WONINGHUUR - 16.12.2024

Verduurzamen van verhuurde woningen loont

Als verhuurder staat u voor belangrijke veranderingen. Vanaf 2030 mag u huurwoningen met lage energielabels niet langer verhuren. Bovendien krijgen woningen met lage energielabels aftrekpunten in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Hoe zit dat?

Wat verandert er? De nieuwe regels brengen twee grote veranderingen met zich mee.

  1. Woningen met energielabel E, F of G mogen vanaf 2030 niet meer worden aangeboden op de huurmarkt. Woningen moeten dan minimaal energielabel D hebben om verhuurd te mogen worden.
  2. Per 1 juli 2024 hebben woningen met energielabel E, F of G aftrekpunten in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dat heeft invloed op de maximale huurprijs die u mag vragen. Maar hogere energielabels (B tot en met A++++) worden door de Wet betaalbare huur juist beter gewaardeerd.

Voor meer informatie over het woningwaarderingsstelsel, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 11.

De financiële impact

Minder huuropbrengst. Huizen met een slecht energielabel worden financieel onaantrekkelijk voor verhuurders. Door de aftrekpunten in het WWS dalen de huurprijzen. Zo kan een woning met energielabel E door de aftrek enkele tientallen euro’s minder huur opbrengen per maand, terwijl bij energielabel F of G dit verschil kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Maar ook huurders kunnen afhaken omdat de energiekosten voor een woning met een slecht label te hoog zijn.

Wat kunt u nu doen?

Controleer het energielabel. Zo weet u of de woning al voldoet aan de eisen. Zo niet, bepaal dan welke verbeteringen er nodig zijn. Tip.  Check online op https://bit.ly/3Be8eAg welk energielabel uw woning heeft.

Laat een energieadvies opstellen. Een specialist kan een maatwerkadvies geven over welke aanpassingen er nodig zijn om een beter energielabel te behalen. Dit kan variëren van kleine aanpassingen tot grootschalige renovaties.

Vraag subsidie aan. Om een deel van de kosten te dekken, kunnen verhuurders de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen ( https://bit.ly/4fAyaou ).

Plan een renovatie tijdig. Wacht niet tot het laatste moment, want naarmate de deadline van 2030 nadert, zullen aannemers en materialen schaarser worden en de kosten waarschijnlijk stijgen.

Communiceer met uw huurders. Informeer huurders over de geplande verbeteringen. Zij profiteren uiteindelijk van lagere energiekosten en meer wooncomfort. Dit kan ook helpen om begrip te creëren als renovaties overlast veroorzaken.

Dit biedt ook kansen

Deze nieuwe regelgeving kan op het eerste gezicht als een uitdaging voelen voor u als verhuurder. Toch kan deze uitdaging ook kansen bieden.

  • Waardestijging van uw vastgoed. Woningen met een goed energielabel zijn aantrekkelijker voor huurders en kopers. Dit kan de waarde van uw vastgoed verhogen.
  • Concurrentievoordeel. Door uw woningen tijdig te verduurzamen, bent u voorbereid op de strengere regelgeving en behoudt u een sterke positie in de huurmarkt.
  • Lagere onderhouds- en energiekosten. Veel verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen, leiden niet alleen tot een beter energielabel, maar ook tot lagere kosten.
De aftrekpunten in het WWS en het verbod op het verhuren van woningen met slechte energielabels vanaf 2030 maken verduurzaming noodzakelijk. Onderneem nu actie en voorkom problemen in de toekomst. Dit verhoogt bovendien de waarde van uw vastgoed en dit blijft aantrekkelijk voor huurders.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01