WET- EN REGELGEVING - 06.03.2025

Mag betalingsregeling geweigerd worden door schuldeiser?

Soms zit het mee, maar soms zit het tegen, waardoor u rekeningen net niet op tijd kunt betalen. U vraagt uw leverancier om een betalingsregeling. Moet hij daarmee akkoord gaan? Hoe is dat anders voor de premie zorgverzekering?

Aanbod en aanvaarding

Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door het aanvaarden van een aanbod. Dus als u iets bestelt of een opdracht geeft, komt er een overeenkomst tot stand. Een overeenkomst legt een verplichting op aan de verkoper of opdrachtnemer: het leveren van wat er is afgesproken. Het legt ook een verplichting op aan de koper of opdrachtgever. Deze moet betalen wat er is afgesproken, ook als dat door omstandigheden niet goed uitkomt.

Voor meer informatie over totstandkoming en nakoming, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 32, nr. 3.

Betalingsregeling? Volgens de wet (art. 6:29 BW) bent u verplicht een schuld in zijn geheel te voldoen, tenzij de schuldeiser toestemming geeft voor termijnbetaling. Als ondernemer kunt u dan ook niet zomaar verwachten dat een schuldeiser akkoord gaat met een betalingsregeling. Deze mag een betalingsregeling weigeren en kan het volledige bedrag direct opeisen. Dit geldt voor alle schuldeisers, zoals leveranciers of banken.

Rechter kan alleen bemiddelen. Zelfs de rechter kan geen betalingsregeling opleggen, maar speelt soms wel een bemiddelende rol door partijen aan te sporen tot een regeling. In de praktijk hangt het vaak af van de bereidwilligheid van de schuldeiser en uw eigen financiële situatie of een regeling kan.

Anders voor de zorgverzekering?

Voor achterstanden bij het betalen van de premie voor de basispolis van de zorgverzekering gelden er speciale regels. Hier biedt de wet u wel bescherming. Let op.  Dit geldt alleen voor de basisverzekering, niet voor de aanvullende verzekering. Hoe zit dat?

Bij beginnende premieachterstand. Bij een achterstand in de premiebetaling van twee maanden moet de zorgverzekeraar u binnen tien werkdagen een betalingsregeling aanbieden. Deze regeling moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • de maandelijkse premie wordt via automatische incasso geïnd;
  • de regeling moet rekening houden met uw betalingscapaciteit en mag niet onder de beslagvrije voet komen.

Langdurige premieachterstand. Bij een achterstand van zes maanden wordt de inning van de premie overgenomen door het CAK ( https://www.hetcak.nl ) en betaalt u een standaard (bestuursrechtelijke) premie (2025: € 172,33). U kunt afgemeld worden bij het CAK als u een betalingsregeling treft met de zorgverzekeraar en de achterstand inloopt. Tip.  Sinds 1 juli 2016 is vastgelegd dat een betalingsregeling met de zorgverzekeraar een ‘redelijke op uw omstandigheden afgestemde’ regeling moet zijn. Dit betekent dat deze rekening moet houden met uw persoonlijke situatie, bijv. door loonbeslag tijdelijk op te schorten (onderdeel van de regeling).

Wat is goed om te onthouden?

Ga snel in overleg met een schuldeiser als u moeite heeft uw facturen op tijd te voldoen. Wees eerlijk, leg uit wat uw situatie is en vraag hem mee te werken aan een betalingsregeling. Hij is niet verplicht hieraan mee te werken, maar als u open kaart speelt, willen schuldeisers vaak meewerken. Ook als u een premieachterstand heeft in het betalen van uw premie van de basis zorgverzekering, is het goed om zelf contact op te nemen.

Een ‘gewone’ schuldeiser is niet verplicht u een betalingsregeling aan te bieden of daarmee akkoord te gaan. Dat is anders bij achterstanden in de premie van de zorgverzekering. Deze moet u een regeling aanbieden die past bij uw financiële situatie.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01