Recentelijk kreeg u al het advies (gebaseerd op rechtspraak) te voorkomen dat overwerk ‘vast werk’ wordt. Dat was van juridische aard. Maar hoe voorkomt u dit probleem in de praktijk?
Moet u de WIA-gaten dichten? (1)
Iedere werkgever weet wel dat de WAO is vervangen door de WIA. Maar weet u ook in welke gevallen het nuttig is om zelf voor een aanvullende verzekering te zorgen?
Moet u de WIA-gaten dichten? (2)
De WIA is op bepaalde punten zeer sober. Met als gevolg een forse terugval in inkomen. Wanneer kan een aanvullende verzekering zinvol zijn voor uw werknemer? Blijft er dan toch een prikkel om weer (of meer) te gaan werken?
U heeft er ongetwijfeld al over gelezen: het burgerservicenummer (BSN) vervangt in 2006 het sofinummer. Wat is de stand van zaken?
Het concurrentiebeding kan door een rechter gematigd worden. Geldt dat ook voor een relatiebeding? Wat kunt u leren uit de meest recente rechtspraak?
Steekpenningen of belast loon?
Sommige bedrijven die handeldrijven met bijvoorbeeld het buitenland stellen dat het onontkoombaar is om wel eens steekpenningen, enz. te betalen om opdrachten binnen te halen. Wat speelt dan bij een looncontrole?
Fiscus, ik ben het er niet mee eens!!!
Stel, de Belastingdienst legt u een naheffingsaanslag loonbelasting op en u bent het er niet mee eens. Het standpunt van de Belastingdienst klopt niet of er zit bijvoorbeeld gewoon een rekenfout in. Hoe pakt u dat slim aan?
Menige (sport)vereniging of ondernemer zit vaak te springen om goede bestuurders. Wellicht heeft men u ook wel eens gevraagd zitting te nemen in een bestuur. Waar moet u dan rekening mee houden?
Aan het einde van het jaar is gebleken dat er over 2005 te weinig btw is afgedragen. Dit betekent dat u een suppletieaangifte in moet dienen. Als u dit vóór 1 april a.s. doet, weet u zeker dat er geen heffingsrente verschuldigd is.
Wat is er fiscaal mogelijk met de ziektekosten die niet door de nieuwe zorgverzekering worden gedekt?
Familiefirma slim naar de kinderen
Als u samen met een of meerdere kinderen in een firma zit, komt er een moment dat uw kinderen de kar alleen moeten gaan trekken. Hoe kunt u voorsorteren?
Fiscale subsidie speur- en ontwikkelingswerk
De voorwaarden voor het aanvragen van de afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (S&O) zijn vanaf 1 januari 2006 gewijzigd. Een goede reden om deze fiscale ‘subsidie’ eens wat beter te bekijken.
U heeft tijdelijk behoefte aan extra personeel. Neemt u dan een vervanger aan voor een zieke werknemer? En hoe legt u dat dan vast in het contract? Of neemt u iemand aan op basis van een oproepcontract? Wij geven u enkele tips.
Zakelijk gebruik van de pc, maar wel met beleid!
De computer is bijna niet meer weg te denken uit uw bedrijf. De risico’s die u daarmee loopt echter ook niet. Op welke punten kunt u die risico’s beperken?
De dokter zei dat ik het nog maar even rustig aan moest doen, dus ik ziek deze week nog maar even uit. Komt deze zin u bekend voor? Dan bent u mogelijk het ‘slachtoffer’ van een vrije interpretatie van een huisartsadvies.
Uw werknemer weigert te werken op zondag. Kan hij dat zomaar weigeren? Zelfs als in de cao staat dat hij op zondag moet werken?
Kortlopend contract, duur contract?
De wachtgeldpremie is verhoogd voor kortlopende arbeidscontracten. Het gaat om veel geld, maar het geldt niet voor alle branches. Stijgen nu ook uw werkgeverslasten? Is het handig om contracten voor langere tijd af te sluiten?
Wanneer werknemers bij u vertrekken, brengt dat kosten met zich mee. Niet alleen voor het werven van een nieuwe werknemer, maar ook bijvoorbeeld door tijdelijke achteruitgang in de productie. Hoe brengt u die kosten in beeld?
Pas op met overdracht pensioenen
Bij verandering van baan kunnen werknemers hun opgebouwde pensioenaanspraken laten overdragen. Is dat voor uw nieuwe werknemer aantrekkelijk? En is het voor u als werkgever aantrekkelijk?
Vrijgesteld en toch in de fiscale eenheid?
Een abonnee stelde onlangs de vraag of een ondernemer die vrijgestelde prestaties verricht, deel kan uitmaken van een fiscale eenheid voor de btw. Dat is inderdaad mogelijk. En dit levert zelfs vaak voordelen op! Hoe zit dat?
Geld lenen of schenken aan uw eigen kind
Stel, u wilt uw kind geld lenen of schenken. Maar hoe pakt u dat aan? Wat zet u daarvoor op papier en waar moet u op letten? Hoe kunt u schenkingsrechten besparen en hoe zit het met de inkomstenbelasting?
Veel geld en toch een hypotheek?
Stel, u heeft aan de verkoop van uw bedrijf een mooie spaarcent overgehouden. Op uw eigen woning rust nog een hypotheekschuld. Gaat u deze schuld nu meteen aflossen? Of is het voordeliger om deze nog even door te laten lopen?
Stay or go? is de naam van een tv-programma waarin men een antwoord probeert te vinden op de vraag: ‘verhuizen of verbouwen?’ Wat is het antwoord op deze vraag vanuit fiscaal oogpunt?
Tijdens de Olympische Spelen prijkten op de pakken van de sporters uiteenlopende logo’s. Waar moet u op letten als u aan sponsoring doet?