ARBEIDSOVEREENKOMST - 14.03.2006

Welk contract kiest u?

U heeft tijdelijk behoefte aan extra personeel. Neemt u dan een vervanger aan voor een zieke werknemer? En hoe legt u dat dan vast in het contract? Of neemt u iemand aan op basis van een oproepcontract? Wij geven u enkele tips.

Vervanging voor zieke werknemer

Stel, één van uw werknemers is ziek. Omdat intussen het werk gewoon doorgaat, wilt u tijdelijk een andere werknemer in dienst nemen. Bij een te verwachten kortdurende ziekte zult u waarschijnlijk niet zo snel een vervanger aannemen. Maar wat, als u verwacht dat de ziekte wat langer zal duren?

Contract gedurende de ziekte? Wanneer de verwachting is, dat het verzuim van uw werknemer langer duurt, kunt u overwegen om een vervanger in te schakelen. U kunt met deze vervanger een contract voor bepaalde tijd, gedurende de ziekte van de werknemer, aangaan. Let op. Omschrijf dan in de arbeidsovereenkomst duidelijk dat die overeenkomst eindigt op het moment dat uw werknemer weer beter is (zie het voorbeeld hieronder). Tip. Het is aan te raden om ook een datum op te nemen waarop het contract in elk geval eindigt. Waarom? Omdat u anders aan de nieuwe werknemer vast kunt zitten als uw zieke werknemer erg lang ziek blijft, niet meer terugkeert of terugkeert in een andere functie.

Voorbeeld. Hoe legt u vast dat het contract van de vervanger eindigt op het moment dat uw werknemer weer beter is? Een voorbeeld van een bepaling die u in het tijdelijke contract kunt opnemen, is de volgende:

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van de ziekte van .... De arbeidsovereenkomst gaat in op ... en eindigt van rechtswege zonder dat opzegging vereist is op de dag van herstel van ..., met dien verstande dat bij het achterwege blijven van herstel van ... de arbeidsovereenkomst eindigt zonder dat opzegging vereist is twaalf maanden na aanvang van de arbeidsovereenkomst, op ....

Tip. Het kan voor het overdragen van het werk handig zijn om te zorgen dat er een overlap is tussen de dag waarop uw werknemer weer beter is en de dag waarop de vervanger vertrekt.

Pieken opvangen?

Vermoedt u dat de toename van het werk van tijdelijke aard is, en ziet u het niet zitten om met uitzendkrachten te werken? Overweeg dan eens om uw werknemer een oproepcontract of een minimum-maximumcontract aan te bieden.

Oproepcontract. Een oproepcontract is een arbeidsovereenkomst, waarin niet vast is gelegd wanneer en hoe lang de werknemer komt werken. U heeft dus altijd een werknemer ‘stand-by’. Nadeel van een oproepcontract is echter dat dit uw werknemer geen enkele inkomenszekerheid geeft. Daarom kan het moeilijk zijn oproepkrachten te vinden. Bovendien zal een oproepkracht vaak minder betrokken zijn bij uw bedrijf.

Min-maxcontract? Dit probleem kunt u ondervangen door een zogenaamd ‘minimum-maximumcontract’ aan te bieden. U garandeert een minimumaantal uren per week, maand of kwartaal. Boven dat minimum kan uw werknemer worden opgeroepen voor extra werk.

Tip. Er is bij een min-maxcontract géén sprake van overwerk als u uw werknemer voor meer uren oproept, zolang dit niet het maximum overschrijdt.

U kunt een model min-maxcontract downloaden van http://personeel.indicator.nl (PS 11.09.05).

Let op. Kijk wel even in de cao of daarin geen beperkingen worden gesteld aan het minimum- en maximumaantal uren.

Neem in het arbeidscontract van de vervanger van uw zieke werknemer op dat het contract eindigt als de werknemer weer terugkomt én neem een datum op waarop het contract in elk geval eindigt.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01