BOER EN BEDRIJF - 30.11.2016

Nog geen goedkeuring voor hogere gebruiksnormen

Bent u van plan om de ruimere normen (equivalente maatregelen akkerbouw) toe te passen in 2017? Waar moet u dan op letten? Kunt u in 2016 nog rekenen met ruimere gebruiksnormen? Wat moet u nu weten?

Verruiming normen

In de eerste helft van 2016 zijn voorstellen gepubliceerd voor een verruiming van diverse stikstof- en fosfaatgebruiksnormen. Hierover hebben we in een eerdere editie reeds geschreven. Het voorstel is een aanvulling op de huidige regeling op kleigrond, waarbij er voor aardappelen, suikerbieten en/of granen hogere stikstofgebruiksnormen gehanteerd mogen worden, indien de opbrengst bovengemiddeld is. De voorgestelde wijzigingen gelden voor meer gewassen en grondsoorten. Er zijn echter ook meer voorwaarden aan verbonden. Als de regeling doorgaat, kunt u gebruikmaken van de volgende mogelijkheden:

  • hogere stikstofgebruiksnormen afhankelijk van de gewasopbrengst. Deze regeling is van toepassing op alle grondsoorten en voor meerdere gewassen bij een maximumdrijfmestgift per ha;
  • hogere stikstofgebruiksnormen voor maïs met gps-rijenbemesting. Dit geldt alleen voor zand- en lössgrond;
  • hogere stikstofgebruiksnormen afhankelijk van drijfmestgift. Deze regeling is ook van toepassing op alle grondsoorten. De ruimte mag alleen worden gevuld met specifieke kunstmestsoorten en mineralenconcentraat. Bij een hoge maïsopbrengst mag in combinatie met gps-rijenbemesting (op alle grondsoorten) een extra hoge norm worden toegepast;
  • hogere fosfaatgebruiksnormen afhankelijk van de gewasopbrengst. Dit geldt voor alle gronden met fosfaattoestand laag of neutraal, voor meerdere gewassen. Ook deze ruimte kan alleen met specifieke mestsoorten worden ingevuld;
  • de extra stikstofgebruiksruimte mag niet met dierlijke mest worden ingevuld;
  • indien aan de voorwaarden wordt voldaan, mogen de hogere stikstofgebruiksnormen gecombineerd worden met de hogere fosfaatgebruiksnormen.

Bezwaren Europese Commissie. Onlangs heeft staatssecretaris Van Dam in een Kamerbrief gemeld dat de Europese Commissie (EC) bezwaren heeft tegen bovengenoemde voorstellen en dus nog geen goedkeuring heeft gegeven.

Ingangsdatum onbekend. Gezien de bezwaren van de EC mag Nederland de voorstellen niet eerder dan zes maanden na het voorleggen bij de EC en na goedkeuring definitief vaststellen. De voorgestelde verruimingen zijn op 9 juli 2016 aan de EC voorgelegd. Definitieve vaststelling mag dus niet vóór 9 januari 2017 plaatsvinden. Het is echter de vraag of de bezwaren dan zijn weggenomen en de EC voor deze datum toestemming geeft. Het kan dus ook zijn dat de definitieve besluiten pas (ruim) na 9 januari 2017 worden gepubliceerd.

Niet in 2016. Door het uitstel van de beslissing op de voorstellen is het in elk geval zeker geworden dat u in 2016 geen gebruik kunt maken van de extra gebruiksnormen.

Bemestingsplan 2017

De kans is groot dat er voor u in 2017 wel mogelijkheden komen voor ruimere stikstof- en fosfaatnormen. De mate waarin en de voorwaarden moeten nog door de EC worden goedgekeurd. Bij het opstellen van het bemestingsplan voor 2017 moet met deze onzekerheid rekening worden gehouden. Het kan zijn dat de voorstellen nog aangepast worden. Houd ook hier rekening mee bij uw plannen voor 2017.

Het is nog niet zeker of en onder welke voorwaarden u in 2017 mag rekenen met hogere gebruiksnormen voor diverse akkerbouwgewassen. De mate waarin en de voorwaarden moeten nog door de EC worden goedgekeurd. Reken u dus niet rijk en houd in uw bemestingsplan een slag om de arm.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01