BOER EN BEDRIJF - 16.11.2016

Grond voor infrastructuur: minder grond, grote gevolgen

Vanaf 2017 is het de bedoeling dat grond die tijdelijk uit gebruik is gegeven ten behoeve van aanleg of onderhoud van publieke infrastructuur, mee mag tellen voor de grondgebondenheid. Wat nu?

Minder grond, grote gevolgen. Wanneer u grond kwijtraakt, heeft dit gevolgen voor uw plaatsingsruimte, ook als u de grond tijdelijk uit gebruik geeft. U mag deze grond niet meetellen in uw gebruiksnormenberekening, de berekening van uw mestverwerkingsplicht en uw grondgebondenheid. Vooral voor de grondgebondenheid heeft dit grote gevolgen voor u. Wanneer u grond kwijtraakt, zult u in het kader van de grondgebondenheid vervangende grond moeten vinden of moeten krimpen met uw veestapel!

Aanleg en onderhoud infrastructuur

Lastiger om grond te verwerven. Door met name de regels t.a.v. grondgebondenheid is het steeds lastiger om grond te verwerven voor de aanleg of onderhoud van publieke infrastructuur. Om deze werkzaamheden t.b.v. het algemeen belang niet te vertragen heeft staatssecretaris Van Dam een wetsvoorstel ingediend om hier een oplossing voor te bieden.

Met dit wetsvoorstel moet geregeld worden dat vanaf 2017 grond die u tijdelijk uit gebruik geeft voor aanleg en onderhoud van publieke infrastructuur, wel mag meetellen voor de fosfaatruimte in het kader van grondgebondenheid.

Wat is publieke infrastructuur? Onder publieke infrastructuur wordt o.a. het volgende verstaan: (water)wegen, waterkeringen en kabels of leidingen voor gas, water, elektriciteit of data die worden aangelegd ten behoeve van het algemeen belang.

Alleen voor grondgebondenheid. Deze regeling geldt alleen voor de grondgebondenheid. U mag deze grond niet meetellen voor uw gebruiksnormen of voor de berekening van uw mestverwerkingsplicht.

Niet bij private infrastructuur. De voorgestelde regeling geldt niet voor landbouwgrond die tijdelijk wordt gebruikt voor de aanleg van private infrastructuur. Wanneer u bijvoorbeeld zelf of in samenwerking met derden een windmolen laat bouwen, dan zult u ook tijdelijk een deel van uw grond niet kunnen gebruiken. Deze grond valt niet onder de beoogde uitzondering.

Melden met de Gecombineerde Opgave

Speciale code. Wanneer u grond uit gebruik geeft voor publieke infrastructuur, moet u dit melden met de Gecombineerde Opgave (GO). Er komt vanaf 2017 een speciale code in de Gecombineerde Opgave, waarmee kan worden aangegeven dat de grond tijdelijk uit gebruik is genomen voor aanleg of onderhoud van publieke infrastructuur.

Bewijslast. U moet wel kunnen aantonen dat de grond tijdelijk om reden van aanleg of onderhoud van publieke infrastructuur niet bij uw bedrijf in gebruik is geweest. Dit kan door het overleggen van een contract met de uitvoerende organisatie.

Onvolkomenheid in wetsvoorstel. Er lijkt in het wetsvoorstel een onvolkomenheid te staan. De huidige tekst geeft aan dat deze tijdelijk uit gebruik gegeven grond alleen meetelt voor de staffelberekening en niet voor de fosfaatruimte van het betreffende jaar. Omdat hiermee het beoogde doel van het wetsvoorstel niet wordt bereikt, zal naar onze verwachting het wetsvoorstel hierop aangepast gaan worden.

Volgens een wetsvoorstel mag u vanaf 2017 grond die u, t.b.v. publieke infrastructuur, tijdelijk uit gebruik geeft, gebruiken voor uw grondgebondenheid. Dit kan via een speciale code in de GO. Maak veiligheidshalve bij definitieve afspraken een voorbehoud zolang de wet nog niet is aangenomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01