Gouden handdruk ook bancair!
Zoals bekend, kan directe belastingheffing over een gouden handdruk worden voorkomen door een stamrecht te bedingen bij een verzekeraar of bij een eigen BV. Vanaf 2010 kan het geld ook bij een bank worden ondergebracht.
Direct afrekenen of stamrecht
Tijdens een economische crisis zijn collectieve ontslagen niet te vermijden. Vaak krijgen de ontslagen werknemers een gouden handdruk mee. Deze werknemers hadden tot 2010 de keuze om direct af te rekenen met de fiscus of om een stamrecht te bedingen bij de oud-werkgever, een verzekeringsmaatschappij of een eigen stamrecht-BV.
Stamrecht bedingen bij bank. Vanaf 1 januari 2010 is het ook mogelijk het stamrecht onder te brengen bij een bank. Op die manier wil men een gelijk speelveld creëren tussen banken en verzekeraars. Maar is dat wel zo?
Verzekerde gouden handdruk
De gouden handdruk kan onder toepassing van de stamrechtvrijstelling (op grond van artikel 11, 1, letter g Loonbelasting 1964) worden afgestort bij de oud-werkgever, een verzekeraar of de eigen BV. Als tegenprestatie verkrijgt de stamrechtgerechtigde een recht op een periodieke uitkering (niet te verwarren met een lijfrente!).
Voorwaarden. Voor de verzekerde gouden handdruk gelden de volgende voorwaarden:
- geen maximum af te storten bedrag;
- minimale sterfterisico 1% bij bepalen uitkeringsduur;
- uitkeringen hoeven niet vast en gelijkmatig;
- ingang uitkeringen uiterlijk bij 65 jaar;
- wettelijk aangewezen begunstigden, vererving niet mogelijk.
Bancaire gouden handdruk
De bancaire gouden handdruk wijkt op de volgende punten af van de verzekeringsvariant.
- Geen inbouw minimum sterfterisico omdat er geen verzekeringselement speelt. Dit is opgelost door de uitkeringstabel waarin de minimale uitkeringsduur per leeftijdsklasse is vastgesteld.
- De uitkeringen hoeven niet vast te zijn, maar moeten wél gelijkmatig zijn.
- Als er geen begunstigden zijn, vererft de bankrekening naar de erfgenamen.
Geen sterfterisico. Omdat de bancaire gouden handdruk geen verzekeringsproduct is, komt de 1%-onzekerheidsvereiste niet aan de orde. Net als bij het banksparen heeft de fiscale wetgever daarom aangegeven welke minimale uitkeringsduur hoort bij welke leeftijdscategorie van de gerechtigde.
De tabel “Uitkeringsduur bancair stamrecht” kunt u downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 15.01.04).
Begunstiging en vererving. Vooral wat betreft de mogelijkheid van vererving van de gouden handdruk is het uitgangspunt van gelijk speelveld ver te zoeken. Bij de verzekerde variant zijn de aangewezen begunstigden: de partner, kinderen tot 30 jaar en eventueel als slotbegunstigde de ex-werkgever.
Voor de bancaire gouden handdruk geldt dat naast de aangewezen wettelijke begunstigden een ieder erfgenaam kan zijn, mits deze testamentair als zodanig is aangewezen.
Dit betekent dat een stamrechtgerechtigde die geen wettelijke begunstigden kan aanwijzen omdat hij geen partner of kinderen heeft, beter voor de bancaire variant kan kiezen. Verlies van kapitaal is dan niet aan de orde omdat de bankrekening naar de erfgenamen vererft.