ZIEKMELDING - 30.05.2022

Voorschriften voor de zieke werknemer, wat mag er?

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, zijn er niet alleen (over en weer) verplichtingen, maar ook rechten. Wat mag een werknemer wel (en niet) doen als hij ziek is? Wat als hij zich daar niet aan houdt? Mag hij op vakantie?

Mag een zieke werknemer de deur uit?

U mag van een zieke werknemer niet zomaar verlangen dat hij de hele dag thuisblijft. U mag hem wel vragen om zich aan de verzuimregels van het bedrijf te houden. Daarin kan staan dat hij tijdens ziekte op een vast moment beschikbaar moet zijn voor controle of overleg (bijv. iedere ochtend van 10.00 tot 12.00 uur). De verzuimregels moeten redelijk zijn.

Niet thuis? Als een werknemer niet thuis is op het afgesproken moment, bijv. omdat hij een afspraak heeft in het ziekenhuis of bij de huisarts, moet hij uit kunnen leggen waar hij was. Dit kan anders gevolgen hebben voor de doorbetaling van zijn loon.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 14 vindt u een model Verzuimprotocol.

Even een wandelingetje. Een werknemer moet gewoon zijn boodschappen kunnen doen, een stuk wandelen of sporten. Belangrijk is dat de activiteit zijn herstel niet in de weg staat. Let op. Dit soort specifieke activiteiten kunt u niet uitsluiten in een verzuimprotocol. Sommige vormen van ontspanning kunnen juist bijdragen aan een sneller herstel, terwijl 24/7 in bed liggen het herstel kan vertragen. Tip.  Laat de bedrijfsarts per geval beoordelen of bepaalde activiteiten slecht of juist goed zijn voor het herstel.

Op vakantie

Op vakantie? Een zieke werknemer mag op vakantie tijdens ziekte, maar de vakantiereis moet dan geen negatieve gevolgen hebben voor zijn herstel. Tip. Laat de bedrijfsarts een advies uitbrengen over de vakantieaanvraag. Doe dit voordat u instemt of maak het fiat van de bedrijfsarts onderdeel van uw goedkeuring. Let op. Alleen als een vakantie negatief is voor zijn herstel, mag u weigeren. Tip.  Als een zieke werknemer op vakantie gaat, moet hij gewoon vakantiedagen opnemen.

Wat mag zeker niet?

Niet vertragen of belemmeren. De werknemer mag zijn herstel en re-integratie niet vertragen of belemmeren en moet datgene doen wat noodzakelijk is om te herstellen. Hij moet bijv. medische behandelingen ondergaan die noodzakelijk zijn voor zijn herstel en zich onthouden van schadelijke activiteiten. Let op. Het zonder goede grond weigeren van een voorgeschreven behandeling, kan een reden zijn voor een loonstop. Van belang is echter ook of er van het daadwerkelijk belemmeren of vertragen van het herstel sprake is als hij een behandeling heeft geweigerd of aan belastende activiteiten heeft deelgenomen. Privacy en het recht op fysieke en psychische integriteit maken dat een werknemer daarin eigen keuzes mag maken en spelen bij de beoordeling een belangrijke rol.

Voor meer informatie over taken en plichten tijdens re-integratie, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 14.

Loonstop. Als een zieke werknemer door zijn toedoen de genezing van zijn ziekte belemmert of vertraagt, kan dit reden zijn voor het stopzetten van de loondoorbetaling. De loonstop past u toe als een werknemer zich niet houdt aan wettelijke regels voor de re-integratie. De wet noemt onder meer het opzettelijk tegenwerken van genezing. Let op.  U moet de werknemer eerst van de loonstop op de hoogte stellen. Doe dit direct nadat het u bekend is geworden dat hij zijn genezing belemmert.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 14 vindt u een model Aankondiging loonstop.

Als u vaststelt dat uw zieke werknemer in zijn privéleven activiteiten ontplooit die in strijd zijn met zijn ziekmelding of het advies van de bedrijfsarts, zijn sancties op hun plaats. Geef hem een schriftelijke waarschuwing. Daarna is een loopstop een optie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01