Varkens- of pluimveebedrijf en ammoniakemissie-eisen
Vrijwel alle bestaande varkens- en pluimveebedrijven moesten op 1 januari jl. voldoen aan maximale ammoniakemissiewaarden uit het zogenaamde ‘Besluit huisvesting’. Wat speelt nu en wat is nu raadzaam?
Op 1 januari 2010 is de overgangstermijn voor het aanpassen van uw pluimvee- of varkensbedrijf aan de maximale ammoniakemissie-eisen uit het ‘Besluit huisvesting’ afgelopen. Omdat veel bedrijven nog niet voldoen aan deze eisen heeft de minister van VROM aangegeven dat zij bedrijven uitstel wil geven tot uiterlijk 1 januari 2013. Hiervoor is er het Actieplan Ammoniak Veehouderij. Om voor dit uitstel in aanmerking te komen, moet u vóór 1 april 2010 een bedrijfsontwikkelingsplan indienen bij uw gemeente. Lees verder!
Uitstel per bedrijf verschillend
Bedrijven die uitstel aanvragen, worden ingedeeld in categorieën. Afhankelijk van uw categorie worden termijnen gesteld voor o.a. het aanvragen van vergunningen, het moment van realisatie van de aanpassingen of van beëindigen van het bedrijf. U kunt uitstel krijgen tot maximaal 1 januari 2013, maar mogelijk moet uw bedrijf al eerder voldoen aan de eisen uit het Besluit huisvesting.
Voor wie? Alle bestaande pluimvee- en varkensbedrijven kunnen uitstel aanvragen voor aanpassing aan de eisen van Besluit huisvesting. Van het uitstel zijn uitgezonderd:
- IPPC-bedrijven. U had al op 30 oktober 2007 moeten voldoen aan de eisen van ‘Besluit huisvesting’;
- biologische bedrijven of huisvestingssystemen voor scharrelvarkens;
- hobbymatige bedrijven;
- kleine bedrijven; dit zijn bedrijven met minder dan 100 fokzeugen, 250 vleesvarkens, 10.000 leghennen of 25.000 vleeskuikens. Valt u in deze groep, dan moet uw bedrijf per 1Â januari 2013 voldoen aan de eisen van Besluit huisvesting;
- bedrijven met groenlabelstallen die zijn vergund vóór 8 mei 2002. Let op. Het aanvragen van uitstel geldt ook voor bedrijven, die op termijn hun bedrijfsactiviteiten willen beëindigen.
Het bedrijfsontwikkelingsplan (BOP)
Bedrijven kunnen uitstel krijgen als zij vóór 1 april 2010 een ‘bedrijfsontwikkelingsplan’ (BOP) bij hun gemeente indienen. Een BOP geeft aan hoe uw bedrijf uiterlijk op 1 januari 2013 aan de eisen uit het Besluit huisvesting gaat voldoen. In het bedrijfsontwikkelingsplan moet de actuele, bestaande situatie worden beschreven. Daarnaast moet worden aangegeven op welke manier het bedrijf aan de maximale ammoniakemissiewaarden uit het Besluit huisvesting gaat voldoen. Dit kan door intern salderen, door de bestaande stallen aan te passen of door de bedrijfsactiviteit te beëindigen.
Geen plan. Stuurt u geen BOP in en blijkt bij controle dat u niet voldoet aan het Besluit huisvesting, dan kan de gemeente overgaan tot handhaving op grond van de datum van 1Â januari 2010. Dit geldt ook als u zich niet houdt aan de termijnen die voortvloeien uit het BOP.
Onjuist of onvolledig. De gemeente controleert of het bedrijfsontwikkelingsplan juist en volledig is ingevuld. Zo niet, dan krijgt u hierover bericht van de gemeente. U heeft dan nog 4 weken de tijd om het plan aan te vullen of te corrigeren.
Ingrijpende zaken. Intern salderen, bestaande stallen aanpassen en/of stoppen met uw varkens- en/of pluimveebedrijf is een ingrijpende beslissing. Een beslissing met financiële, technische, emotionele en wetgevingsaspecten. Raadpleeg zo nodig uw adviseur en begin tijdig met nadenken welke keuzes u wilt en kunt maken!