PRIVÉ - 31.05.2021

Schenken onder schuldigerkenning

Om te voorkomen dat uw kinderen na uw overlijden ineens een flinke aanslag erfbelasting moeten betalen, kan het aantrekkelijk zijn om nu al vermogen aan uw kinderen over te hevelen, bijv. door te schenken onder schuldigerkenning.

Vermogensoverheveling. De erfbelasting kent een progressieve tariefstructuur. Hoe meer men erft, des te meer erfbelasting men relatief moet betalen. Dit zorgt ervoor dat het fiscaal aantrekkelijk kan zijn om tijdens leven schenkingen te doen aan de erfgenamen. Hierbij kan er ieder jaar worden geprofiteerd van de reguliere schenkingsvrijstelling (2021: € 6.604). Bovendien wordt het vermogen op deze manier in delen overgedragen, waardoor er wordt voorkomen dat er een hoog tarief voor de schenk- of erfbelasting geldt.

Schenken onder schuldigerkenning

Veel mensen beschikken echter niet over de liquiditeiten om schenkingen in geld te doen. Hun vermogen zit bijv. in vastgoed (zoals de eigen woning). Om dan toch reeds tijdens leven vermogen te kunnen overdragen, is het mogelijk een bedrag schuldig te erkennen. U schenkt dan aan bijv. uw kind een bepaalde som geld. Deze maakt u echter niet direct over, maar blijft u schuldig.

Fiscaal gevolgen. Wil dit fiscaal effectief zijn, dan moet u wel ieder jaar 6% rente betalen op deze schuldigerkenning. Daarnaast is over de schuldigerkenning direct schenkbelasting verschuldigd. Bovendien moeten uw kinderen hun vordering op u aangeven in box 3.

Naar de notaris. Een schenking onder schuldigerkenning moet u notarieel laten vastleggen. Het is dus niet verstandig dit zelf in een onderhandse overeenkomst vast te leggen.

Wat speelde er bij de rechter?

Schenkbelasting later betalen? Tijdens een rechtszaak voor Rechtbank Gelderland probeerde de ontvanger van een schenking onder schuldigerkenning de heffing van schenkbelasting uit te stellen. Zij stelde dat de schenkbelasting pas mag worden geheven op het moment dat het geld daadwerkelijk is overgemaakt. In de schenkingsakte is namelijk opgenomen dat deze nog kan worden herroepen op het moment dat de schenker (haar oom) in de financiële problemen komt.

Ontbindende voorwaarde, direct betalen. De rechtbank (ECLI:NL:RBGEL:2020:420) oordeelt dat er sprake is van een schenking onder ontbindende voorwaarde. Dit betekent dat er op het moment van de schenking gewoon schenkbelasting is verschuldigd. Indien zich in de toekomst een van de voorwaarden voordoet die de eerdere schuldigerkenning ontbindt, dan bestaat er recht op een teruggaaf van de reeds betaalde schenkbelasting.

Opschortende voorwaarde, later betalen. Het is wel mogelijk om over een schuldigerkenning niet direct schenkbelasting te hoeven voldoen. In dat geval moet er sprake zijn van een schenking onder opschortende voorwaarde. De schenking vindt pas plaats op het moment dat aan deze voorwaarde is voldaan, bijv. dat uw kind een schenking ontvangt op het moment dat hij zijn studie afrondt.

Schenkingsplan maken

Of u nu wel of geen ontbindende of opschortende voorwaarde toevoegt aan uw schenking, het is altijd goed om te kijken naar de toekomstige vererving van uw vermogen. Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van de wet kunt u de belastingheffing hierover behoorlijk beperken. Een schenkingsplan waarin u tijdig begint met het jaarlijks schenken van uw vermogen, kan uw erfgenamen veel belasting besparen.

Bij een schenking onder ontbindende voorwaarde moet er op het moment van de schenking gewoon schenkbelasting worden betaald. Als deze voorwaarde zich later voordoet waardoor de schenking onder schuldigerkenning wordt ontbonden, bestaat er recht op een teruggaaf van de reeds betaalde schenkbelasting.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01