Betaald of toch onbetaald ouderschapsverlof, hoe zit het ook alweer precies?
Andere verlofvormen. Voordat een werknemer na de geboorte van een kind ouderschapsverlof opneemt, kan hij eerst van andere verlofvormen gebruikmaken. Zo heeft de moeder van het kind recht op bevallingsverlof en heeft de partner recht op (aanvullend) geboorteverlof. In principe zullen werknemers deze verlofvormen eerst opgebruiken, al was het maar omdat deze een beperkte(re) duur kennen waarbinnen ze mogen worden opgenomen.
Ouderschapsverlof
Voor beide ouders. Iedere werknemer die een kind krijgt, heeft recht op ouderschapsverlof. Het verlof geldt dus voor beide ouders en bijv. ook voor een adoptie- of pleegkind, mits ingeschreven op hetzelfde adres.
Omvang. De omvang van het verlof bedraagt 26 maal de gebruikelijke arbeidsduur per week. Het mag aansluitend of gespreid opgenomen worden, totdat het kind de leeftijd van acht jaar bereikt. Let op.  Als werkgever kunt u de aanvraag niet weigeren. Wel kunt u bezwaar maken tegen de voorgenomen inroostering ervan. Hiervoor moet er wel sprake zijn van zwaarwegende bedrijfsbelangen.
(On)betaald verlof
Deels betaald. Sinds 2Â augustus 2022 geldt een deel van het ouderschapsverlof als betaald verlof. De eerste negen weken van het ouderschapsverlof, mits opgenomen tijdens het eerste levensjaar van het kind, worden tegenwoordig voor 70% doorbetaald. In geval van een adoptie- of pleegkind geldt dit voor de eerste negen weken ouderschapsverlof in het eerste jaar vanaf het moment van opneming in het gezin. Tip. Â Als werkgever kunt u de doorbetaalde loonkosten vergoed krijgen middels een bij het UWV aan te vragen WAZO-uitkering.
Meerdere kinderen? Heeft een werknemer meerdere kinderen, dan heeft hij voor ieder individueel kind tot acht jaar recht op 26Â weken ouderschapsverlof. Krijgt uw werknemer een tweeling (of meerling), dan heeft hij dus ook recht op tweemaal (of meermaals) het volledige ouderschapsverlof.
Aandachtspunten
(Tijdelijke) onderbreking. Er zijn verschillende situaties denkbaar dat het opnemen van het verlof al dan niet tijdelijk wordt onderbroken. Denk aan langdurige arbeidsongeschiktheid, aan het werkeloos raken of aan het (opnieuw) zwanger worden. In al deze gevallen wordt het opnemen van ouderschapsverlof (tijdelijk) onderbroken en kan het bij terugkeer op het werk worden hervat.
Verlof meenemen. Het resterende, nog niet opgenomen gedeelte van het ouderschapsverlof waar een werknemer recht op heeft, vervalt dus niet. Ook niet bij verlies van zijn baan en het ontstaan van werkeloosheid. Dit gedeelte van het verlof kan uw werknemer als het ware meenemen naar een nieuwe werkgever. De andere kant van de spiegel is dat een werknemer die zijn volledige ouderschapsverlof heeft opgebruikt, dit niet bij een nieuwe werkgever opnieuw kan benutten.
Afwijking cao? Van de duur en/of de hoogte van de loondoorbetalingsplicht gedurende het betaald verlofgedeelte, normaliter 70% gedurende negen weken, kan bij arbeidsovereenkomst of cao ten gunste van de werknemer worden afgeweken. De cao’s Open Teelten en Glastuinbouw volgen echter de wettelijke bepalingen uit de WAZO op het gebied van (betaald) ouderschapsverlof.