2004 - November
Controle op privé-gebruik, hoe gaat dat puik?
U wilt dat uw werknemer voor u en uw relaties goed bereikbaar is en stelt hem een mobiele telefoon ter beschikking. Van de fiscus mag steeds minder ‘ongestraft’ gratis worden verstrekt. Hoe voorkomt u fiscale problemen?
Het is niet ondenkbaar dat u onverwacht een vacature vrij heeft, net voor de feestdagen. De vraag is dan: werven of niet? En wat als tussenoplossing?
Een zieke oproepkracht, loon doorbetalen of niet?
Stel, u heeft een oproepkracht in dienst genomen. Tijdens haar vrije dagen wordt ze ziek. Ze eist loondoorbetaling. Bent u daartoe verplicht? Wat moet u weten?
Kinderopvang, regels aanpassen?
Op 1 januari 2005 verandert er nogal wat door invoering van de nieuwe wettelijke regeling omtrent kinderopvang. Kunt u er uw voordeel mee doen?
Ziek? Bewijs het maar, werknemer
Uw werknemer wordt ziek en beweert dat zijn ziekte veroorzaakt wordt door zijn werk. Hoe zit dat eigenlijk, moet u dan bewijzen dat de ziekte niet door het werk veroorzaakt is? Of moet uw werknemer met bewijzen komen?
Als uw werknemer zich ernstig misdraagt, kunt u ertoe overgaan hem op staande voet te ontslaan. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van ‘ernstig misdragen’? Oftewel: wanneer is bij u de maat vol?
Uw werknemer gaat uit dienst, maar heeft nog een aantal vakantiedagen over. Hij vraagt u om de vakantiedagen uit te betalen. Maar wat is zo’n vakantiedag eigenlijk waard? En moet u ADV-dagen eigenlijk ook uitbetalen? Een overzicht.
De WAO wordt weliswaar pas op 1 januari 2006 vervangen door de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), maar u moet nu al zien te voorkomen dat uw werknemers arbeidsongeschikt worden. Hoe speelt u op de wijzigingen in?
Voorkom leeftijdsdiscriminatie in pensioen
In mei 2004 is de ‘Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd’ ingegaan. Hoe voorkomt u nu dat uw oudere werknemers méér pensioenpremie betalen dan uw jongere werknemers? Hoe zit de vork in de steel?
U wilt natuurlijk voorkomen dat uw werknemers overlopen naar uw concurrent. Kunt u ze tegenhouden? In het verleden heeft u wellicht een concurrentiebeding afgesproken. Maar geldt dat nog? De wet zou toch gewijzigd worden?
65 jaar; drie maanden geduld a.u.b.
Uw trouwe werknemer loopt tegen de 65. U wilt hem graag in dienst houden. Kan dat zomaar? En als hij ziek wordt; moet u dan twee jaar loon doorbetalen?
Ontslagzaak? Kies zelf uw rechter!
Wanneer u bij de kantonrechter een arbeidsovereenkomst wilt laten beëindigen, kunt u kiezen in welke plaats u naar de rechter gaat. Welke zijn dat dan? En kunt u daar voordeel mee behalen?
De staatssecretaris heeft onlangs iets gezegd over de (fiscale) fietsregeling. Heeft uw bedrijf al een fietsregeling of neemt u die binnenkort in gebruik, dan is het volgende van belang voor u én uw werknemer.
Uiteraard gunt u uw personeel vakantie. Maar iedereen wil op vakantie gaan in de tijd die men zelf het meest geschikt vindt. En niet per se tijdens een bedrijfssluiting of schoolvakantie. Hoe kunt u dat voor iedereen flexibel regelen?