HYBRIDE MISMATCHES - 31.05.2021

Open CV en open FGR worden transparant

Op 29 maart 2021 is de consultatie wetsvoorstel ‘Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen’ gepubliceerd. Dit voorstel kan een grote impact hebben op structuren in Nederland.

Doelstelling Voorgesteld is om een commanditaire vennootschap (CV), fonds voor gemene rekening (FGR) of een vergelijkbare buitenlandse entiteit vanaf 1 januari 2022 altijd als fiscaal transparant te behandelen. Fiscale transparantie moet voorkomen dat bepaalde inkomsten vanuit een CV, een FGR of een vergelijkbare buitenlandse entiteit dubbel worden belast of in het geheel niet worden belast. Door dergelijke entiteiten als niet belastingplichtig aan te merken voor de Nederlandse vennootschapsbelasting, wordt beoogd hybride mismatches in een internationale context te verminderen.

Vennootschapsbelasting Vanaf 1 januari 2022 vervalt volgens het voorstel de belastingplicht voor de vennootschapsbelasting voor dergelijke entiteiten. Door deze wijziging wordt de open CV of open FGR geacht haar vermogensbestanddelen over te dragen aan haar achterliggende vennoten. De stille en fiscale reserves zijn dan tegen de waarde in het economisch verkeer belast met vennootschapsbelasting. Bovendien zou deze transparantie kunnen leiden tot box 2-heffing bij de achterliggende vennoten/natuurlijke personen.

Mogelijkheden open CV

Voor de open CV zijn de hiernavolgende mogelijkheden in het voorstel opgenomen om acute heffing van vennootschapsbelasting te voorkomen.

  • Een aandelenfusie met een nieuwe holdingvennootschap (BV) binnen de EU/EER. Dit kan tot uiterlijk eind 2022.
  • Een doorschuiffaciliteit waarbij de belastingclaim wordt doorgeschoven naar de commanditaire vennoten. Dit is alleen mogelijk indien de commanditaire vennoten zijn onderworpen aan een winstbelasting voor lichamen en tevens dezelfde bepalingen van toepassing zijn (dus in beginsel niet voor natuurlijke personen).
  • Een doorschuiffaciliteit bij terbeschikkingstelling (tbs-) situaties: inkomstenbelastingclaims bij tbs kunnen worden doorgeschoven. Daarbij dient het vermogensbestanddeel feitelijk ongewijzigd te worden gebruikt binnen de onderneming van de open CV.

Wordt er geen beroep gedaan op bovenstaande faciliteiten, dan kan er op verzoek een betalingsregeling met de Belastingdienst worden getroffen voor de (fictieve) vervreemding aan de achterliggende vennoten. De betalingsregeling is een gespreide betaling van de verschuldigde vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting in tien gelijke jaarlijkse termijnen.

Mogelijkheden open FGR

Voor de open FGR bestaan de hiervoor genoemde mogelijkheden niet. Daarentegen kan een open FGR op grond van het voorstel belastingplichtig blijven voor de vennootschapsbelasting.

In het kort gezegd, is dit het geval:

  • alsde deelnemingsrechten in een open FGR openbaar worden verhandeld; of
  • als een open FGR kan worden verplicht zijn uitstaande participaties terug te betalen en er van deze mogelijkheid regelmatig gebruik wordt gemaakt.

Voor familiefondsen zijn deze voorwaarden een behoorlijke drempel om een FGR als niet-transparant te kunnen blijven aanmerken. De openbare verhandelbaarheid van de deelnemingsrechten is een obstakel. Mocht een niet-transparante FGR door het voorstel veranderen in transparant, dan resulteert dit in (belastbare) overdracht van de activa en passiva aan zijn participanten.

Anonimiseren van vermogen Een open CV of open FGR wordt doorgaans niet opgericht voor fiscale doeleinden, maar voor het anonimiseren van vermogen. Vooral binnen familiefondsen is dit het geval. Hiermee lijkt het voorstel aan het doel van een open CV of open FGR voorbij te gaan.

bz-advies

Het is aan te raden om op korte termijn na te gaan welke klanten geraakt worden door het voorstel. Zo nodig kan dan tijdig de huidige structuur worden gewijzigd om nadelige gevolgen voor de vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting te voorkomen.

Breng uw klant tijdig op de hoogte van het mogelijke voornemen van de regering om het wetsvoorstel ‘Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen’ in te dienen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01