WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 27.05.2022

Waarom is de FIOD zo geïnteresseerd in NFT’s?

Onlangs werd er een FIOD-rapport over non-fungible tokens (NFT’s) gepubliceerd. Waarom heeft de FIOD zo veel interesse in NFT’s en waarom is het ook voor u van belang hier meer over te weten?

Waarom belangstelling voor NFT’s? Non-fungible tokens (NFT’s) zijn in korte tijd erg populair geworden. Dit heeft ook de interesse van de Belastingdienst gewekt. Net zoals het geval is bij cryptovaluta, heeft het bezitten van en handelen met NFT’s gevolgen voor de belastingheffing. Dit is voor de Belastingdienst een goede reden om zich te verdiepen in NFT’s en hierover standpunten in te nemen. Het FIOD-rapport Een duik in de NFT wereld is hier het tastbare bewijs van.

Het FIOD-rapport Een duik in de NFT wereld vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 8.

Internationale gegevensuitwisseling

DAC-regelgeving. Juist omdat NFT’s relatief onbekend zijn en er weinig specifieke regelgeving is, is er volgens de Belastingdienst een hoog risico op (al dan niet opzettelijke) onjuiste aangiftes, maar ook op (internationale) fraude. Tussen EU-staten wordt op basis van de DAC-regelgeving informatie uitgewisseld over onder andere bankrekeningen, inkomen, pensioenen, onroerende zaken, witwassen en advisering bij constructies.

Pas vanaf 2023. Cryptovaluta en NFT’s vallen nog niet onder de gegevensuitwisseling ingevolge de DAC-regels. Deze regels komen er wel in DAC8, maar dit zal in elk geval na 2023 zijn.

Risico van witwassen

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar voor het witwassen van criminele verdiensten via de aan- of verkoop van NFT’s. Bij het witwassen van grote bedragen gaat het vrijwel altijd om zware criminaliteit, zoals drugshandel en wapenhandel. Met NFT’s kunnen criminelen het geldspoor verhullen. Juist omdat internationale gegevensuitwisseling ontbreekt en er bovendien weinig inzicht is in de waarde van NFT’s, schat de FIOD het risico van witwassen van crimineel vermogen hoog in.

Witwasscenario’s. De FIOD noemt als mogelijke witwasmethodes:

  1. terugleenconstructies met vermogende personen of ‘money mules’;
  2. verplaatsing en omzetting van vermogen;
  3. opzetten van een online kunsthandel;
  4. (faciliteren van) online gokken.

Geldspoor verhullen. Deze methodes hebben gemeen dat met behulp van tussengeschoven transacties met al dan niet zelf gecreëerde NFT’s, de herkomst van (illegaal verkregen) vermogen wordt verhuld. Ook door het verplaatsen en omzetten van vermogen kan dit aan het oog van de Belastingdienst worden onttrokken. Ook dan is de herkomst van het vermogen nauwelijks te traceren.

Aangemerkt als fraudeur?

De witwasscenario’s zoals onderkend door de FIOD, zijn natuurlijk zaken waar u doorgaans niet ‘per ongeluk’ tegenaan loopt. U zult echt niet zomaar worden aangemerkt als fraudeur indien u incidenteel ‘wat doet’ met NFT’s, maar u kunt wel rekenen op de belangstelling van de Belastingdienst. Dit is uiteraard geen reden om niet te beleggen in NFT’s of maar geen NFT’s te gaan verhandelen of creëren als u dat wel zou willen. Let op. Het is wel van belang om voorzichtig te zijn met beleggingsclubjes met NFT’s, zeker als u niet weet wie de andere deelnemers zijn. Zowel wat betreft het beloofde rendement als de fiscale aspecten moet u zich realiseren dat wat te mooi lijkt om waar te zijn, dit meestal ook niet is.

De Belastingdienst kijkt kritisch naar transacties met NFT’s, omdat er een hoog risico op witwassen van crimineel vermogen wordt onderkend. Dit betekent niet dat u niet met NFT’s aan de slag zou moeten gaan als u dat zou willen, maar wel dat u kritisch moet zijn op de personen met wie u zakendoet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01