voordeel afnemen. Dus is de actuele vraag: aflossen of niet? Waar hangt dit van af en wat is het voordeel?
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 25.05.2021
Bezwaarschrift per e-mail of per post?
Tegenwoordig stuurt de Belastingdienst steeds meer post digitaal aan u toe. U kunt echter alleen niet alle post digitaal aan de Belastingdienst toesturen. Zeker niet als het gaat om een bezwaarschrift. Hoe zit dit en waar moet u op letten?
SUBSIDIE - 25.05.2021
Subsidie DEI+: Circulaire economie aanvragen?
Start uw bedrijf een innovatieproject voor de recycling van afval, gebruik of hergebruik of een pilotproject voor biobased grondstoffen? Draagt dit bij aan minder CO2 ? Hoe benut u dan de subsidieregeling DEI+: Circulaire economie?
CORONAMAATREGELEN - 25.05.2021
Tegemoetkoming kinderopvang aanvragen tot en met 15 juli
Een nieuwe coronamaatregel is de Tijdelijke tegemoetkomingsregeling kinderopvang zonder overheidsvergoeding (TTKZO) als u of uw werknemer kinderopvangkosten moest doorbetalen tijdens de lockdown. Wat moet u weten?
THUISWERKEN - 25.05.2021
De do’s-and-don’ts van thuiswerken …
Door de coronamaatregelen is thuiswerken in Nederland het ‘nieuwe normaal’ geworden. Waar moet u als werkgever aan denken als uw personeel thuiswerkt? Wat moet u regelen en hoe zit het met de vergoedingen en verstrekkingen?
INTERNET - 25.05.2021
Digitale diefstal voorkomen
Hackers stelen digitale gegevens. Dit kan veel schade opleveren voor uw bedrijf. Hoe zorgt u ervoor dat de systemen en websites goed beveiligd zijn en hoe beperkt u het risico op diefstal van uw gegevens tot een minimum?
ADMINISTRATIE - 25.05.2021
Maak werk van de beveiliging van uw patiëntendossiers
Eind maart 2021 heeft de rechter uitspraak gedaan n.a.v. een boete die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) eerder had opgelegd aan een Haags ziekenhuis. Persoonsgegevens van patiënten zouden onvoldoende beschermd zijn. Wat speelde er?
GEZONDHEIDSRECHT - 25.05.2021
Wat moet u weten over uw medisch beroepsgeheim?
Artsen hebben een beroepsgeheim. Dit betekent dat een arts moet zwijgen over alles wat hij bij de uitoefening van zijn werk te weten komt over een patiënt. Het geldt ook nog na de dood van de patiënt. Hoe zit dat?
RECHTSVORM - 25.05.2021
Samen met uw BV een Vof aangaan, doen of niet?
Veel (para)medische beroepsbeoefenaren brengen op een zeker moment hun praktijk onder in een BV. In de loop van de tijd kan blijken dat de BV toch niet (meer) de ideale rechtsvorm is. Wat is er dan nog mogelijk?
PERSONEEL - 25.05.2021
Weer op vakantie ... hoe gaat u om met de kleurcodes?
Het is de verwachting dat in juni het Europees parlement definitief instemt met het ‘EU COVID-19-certificaat’. Reizen wordt hierdoor straks makkelijker, maar zover is het nog niet … Hoe zit het als een medewerker straks naar ‘rood’ gebied reist?
ONROEREND GOED - 25.05.2021
Is uw praktijkpand ook uw pensioenkapitaal?
Veel ondernemers zien hun bedrijfspand als een appeltje voor de dorst. Het idee is dan dat het bedrijfspand na overdracht of beëindiging van de onderneming verhuurd of verkocht wordt, om zo het pensioen zeker te stellen. Hoe pakt dit uit?
CORONAMAATREGELEN - 21.05.2021
TVL afgewezen door foute SBI-code hoofdactiviteit KvK?
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt berekend met het percentage dat hoort bij de SBI-code van uw hoofdactiviteit waarmee uw zaak op 15.03.2020 stond ingeschreven in het Handelsregister. Wat als deze foutief was?
PERSONEEL - 21.05.2021
Maak gebruik van scholieren- en studentenregeling
De terrassen gaan langzaamaan weer open, dus wellicht laat u zich ook deze zomer bijstaan door scholieren en studenten. Maak dan gebruik van de speciale regeling die er voor hen is. Wat is daarvan het voordeel en hoe werkt het?
ONROERENDE ZAKEN - 21.05.2021
Een hogere WOZ kan een hypotheekvoordeel geven, hoe?
De WOZ-waarde voor woningen moet een afspiegeling zijn van de marktwaarde. Deze is gebaseerd op referentiepanden. Nagegaan wordt wat de recente verkoopwaarde daarvan is. Deze is sinds jaren stijgend. Wat kan hiermee?
ALIMENTATIE - 21.05.2021
Vaststellingsovereenkomst: eindigt het recht op alimentatie?
Als bij een vaststellingsovereenkomst het recht op partneralimentatie wordt afgekocht, kan deze op basis van gewijzigde omstandigheden dan achteraf nog door de rechter worden gewijzigd? Wat goed bewaken en regelen?
FINANCIËLE PLANNING - 21.05.2021
Alternatieven voor negatieve rente op sparen?
Net bekomen van de negatieve rente, kondigden bijna alle banken een nieuwe onheilstijding aan. De grens voor het berekenen van negatieve rente gaat fors omlaag: van € 200.000 naar € 100.000 per 1 juli 2021. Wat zijn alternatieven?
ERFRECHT - 21.05.2021
Hoge Raad: vorderingen tot afgifte legaten zijn verjaard
Wanneer is een vordering tot afgifte van een legaat verjaard? Welke termijn geldt er? Wat als de begunstigde niet op de hoogte was van het bestaan van het legaat? Wat staat er in de wet en wat heeft de Hoge Raad nu beslist?
INTERNETCONNECTIE - CONNECTIE - 18.05.2021
Glasvezel of kabel?
Met hoge datasnelheden vechten glasvezel en kabel om de zakelijke internetgebruiker. Met welke verbinding bent u het beste af en hoe kiest u de juiste aanbieder?
CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 18.05.2021
Waar vindt u objectieve productinformatie?
Online productinformatie is niet altijd helemaal neutraal: webshops nemen deze vaak zomaar over van de fabrikant. Gelukkig zijn er ook onafhankelijke bronnen.
BEVEILIGING - PRIVACY - 18.05.2021
Google en Apple gaan anders om met uw privacy
Bent u, net als vele internetgebruikers, steeds minder bereid om data vrij te geven met het oog op gepersonaliseerde advertenties? Google en Apple pakken deze tendens anders aan. Bij wie van deze twee is uw privacy beter beschermd?
SOFTWARE - CHAT - 18.05.2021
Word een pro in Slack
Gebruikt uw team Slack als communicatietool? Met deze tips en tricks wordt u een echte poweruser in Slack.
COMPUTER - HARDWARE - 18.05.2021
Gebruik het touchpad van uw laptop ten volle
Misschien beseft u het niet, maar waarschijnlijk is het aanraakgevoelige muisvlak van uw laptop een zogenaamde ‘high-precision touchpad’. Wat houdt dat in en wat kunt u ermee doen?
WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 18.05.2021
Deadlines opvolgen met TeuxDeux of Tweek?
Uw deadlines opvolgen, kan met behulp van allerlei tools. Met de app TeuxDeux kon het al langer op een erg toegankelijke manier. Een relatief nieuwe speler is Tweek. Is deze de moeite waard?
RECHT VAN DE BOUW - 17.05.2021
Wat wel en wat niet met opleverdossier?
Bij de invoering van het wetsvoorstel ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ (Wkb) op 1 januari 2022 wordt ook het opleverdossier ingevoerd. Wat houdt dat in? Is een opleverdossier altijd verplicht? Wat moet u weten?
BOUWTEKENING - 17.05.2021
Afwijken van bouwtekening?
Wanneer mag er van de bouwtekening worden afgeweken? Wie moet dat bewijzen? Kan gederfd woongenot leiden tot schadevergoeding? Wat is nu raadzaam?
HET OVERKWAM UW COLLEGA - 17.05.2021
Overschrijding bouwtijd voor rekening aannemer?
Wat als er in de aannemingsovereenkomst een verkeerde startdatum staat vermeld? Moet de opdrachtgever de schade bewijzen? Wat als er een vergissing speelt?
RECHT VAN DE BOUW - 17.05.2021
Onderbouwing onwerkbaar weer moet waterdicht zijn
Onwerkbaar weer kan leiden tot overschrijding van de bouwtermijn en de opleverdatum, met als gevolg een boete. Om aan te tonen wat nu onwerkbare werkdagen zijn, is er meer nodig dan alleen een verwijzing naar weerberichten. Wat te doen?
EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 17.05.2021
“Achteraf bekeken was ik al ziek toen ik uit dienst ging”
Uw medewerker is niet meer bij u in dienst, maar meldt zich met terugwerkende kracht ziek bij het UWV. Hij blijkt dus ziek uit dienst te zijn gegaan. Wat zijn dan de gevolgen voor u als werkgever en hoe kunt u het beste met zo’n situatie omgaan?
WERVING EN SELECTIE - 17.05.2021
Gegevensbescherming sollicitanten
U heeft regelmatig sollicitanten en regelmatig krijgt u ongevraagd cv’s toegestuurd. Het is verleidelijk deze gegevens allemaal goed te bewaren voor ‘je weet maar nooit’. Mag dat zomaar? Hoe moet u met deze gegevens omgaan?
VAKANTIE - 17.05.2021
Openstaande vakantiedagen uitbetalen ... allemaal?
Uw medewerker is al meer dan twee jaar ziek en u zegt het dienstverband op (met een ontslagvergunning). Bij het opmaken van de eindafrekening ziet u dat hij nog veel vakantiedagen heeft openstaan. Moet u deze allemaal uitbetalen?
PPRIVACY - 17.05.2021
“Ik wil weten of je negatief getest bent!”
Langzaam gaat de samenleving open, o.a. met testevenementen toegankelijk met een negatief coronatestbewijs. Mag u uw werknemers ook om zo’n testbewijs vragen?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 17.05.2021
Werknemer weer terug in dienst
Voorzichtig kan het land weer ‘van het slot’. U wilt Ria, een werknemer waarvan u tijdens de tweede coronagolf in december 2020 afscheid heeft moeten nemen, weer terug in dienst nemen. Moet u dan ergens op letten?
PERSONEELSBELEID - 17.05.2021
Een fout is ook een leermoment
Medewerkers ontwikkelen zich door te leren van hun successen en van hun fouten. Hoe creëert u een klimaat waarin medewerkers door vallen en opstaan gaan leren? Zorg voor een veilig leerklimaat en een coachende leidinggevende.
FINANCIERING - 12.05.2021
Hoe energiezuinig wonen financieren?
Uw cliënt moet maximaal lenen voor de aankoop van zijn woning. Hoe kan deze cliënt toch energiezuinige maatregelen financieren?
WOZ - 12.05.2021
WOZ-waarde nieuwbouwwoning, aanneemsom plus meerwerk
Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft nu beslist dat de WOZ-waarde van een nieuwbouwwoning gelijk is aan de aanneemsom plus de kosten voor meerwerk. De gemeente mag dus niet uitgaan van hogere verkoopprijzen.
RUIMTELIJKE ORDENING - 12.05.2021
Geen zienswijzen ingediend, toch naar de rechter, een update
Tot voor kort kon u in de meeste gevallen niet terecht bij de rechter als u geen zienswijzen had ingediend. Het Europees Hof van Justitie heeft daar al een stokje voor gestoken. Onze Raad van State heeft hier nu ook een mening over.
RUIMTELIJKE ORDENING - 12.05.2021
Wat verandert er met de ‘Omgevingswet’?
Op 1 januari 2022 (mogelijk 1 juli 2022) treedt de nieuwe ‘Omgevingswet’ in werking, een grote wetsherziening. Wat wordt er nu eigenlijk anders en wat gaat u daarvan merken?
WONINGHUUR - 12.05.2021
Drie nieuwe wetten voor betaalbare huur woonruimte
De Eerste Kamer heeft ingestemd met wetsvoorstellen die huurwoningen betaalbaar moeten houden. Verhuurders kunnen maatwerk toepassen en huurders financieel tegemoetkomen. Huren in de vrije sector kunnen maar beperkt stijgen.
UW RAADSMAN - 12.05.2021
Verrekening meeropbrengst ook na onteigening
Bij de rechter speelde een zaak tussen twee broers, beide agrarisch ondernemer, die het niet eens konden worden over de vraag of de door hen overeengekomen meerwaardeclausule ook geldt bij onteigening. Wat kunnen we van deze zaak leren?
OVERDRACHTSBELASTING - 12.05.2021
Ouder dan 35 jaar ... startersvrijstelling misgelopen?
Uw cliënt heeft zijn eerste woning met een mooie winst verkocht. Hij is de 35 jaar al gepasseerd en baalt ervan dat hij bij de aankoop van zijn nieuwe woning naast de startersvrijstelling grijpt. Zijn partner is echter jonger dan 35 jaar. Biedt dat kansen?
VERHUUR - 12.05.2021
Nieuwe regels voor verhuurplatforms vakantiewoningen
Stel, uw cliënt heeft een woning en wil deze op een verhuurplatform, zoals Airbnb of booking.com, aanbieden als vakantiewoning. Dan kan het binnenkort zomaar zijn dat dit door het verhuurplatform geweigerd wordt. Hoe zit dat?
ERFDIENSTBAARHEDEN - 12.05.2021
Erfdienstbaarheid door vermenging vervallen
Op een perceel rust een erfdienstbaarheid ten laste van een ander perceel. De eigendom van beide percelen komt in één hand. Na onderhandse verkoop van een perceel door de bank, is de vraag in hoeverre de erfdienstbaarheid nog bestaat.