Aanstellen vertrouwenspersoon, intern of extern?
Praktijkvoorbeeld
Een medewerker voelt zich al maandenlang geïntimideerd door zijn chef. Hij heeft hem al een keer aangesproken op zijn ‘onbehouwen gedrag’. Hij reageerde met relativerende opmerkingen en toonde geen enkel begrip. De medewerker wil contact met de interne vertrouwenspersoon, maar voelt zich geremd, omdat de vertrouwenspersoon goede maatjes met de leidinggevende is. Een dergelijk dilemma kan voorkomen worden met een externe vertrouwenspersoon, maar dat kent ook zijn nadelen.
Voor- en nadelen bij interne persoon
Voordelen. Heeft u een medewerker met voldoende levenservaring en communicatieve vaardigheden, dan kan deze wellicht prima als interne vertrouwenspersoon functioneren. Tip. Juist iemand die de pensioenleeftijd nadert en in zijn huidige functie tegen wat dingen begint aan te lopen, kan voor een dergelijke functie heel geschikt zijn. Dit kan voor u voordeliger uitpakken dan een externe vertrouwenspersoon. Hij is goed op de hoogte van de bedrijfscultuur, is goed ‘vindbaar’ voor collega’s en als vertrouwd collega kan de drempel voor een gesprek lager zijn.
Nadelen. Soms is het echter lastiger om een objectieve houding aan te nemen en de drempel kan voor sommige medewerkers juist hoger zijn. De vertrouwenspersoon moet ongevraagd advies aan het management kunnen geven en dat kan voor een medewerker lastiger zijn. Er moet verder een opleiding worden gevolgd en vervanging bij ziekte, afwezigheid of ontslag is niet eenvoudig.
Voor- en nadelen externe persoon
Voordelen. Bij een objectieve, gecertificeerde, externe vertrouwenspersoon bent u zeker van de kwaliteiten en integriteit. Omdat er meer afstand is tot uw organisatie, ligt de drempel om er contact mee te leggen in de praktijk vaak een stuk lager. U hoeft zich verder niet druk te maken over opleiding, bijscholing, opvolging, e.d.
Nadelen. Voor een externe vertrouwenspersoon moet u uiteraard betalen. Dat kan in de vorm van uurtarief of in een abonnementsvorm. Dit kunt u van tevoren afspreken. Gangbare uurtarieven liggen ongeveer tussen € 85 en € 135. Tip. Kiest u voor een abonnement, spreek dan goed af wat de telefonische beschikbaarheid voor medewerkers precies inhoudt en of het tarief inclusief een of meerdere meldingsgesprekken en inclusief (jaarlijkse) verslaggeving is. Voor vervolggesprekken worden dan meestal aparte uurtarieven afgesproken. Een nadeel is ook dat de externe kennis van uw bedrijfscultuur ontbreekt.
Waar kiest u voor? Waar u ook voor kiest, overleg - indien van toepassing - altijd met de ondernemingsraad (or). De or heeft namelijk instemmingsrecht op de werkwijze, het profiel en de functiebeschrijving bij het aanstellen van een (externe) vertrouwenspersoon. Tip 1. Kiest u voor extern? CRP-gecertificeerd vertrouwenspersonen vindt u op de website van de LVV ( https://bit.ly/3JfsYGb ). Tip 2. Het is ook mogelijk om een externe vertrouwenspersoon als adviseur voor de interne in te schakelen. Grote organisaties kunnen uiteraard zowel een interne als externe vertrouwenspersoon aanstellen en de medewerker laten kiezen.