LOON - 21.03.2025

Voorsorteren op Richtlijn Loontransparantie per 6 juni 2026

Op 24 april 2023 is de Europese Richtlijn Loontransparantie aangenomen. Deze richtlijn tegen loonongelijkheid moet uiterlijk op 6 juni 2026 zijn opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Kunt u al voorsorteren op deze nieuwe regels?

Richtlijn tegen loondiscriminatie

De Europese Richtlijn Loontransparantie (2023/970) is op 24 april 2023 formeel aangenomen. Het doel van deze richtlijn is loondiscriminatie tegen te gaan en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Een richtlijn is geen wet op zichzelf, het zegt alleen wat er moet gebeuren en niet precies hoe. Elk EU-land mag zelf bepalen hoe ze de afspraken in hun eigen wetten verwerken.

Hoe werkt de implementatie? Elk land krijgt zijn eigen deadline: in dit geval 7 juni 2026. Uiterlijk op deze datum moeten de Nederlandse wetten zijn aangepast om aan de richtlijn te voldoen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt samen met sociale partners, zoals de Stichting van de Arbeid, om dit vorm te geven.

Voorbeeld.Nederland heeft al regels over gelijke beloning. De overheid kijkt of deze uitgebreid of aangepast moeten worden aan de nieuwe richtlijn. Als er nieuwe regels nodig zijn, moet de wet worden aangepast waarmee de Eerste en Tweede Kamer moeten instemmen. Zodra deze is goedgekeurd, moeten bedrijven en organisaties zich hieraan houden.Let op.  In Nederland legt de overheid deze nieuwe regels eerst aan burgers en bedrijven voor in een internetconsultatie.

Belangrijkste verplichtingen

We weten nog niet precies hoe de Europese richtlijn in de Nederlandse wetgeving zal worden opgenomen. Maar we weten wel wat het gevolg van de aangepaste regels moet zijn. Tip.  Oriënteer u alvast op de nieuwe regels en wat dat voor uw organisatie betekent. Juni 2026 is nog ver weg, maar als u nog zaken in kaart moet brengen, valt dat wellicht toch tegen. Hierna volgen de belangrijkste.

Transparantie bij werving. Werkgevers moeten sollicitanten informeren over het aanvangssalaris of de loonschaal van de functie. Vragen naar de salarisgegevens van kandidaten mag niet.

Werknemer recht op informatie. Werknemers kunnen informatie opvragen over het gemiddelde salarisniveau van collega’s die gelijk of gelijkwaardig werk verrichten, uitgesplitst naar geslacht.

Rapportageverplichting. Werkgevers met meer dan 250 werknemers moeten jaarlijks verslag uitbrengen over de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen hun organisatie. Werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten iedere drie jaar rapporteren. Bij een loonkloof van meer dan 5% die niet gerechtvaardigd kan worden, moeten er corrigerende maatregelen worden genomen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Analyseer uw beloningsbeleid. Breng in kaart hoe de beloningsstructuren in uw bedrijf op dit moment zijn. Ga daarbij na of er ongelijkheden zijn en identificeer deze ongelijkheden. Tip.  Het gebruik van genderneutrale functiewaarderingssystemen kan hierbij helpen.

Implementeer transparante procedures. Ontwikkel duidelijke en objectieve criteria voor beloning en loopbaanontwikkeling. Leg deze vast en communiceer deze naar alle medewerkers.

Bereid rapportages voor. Hoewel de exacte Nederlandse eisen nog worden vastgesteld, is het verstandig om alvast systemen op te zetten voor het verzamelen en rapporteren van beloningsgegevens. Organisaties zoals AWVN en de Erasmus Universiteit (Erasmus Q-Intelligence) bieden tools om beloningsverschillen inzichtelijk te maken.

Breng in kaart hoe de beloningsstructuren in uw bedrijf op dit moment zijn en breng ongelijkheden in kaart. Ontwikkel heldere en objectieve criteria voor beloning en loopbaanontwikkeling. Denk alvast na over een systeem om beloningsgegevens te verzamelen en te rapporteren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01