STAKING - 30.05.2022

Als werknemers wild gaan staken, loon doorbetalen?

Onlangs bij KLM besloot het grondpersoneel over te gaan tot een wilde staking. Zou dit uw bedrijf ook kunnen overkomen? Maakt het verschil of er sprake is van een wilde staking of een georganiseerde? Weet wat uw rechten zijn.

Stakingen en meer

Hoe zit het ook alweer … Een wilde staking is een staking op initiatief van de werknemers, niet van een vakbond. Werknemers hebben het recht om collectief het werk anders dan gebruikelijk uit te voeren in het kader van een belangengeschil. Daar komt u niet onderuit. Een staking is een dwangmiddel om iets van de werkgever af te dwingen.

Soorten stakingen. Niet alleen werkstakingen, zoals die in verschillende vormen voorkomen, maar ook de selectieve staking en de estafettestaking en zelfs de stiptheids- en langzaamaanacties, alsmede blokkades, worden beschouwd als een staking. In 1985 werd een bedrijf geconfronteerd met een collectieve ziekmelding. De rechter vond dat ook deze actie een staking was.

Is het een rechtmatig dwangmiddel? Een staking kan onrechtmatig zijn als het doel van de staking onhaalbaar is, als het staken niet in verhouding staat met het doel of als de staking tegen eerdergemaakte cao-afspraken ingaat.

Een ongeregeld zooitje?

Spelregels. Een staking kan ook onrechtmatig zijn omdat de spelregels niet zijn gevolgd. Er gelden bijzondere regels, zoals is vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest (ESH). Een staking wordt gezien als uiterste dwangmiddel als praten niet helpt. Tip. Blijf in gesprek met uw personeel over arbeidsvoorwaarden en wijzigingen. Weet wat er speelt op de werkvloer. Wat zijn de spelregels dan?

  1. Het moet duidelijk zijn waarom het personeel wil staken en dat zij dat ook gaan doen.
  2. De werkgever moet een termijn zijn gesteld om alsnog de eisen in te willigen.
  3. De staking moet tijdig zijn aangekondigd.
  4. De werkgever moet in staat worden gesteld om mogelijke bedrijfsschade te beperken. Let op.  Op grond van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) mogen uitzendkrachten niet worden ingezet om een staking te breken: het belemmeringsverbod.

En anders? Als er niet voldaan is aan deze spelregels, kan de werkgever naar de rechter stappen om de staking onrechtmatig te laten verklaren en een dwangsom op te leggen, zodat het personeel weer aan het werk gaat. Personeel ontslaan mag niet.

Moet u loon doorbetalen?

Geen arbeid, wel loon. Sinds 2020 is de hoofdregel: geen arbeid, wel loon, tenzij het niet verrichten van de arbeid voor rekening van de werknemer moet komen (art. 7:628 lid 1 BW) . In beginsel geldt bij een staking dat de niet-gewerkte uren niet hoeven te worden betaald. Bij een georganiseerde staking is er doorgaans geld beschikbaar uit een stakingspot bij de vakbonden. Het personeel dat wel wil werken maar dat niet kan wegens de georganiseerde staking, ontvangt geen loon. De gedachte hierachter is dat het iedereen profiteert van de uitkomst van de georganiseerde staking.

Voor meer informatie over geen arbeid, wel loon, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 14.

Wilde staking. Bij een wilde staking kan het zijn dat de werkgever het loon door moet betalen van werknemers die wel willen werken. Het is vaste rechtspraak dat personeel dat wel wil werken, maar dat niet kan wegens de wilde staking, recht op loon houdt. Bovendien kunnen uw klanten ook nog eens om compensatie vragen, bijv. voor een (te) late levering. Een staking wordt namelijk niet beschouwd als overmacht.

Ga na of er sprake is van een rechtmatige staking. Is het duidelijk dat er wordt gestaakt en is de staking tijdig aangekondigd? Bij een wilde staking moet u medewerkers die wel willen werken, doorbetalen. Dat hoeft niet bij een georganiseerde staking.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01