RECHT VAN DE WERKPLEK - 26.04.2006

Mag werknemer die gepest wordt, terugslaan?

Een collega-werkgever wilde zijn werknemer op staande voet ontslaan omdat die een collega-werknemer die hem vaak pestte, wilde slaan. Wat besliste de rechter? Wat kunt u doen ter voorkoming van nare toestanden op de werkplek?

Gepest op de werkplek

Op staande voet ontslagen. Een werknemer was bijna twee jaar in loondienst bij een bedrijf. Toen gebeurde het dat deze werknemer op de werkvloer probeerde een collega-werknemer te slaan. Hij werd op staande voet ontslagen.

De werknemer vocht dit ontslag aan en zei dat hij herhaaldelijk op het werk door onder andere een collega-werknemer werd gepest en dat zijn uitval tegen een collega-werknemer een reactie was op de provocaties die er steeds tegen hem waren.

Wat zei de rechtbank? De rechtbank was het niet eens met het ontslag op staande voet en kende de werknemer een ontslagvergoeding toe.

Daarop stapte de werkgever naar een hogere rechter (het Gerechtshof in Den Haag) en eiste dat deze het ontslag op staande voet terecht verklaarde. En verder eiste hij een schadevergoeding van € 6.000,- wegens wanprestatie van de werknemer. Zeg maar omdat de werknemer nu hij had ‘uitgehaald naar een collega-werknemer’ niet heeft gehandeld zoals dat een goed werknemer betaamt.

Het Gerechtshof. Het Gerechtshof vond de volgende feiten belangrijk. Namelijk dat de werknemer zijn werkgever er schriftelijk op had gewezen, dat er pesterijen en bedreigingen jegens hem waren, onder meer door een collega-werknemer en een zekere Y en dat hij daarover met de ‘areafieldmanager’ gesproken had. Ook gaf hij aan dat hij zich onder permanente druk gezet voelde en een gevoel van isolement en onveiligheid in het bedrijf had. Hij had gevraagd om actie te ondernemen tegen deze werknemers en had aangegeven, dat het hem onmogelijk werd gemaakt nog te werken bij de werkgever.

Wat beslist de hogere rechter?

Uiteindelijk besliste het Gerechtshof in Den Haag (nr. 02/1072 KA) dat het voorval waarbij de werknemer geprobeerd had een collega-werknemer te slaan, niet als een geïsoleerd incident kon worden gezien. Maar dat het moest worden geplaatst in het licht van de pesterijen die hieraan voorafgingen.

Is er meer aan de hand? Gelet op de voorgeschiedenis had het de werkgever duidelijk moeten zijn dat er serieuze indicaties waren voor (ernstige) problemen met de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de werknemer, alsmede voor het bestaan van ernstige spanningen tussen de werknemer en (onder meer) een collega-werknemer.

Geconfronteerd met het voorval had de werkgever dan ook behoorlijk onderzoek dienen te verrichten omtrent de aanleiding en de verdere achtergrond. Een ontslag op staande voet was dus niet terecht.

Kans op boete. Pestgedrag valt onder de Arbo-wet. Hierin staat dat u als werkgever een beleid moet voeren voor het beschermen van werknemers. Bij het ontbreken van goed beleid tegen ongewenst gedrag op het werk riskeert u een boete van € 360,-.

Voorkomen is beter. Door een goed ‘antipest-beleid’ te voeren, voorkomt u dit soort nare toestanden binnen uw bedrijf. Maak duidelijk dat u wangedrag niet tolereert, dat u het zult opnemen voor het slachtoffer en geef aan waar werknemers met klachten terechtkunnen (wijs ook een vertrouwenspersoon aan, eventueel extern bijvoorbeeld bij uw arbodienst).

U kunt een model checklist ‘pesten voorkomen op werkplek’ downloaden van http://personeel.indicator.nl (PS 11.12.03).

Volgens de rechter was een ontslag op staande voet niet terecht nu de uithaal naar de collega-werknemer een reactie was op eerdere pestvoorvallen waartegen de werkgever onvoldoende had gedaan. U staat als werkgever sterk door een antipestbeleid te voeren. Gebruik ons model.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01