2021 -
November
besloten vennootschap - 30.11.2021
Winst verdelen over meerdere BV’s
Het lage vennootschapsbelastingtarief (15%) geldt vanaf 2022 voor winsten tot € 395.000. Het hoge tarief bedraagt in 2022 25,8%. Door te werken met meerdere BV’s kunt u ervoor zorgen dat winsten onder de grens van de laagste schijf blijven.
VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.11.2021
Fiscale eenheid verbreken kan lucratief zijn
Het verschil tussen de eerste en tweede tariefschijf binnen de vennootschapsbelasting zal in 2022 10,8% bedragen. Door het verbreken van de fiscale eenheid kunt u ervoor zorgen dat uw winsten enkel in de eerste schijf worden belast.
AUTO VAN DE ZAAK - 30.11.2021
Bijtelling auto bij Verklaring geen privégebruik
De Belastingdienst heeft een handreiking opgesteld waarin wordt uitgelegd hoe de bijtelling werkt als een werknemer voor zijn auto van de zaak op een later moment bij u een Verklaring geen privégebruik inlevert.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 30.11.2021
Nog in 2021 onbelaste bonus uitkeren
De werkkostenregeling biedt de mogelijkheid om een leuke bonus onbelast uit te keren aan uzelf als dga of aan uw werknemers. Hoe werkt dat?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 30.11.2021
Geen rente over kleine schuld aan BV
Als dga schiet u wel eens vanuit privé een zakelijke uitgave voor. Omgekeerd zal dit nog veel vaker voorkomen, waardoor veel dga’s gedurende het jaar een schuld opbouwen bij hun BV. Hierover is normaliter rente verschuldigd, echter niet in alle gevallen.
VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.11.2021
Belastingrente voorkomen met voorlopige aanslag
Rente betalen aan de Belastingdienst is nooit leuk, zeker niet als dit te voorkomen was. Nu de economie weer op volle toeren draait en uw bedrijf wellicht een mooie winst realiseert over 2021, is het goed om hier eens bij stil te staan.
FISCOTIP - 30.11.2021
Voordeel door planning aftrekposten zorgkosten en giften
Vanwege de drempels in de aftrekposten voor zorgkosten en giften is het voordelig deze zo veel mogelijk binnen een jaar te clusteren. Daarnaast is het voordelig om giften periodiek te schenken. Hoe werkt dat en wat is het voordeel?
CORONAMAATREGELEN - 29.11.2021
Nieuwe coronasteunmaatregelen overheid voor ondernemers
Iedereen heeft wel de persconferentie van vrijdag 26 november 2021 gezien met de per 28 november 2021 aangekondigde verzwaarde maatregelen. Hierop heeft de overheid meteen ook aangekondigd de steunmaatregelen voor ondernemers weer te activeren. Wat zijn de belangrijkste drie steunmaatregelen die we u nu kunnen melden?
CORONAMAATREGELEN - 26.11.2021
Dit kunt u doen met nieuwe belastingverplichtingen
De horeca wordt voor de zoveelste keer hard getroffen door de coronamaatregelen. Wellicht rijst bij u nu de vraag hoe nu verder met nieuwe opkomende betalingsverplichtingen richting de Belastingdienst?
TOESLAGEN - 26.11.2021
Vermogenstoets ontlopen voor toeslagen in 2022
Als uw inkomen niet te hoog is, kunt u in aanmerking komen voor een of meer toeslagen. Meestal mag ook uw vermogen dan niet te hoog zijn. Maar kunt u deze vermogenstoets ook ontgaan en zo ja, hoe? Wat scheelt dat dan?
CORONAMAATREGELEN - 26.11.2021
TVL-steun start weer op met Q4 2021
Bedrijven die geraakt worden door de recente coronamaatregelen, kunnen weer rekenen op overheidssteun vanaf het vierde kwartaal van 2021. Hoe zit dat?
ICT - 26.11.2021
Als uw leverancier gehackt is
Steeds vaker worden bedrijven gehackt. Zowel grote bedrijven, zoals VDL, als MKB-bedrijven krijgen te maken met ransomware, DDOS-aanvallen of phishing-e-mails. Wat als uw leverancier u meedeelt dat er bij hen een incident aan de gang is?
INTERNET EN RECHT - 26.11.2021
Regels voor klantreviews veranderen per mei 2022
U ziet steeds meer positieve klantreviews/beoordelingen op websites, webshops en sociale media. Maar hoe zit het met die negatieve beoordelingen en leidt het überhaupt wel tot meer omzet? Wat verandert er in mei 2022?
PERSONEEL - 26.11.2021
Achteraf geen privégebruik auto van de zaak
Als u aan uw werknemer (of dga) een auto van de zaak ter beschikking stelt, is de bekende bijtelling van toepassing. De werknemer kan de bijtelling voorkomen via de Verklaring geen privégebruik auto. Maar kan hij deze ook later inleveren?
HYPOTHEEKRENTE - 26.11.2021
In 2021 nog hypotheekrente eigen woning vooruitbetalen ...
Als u een eigen woning bezit, mag u de betaalde hypotheekrente aftrekken. Dit geldt ook voor een deel van eventueel vooruitbetaalde hypotheekrente. Maar is dat raadzaam nu de aftrek vanaf 2022 verder wordt beperkt?
TESTAMENT - 25.11.2021
Levenstestament: gevolmachtigde ook bewindvoerder
Een belangrijke praktijkvraag is of een gevolmachtigde die benoemd is in een levenstestament ook automatisch bewindvoerder wordt. Wanneer wordt de wens van de rechthebbende (niet) gevolgd? Wat bewaken en goed regelen?
ERFRECHT - 25.11.2021
Samenlevingscontract plus testamenten goed regelen
Een ‘verblijvingsbeding’ in een samenlevingscontract komt vaak voor. Worden samenwoners daardoor erfgenamen van elkaar? Wat zijn de rechten van de kinderen? Hoe kunnen deze rechten (voorlopig) in de ijskast worden gezet?
onroerende zaken - 25.11.2021
Verhuur nieuwbouwappartement en de btw teruggave
Uw cliënt is van plan om ter belegging een nieuwbouwappartement te kopen. Dit appartement wil hij gaan verhuren. Bij de berekening van het rendement op deze belegging moet dan ook goed naar de aftrekbare btw gekeken worden.
ECHTSCHEIDING - 25.11.2021
Peildatum waardering ondernemingsvermogen gewijzigd
Bij echtscheiding speelt vaak de vraag welke peildatum er geldt bij de waardering van het ondernemingsvermogen dat moet worden verdeeld. Kan daarvan door partijen in overleg of door de rechter worden afgeweken?
LOON - 19.11.2021
Negatief verlofsaldo bij tijdelijk contract verrekenen
Een werknemer werkt op basis van een jaarcontract en wil in de zomervakantie zes weken vrij. U vindt dat prima. Maar wat gebeurt er met een negatief verlofsaldo als het contract niet wordt verlengd? Wie betaalt er de rekening?
ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 19.11.2021
Ziekmelding vanwege ziekte van een dierbare of zorgverlof
De moeder van uw werknemer Joost is ernstig ziek. Hij is al enkele keren weggeroepen en u heeft hem daarvoor steeds calamiteitenverlof gegeven. Als u informeert wanneer hij terugkomt, wordt Joost boos en meldt zich ziek. Hoe zit dat?
ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 19.11.2021
Voer een zorggesprek bij frequente ziekmeldingen
Als een medewerker meerdere keren per jaar ziek is, is dit vaak een teken dat er meer speelt. Bij drie of meer ziekmeldingen in twaalf maanden spreken we van frequent verzuim. Hoe gaat u het gesprek aan?
ARBEIDSVOORWAARDEN - 19.11.2021
Thuiswerken geen verworven recht
U wilt dat uw werknemers op kantoor werken, maar een van uw werknemers weigert dit halsstarrig. Is thuiswerken een verworven recht of ligt dat genuanceerder?
EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 19.11.2021
Let op bij het einde van een slapend dienstverband
Een slapend dienstverband van een zieke werknemer werd na vijf (slapende) jaren opgezegd. De werkgever moest een hogere transitievergoeding betalen. Hoe kwam dat en was dat te voorkomen geweest?
PERSONEELSBELEID - 19.11.2021
“Mijn werknemer solliciteert intern op een vacature”
Het is niet eenvoudig om goede werknemers te vinden. De arbeidsmarkt is immers oververhit. Het lijkt dan een prima optie om eerst eens intern te kijken bij de invulling van een vacature. Wat zijn dan de voor- en nadelen?
WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.11.2021
Hoeveel succes hebben uw tweets eigenlijk?
Als u actief bent op Twitter, probeert u natuurlijk zo veel mogelijk zichtbaarheid te hebben. Wat kunt u doen om uw impact te meten?
SOFTWARE - BROWSER - 17.11.2021
Minimale stappen om Chrome veiliger te maken
Er bestaan allerlei Chrome-extensies waarmee u het gebruik van de browser veiliger maakt. Maar Chrome heeft ook steeds meer ingebouwde voorzieningen voor veiliger surfen.
BEVEILIGING - THUISWERK - 17.11.2021
Veilig terug naar thuiswerken
Sinds november moet er weer voor 50% worden thuisgewerkt. Blijf alert op de veiligheidsrisico’s van het thuiswerken en overweeg deze maatregelen.
OPLEIDING - TAAL - 17.11.2021
Een taal leren via een boek of film
Wilt u beter kunnen communiceren met buitenlandse klanten, leveranciers of andere zakenpartners? Wij testten twee online tools waarmee u een taal kunt leren op een aangename manier: via boeken en films.
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.11.2021
Browsertools zonder drempel
Staat u vaak wat sceptisch tegenover nieuwe online toepassingen omdat u opkijkt tegen de leercurve die daarmee gepaard gaat? Geen nood: deze handige browsertools heeft u meteen onder de knie.
PRIVACY - 17.11.2021
Als uw patiënt vraagt om afschrift van zijn dossier …
Job vraagt bij zijn nieuwe huisarts zijn dossier op over knieklachten die hij in 2013 had. De huisarts geeft hem een uitdraai van een deel van het medisch dossier mee van de oude huisarts. Wat ging er vervolgens mis en waarom?
PERSONEEL - 17.11.2021
Zonder schriftelijke arbeidsovereenkomst geen proeftijd
Voordat de arbeidsovereenkomst is getekend, werkt de werknemer al. Na vier dagen hoeft ze niet meer terug te komen. Maar even meelopen in de praktijk komt de werkgever duur te staan. De praktijk moet € 7.600 betalen. Wat speelde hier?
ARBEIDSVERHOUDING - 17.11.2021
Werken met zzp’ers, een update
Sinds 2016 is de Wet DBA van kracht, maar contracteren met zzp’ers op basis van een modelovereenkomst blijft lastig. Hoe gaat u hiermee om?
PATIËNTENRECHTEN - 17.11.2021
Als een klager onder curatele is gesteld
Het is niet altijd duidelijk wie er een klacht mag indienen bij de zorginstelling of bijv. bij het tuchtcollege. Hoe zit het bijv. als een klager onder curatele is gesteld? In de hiernavolgende zaak gaf de tuchtrechter een hoofdlijn aan.
INHUREN DERDEN - 17.11.2021
Inhuren derden vanaf 01.01.2022 administratief anders
Zoals u weet, moet u bij het inhuren van derden, zoals particulieren die zelf geen ondernemer zijn, administratief en fiscaal anders te werk gaan. Deze werkwijze is vanaf 01.01.2022 anders. Wat moet u weten?
INTERNET EN RECHT - 17.11.2021
Het herroepingsrecht als een klant iets koopt in uw webshop
Wanneer een klant iets koopt in uw webshop, is dat niet hetzelfde als in een winkel. De ervaring van het vooraf bekijken, voelen en proberen van het product ontbreekt. Daarom is er het herroepingsrecht. Wat houdt dat nu in?
DIGITALE VEILIGHEID - 17.11.2021
Eerste hulp als u gehackt bent
Steeds vaker worden bedrijven gehackt. Niet alleen grote bedrijven krijgen te maken met ransomware, DDOS-aanvallen of phishing-e-mails. Het kan ook uw loonadministrateur of uw vervoerder overkomen. Hoe krijgt u zo snel mogelijk weer controle?
CORONAMAATREGELEN - 17.11.2021
Deadline vaststelling NOW 1.0 verruimd tot en met 09.01.2022
Heeft u de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1.0) ontvangen voor de eerste aanvraagperiode maart, april en mei 2020, dan bleek de deadline van 31.10.2021 onhaalbaar. Deze is nu verruimd tot en met 09.01.2022.
VERKOOP - 17.11.2021
Huren en graag ook kopen
Soms onderhandelen partijen over twee verschillende contracten die met elkaar verband houden. De rechter heeft hierover een interessante uitspraak gedaan.
MILIEU - 17.11.2021
Nieuw: de Handreiking basistips voor ventileren
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft onlangs de Handreiking basistips voor ventileren gepubliceerd. Wat moeten gebouweigenaren en beheerders van gebouwen met deze handreiking?
IN DE KIJKER - 17.11.2021
De ouderdomsclausule, koper let op!
Steeds vaker wordt er bij de verkoop van een woning een ouderdomsclausule in de overeenkomst opgenomen. Informeer kopers goed over de (soms verstrekkende) juridische gevolgen hiervan, zodat zij zich daar goed bewust van zijn.
VERKOOP - 17.11.2021
Risico voor de koper in kaart brengen
Bij de aankoop van een woning vraagt de verkoper meestal om een waarborgsom of een bankgarantie. Wat zijn de mogelijkheden om het risico voor de kopers zo klein mogelijk te houden om deze ‘aanbetaling van 10%’ kwijt te zijn.
VERKOOP - 17.11.2021
Verkoper weigert koopakte te tekenen
In de wet is geregeld dat de koop van een woonhuis door een consument-koper schriftelijk moet worden aangegaan. Maar wat nu als de verkoper weigert om zijn medewerking te verlenen aan het opmaken en ondertekenen van een koopakte?
WOZ - 17.11.2021
Verklaring over inpandige opname is niet voldoende
Een heffingsambtenaar verklaarde bij de rechter dat hij inpandig is geweest en dat daarom onder meer de onderhoudsstaat van de betreffende woning in de WOZ-waardering is verwerkt. Volgens de rechter is deze verklaring niet voldoende.
APPARTEMENTSRECHTEN - 17.11.2021
Appartementsbewoner veroorzaakt overlast in het gebouw
Verenigingen van Eigenaars hebben met grote regelmaat te maken met overlast. Met name oudere appartementencomplexen zijn vrij gehorig, maar er kan ook sprake zijn van stankoverlast, misdragingen, etc. Wat is dan wijsheid?
APPARTEMENTSRECHTEN - 17.11.2021
Besluit tot wijziging van splitsingsakte vernietigd
Het is een lastige weg om een splitsingsakte (waarin de regels voor de VvE staan) te wijzigen. Zo moet de notaris verifiëren of alle hypotheekhouders en degenen die (gebruiks)rechten hebben, instemmen. Wat als er een eigenaar dwarsligt?
UW RAADSMAN - 17.11.2021
Transformatie van kantoren en de overdrachtsbelasting
Het tekort aan woningen en het overschot aan kantoorpanden leidt ertoe dat veel projectontwikkelaars zich hebben gespecialiseerd in het transformeren van kantoorpanden in appartementen. Hoe zit het dan met de overdrachtsbelasting?
VERKOOP - 17.11.2021
Voorkom discussie over uitvoering voorkeursrecht
Als er aan iemand een voorkeursrecht wordt verleend met betrekking tot een onroerende zaak, ontstaat er later vaak discussie over de inhoud en de uitvoering van het voorkeursrecht. Zo ook in een zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden.
NOTARIS - 17.11.2021
Drukte is geen excuus voor te late aanlevering stukken
Er mag te allen tijde van een notaris worden verwacht dat hij juist handelt in het belang van - in dit geval - de verkoper en de koper. Wat mag u van een notaris verwachten? Wat oordeelde de tuchtcommissie onlangs?
FISCOTIP - 15.11.2021
Bespaar erfbelasting door huwelijkse voorwaarden
Kunnen vermogende partners erfbelasting besparen door nog tijdens het huwelijk huwelijkse voorwaarden aan te gaan? Of levert dit een belaste schenking op? Wat vond de rechter en waar moet u op letten?
SUBSIDIES - 15.11.2021
WBSO-subsidie voor innovatie
Voor innovatieve projecten kunt u op grond van de WBSO subsidie krijgen. De voorwaarden en de bedragen worden per 1 januari 2022 aangepast. Hoe zit dat?
VENNOOTSCHAPSBELASTING - 15.11.2021
Meegeven verliezen bij verbreking fiscale eenheid
Als BV’s voor de vennootschapsbelasting een fiscale eenheid vormen, wordt de moedermaatschappij belast voor de totale winst. Als de fiscale eenheid eindigt, wordt iedere BV weer individueel belastingplichtig. Wat met verrekenbare verliezen?
PRIVÉ - 15.11.2021
Geen aflossingsverplichting, geen schuld voor eigen woning
Als u een lening verstrekt aan uw kind voor de aankoop van een eigen woning, moeten de afspraken inzake deze schuld schriftelijk worden vastgelegd. Doet u dit niet, dan kwalificeert de lening niet als eigenwoningschuld volgens de rechter.
CORONAMAATREGELEN - 15.11.2021
Schuldsanering: Belastingdienst neemt met minder genoegen
De coronacrisis heeft er bij bepaalde bedrijven flink ingehakt. Om te voorkomen dat bedrijven daardoor onnodig over de kop gaan, is besloten om de eisen van de Belastingdienst in een saneringsakkoord tijdelijk te verlagen. Hoe zit dat precies?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.11.2021
Dga niet in privé aansprakelijk voor schuld van failliete BV
Wat als een BV te lijden heeft onder de coronacrisis en daardoor failliet gaat? Kan de dga hier dan in privé aansprakelijk voor worden gesteld? Mogen schuldeisers worden voldaan met NOW-geld? Wat zegt de rechter hierover?
TESTAMENT - 10.11.2021
Levenstestament met volmacht voorkomt bewind
In een levenstestament wordt een algehele volmacht opgenomen om de belangen van de volmachtgever in alle opzichten te behartigen als deze dat zelf niet meer kan doen. Kan er toch bewind en mentorschap worden ingesteld? Hoe oordeelt het hof?
RECHT - 10.11.2021
Ontbinding stichting juridisch perfect regelen
In de praktijk van financiële planning heeft u vaak te maken met stichtingen (bijv. een ANBI). Als een stichting moet worden ontbonden, moet dat via de juiste juridische procedureregels. Hoe gaat dit goed en voorkomt u aansprakelijkheid?
LOKALE HEFFINGEN - 10.11.2021
Bestemming pand van invloed op WOZ-waarde
Nog even en de waardebeschikkingen voor de WOZ vallen weer in de bus. Is deze waarde voor dezelfde panden gelijk of is de bestemming van een pand ook van invloed? Wat bepaalde de rechter hierover en wat kunt u daarmee?
AUTO VAN DE ZAAK - 10.11.2021
Elektrische auto van de zaak uit 2017: fiscaal fors duurder
Als u in 2017 een nieuwe elektrische auto heeft gekocht en op de zaak heeft gezet, wordt deze volgend jaar (2022) fors duurder in de bijtelling. Hoe komt dat? Wat scheelt het in de portemonnee en is er wat aan te doen?
WEBSHOP - 10.11.2021
Online verkoop moet wel aan juridische eisen voldoen
Steeds meer bedrijven verkopen hun producten online. Zeker gezien de groei van online verkoop kan het een verstandig idee zijn om naast traditionele (fysieke) verkoop ook online te verkopen. Op welke juridische zaken moet u letten?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 10.11.2021
De aantrekkelijkheid van de fiscale eenheid per 01.01.2022
Vanaf 1 januari 2022 wordt de winst van een BV anders belast. Wat betekenen deze wijzigingen als u meerdere BV’s in een fiscale eenheid bezit? Welke actie is dan vereist en wat moet u daarvoor doen?
PERSONEEL - 10.11.2021
Thuiswerken en de thuiswerkovereenkomst
Het thuiswerkregime in verband met de coronamaatregelen laait steeds weer op. Wat als u met uw werknemer een thuiswerksituatie mogelijk wilt maken? Hoe pakt u dat dan aan? Wat is er belangrijk?
RECHT VAN DE BOUW - 08.11.2021
Steigerrecht als goed recht gebruiken
In de bouwpraktijk heeft u vaak te maken met het steigerrecht. Het hof heeft nu beslist over de eis van de buurman inzake het afstand doen van het steigerrecht, plus over het in oude staat brengen van een buitenmuur. Hoe staat u goed sterk?
BOUWRECHT - 08.11.2021
Niet alleen meerwerk, maar ook minderwerk goed regelen
Het niet goed regelen van meerwerk, maar ook van minderwerk, kan achteraf op problemen uitlopen bij de afrekening. Ook als plannen drastisch worden aangepast, moet dit goed afgehandeld worden. Waar moet u rekening mee houden?
PRIVE - 08.11.2021
Bestemming van de as na de crematie goed vastleggen
Het is belangrijk om te voorkomen dat er vragen komen over wie er over de asbestemming mag beslissen als daarover door de overledene niets is vastgelegd. Dit kan goed in een testament of codicil worden geregeld. Hoe werkt dit?
HET OVERKWAM UW COLLEGA - 08.11.2021
Reiniging gevel: geen verantwoordelijkheid voor aannemer
Na oplevering van het werk klaagt de opdrachtgever over de moeilijke bereikbaarheid van de beglazing en de geveldelen van het gehele complex. Er is niet voldaan aan de eisen van goed en deugdelijk werk. Wat heeft de rechter beslist?
PREMIES WERKNEMERSVERZEKERINGEN - 05.11.2021
Onjuiste sectorindeling met terugwerkende kracht aanpassen
De hoogte van de premies werknemersverzekeringen die u als werkgever moet betalen, wordt deels bepaald door de sector waarin u uw werkzaamheden verricht. De rechter heeft een belangrijke uitspraak gedaan over deze sectorindeling.
TOESLAGEN - 05.11.2021
Houd bij winstbepaling rekening met toeslagen
De winst van uw onderneming kunt u voor een deel zelf beïnvloeden. Hierdoor kunt u ervoor zorgen dat u dit jaar (2021) minder belasting betaalt. Maar houd ook rekening met uw recht op toeslagen, anders doet u zichzelf wellicht tekort.
AUTO - 05.11.2021
Privé e-auto kopen in 2022, subsidie!
Omwille de privébijtelling, uw beurs en het milieu kan het in 2022 interessant zijn om privé een elektrische auto te kopen. Er lonkt dan ook extra subsidie ...
HERINVESTERINGSRESERVE - 05.11.2021
Laat uw herinvesteringsreserve niet verlopen
Als u een herinvesteringsreserve (HIR) vormt, moet u binnen drie jaar herinvesteren. Zo niet, dan valt deze HIR na deze drie jaar in de winst. Hoe voorkomt u dit en op welke uitzonderingen kunt u zich beroepen?
RECHTSVORM - 05.11.2021
Sta eens stil bij een eventuele overstap naar de BV
Er is een aantal fiscale ontwikkelingen die het ondernemen met een BV ten opzichte van een eenmanszaak of Vof aantrekkelijk maakt. Daarnaast draait de economie erg goed, waardoor uw bedrijfsresultaten wellicht ook gaan stijgen.
OUDERSCHAPSVERLOF - 05.11.2021
Ouderschapsverlof vanaf augustus 2022
Met ingang van 2 augustus 2022 heeft een werknemer recht op negen weken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Hoe zit dit? Wat is er nieuw?