AUTO VAN DE ZAAK - 29.03.2010

Dat weet hij toch zélf wel!

Uit de praktijk. Twee weken na indiensttreding gaat de auto van de werknemer stuk. De werkgever stelt hem een bestelauto ter beschikking en verwacht dat hij wel een kilometerstand zal bijhouden. Gedurende het dienstverband houdt hij geen rekening met de bijtelling voor het privégebruik van de bestelauto.

Als de werknemer uit dienst gaat, blijkt dat hij geen kilometeradministratie heeft bijgehouden. Omdat de bestelauto ook privé is gebruikt, verrekent de werkgever alsnog een bijtelling voor de auto. Mag dat?

De rechter vond van niet. Hij vond dat een ‘goed werkgever’ een informatieplicht heeft tegenover de werknemer voor de bijtellingsregeling. Als geen duidelijke afspraken zijn gemaakt met de werknemer, dan mag de bijtelling niet bij einde dienstverband worden verrekend. Dit mag alleen als de werknemer bij het ter beschikking stellen van de auto hier uitdrukkelijk op is gewezen en hij dit ook heeft kunnen overzien.Tip. Sta op een kopie van de “verklaring geen privégebruik”. Uw werknemer moet deze aanvragen. Zo staat u sterker als er iets mis gaat. ip. Controleer of uw werknemer zich houdt aan de afspraken, zoals het bijhouden van een rittenadministratie. Doet hij dat niet, blijf hem dan daarop wijzen en waarschuw hem desnoods schriftelijk. Tp. Leg met uw werknemer vast onder welke voorwaarden u een auto van de zaak ter beschikking stelt, welke gevolgen dit heeft en wat u van hem verwacht. Check of hij de regeling overziet.

Wees er op bedacht dat u als werkgever een informatieplicht heeft over de bijtellingsregeling als u uw werknemer een auto ter beschikking stelt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01