VAKANTIE - 29.03.2010

Vakantieplanning

Voor u het weet beginnen de vakantiekriebels en wordt u geconfronteerd met een vakantieverzoek van een of meerdere werknemers. Moet u zo maar meegaan met de wensen van uw werknemers? Heeft u ook nog iets te zeggen?

Vakantieverzoek

Als uw werknemer zijn vakantie aanvraagt moet u daar in principe mee instemmen. U kunt het verzoek alleen weigeren als daar gewichtige redenen voor zijn, bijv. als het inwilligen van een verzoek om vakantie leidt tot ernstige verstoring van de bedrijfsvoering.

Tip. Reageer binnen twee weken op het verzoek anders moet u de vakantie vaststellen overeenkomstig de wensen van werknemer.

Tip. Zorg dat u eventuele gewichtige redenen kunt onderbouwen.

Vakantieplanning

Zeker als het voorjaar aanbreekt beginnen veel medewerkers hun vakantie te plannen. Zodra zij hun keuze hebben gemaakt, willen ze zo snel mogelijk van u weten of zij kunnen gaan boeken. Maar voor u is het natuurlijk belangrijk om te weten of u wel voldoende bezetting overhoudt.

Overzicht hebben. Maak een vakantieoverzicht waarbij u rekening houdt met ‘slappe’ tijden en ‘drukke’ tijden. Zo kunt u de personele bezetting afstemmen op de drukte van het seizoen. Immers, als het niet druk is, heeft u minder mensen nodig en kunnen er meer werknemers vakantie nemen. In een drukke periode is het ‘alle hens aan dek’ en kunt u niemand missen.

Tip. Maak een vakantieplanning waarin u dit kunt vastleggenénbespreek deze planning met uw werknemers.

Tip. Geef in de vakantieplanning aan hoeveel mensen u minimaal nodig heeft in rustige weken, in ‘gewone’ weken én geef de periode aan waarin niemand vakantie op kan nemen.

Zo maakt u een planning

  • Ga uit van de weekomzetten van het afgelopen jaar of jaren.
  • Houd rekening met de hoogte van de omzetten bij het maken van een nieuwe planning.
  • Houd ook rekening met de respons op evt. reclameacties die u heeft gepland. Stem de inzet van medewerkers af op te verwachten respons.
  • Geef in de vakantieplanning aan in welke weken uw werknemers geen twee weken vakantie kunnen nemen en wanneer wel.

Let op. Wettelijk heeft uw werknemer recht op twee weken aaneengesloten vakantie. De wet bepaalt echter niet dat dit in de zomer moet zijn.

Tekorten handig oplossen

Als u voorziet dat u in de vakantieperiode extra mankracht nodig heeft, kunt u vakantiewerkers inschakelen.

Tip. Denk ook eens aan stagiaires die kunnen blijven als vakantiekracht of oud-stagiaires die vakantiewerk bij u kunnen doen.

Tip. Ook de stagiaires die het komende jaar bij u komen, willen vaak graag eerder komen om alvast vakantiewerk te doen.

Afspraken vastleggen

Als u een vakantieregeling gaat hanteren, dient u dit vast te leggen in de arbeidsovereenkomst, het vakantiereglement of de personeelsregeling.

Tip. Ga altijd na of uw cao aanvullende afspraken geeft over de vakantie.

Tip. Leg afspraken eventueel op tijd voor aan uw OR of personeelsvertegenwoordiging.

Voorkom dat u te kampen krijgt met onderbezetting door een goede vakantieplanning te maken aan de hand van de omzet van vorig jaar en eventuele acties. Leg afspraken vast in de arbeidsovereenkomst of in het vakantiereglement.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01