Eigen risico voor de WGA en Ziektewet dragen?
De WGA als onderdeel van de WIA
Na twee jaar nog niet beter. De WGA is een onderdeel van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en biedt een uitkering aan werknemers die na twee jaar ziekte nog niet volledig arbeidsgeschikt zijn, maar ook niet volledig arbeidsongeschikt. Dit betekent dat ze nog wel kunnen werken, maar niet meer in hun oude baan of in dezelfde mate als voorheen.
Als werkgever zelf verantwoordelijk. Als u eigenrisicodrager wordt voor de WGA, betekent dit dat u zelf verantwoordelijk bent voor de betaling van de WGA-uitkering voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt. Dit moet u doen voor maximaal tien jaar.
Voor meer informatie over de procedure twee jaar ziekte, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 8, nr. 21.
De Ziektewet (ZW)
De Ziektewet biedt een uitkering aan werknemers die geen recht hebben op loondoorbetaling bij ziekte, zoals werknemers met een tijdelijk contract of uitzendkrachten. Als u ervoor kiest om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet, betekent dit dat u zelf verantwoordelijk bent voor de uitkeringen aan deze werknemers gedurende maximaal twee jaar.
Waarom eigenrisicodrager worden? Er zijn verschillende redenen, zoals:
- kostenbeheersing. Door eigenrisicodrager te worden, heeft de werkgever meer controle over de kosten die gepaard gaan met ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hij kan bijv. beslissen om zelf re-integratieactiviteiten te organiseren, waardoor de werknemer sneller weer aan het werk kan gaan en de kosten van langdurige uitkeringen kunnen worden beperkt;
- actief re-integratiebeleid. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn, hebben een direct financieel belang om zieke of arbeidsongeschikte werknemers zo snel mogelijk te helpen re-integreren. De kosten van de uitkering moeten zij immers uit eigen zak betalen. Hierdoor kan de werkgever meer betrokken zijn bij het herstelproces van de werknemer en actiever sturen op terugkeer naar werk;
- premievoordeel. Als een werkgever geen eigenrisicodrager is, betaalt hij premies aan de Belastingdienst voor de WGA en de Ziektewet. Deze premies zijn gebaseerd op het gemiddelde risico in de sector. Voor bedrijven met een laag risico (bijv. weinig ziekteverzuim), kan het goedkoper zijn om eigenrisicodrager te worden dan om de standaardpremies te blijven betalen. Let op.  De hoogte van de premie verschilt per bedrijfstak;
De folder Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 8, nr. 21.
- meer invloed. Eigenrisicodragers hebben meer invloed op de uitvoering van het verzuimbeleid en de begeleiding van zieke werknemers. Dit kan zorgen voor een effectiever beleid, omdat de werkgever direct betrokken is en specifieke maatregelen kan nemen die het beste passen bij de organisatie en de werknemers.