Efficiënt werken met powerpointsjablonen
Om alle dia’s van uw powerpointpresentatie er qua stijl hetzelfde uit te laten zien, hoeft u helemaal niet op elke dia apart logo’s, kleuren, lettertypes en de indeling goed te zetten. U werkt veel gemakkelijker en sneller door een diamodel te gebruiken waarmee alle dia’s meteen de juiste stijl hebben.
Een bestaand diamodel gebruiken
Als u een nieuwe presentatie aanmaakt, kunt u kiezen tussen een lege presentatie of een presentatie op basis van een diamodel (bijv. ‘Facet’). Kiest u zo’n diamodel, dan kunt u zien welke lay-outs daarin beschikbaar zijn door in het tabblad Beeld de optie Diamodel te kiezen. U krijgt nu in het deelvenster Miniaturen aan de linkerkant bovenaan het diamodel te zien, met daaronder de verschillende indelingen zoals die in de presentatie kunnen worden gebruikt (een titeldia, een dia met twee tekstkolommen, enz.).
U kunt nu eerst de dia-indelingen verwijderen die u toch niet gaat gebruiken en vervolgens wijzigingen aanbrengen in het uiterlijk of de lay-out van sommige dia-indelingen. Als u tevreden bent met uw diamodel, kunt u beginnen met dia’s aan te maken door naar de normale weergave te gaan (tab Beeld , optie Normaal ) en dan in de tab Start te kiezen voor Nieuwe dia . U kunt dan telkens kiezen uit de verschillende dia-indelingen die u in uw diamodel heeft gemaakt. Tip. Bent u niet tevreden over een bepaalde dia-indeling, dan kunt u die later nog in uw diamodel aanpassen. Alle dia’s die op deze dia-indeling gebaseerd zijn, zullen dan automatisch aangepast worden.
Standaard heeft Microsoft PowerPoint 26 ingebouwde diamodellen waaruit u kunt kiezen, maar u kunt uit meerdere honderden diamodellen kiezen door bovenaan onder het zoekveld Presentaties aan te klikken. U kunt ook op internet zoeken naar diamodellen. Googel bijv. free powerpoint templates of ga naar sites zoals PowerPoint Styles ( http://www.powerpointstyles.com ). Het diamodel wordt dan gedownload als een powerpointtemplatebestand (.potx), dat u in Microsoft PowerPoint kunt openen om het te kunnen gebruiken als model.
Een eigen diamodel maken
U kunt ook zelf een diamodel aanmaken door een lege presentatie aan te maken en dan naar de diamodelweergave te gaan via de tab Beeld . Het lege diamodel biedt elf voorgedefinieerde dia-indelingen die u naar eigen inzicht kunt wijzigen of aanvullen met andere indelingen. Voordat u dat doet, kunt u een bepaald thema voor uw dia’s kiezen door in het tabblad Diamodel te kiezen uit het Thema’s -menu. U kunt nu verder de fonts en kleuren in een dia-indeling aanpassen door in de Achtergrond -sectie van het tabblad Diamodel de gewenste opties te kiezen en naar eigen inzicht afbeeldingen toevoegen. In de Modelindeling -sectie kunt u tijdelijke vensters (bijv. voor een titel of voor een afbeelding) toevoegen aan een indeling door te kiezen uit de Tijdelijke aanduiding invoegen -opties.
Als u klaar bent, bewaart u uw zelfgemaakte diamodel als een powerpointtemplate (.potx). Als u dat bestand opslaat in de folder Aangepaste Office-sjablonen onder uw Documents -folder, dan is dat diamodel meteen beschikbaar (onder Privé ) als u een nieuwe presentatie aanmaakt.