BOER EN PRIVÉ - 30.11.2016
Kind wordt onterfd! Is dat legitiem of niet?
Laatst was er in de pers weer veel over te doen; kunnen kinderen worden onterfd? Waar hebben ze dan nog recht op? Wat wordt bedoeld met de ‘legitieme portie’? Wat is beter om te regelen? Hoe zit de vork echt in de steel?
RECHT - 30.11.2016
Buurman ligt dwars bij bouwplan, wat nu?
Als een buurman bezwaar maakt tegen een bouwplan, moet dan rekening worden gehouden met toekomstige plannen? Of spelen die geen rol? Wat heeft de rechter hierover beslist in een zaak van een dakopbouw met woonfunctie?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.11.2016
Splitsing van BV-activiteiten, goed geregeld
Bij de uitoefening van meerdere ondernemersactiviteiten in een BV is het raadzaam om hiervoor verschillende BV’s op te richten. Wat zijn daarvan de voordelen? Hoe kunt u dat juridisch goed laten regelen?
CONTROLE - 30.11.2016
Controle loonadministratie
Een juiste identificatie van uw werknemers en de bijbehorende loonadministratie zijn fiscaal erg belangrijk. Dat ondervonden twee preitelers wier bedrijf er bijna aan onderdoor ging. De Raad van State voorkwam een faillissement. Hoe dat?
AUTO VAN DE ZAAK - 30.11.2016
Is elektrisch rijden straks fiscaal nog wel voordelig?
Elektrisch rijden wordt de komende jaren minder gestimuleerd, aldus de kranten. Maar hoe voordelig is elektrisch rijden dan nog? Welke faciliteiten zijn er en hoe profiteert u er nog maximaal van?
BOER EN BEDRIJF - 30.11.2016
Nog geen goedkeuring voor hogere gebruiksnormen
Bent u van plan om de ruimere normen (equivalente maatregelen akkerbouw) toe te passen in 2017? Waar moet u dan op letten? Kunt u in 2016 nog rekenen met ruimere gebruiksnormen? Wat moet u nu weten?
FISCALE WINST - 30.11.2016
Plan uw investeringen goed
Zoals bekend, kan uw BV bij voldoende investeringen aanspraak maken op een extra belastingaftrek: de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Door uw investeringen goed te plannen, kunt u dit belastingvoordeel maximaliseren. Hoe dan?
PERSONEEL - 30.11.2016
Sinterklaasje, kom maar binnen ...
Altijd leuk om uw werknemers en hun kinderen te trakteren op een gezellig sinterklaasfeest, maar hoe moet u hier fiscaal mee omgaan?
AUTO VAN DE ZAAK - 30.11.2016
Wintersport blijft privézaak
Een DGA gaat met zijn auto van de zaak op vakantie naar Oostenrijk. Omdat hij tijdens zijn verblijf een zakelijke afspraak heeft, verantwoordt hij deze reis in zijn rittenadministratie als zakelijk. De fiscus is het daar echter niet mee eens.
SCHENKEN - 30.11.2016
Schenkingsvrijstelling eigen woning 2017
In 2017 keert de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000,- voor de eigen woning terug. Wat nu als u voor 2017 al een schenking aan uw kind heeft gedaan? Wanneer kan dat in 2017 nog onbelast aangevuld worden?
FISCOTIP - 30.11.2016
Beter participeren met ‘tracking stocks’
Stel, u wilt uw werknemers of uw kinderen laten participeren in een specifiek onderdeel of specifieke activiteit van uw bedrijf. Met zogeheten ‘tracking stocks’ kunt u dit fiscaal slim regelen en kunt u mooie kansen creëren. Hoe zit dat?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.11.2016
Inkoop van aandelen kan problemen voorkomen
Hoe kan bij de verplichting tot aanbieding van aandelen worden voorkomen dat de verhouding tussen de achterblijvende aandeelhouders wordt verstoord? Hoe kunt u dat het beste regelen? Wat is goed om te weten?
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 30.11.2016
Bouwen aan een goede relatie met de fiscus
De bereikbaarheid van de fiscus laat soms fors te wensen over. Veel ondernemers klagen over de slechte bereikbaarheid. Lange wachttijden aan de telefoon en onduidelijke antwoorden zijn aan de orde van de dag. Hoe pakt u dit beter aan?
PENSIOEN - 29.11.2016
AOW-leeftijd schuift weer op, wat nu?
Is het sparen voor een goed pensioen nog wel betaalbaar? Hoe zit dat nou precies? Is het verstandig om toch iets op te bouwen voor de oude dag?
RECHT - 29.11.2016
U bent een blogger? Wat mag wel en wat niet?
Met enige regelmaat publiceert u een tekst in de vorm van een blog op uw website en misschien ook wel in uw nieuwsbrief. Nu leest u een heel interessant artikel van een ander. Mag u dat zomaar overnemen? Wat mag wel en wat niet?
ONROERENDE ZAKEN - 29.11.2016
Als begin 2017 de WOZ-beschikking op de mat valt ...
De waarde van uw woning wordt meestal bepaald door deze te vergelijken met overeenkomstige woningen. Gelukkig is het een stuk eenvoudiger geworden om te checken of dit ook goed gebeurd is. Hoe kunt u hiervan gebruikmaken?
RECHT VAN DE BOUW - 29.11.2016
Onwerkbare situatie
Bouwondernemers zien zich in de bouwpraktijk nogal eens geconfronteerd met onredelijke opdrachtgevers. Hoever kan dat gaan? Wanneer is er sprake van een onwerkbare situatie? Hoeveel moet u accepteren? Wat te doen?
BTW - 29.11.2016
Let op inkoopfacturen en btw
Als bouwondernemer kunt u de btw op uw inkoop verrekenen. Wat nu als uw leverancier ten onrechte wel of geen btw op de factuur vermeldt? Of als er andere fouten zijn gemaakt? Waar moet u dan op letten om gedoe te voorkomen?
RECHT VAN DE BOUW - 29.11.2016
Buurman ligt dwars bij dakopbouw, wat nu?
Als een buurman bezwaar maakt tegen een bouwplan, moet dan rekening worden gehouden met toekomstige plannen? Of spelen die geen rol? Wat heeft de rechter hierover beslist in een zaak van een dakopbouw met woonfunctie?
PERSONEEL - ONTSLAG - 29.11.2016
Recht op de transitievergoeding?
Stel, u heeft met uw serveerster een vaststellingsovereenkomst afgesloten om haar arbeidsovereenkomst te beëindigen. Bent u dan verplicht de serveerster te informeren over de transitievergoeding? En heeft ze recht op een vergoeding?
BELASTINGCONTROLE - 29.11.2016
Boekhouding verwerpen? Echt niet!
Als de fiscus uw boekhouding verwerpt, is dit een zware sanctie. Die kan niet al te makkelijk worden opgelegd. Wanneer wel, aldus de rechter onlangs?
LOKALE HEFFINGEN - 29.11.2016
Mag de reclamebelasting ‘discrimineren’?
Als uw horecazaak reclamebelasting moet betalen en andere ondernemers niet, lijkt dit sterk op discriminatie. Maar is het dan ook verboden? Of hangt dit af van de omstandigheden? Hoe oordeelde de rechter hier onlangs over?
OMZET EN BTW - 29.11.2016
Omzet berekenen vanuit de inkopen?
Onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan de omzet als basis voor de btw-berekening te herleiden vanuit de geboekte inkopen. Wanneer is dat toegestaan? Wat moet u doen als u bijv. per 2017 van methode wilt veranderen?
TELEFONIE - 29.11.2016
Pas op voor telefoonfraude
Ook heel wat horecaondernemers zijn inmiddels al slachtoffer geworden van beltrucs. Zonder dat u het in de gaten heeft, trapt u er in en bent u een paar honderd euro armer. Wat speelt er op dit moment en waarop moet u alert zijn?
HORECAKOSTEN - 29.11.2016
Kerstpakketje voor leverancier, boekhouder of slijter?
De feestdagen staan weer voor de deur en dus is het tijd om uw zakelijke relaties eens te fêteren. Maar wat zijn hiervan de fiscale gevolgen en waar moet u aan denken? Hoe betaalt u zo min mogelijk belasting?
EIGEN VERBRUIK - 29.11.2016
Hoeveel uit de zaak meegegeten en gedronken in 2016?
In de horeca is het gebruikelijk dat de ondernemer(s) uit de zaak mee-eten en drinken. Dit eigen verbruik moet aan het einde van het jaar worden gecorrigeerd voor de winstbelasting en de btw. Weet u of die correctie goed verloopt?
TUCHTRECHT - 29.11.2016
Te laat melden kan een forse boete opleveren
Na het overlijden van een patiënt vanwege een calamiteit wacht het ziekenhuis bijna drie maanden met de melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Wat speelde daarover nu bij de rechter?
PERSONEEL - 29.11.2016
Moet u de nieuwe werkgever informeren?
Wegens disfunctioneren heeft u afscheid genomen van John, een fysiotherapeut in uw praktijk. U heeft de afspraken vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst. Wat mag u over zijn functioneren zeggen als een collega naar hem informeert?
BELASTINGEN - 29.11.2016
Geen Wmo, wel fiscale aftrek?
Voor de vergoeding van een aantal zorgkosten moet uw patiënt tegenwoordig bij de gemeente aankloppen. Via de Wmo heeft hij dan mogelijk recht op een vergoeding. Maar als dat niet zo is, kan hij de kosten dan wel aftrekken?
PRIVÉ - 29.11.2016
Komt er in 2016 toch nog een spaargeld-BV?
In 2017 gaat een wijziging van box 3 in, waardoor vermogende particulieren al snel meer inkomstenbelasting over het spaargeld gaan betalen dan nu het geval is. Hoe kan een ‘spaargeld-BV’ hier soelaas bieden?
LOONHEFFING - 29.11.2016
Kerstpakket ook fiscaal slim verpakt?
Een leuk kerstpakket is een goede manier om uw werknemers te bedanken en te motiveren. Hoe pakt u dit fiscaal slim aan? Waar moet u op letten?
AUTO - 21.11.2016
Auto op de zaak zetten of privé rijden?
Bijna iedere ondernemer komt om de zoveel jaar voor de vraag te staan of hij de auto op de zaak zet of niet. Waar hangt dit vanaf, wat is dan het voordeel en kunt u een gedane keuze nog wijzigen (bijvoorbeeld vanaf 2017)?
FISCALE WINST - 21.11.2016
Maximaliseer uw aftrek gemengde kosten
Indien u als ondernemer kosten maakt, dan wilt u deze natuurlijk aftrekken van uw bedrijfswinst. Dit is voor zogeheten ‘gemengde’ kosten echter niet of slechts gedeeltelijk toegestaan. Hoe zit dat? Hoe gaat u hier slim mee om?
JAARREKENING - VOORRADEN - 21.11.2016
Voorraden tellen, een must of een lust?
Balansen, inventariseren en tellen, u kent het noodzakelijk kwaad wel aan het einde van het jaar. Toch kunt u voordeel behalen door dit goed te doen en belastingcenten besparen. Wilt u dat ook? Lees dan verder.
AFTREKBARE KOSTEN - 21.11.2016
Einde aftrek werkruimte in huurwoning
Indien u als ondernemer werkt vanuit uw huurwoning, dan kunt u aanspraak maken op een extra kostenaftrek. Deze gaat echter verdwijnen. Hoe zit dat?
BELASTINGCONTROLE - 21.11.2016
Wanneer krijg ik de fiscus eindelijk eens op bezoek?
Op een fiscale controle zit natuurlijk geen enkele ondernemer te wachten. Toch vraagt menigeen zich af wanneer hij nu ‘aan de beurt’ is. Dat hangt van diverse omstandigheden af én van uw branche. Hoe zit dat? Heeft u daar invloed op?
ABONNEMENTEN - 21.11.2016
Als particulier goedkoper uit, wat nu?
Stel, u ziet dat uw internet- of telefonieabonnement als ondernemer duurder is dan wanneer u het abonnement als particulier afsluit. Bent u er fiscaal gezien dan vrij in om in uw voordeel te kiezen, ook al is het gebruik overwegend zakelijk?
BEZWAAR MAKEN - 21.11.2016
Laat van u horen als u het er niet mee eens bent ...
Als u het niet met de fiscus eens bent, kunt u bezwaar maken. Als u dat wilt, kunt u eerst gehoord worden. Wat is dat, hoe gaat dat, is dat nuttig en heeft u dan meer kans dat u in het gelijk wordt gesteld?
AUTO VAN DE ZAAK - BTW - 21.11.2016
Elektrisch rijden van de zaak, laadpaal thuis en btw
Werknemers rijden hun auto van de zaak steeds vaker elektrisch. Zij krijgen er dan meestal een laadpaal thuis bij. U als werkgever betaalt de stroom die wordt verbruikt, ook als die uit de meterkast komt. Hoe zit het dan met de btw?
LOONADMINISTRATIE - 21.11.2016
Een loonbeslag ... wat te doen?
Met de komende dure maanden voor de boeg kan het gebeuren dat een werknemer in financiële problemen komt en u geconfronteerd wordt met loonbeslag. Weet wat u moet doen als er een deurwaarder bij u op de stoep staat.
LOON - 21.11.2016
Ik betaal niet voor whatsappen
Een werknemer beschikt over een smartphone van zijn werkgever die hij privé mag gebruiken. Wat speelde er toen hij meer dan 1200 liefdesbrieven appte?
EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.11.2016
Toch geen transitievergoeding na twee jaar ziekte?
Na twee jaar ziekte belandt uw medewerkster Ria in de WIA. Als u haar arbeidsovereenkomst opzegt, moet u haar een transitievergoeding betalen. Dat wilt u liever niet. Kunt u nu al rekening houden met aangekondigde wetgeving?
AUTO VAN DE ZAAK - LOONHEFFINGEN - 21.11.2016
Laadpaalvoorzieningen verhogen niet de privébijtelling
Jan mag nog in 2016 een nieuwe auto van de zaak uitkiezen. Hij kiest voor een hybrideauto met een lage bijtelling van 15%. De werkgever denkt dat de bijtelling door de laadpaal hoger wordt. Jan denkt juist van niet. Wie heeft er gelijk?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.11.2016
Ik heb steeds meer gewerkt dan afgesproken
In het arbeidscontract van uw werknemer Job staat dat hij 16 uur per week bij u zal werken. Maar Job is flexibel en een goede kracht, dus u plant hem vaak voor meer uren in. Nu claimt Job meer contracturen. Hoe zit dat?
LOON - 21.11.2016
Minimumloon voor meerwerk .... wat is er nieuw?
De Wet minimumloon en minimumvakantietoeslag (WML) gaat veranderen. Het gaat dan onder andere om het loon over meerwerk (overwerk) en over stukloon. Hoe kan de wijziging inzake meerwerk extra kosten met zich meebrengen?
SOFTWARE - APPS - 17.11.2016
Het ideale digitale notitieblok
Apps voor digitale notities zijn handig, maar veranderde voorwaarden hebben marktleider Evernote minder aantrekkelijk gemaakt. Wat is voor u de beste keus?
BEVEILIGING - PRIVACY - 17.11.2016
Cookies onder controle
Cookies zijn kleine tekstbestandjes die door een webserver op uw computer geplaatst kunnen worden. Sommige zijn nuttig, andere willen uw surfbewegingen volgen. Hoe scheidt u het kaf van het koren en hoe beheert u cookies optimaal?
WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.11.2016
De beste apps voor LinkedIn
LinkedIn is hét kanaal om uw professionele contacten te onderhouden en uit te breiden. Met welke apps krikt u de mogelijkheden nog verder op?
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.11.2016
Een virtuele uitnodiging stuurt u zo
U wilt klanten, leveranciers of andere zakenrelaties uitnodigen voor een bedrijfsevenement. Welke meerwaarde kunnen online tools dan bieden?
SOFTWARE - BROWSER - 17.11.2016
Kopiëren via rechtermuisknop weer laten werken
Soms komt u nog websites tegen waar het menu van de rechtermuisknop uitgeschakeld is om u zo te verhinderen om tekst of afbeeldingen te kopiëren. Hoe omzeilt u die beperking?
E-MAIL - VARIA - 17.11.2016
HelpMonks: e-mail voor teams
Communiceert uw verkoop- of supportteam met uw klanten, zonder dat u daar zelf een overzicht van heeft? Helpmonks wil dit vermijden via ‘shared mailboxes’.
SOFTWARE - WINDOWS - 17.11.2016
Weer met een schone lei beginnen in Windows 10
Windows 10 kan weleens flink wat kuren vertonen. Meestal volstaat het met Systeemherstel terug te keren naar het verleden, maar soms moet u helemaal opnieuw beginnen.
EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 17.11.2016
Gratis mail- en websitehosting voor uw domeinnaam
Heeft u een domeinnaam of wilt u er één aanschaffen, dan moet u niet meteen betalen voor web- of mailhosting. Sommige domeinregistrars geven namelijk gratis mail- en/of webhosting weg. Dit zijn enkele mogelijkheden.
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.11.2016
Chatten met de collega’s
Het voordeel van chat ten opzichte van e-mail is de directere realtimecommunicatie. HipChat en ChatWork bieden u de mogelijkheid om te chatten in een professionele context. Wij testten beide tools voor u uit.
VERKOOP - 17.11.2016
Verkoper spoorloos, wat nu?
Een makelaar had opdracht een woning te verkopen. De cliënt was echter inmiddels met de noorderzon vertrokken. Hoe loste deze makelaar dat op?
UW RAADSMAN - 17.11.2016
Exploitatie vastgoed belast als winst uit onderneming
Als uw cliënt vastgoed exploiteert, kunnen zijn activiteiten in box 3 (vermogensbeheer) of in box 1 (winst uit onderneming) worden belast. De rechter heeft hierover een interessante uitspraak gedaan. Wat speelde er?
VERKOOP - 17.11.2016
Let op met anti-speculatiebedingen
Als makelaar krijgt u ongetwijfeld regelmatig koopcontracten of leveringsakten onder ogen waarin een anti-speculatiebeding van een gemeente is opgenomen. Waar moet u dan op letten?
BEDRIJFSHUUR - 17.11.2016
Het rendement moet beter, dus moet dat bedrijf eruit!
De verhuurder van bedrijfsruimte vond dat zijn rendement omhoog kon. De huurprijs van het verhuurde winkelpand was volgens hem veel te laag en daarom zegde hij de huurovereenkomst op. Wat vond de rechter daar nu van?
WONINGHUUR - 17.11.2016
Verruiming sluitingsbevoegdheid door burgemeester
Als verhuurder heeft u de mogelijkheid om een huurcontract te ontbinden als er drugs worden aangetroffen. Dit geldt niet als er alleen grondstoffen en apparatuur - maar geen drugs - worden aangetroffen. Hier komt verandering in.
FINANCIERING - 17.11.2016
Minder hypotheek door kredietlimiet betaalrekening?
In de voorbije weken is bekend geworden dat het Bureau Krediet Registratie ook de mogelijkheid om rood te staan op de betaalrekening gaat registreren. Wat betekent dat voor nieuwe hypotheken? Wat is daar eventueel aan te doen?
IN DE KIJKER - 17.11.2016
De nieuwe Erfgoedwet, wat is er veranderd?
Tot voor kort voorzag de Monumentenwet 1988 in de bescherming van monumenten, stads- en dorpsgezichten en archeologische vindplaatsen en bodemvondsten. Op 1 juli 2016 is de Erfgoedwet in werking getreden. Wat is er veranderd?
ERFRECHT - 17.11.2016
Erfgenaam via eigen verklaring of via testament?
Als uit alles blijkt dat de erfenis naar iemand moet gaan die geen familie is, zijn getuigenbewijs en een schriftelijke verklaring dan voldoende? Of kan dat alleen bij testament worden geregeld? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?
BOEKHOUDING - 17.11.2016
Uw boekhouding zelf doen of uitbesteden?
Steeds meer, vooral kleine ondernemers doen hun administratie zelf. De tijd om zo’n overstap te maken komt eraan, namelijk vanaf een nieuw boekjaar. Wanneer is dit voor u interessant en wanneer zeker niet?
BURENRECHT - 17.11.2016
Nieuwe eigenaar van strook grond, gemeente slaapt!
Als iemand een strook grond in bezit heeft en onderhoudt, wordt hij dan na 20 jaar eigenaar van die grond? Wat als hij aanbiedt om de grond van de oorspronkelijke eigenaar te kopen? Hoe zit het met verkrijging door verjaring?
INVESTEREN - 16.11.2016
Laat fiscus nog maximaal meebetalen
Door uw investeringen goed te plannen, zorgt u ervoor dat u fiscaal maximaal profiteert. Waar moet u, met zicht op 2017, bij investeringsplannen op letten?
GEZONDHEIDSRECHT - 16.11.2016
Nieuwe regels voor vastleggen wilsonbekwaamheid
De minister wil een aantal wijzigingen in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) opnemen. Wat betekenen die veranderingen concreet, bijvoorbeeld voor het vastleggen van de wilsonbekwaamheid van een patiënt?
OVERLIJDEN - 16.11.2016
Minder risico met aanvaarden erfenis?
Als erfgenaam loopt men het risico van privéaansprakelijkheid voor alle schulden van de overledene. Hoe zit dat? Waar moet u als erfgenaam op bedacht zNieijn? Wat te doen? Wat is goed om te weten?
RICHTLIJNEN - 16.11.2016
Moet u een terminale patiënt laten opnemen?
Een patiënt is uitbehandeld en met haar is afgesproken dat zij alleen nog palliatief behandeld zal worden. Nu gaat haar conditie ineens hard achteruit en is zij niet meer aanspreekbaar. Haar dochter dringt aan op een operatie. Wat nu?
HYPOTHEEK - 16.11.2016
Is rentemiddeling de weg naar lagere hypotheekrente?
Nu ook ABN AMRO en Rabobank hun aanbod voor rentemiddeling bekend hebben gemaakt, vergelijken we de aanbieders. We noemen ook de alternatieven ‘oversluiten’ en ‘rentevastperiode uitdienen’, eventueel met extra aflossingen.
ONDERNEMERSCHAP - 16.11.2016
Tandarts op provisiebasis is geen ondernemer
Is een tandarts met slechts één opdrachtgever wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Wat besliste de Rechtbank Gelderland onlangs hierover? En welk belang heeft deze uitspraak nog sinds de invoering van de Wet DBA?
VERZEKERINGEN - 16.11.2016
Oude lijfrente naar kinderen of kleinkinderen?
Wanneer een zogenaamd ‘oud regime’-lijfrentekapitaal bij u tot uitkering komt, betaalt u er inkomstenbelasting over. Maar u kunt er ook uw (klein)kinderen een belastingvrij plezier mee doen! Wat is dat en hoe werkt dat?
BEDRIJFSOPVOLGING - 16.11.2016
De nieuwe bedrijfsopvolgingsfaciliteit
Er is veel te doen over de wijziging van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Is deze wijziging werkelijk een probleem voor u als landbouwondernemer?
FINANCIEREN - 16.11.2016
Uw ‘gratis’ mobiel dus gewoon gefinancierd?
Telecomproviders hebben jarenlang abonnementen afgesloten waarin de prijs van de mobiele telefoon niet apart was vermeld. Zo’n ‘gratis’ toestel had eigenlijk tegen een lening moeten worden verstrekt, oordeelde de rechter. Hoe profiteert u?
BOER EN BEDRIJF - 16.11.2016
Grond voor infrastructuur: minder grond, grote gevolgen
Vanaf 2017 is het de bedoeling dat grond die tijdelijk uit gebruik is gegeven ten behoeve van aanleg of onderhoud van publieke infrastructuur, mee mag tellen voor de grondgebondenheid. Wat nu?
BOER EN PRIVÉ - 16.11.2016
Afhandeling erfenis via notaris?
Moet voor afhandeling van de nalatenschap altijd een notaris worden ingeschakeld? Wie leest het testament voor en geeft uitleg? Mogen de erfgenamen dat zelf regelen? Hoe houdt u de kosten in de hand?
BOER EN BEDRIJF - 16.11.2016
Hogere stikstof- en/of fosfaatgebruiksnorm?
Mag u binnenkort, als u akkerbouwgewassen teelt, onder bepaalde voorwaarden voor diverse gewassen een hogere stikstof- en/of fosfaatgebruiksnorm hanteren? Waarvan is dit afhankelijk? Wat speelt er en welke voorstellen zijn er nu?
GEBOUW EN GROND - 16.11.2016
Duur en einde van een pachtovereenkomst
Hoe lang duurt een gewone (niet-geliberaliseerde) pachtovereenkomst? Kan de verpachter de pacht zomaar opzeggen of kan de pachter zich verzetten? Wie moet wat bewijzen? Wat als de pachter overlijdt? Wat is goed om te weten?
FISCOTIP - 15.11.2016
Sparen in box 3 of in de BV?
Door het lage rendement op spaargeld betaalt u privé in box 3 vaak meer belasting dan dat u aan rendement krijgt. Het kan dan aantrekkelijk zijn om te sparen via een BV. Hoe zit dat?
FISCALE WINST - 15.11.2016
Let op aftrek gemengde kosten
Niet alle kosten die u maakt binnen uw BV, zijn volledig aftrekbaar. Het gaat dan om zogenaamde ‘gemengde kosten’ die naast een zakelijk karakter ook een privé-element in zich hebben. Hoe gaat u hier het beste mee om?